Евросъюзът се изправи срещу руския газов звяр

Засега всички пътища за споразумение са открити
24 апр 2015 21:47, Елка Василева
449
Евросъюзът се изправи срещу руския газов звяр
Снимка: архив, Reuters

Комисарят на ЕС за борба с монополите насочва огъня си срещу Газпром, а това показва голяма промяна в политиката на ЕС и газовия бизнес, пише сп. "Икономист".

Газпром беше недосегаем и го знаеше. Той бе основният вносител на газ в Европейския съюз, облагодетелствайки се както от непосредственото покровителство на Кремъл (руската държава е най-големият акционер в компанията), така и от мрежата от бизнес и политически връзки в страните, на които продава газ, особено в Германия. Нямаше много алтернативи на руския газ, както нямаше и особено желание у потребителите да се противопоставят на господстващото положение на Газпром.

Сега ЕС се изправи срещу руския газов звяр. Първият удар бе нанесен на 22 април, когато европейският комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер изпрати на компанията дългоочаквано писмо, наречено "Изложение на възражения" (евротермин за списък с обвинения), в което се посочва, че компанията злоупотребява с пазарното си положение.

Публикуваният документ е от стотици страници. Те дават подробна представа за тъмния свят на руския газов износ, описвайки доходоносни посреднически компании с неизвестни печеливши собственици, сделки, договорени от политици, а не от бизнесмени, и сериозно фаворизиране на клиенти по геополитически съображения.

ЕС твърди, че Газпром "следва цялостна стратегия за разделяне на централно- и източноевропейските газови пазари".

Компанията ограничава възможността на клиентите да препродават газ, което й дава възможност да продава на "несправедливи цени" в пет страни: България, Полша и балтийските републики Естония, Латвия и Литва. Освен това Газпром е злоупотребил с господстващата си позиция на пазара, за да се опита да запази контрол върху транзитния газопровод през Полша "Ямал" и да принуди България да подкрепи "Южен поток" - отменения проект на Кремъл за доставка на газ в ЕС през Черно море.

През последните месеци Газпром опипа почвата в Брюксел, за да види дали може да постигне споразумение. Но разговорите се провалиха на фона на замразяването на отношенията между Изтока и Запада заради Украйна.

Сега Газпром има 12 седмици, за да отговори на обвиненията - чрез опровергаване, отстъпки или и по двата начина. Ако отговорите не задоволят Европейската комисия, следващата фаза е наказателна процедура. Това може да означава глоби в размер на 1 милиард евро (1,1 милиарда долара) или повече - на теория до 10 процента от оборота на компанията – и законово наложени промени на нейния бизнес модел.

Това все още са резервни варианти. "Всички пътища са открити", казва Вестагер. "Ние бихме искали Газпром да отговори и да разговаряме."

Първоначалният отговор на Газпром бе ледено студен. Компанията каза, че оплакването на ЕС е неоснователно, категорично заяви, че компанията вече спазва международното право и вътрешното законодателство на страните, в които прави бизнес, и каза, че спорът трябва да бъде решен на правителствено равнище.

Газпром е учредена "отвъд юрисдикцията на ЕС", отбеляза тя. И сама си призна, че руското законодателство й е предоставило "специални, социално значими функции. . . и статута на стратегическа, държавно контролирано юридическо лице със стопанска цел". През 2012 г. руският президент Владимир Путин забрани на такива "стратегически" компании да предоставят сведения на чужди регулатори или да се подчиняват на техните нареждания.

ЕС започна действията си срещу Газпром с Третия енергиен пакет през 2007 г. Това бе измамно меко наименование на поредица мерки, които "либерализираха" - де факто преобърнаха из основи - европейския енергиен пазар.

Главната последица бе наложената забрана една и съща компания да притежава и тръбопроводите, и транспортираните по тях енергоносители.

Русия възрази остро срещу тази разпоредба, възприемайки я като политизирана и непредизвикана атака с цел конфискация на активите и удар по бизнес модела на Газпром. Компанията и нейните политически господари - подобно на Майкрософт, която наруши европейското законодателство в областта на конкуренцията, пласирайки своя браузър Internet Explorer в пакет с операционната си система Windows - обаче не осъзнаха докъде се простират жестоките правомощия на ЕС за съдебно преследване.

И колкото повече ЕС наблюдаваше вноса на газ от Русия, толкова по-малко харесваше това, което вижда. През 2011 г., при най-голямата антитръстова операция в историята на Европейския съюз представители на властите със заповед за обиск иззеха документи и компютри от десетки офиси на Газпром и нейни филиали, а през 2012 г. последва започване на официално разследване от страна на ЕС.

"Изложението на възражения" до голяма степен бе готово още през 2013 г., но дълго време бе боязливо отлагано.

Предшественикът на Вестагер - Хоакин Алмуния, нееднократно обещаваше да започне промени, но напусна поста през ноември, без да изпълни това обещание. Висши служители на Европейската комисия решиха, че една сделка ще е по-добър вариант от влошаване на отношенията с Русия.

Сега Европа е настроена по-категорично. Вестагер - желязната датчанка, настоява, че нейната дирекция е част от съдебната система и действа без страх или пристрастия. Действията срещу Газпром бяха предприети само седмица след като тя представи възраженията си срещу друг корпоративен гигант - Google.

За Газпром най-неприятният вариант би бил да игнорира ЕС. Това носи бързи наказания - и потенциални съдебни искове от страна на клиентите, купуващи на прекалено висока цена, отбелязва Алън Райли, британски професор по право.

Друга опция е повдигането на обвинения - включително за злоупотреба с правата на собственост. Вацлав Бартушка, пратеникът на Чехия по енергийни въпроси, прогнозира, че Газпром ще отстъпи, маскирайки се зад ефектната си, но куха сделка за бъдещ износ за Китай, за да демонстрира на руската общественост, че Кремъл наказва Европа за нейната дързост.

Русия освен това може да продължи работата си по "Турски поток" - газопровода под Черно море, който е предвидено да доставя газ до турско-гръцката граница, за да бъдат избегнати правилата на ЕС, възпрепятствали "Южен поток". Кремъл ухажва Гърция с финансов стимул от 5 милиарда долара, за да я убеди да подкрепи проекта.

По всяка вероятност ни чака по-нататъшно прилагане в Европа на тактиката "разделяй и владей": руските тръбопроводи изнасят политическо влияние дори когато са само
линии на картата.

Малко вероятно е обаче да се стигне до спиране на газовите доставки, за да бъде наказан ЕС. Русия вече губи пазарен дял в Европа и не може да си позволи да настрои срещу себе си клиентите или да изложи на опасност приходите си от износ, възлизащи на 40 милиарда долара.

Студен климат

Във всеки случай безпокойството, че Европа е зависима от руския газ, намаля. Не само че зимата свърши, но и Европа като цяло е в добра форма, за да устои на някакъв гневен изблик от страна на Русия. Европа подобри капацитета на хранилищата си и построи газови връзки север-юг, така че прекъсване на доставките през Украйна, да речем, може да бъде компенсирано с други източници. Литва, някога изцяло зависима от руския газ, построи терминал за внос на втечнен природен газ и си извоюва бързо понижаване на цената от Газпром. Тази година Съединените щати ще започнат износ на втечнен природен газ, създавайки още нови варианти за снабдяване.

За Путин ходът на Европейската комисия показва колко изолирана е Русия. Доверието и търпението се изчерпват, дори в Германия. Приятелите му намаляха. Използвайки енергията като оръжие, той предизвика отбрана и контраатака. Мечката вече не всява такъв страх като преди.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


449
Още по темата: ЕСГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нашите русофили чакат само някой да ги оправи.да им помогне, да ги сложи на работа/ама ако може да не се работи/-както бяха преди.Да им аже кое е добре за тях.кой са добрите и кои лошите.Да не се показват лоши новини по ТВ, и така да си живееем в заблуда че света е розав
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
както се е изправил, така и ще се наведе! дано си е приготвил лубрикант!
95
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 321 абе , явно си член на Гаргамеловото /Костово/ ДСБ, дето окраде и разпродаде държавата, след като не виждаш или не познаваш фактите чул ли си за газопровода "Силата на Сибир", по него ще се доставя газ за Китай и е подписан договор за 400млрд. долара или слушаш само Костовите марионетки, които ръсят глупости из телевизиите
94
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АКО ИМАТЕ БИЗНЕС/т.е ваше цехче за дървесина или друго//Искате ли да купувате суровината само от един единствен доставчик на цена трудна за вас.И да нянамате избор да си потърсите друг доставчик.Ако си потърсите -бг троловете ще ви уплюят и обвинят в предателство
93
6
 
7
 
! Отговори
художника преди 9 години
До ramboА бе RAMBO, що не се кръсти АЛЬОША, като са ти толкоз мили руснаците???А тебе никой не може да те "ОСВОБОДИ", защото ти си РОБ по душа и чакаш някой друг да ти свърши работата.
92
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 303 Какъв Китай бе .за китай е предвидено 30 мил м3 газ и то тези доставки са предвидени за 2030-Основния клиент е ЕС-140мил м3 -годишно!!!!! Основно правило в търговията-КЛИЕНТА ВИНАГИ Е ПРАВ!!!! То е все едно да ицкате един ЕДинствен магазин - в града ви и той да ви шкури както си иска,след като нямате избор,и да ви се кара и заплашва ако възразите че ви е скъпо.ЯВНО ТОВА ВИ ХАРЕСВА/ БГ-ЧИБУРАШКИ/ДА ВИ ...
91
1
 
7
 
! Отговори
9К51 преди 9 години
До 307-ми ... газта не е само гориво, тя е основна суровина и за химическата промишленост, примерно производство на пластмаси и изкуствени торове, за последните 70% от цената се формира от стойността на природния газ, да не говорим колко автомобили карат на метан, всички таксиджии ... такаче е добре да има нормални търговски отношения с "Газпром" вместо "локуми за мечки" да не вземе тая мечка да врътне кранчето, че ще духа супата Европата, както казваше бат`Любо Пенев!
90
3
 
13
 
! Отговори
желязната преди 9 години
Желязната датчанка Вестагер събира пари за фалиралите датски платформи в Северно море. Колко може да издържат държави като Дания и Норвегия. Една година и вече фалита *** на вратата. Дания дръпна много заради нефта . Сега е поразена и от друга чума -ембаргото за внос на храни и ....Сега ЕС трябва приятелски да им събира пари да не станат Гърция 2
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Sad But True..
88
0
 
6
 
! Отговори
руски агенти преди 9 години
Ето и имената на други руски агенти, спонсорирани от Газпром: Арсенал, Шалке 04, УЕФА, ФИФА!
87
2
 
19
 
! Отговори
без стойност преди 9 години
Тази статия няма никаква информационна стойност и си е чиста профанна и примитивна антируска пропаганда!
86
0
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 9 години
До 304:Защо? Това е просто бизнес и въпрос на договорка. Това, че нашите управляващи са некадърни и си подлагат трибуквията е друг въпрос.. Това за диверсификацията и прочие щуротии са пълни глупости! Целта е да сме безгласни букви в тяхната игра..
85
2
 
4
 
! Отговори
rambo преди 9 години
Работил съм като воден спасител и съм награден за героизъм и храброст от водно спасителната служба.има ме във шведско списание като еталон и образец на българския воден спасител.има ме във вестник черно море като най добрия спасител на черноморието.актиор дам от реклами и филми.
84
4
 
9
 
! Отговори
Алтай преди 9 години
Зад цялата тази работа стоят американците които искат Русия сама да започне войната когато търпението се изчерпа ама няма да ги огрее
83
5
 
7
 
! Отговори
до 299 преди 9 години
Газпром доставяше газ до вратата на всеки един европейски потребител. Сега стратегията им се промени - ще доставят газа до границата на ЕС. В бъдеще всеки европейски клиент, който има нужда от газ ще трябва да си облече балтона и сам да отиде до "магазина", за да си го купи.
82
4
 
11
 
! Отговори
9К51 преди 9 години
С тази глупава риторика за мечки, зверове и т.н. Европата може да постигне само едно ... да остане на студено! Русия и без това пренасочва енергоресурсите към Китай най-голямата икономика, която може да плаща добре! Находищата в Норвегия се почти изтощени, а запасите на Сибир са неизчерпаеми! Да, газ може да се внася и от Луната, въпроса е за цената втечнения газ от Катар е на 3 пъти по-висока цена, да не говорим че наскоро Турция не пусна такъв кораб през Босфора поради съображения за сигурност
81
0
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 9 години
Целият свят е доминиран от монополи.. Просто газпром не е собственост на правилните монополисти. Що се отнася до ЕС, то двойните стандарти никога не са били по-очевидни!
80
3
 
10
 
! Отговори
rambo преди 9 години
Братия българи да изгоним от българия американските и европеиски окупатори които сеят смърт по целия свят.доиде време руските ракети и танкове да влезнат в българия и да ни освободият от сащ,нато и рвропа.
79
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Енергетическият шантаж на Брюксел е класически блъф при лоши карти. Съдбата на Южен поток трябваше да научи на нещо европейците, заяви Алексей Милер.
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ходи се пери бе, това ако изобщо се е случвало е било по време на война. А сега сме в уж в мирно време окупирани от *** и латиноси, а белите *** си изнасилват собствените деца, та камо ли чуждите.