С усмивка и мухи в зъбите. На мотор

Иван Димитров за мощните машини на пътя, трагедиите и яките моменти
17 апр 2015 16:26, Александър Попов
9
С усмивка и мухи в зъбите. На мотор
Снимка: личен архив

Срещаме ви с Иван Димитров, който е щастлив моторист - с усмивка и мухи в зъбите. Не членува в клуб, защото не страда от стадна зависимост, но и не пропуска да яхне мощния си мотор, заедно със своите приятели. Какви са проблемите на мотористите на пътя, какво мисли за последния инцидент, при който шофьор едва не уби моторджия на пътя, наистина ли да се качиш на мощна машина е по-яко от секса. Ето какво сподели той пред Dnes.bg.

Кои са най-честите проблеми, с които мотористите се сблъскват на пътя?

Лоша пътна настилка, дупки, пясък на завоите. Затова караме с повишено внимание. Голям проблем с шофьорите на пътя е неизползването на светлинните сигнали. Макар че през последните години, особено в София, се научиха, че всички двуколесни - и мотористи, и велосипедисти, са пълноправни участници в движението.

Как си обясняваш последния случай, в който шофьор избута от платното моторист и по чудо се размина трагедията?

Нямам обяснение. За мен този Павел Деспотов е някакъв комплексар с психични проблеми. Ако бях на мястото на Ангел (мотористът - б.а.) щях да го съдя за опит за убийство. Защото това е наистина такъв опит. Спасил го е факта, че не е имало коли в насрещното и това, че е бил концентриран. Този "голфаджия" е опасен не само за околните, но и за себе си. Надявам се да не се стигне до някакви крайни действия след проявата му. Парадоксът е, че е освидетелстван, а са му дали книжка. Доколкото прочетох в медиите той е '89 набор, което означава, че е взел книжка най-рано през 2007 година. А заболяването му е регистрирано преди 9 години - не съвпада. Направи ми лошо впечатление и началото на интервю с Ангел по една от телевизиите. Първият въпрос беше дали е нарушил правилата. Хубаво, ако нещо е нарушил - да го глобят, но това ли беше най-важното? Хора, това си беше опит за убийство, а ние търсим под вола теле... Дано да няма други такива случаи.

Ти самият имал ли си инциденти на пътя?

Много пъти, повечето от невнимание - дали мои или на шофьорите.

Как можеш да се опазиш от тях?

Внимаваш. Ако Ангел не е внимавал сега нямаше да е между живите. Пътят през Дефилето е супер натоварен, но той не е правил рисково изпреварване. Не го пожелавам на никого, защото стресът е страхотен. И аз съм се удрял в София. Кола ме засече в "Горубляне", прехвърлих се през капака, но имаше поражения само по мотора. Човекът не ме видя и беше по-уплашен и от мен, но това се случва по невнимание. А въпросният случай е умишлен.

Често и вас обвиняват, че карате безрасъдно на пътя. Има и примери...

Определено има и такива. И на мен ми се е случвало да карам кола и да се разминавам на косъм с моторист. При мен и годините си оказват влияние - по-улегнал си, имам семейство, дете и искам да се прибирам невредим при тях.

Само младоците ли са тези, които не ги интересува живота?

Възрастта сигурно има значение, но в групата, с която караме, има 20-25-годишни момчета, които са внимателни на пътя. Ние караме за удоволствие, за никъде не бързаме. Сигурно има и такива, за които е важно да карат с 200 км/ч в завоите. Аз обаче не го разбирам, а и не мога да го направя. Ако искам да развивам подобни скорости
ще отида на писта и ще си платя. Такава има в Хисаря, сещам се и за писта в Серес, където си плащаш 30 евро и имаш всички екстри - зони за безопасност, осигурени линейки.

Преди години по софийски улици се правеха гонки, сега има ли ги?

Имаше преди години на Бояна, но мисля, че всичко приключи. Пък и който иска може да го прави на пистата на Божурище. Каквото и да си говорим е много по-хубаво около теб да няма движение. А при регламентираните гонки си има полиция, лекари, ако се случи някой инцидент.

Как се отнасят полицаите с мотористите?

Ами определено има толерантност. Нека не се лъжем - няма моторист, който на 100% да спазва правилата, както и при шофьорите на автомобили. В повечето случаи се разминаваме с предупреждение.

Как би описал удоволствието на моториста?

Усмихнат, с мухи между зъбите. Това е щастливият моторист. Удоволствието е да си сам, с времето, вятъра да те духа, чуваш двигателя, усещаш мощността между краката - трудно е да се опише. Трябва да го изживееш. Никога не е късно да се качиш на мотор. Един от нашата група е на 55 години, качи се на мотор преди две години. Много е яко, по-хубаво е от секса.

Има ли много клубове у нас и защо ти не участваш в такъв?

Сигурно има, но не страдам от някаква стадна зависимост. Хубаво нещо са клубовете, но имам чувството, че сме още далеч в тази насока. На Запад се събират не само заради сходните си интереси, но и участват в различни благотворителни инициативи, помагат си. Знам за такъв случай на клуб в Нови хан. Едно от техните момчета загинало в катастрофа, след което членовете помагат непрекъснато на родителите му. Така го разбирам и аз клуба.

Моторджиите се обединиха около няколко събития, в които имаше и социално напрежение. Създава се някакъв страховит имидж, на някаква организирана банда, толкова ли сте страшни?

Като всеки трезвомислещ човек и мотористите се интересуваме от политиката и обществения живот. Искам детето ми да расте в България. Работил съм в чужбина, много е различно и винаги си оставаш чужд. А и не мисля, че българинът е мързелив човек и работи зле в България. Лошото е, че масовото мнение е, че младите не искат да работят. Нямам идея дали е така, не мога да коментирам. Но когато държавата не си върши работата трябва гражданите да заемат своята позиция. А дали сме страшни? Сред нас има застрахователни агенти, собственици на заведения, строители, различни хора с еднакво психично отклонение - моторите. Има и такива с много успешен бизнес, по високите етажи на обществото. Моторите и рока ни свързват. Всичките, които ги познавам са рокаджии, веселяци и във всеки един момент можеш да разчиташ на тях. Мнението на някои, че мотористите са банда лентяи е много далеч от истината. Не са и бандюги. Може би и филмите създават подобен образ, тъй като клубове в Щатите или Англия се занимават с дрога, проституция, незаконни сделки. В България гарантирам това не е така. Ако децата ви са се запалили по този спорт бъдете сигурни, че няма да има досег с наркотиците - ще дават всичките си пари за мотора.

Трябва ли да имаш сериозни финансови възможности да караш мотор?

Това е скъпо удоволствие - екипировка, поддръжка. Само за пример - гумите се сменят всеки сезон, а един хубав комплект струва 1000 лева.

Топлото време вече извади моторите по улиците, какво е най-важното, за да няма инциденти?

Винаги е важно да се спазват правилата за движение. Ако това се случва - няма да има никакви инциденти. Наясно съм обаче, че всеки ги е нарушавал. Вече забелязвам, че има и толерантност между моторджиите и шофьорите на коли, особено в София. Убеден съм, че само след няколко години скутерите и колелата ще са основният транспорт в големите градове. Изклювам въобще тежките машини, които ние караме. Това си пожелавам - да се уважаваме взаимно всички на пътя и да караме внимателно, за да не загиват нелепо хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Иван Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подкрепям Любо на 100 процента.
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MOTORITE I KOLELETATA NIAMAT MIASTO PO PATISHTATA NA BALGARIA,DA VARVIAT PO BAIRITE
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мотористите, пък и автомобилистите, които "доказват" себе си и превозните си средства чрез шума, който вдигат, особено в населени места, и особено ПОСРЕД НОЩ, са комплексари с малки пиш.ки, които няма с какво друго да се похвалят, освен с децибели!
3
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
моля хората, които не са се качвали на мотор да не коментират неща, от които никак не разбират..
2
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В повечето случаи тези ........ не спазват ЗДвП, и си мислят че законите на физиката не важат за тях. Много, ама настина много случаи. Като те настига с 70-80 км/ч разлика не винаги имаш видимоста и възможността да ги пазиш и да им се дърпаш от пътя. Тоя голфъра е изключение. Пък за невъобразимия шум да не говоримч. И там са в нарушение. Ама кой ги санкционира-никой...
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя "гоуфаджия" както лепна етикет на всички хора с голфове, така може да ти лепнат етикет *** моторджия. Заради няколко ефета, които карат като ненормални и стряскат хората по улиците с форсиране на двигателя.