Хонорарът пред "Хоризонт"-а. По-нашите хора в БНР

Или защо протестират хора, които прибират огромни суми?
13 май 2015 11:10,
56
Хонорарът пред "Хоризонт"-а. По-нашите хора в БНР
Снимка: Facebook

По-наши и никак наши хора. Такава се оказа ситуацията в БНР. Протестът си тече, но какво довлече той след себе си? Помия! А от нея изплуваха колосални суми, изливали се в портмонетата на отбран кръг хора от Програма "Хоризонт".

Оказва се, че за миналата година парите, отделени за хонорари във въпросната програма, са 900 хиляди лева. Нито повече, нито по-малко.

При идеален разчет (трудно постижим) тези пари биха се разпределили солидарно между всички близо 200 работещи в програмата.

Да, да, ама не, лъсна истината, защото по-нашите хора, едва 23-ма на брой, са прибрали като хонорари половината от тази огромна сума – 450 хиляди.

Държа да вметна, че същите тези хора бяха в първите редици на протеста онзи ден. Защо ли? Защото месечно са прибирали суми от по 6 хиляди лева – заплата: 1000 лева, хонорари: 4 хиляди и отделно още пари по европрограми, излъчвани в радиото (Европа за мен и Евранет +). И сега протестират! Защо протестират? Защото им бръкнаха в портмонето.

Далеч не тези хора са най-работещите, повярвайте ми, познавам ги, с част от тях съм работил. Имена няма да спомена, просто съвестта и журналистическата етика не ми позволяват да сторя това.

Има ли виновни? Разбира се, че има. Продуцентите в "Хоризонт" са си затваряли очите, слагали са си подписите под въпросните суми и всичко е вървяло по мед и масло, до деня, в който финансовото министерство не поиска разходите за персонал в БНР да се орежат с 10 на сто.

Вариантите за изход пред ръководството са три – 300 на улицата, край на всички хонорари и ДМС-та или орязване на хонорарите с малко над 40 на сто. Видно е, че е избран по-щадящият вариант, но за едни 23-има, той е най-зловещият.

Мили 23-ма колеги, къде оставихте по пътя останалите си 176 колеги, с които работите всеки ден. Къде оставихте останалите хора, работещи в останалите 8 програми  на БНР. Или само вашият джоб е важният. Вашата дума, срещу думата на останалите. Много ви се иска да бъдат закрити някои от другите Програми на БНР, за да отървете портмонетата си.

И за край...

Уважаеми колеги от Програма "Хоризонт", Неприятно ми е да пиша това, но за пореден път вашата програма показа, че съществува сама за себе си в системата на БНР! Още по-неприятно е, че няколко от вас ми предложиха да се включим в спонтанния протест, а медийното отразяване на събитието мина единствено под знака на хвалебствията за "първата" и "единствената" програма на БНР. За 13 години в Радиото съм видял толкова много неща, че едва ли нещо може да ме изненада. Печално е обаче, когато единствено ВАШИТЕ хонорари ви обединяват, а през останалото време не можете да се погледнете в очите с този на съседното бюро. Искате подкрепа от останалите програми? Едва ли? Та нали според вас Радио София е излишен продукт, а средствата за хонорари на 30-те млади професионалисти трябва да минат в бюджета на "голямата" програма. Много ми се искаше освен устите да ви бяха големи и сърцата! Дали някога, поне журналистите в Големия кошер ще бъдат обединени? Не отговаряйте, знаем позицията ви!, написа колегата ни Симеон Белев, водещ в Програма "Радио София" до Вас. Коментарът е излишен, пък и е изтрит от Вас, нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
солидарност? преди 8 години
втрещи ме изречението от статията "При идеален разчет (трудно постижим) тези пари биха се разпределили солидарно между всички близо 200 работещи в програмата". Е в Хоризонт не работят само водещи, репортери, муз.редактори и звукорежисьори (които принципно получават хонорари), а и всякакви стенографки, машинопистки, дежурни редактори (които не застават пред микрофон), международници, ***.мрежа и т.н., не може да сравнявате труда на обсл.персонал с този на водещ на 4 часа сутр.блок например
38
0
 
2
 
! Отговори
-10 преди 8 години
А всъщност, програма Хоризонт е една наистина добра програма. За останалото - не знам.
37
1
 
4
 
! Отговори
Свалка на Янчулев преди 8 години
А ПЪК ДОКОЛКОТО СЕ РАЗБРА ..... ВЪПРОСА НЕ Е ДО ПАРИ, А ДО НЕКАДЪРНО РЪКОВОДСТВО на Б Н Р И СВАЛЯНЕТО МУ, ДАЙ БОЖЕ!!!
36
2
 
2
 
! Отговори
молба преди 8 години
Здравейте ! Живея в Анталия и отдавна слушам Хоризонт. Разбрах че има проблеми с медията. ....Дано не се закрие или промени.
35
0
 
7
 
! Отговори
От Помощния Персонал преди 8 години
До Гражданин за EРБУважаеми Гражданино!Цифрите са верни! И ако това е шокиращо за Вас, познайте, колко шокиращо беше за колегите на същите 23ма...
34
1
 
11
 
! Отговори
ббб преди 8 години
Това, за което не се говори в медиите е, че основните заплати на повечето служители се движат около 600лв. Сега, покрай лакомията на Силвия Великова, Петър Волгин и т.н. няма да се изплаща ДМС, което се движи в рамките на около 20% и което беше глътка въздух за простосмъртните радиоработници. На практика ЗАПЛАТИТЕ НА ВСИЧКИ СЕ НАМАЛЯВАТ С 20%, за да могат журналистите от Хоризонт да си пълнят гушите. При това изплащането да ДМС е залегнало в Колективния трудов договор.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...и всичкото това разхищение е за сметка на бюджета, Ужааааас ужас , трябва здраво раязане с брадвата на тия май, търтеи
32
3
 
6
 
! Отговори
Петър Лилов преди 8 години
Добре ще е поне 1000 от "работещите" там да бъдат веднага съкратени без право на компенсации
31
0
 
6
 
! Отговори
Любо Петков преди 8 години
Смятам, че е достатъчно да сса далеч по-малко като брой служителите в БНР и не трябва да има различни програми , а да се види "пийпълметрията", колко хора изобщо слушат БНР и тогава да се решава. Имам предвид и огромното наличие на частни радиа!!!!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво са виновни като в тая държава контрол няма особено на богопомазаните.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До морскиНе, бюджетът е 42 млн. лева, в които са ВКЛЮЧЕНИ и очакваните приходи от реклама и ЕВРАНЕТ и др. подобни. Не е вярно, че 1500 човека работят в това радио, което е на "Драган Цанков". Тук са включени и Районните радиостанции, и музикалните състави.Не е вярно, че заплатите на всички са толкова "големи". Тези, които работят за осигуряването на излъчването 8-те радиопрограми, за комфорта на работната среда, са с далеч по-скромни възнаграждения и без допълнителни хонорари.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ангелина Пискова се показа по телевизията. Протестира ли?
27
0
 
9
 
! Отговори
ceci_ преди 8 години
И отново будната гражданска съвест не може да говори с имена... за какво е тогава тази съвест?!
26
2
 
27
 
! Отговори
Даола преди 8 години
Едно време Владимир Костов създаде програма ХОРИЗОНТ и тя беше нещо ново. Но от много години вече е доста тривиална и се влачи с еднотипни предавания и гласове, които са ни омръзнали с повтарянето на едно и също.Много малко са хората, които творят нещо ново, дори в програма ХРИСТО БОТЕВ има повече нови предавания.Просто е престъпление ХОРИЗОНТ да струва толкова много на бюджета на България.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ddtНе му харесваме това, че е псевдобунтар, а всъщност е най-големият послушко срещу рублички.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затваряй!
23
2
 
15
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
До АнонименМай не четеш точно. Хонорара е част от сумата, отделно е заплата отделно пари по европрограми
22
3
 
21
 
! Отговори
морски преди 8 години
Бюджета на БНТ за 2015г. е 50млн.лева!Тук не се включват приходите от реклама които сигурно са още толкова.Кое им е бедното на държавните медий?!
21
3
 
30
 
! Отговори
Мила преди 8 години
БНР е дълбоко разложено от дългогодишна поквара. Една шайка живее в разкош, а останалите се борят за трохичка хляб. Краде се от всичко - генералните директори - и предишнният Тодоров и сегашният Янкулов са уникални разбойници, довели медията до банкрут. Особено Тодоров, който заложи днешните мини чрез бандитския си антураж. Закриване!
20
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оп оп, стоп, разкрийте, моля, хонорарите на Пешко Волгин, че ми се мини да са високи, след като издава списание, струващо 10 кинта