Защо (почти) всички маникюристи в Лос Анджелис са виетнамци?

Актриса превръща бежанци в успешни бизнесмени
6 май 2015 20:15,
17
Защо (почти) всички маникюристи в Лос Анджелис са виетнамци?
Снимка: архив, Reuters

Когато преди 40 години актрисата Типи Хедрен (майка на Мелани Грифит) посещава виетнамски бежански лагер в Калифорния, дългите лакирани нокти на звездата поразяват женската част от лагера.

Завладяна от въодушевлението на виетнамските жени, Хедрен праща личния си маникюрист да обучи 20 доброволци в занаята. Тези 20 жени, повечето от които съпруги на висши виетнамски военни, преобразяват маникюрството в индустрия за 8 милиарда долара. Индустрия, доминирана от американците с виетнамски произход, посочва БиБиСи.

Хедрен, популярна с ролята си в “Птиците” на Хичкок, разказва, че мисията й била да обучи бежанците в някакъв занаят. Но не е предполагала, че маникюрът й ще е ключът към успешното изпълнение на мисията.

Лагерът, наречен “Селище на надеждата”, се намира в Северна Калифорния край Сакраменто. След като праща личния си маникюрист, актрисата ангажира и специалисти от местна школа за козметици. След като завършват обучението си, жените са преместени в Южна Калифорния, където започват работа.

“Обичах тези жени толкова много. Исках да им помогна, след като буквално бяха загубили всичко”, споделя Хедрен пред БиБиСи. “Някои бяха загубили семействата си, домовете си, приятелите си. Бяха загубили дори родината си”, уточнява актрисата.

Виетнамският контингент променя радикално бизнеса за поддържане на ноктите. През 70-те маникюрът и педикюрът струват около 50 долара – поносимо за холивудските звезди, но недостъпно за повечето американски жени.

В наши дни цената е около 20 долара, което се дължи до голяма степен на салоните за красота, притежавани от американци с виетнамски произход. Там цените са средно с около 30-50% по-ниски в сравнение с останалите салони.

40 години след падането на Сайгон 51% от маникюристите в Съединените щати и около 80 на сто в Калифорния са с виетнамско потекло. Голяма част от тях са преки наследници на поколението от бежанци, вдъхновени от ноктите на “блодинката на Хичкок”.

“Разбира се, че знам коя е Типи Хедрен! Тя е кръстницата на маникюрството”, казва Там Нгуен, президент на колеж за красота, основан от родителите му. “Най-добрата приятелка на майка ми е Туан Ле, една от първите ученички на Типи. Именно Туан даде тласък на родителите ми да влязат в този бизнес”, посочва Нгуен.

Той ръководи школите заедно със сестра си. Всички курсове се провеждат на два езика – английски и виетнамски.

Именно езиковата бариeра е една от основните причини маникюрството да е привлекателна опция за развитие. За да се научиш да почистваш и лакираш нокти, са ти необходими само няколко фрази на английски език.

Жените от курса, обучени след намесата на Типи Хедрен, продължават да се събират през известен период от време. И до днес обаче не могат да повярват какъв дълготраен ефект има започнатото от тях начинание.

Типи Хедрен също: “Имаше надежда, че мога да помогна на тези невероятни жени да си намерят работа. Но нямах представа, че идеята за тяхното обучение ще даде такива невероятни резултати”.

“Ако знаех, щях да настоявам за процент от бизнеса”, къде на шега, къде почти на сериозно завършва актрисата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: маникюрСАЩвиетнамци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някоя персона пак се опитва да се накичи с бизнеса на мигрантите.Евала.Те и в Европа са виетнамци, ама нали преписвачката на статията е неграмотна, та не си проверява информацията ...
7
2
 
11
 
! Отговори
7 преди 8 години
Аз последно платих $35+12(бакшиш) за маникюр и $45+15.Добър бизнес им е дала,работливи са и много учтиви.И тъй като е доста скъпо да го лащаш на две седмици,си закупих всичко за $200 и сега съм много добра!Бих посъветвала да се научите,не е трудно изисква време и опит.Поздрави
6
6
 
9
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 8 години
СТАБИЛЯГИ СА ВИЕТНАМЦИТЕ
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На 30 април във Комунистически Виетнам се проведе ,ПАРАД НА ПОБЕДАТА . 40 години от ПОБЕДАТА над САЩ А ,сега ред сълзи ,ред сополи!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не само в ЛА, в цяла Германия също...
3
2
 
4
 
! Отговори
yanka преди 8 години
Kak zashto zashtoto amerikankite sa marzelivi. Te ne mogat da se opishat s dumi trqbva da se vidqt,i ne samo v Los Angeles na vsqkade sa vietnamki makiruristikite.
2
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американките са най-големите красавици!
1
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей Сидни, ти си нещо като оная шега за ученика, който повтаряше самоедно нещо, че краставицата съдуржала 99% вода - то толкова ти е акъла,на другата статия пишеш няколко пъти за 50% фруктоза и т.н.Та да се върнем - официалното име на тази държава на български е Виетнам,на виетнамски може да се пише Viêt Nam, но това е друг въпрос.Също столицата на САЩ е Вашингтон, а не Уошингтън;столицата на Китай е Пекин, а не Бейджин и т.н.