Експериментът в Dnes.bg: За 20 мин. "събрахме" глоби за 20 000 лв.

Готвят солени глоби за паркиране без да имаме алтернатива
Обновена: 4 май 2016 15:44 | 17 апр 2015 08:35, Александър Попов
234
Експериментът в Dnes.bg: За 20 мин. "събрахме" глоби за 20 000 лв.
Снимка: Dnes.bg

Глоба от 200 лева грози шофьорите, които паркират в градини, паркове, на детски площадки и тротоари, извън обозначените за това места. Промените в Закона за движението по пътищата бяха приети на първо четене, но предизвикаха доста полемики.

Вносителите защитиха по-високите глоби с аргумента, че сегашните 20 лв. не стряскат нарушителите.

В Експериментът е Dnes.bg заснехме в рамките на 20 минути няколко улици в краен столичен квартал. Ако бяхме санкциониращ орган и глобите бяха влезли в сила щяхме да напишем актове за над 20 000 лева.

Факт е, че заснехме доста шофьори, които използват градинки и тротоари за парко места. Още от сега може да гарантираме, че когато тези глоби станат факт хазната ще бъде доста освежена. И то не защото шофьорите не искат да спазват правилата, а защото е невъзможно.

Има една приказка, че българинът спазва закона, когато му бръкнат в джоба. В този случай депутатите извадиха "голямата секира", но има едно голямо НО. Не се предлага никаква алтернатива за паркиране.

Което предполага, че ще има напрежение между граждани и контролиращи органи. Самите 200 лева пък може и да не са проблем за депутатите, но за повечето хора това е половин заплата. И ако бъде приета промяната в закона много хора ще бъдат изправени пред доста сериозни трудности и трябва да измислят как да не нарушават закона. При положение, че не им се предоставя никаква възможност. И бъдете сигурни - тези глоби ще станат повод и за корупция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
10
 
! Отговори
A преди 9 години
Ами честито на печелившите. Докато всички си пишем под тази статия, промените ще минат второ и трето четене, ще влязат в сила и ще ни почнат наред. След тов ще започнат междусъседските спорове, чупене на коли и т.н. Всички коли от торотарите ще се паркират по улиците и булевардите и ще започнат адските задръствания. Честито на печелившите!!!
10
0
 
22
 
! Отговори
Пимен преди 9 години
А екипът на "Днес" намери ли място къде да паркират тези автомобили???
9
1
 
3
 
! Отговори
senseipetz преди 9 години
i wse obi4at da se w mladostite.. osobenno w 3 ili 4.. Ja da si naprawiat w ljulin "experimenta", taka 6te gi pognat s kirki i lopati, ta policiata 6te triabwa da gi spasiawa... Ama mnogo se nawudiha umnicite..
8
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И къде да си осигуриш паркомясто, като в София има настроени блокове по 15 етажа, а новите кооперации се строяха и строят на 5 метра отстояние? Правят милиони от сини и зелени зони, а не са пострили един паркинг.
7
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей ***, какво се сърдите на хората?! Настроиха блок до блок, дето от терасата може да натаковаш комшийката. Няма места за паркиране, няма зелени площи. Това го позволиха управляващите и Софийската управа, защото си имат архитекти и градостройствен план (да ти и с... на плана). Сега ще слагат по 200 лв глоба. Няма такава държава!
6
4
 
12
 
! Отговори
стършел преди 9 години
На тези паркирали автомобили на тротоара ,,да започнат да им слагат скоби ..И КАКТО СЕ ЗНАЕ ВЕЧЕ СЛАГАТ ТИ СКОБА НА КОЛАТА СЛЕД КОЕТО ТЕ ВКАРВАТ В ЗАТВОРА,, ЗА КРАЖБА НА СКОБАТА ЕТО,, дело 12383 от 2014 раионен съд София ГОТИНА ДЪРЖАВА И ПРАВОСЪДИЕ Максим Ставински уби двама човека ПИЯН и ПОЛУЧИ СЪЩАТА ПРИСЪДА готина А Присъдите в България се издават в ПОЛИЦИЯТА ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е УЗАКОНЯВАНЕ...ТАКА Е И В БИЗНЕСА
5
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво искате от много прости хора докопали се до властта с коефицент на интелигентност близък до нулата. Те могат само да забраняват, да изграждат не, защото да изграждат се иска умения и интелект. А и на гербаджиите не остава време за нормални неща, краденето заема цялото им време. А мандата е 4 години, бързо минават а заграбеното все им се струва малко. Какво се направи от Даскалицата обявена за "най-добрата" кметица и гуруто и Тикваров за подземни поркинги и създаване на условия за паркиране?
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** защо не пишете за пътища и сътояние автомагистрала тракия отсечките който пуснаха преди 2 години пред стара загора са за ремонт за второкласни пътища да не говорим българия *** не е само софия
3
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо държавата трябва да осигурява парко места и палтени паркинги? Улиците ни са пълни с трошки, който при обстоен технически преглед трябва да потеглят директно към моргата. Пред блок с 80 апартамента има 150 коли и само 10 човека си плащат за гараж/паркинг. В София и по големите градове колите трябва да се ограничат, защото са основен замърсител на въздуха и да се дават пари за градски транспорт, за вело алей, пешеходни зони.В
2
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Токио за да си купиш кола трябва да декларираш наличие на място за паркиране. Паркингите са навсякъде и се строят непрекъснато нови. Питам колко паркинга са построени в София за 25 години? Искам да си платя на Общината за осигурен паркинг, а тя ми предлага глоби?! Ей на това му се казва гьонсуратлък и рекет!!!!!
1
12
 
24
 
! Отговори
:( преди 9 години
Глобите трябва да са такива. Няма как да ме убедите, че вместо да си раздвижите задните части 300 метра е по-добре да паркирате на детската площадка до входа ви или да влезете в тревните площи и после да накаляте пътя. На Запад също има проблем с местата за паркиране, глобите са по-големи и всички спазват реда. НАУЧЕТЕ СЕ И ВИЕ !Искате да ви е хубаво и подредено, но се държите като орда хуни. Ами няма как да сте.