Захарна фабрика – една красавица на София, която си отива

Последен опит за спасение: Сградата да стане културен център
Обновена: 19 май 2015 18:53 | 19 май 2015 14:11,
50
Захарна фабрика – една красавица на София, която си отива
Снимки: Dnes.bg и Wikipedia

Сградата на Захарна фабрика в София е една красавица, която си отива. По-скоро една бивша красавица, която се е превърнала в грозно чудовище някъде там в периферията на столицата. Руините на някогашната Захарна фабрика все още се водят паметник на културата от национално значение, но тя отдавна е място, което буди само страх и тревога. Хората от квартала, който носи нейното име, минават на прибежки покрай нея дори и по светло. И мръкне ли, гледат да са вкъщи. Защото районът е царство на местните роми, които ходят на тумби и спазват свои правила.

Именно мургавите, разказват местните, са физическите палачи на красавицата – рушат я упорито и методично. Зиме свалят дървените й греди, за да си палят печките, лете – железните арматури. Продължават и въпреки нещастния случай отпреди шест години, когато баща и син роми загинаха под руините. Не се спират и пред охраната. А тя и няма право да е въоръжена.

Захарна фабрика – една красавица на София, която си отива

Сградата на Захарна фабрика е построена през 1898 година от белгийската компания Солвей. Тя е открита в присъствието на цар Фердинанд I. За времето си е най-голямото промишлено предприятие в страната.

За значението, което е имала фабриката за страната, говори и фактът, че белгийските инвеститори са получили от българското правителство 10-годишна концесия за отглеждане на захарно цвекло. Получили и други преференции като освобождаване от някои данъци и от мита за внасяното оборудване, отстъпки за превозите с БДЖ и др.

Фабриката е била със сезонна натовареност и през активния период в нея са работели до 1200 души. Капацитетът й е бил 7 хиляди тона рафинирана захар годишно, а пазарният й дял достигал до 20%.

Захарна фабрика – една красавица на София, която си отива

Белгийците продават бизнеса си около 1916 година и напускат страната – след влизането на България в Първата световна война. След 1989 година сградата не спира да сменя собствеността си. През 2009 г., когато става трагичният инцидент в нея, собственик е гръцката компания Ти Ей Би Риъл Естейт ЕООД. Според хората в района гърците са си тръгнали, а на въпроса кой е новият собственик вдигат рамене.

Местните обаче подозират, че който и да е собственикът, той не иска да запази сградата. Дори напротив. "Това е огромно пространство, приготвено е за нещо", казва мъж, който се представя като Добри. Негов приятел добавя, че се носят слухове, че мостът на фабриката ще се прави на магистрала и всичко в района ще бъде махнато. "Не вярвам", отвръща Добри и залага на бизнесцентър или мол.

Захарна фабрика – една красавица на София, която си отива

И те, и други хора в района, смятат, че новият собственик умишлено оставя ромите да разграбят сградата, защото като паметник на културата тя е защитена от закона и не може да бъде съборена. "Няма как да вкараш багер и да рушиш", казва Добри.

В пореден и може би последен опит да се спаси сградата Facebook група излезе с отворено писмо до кмета Йорданка Фандъкова, премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов. В него те предлагат да се инициират законови поправки, които да позволят на общината да вземе собствеността над сградата, а след това да я превърне в музей като я изгради наново.

Захарна фабрика – една красавица на София, която си отива

"Виждаме Захарна фабрика като един културен център за модерни градски изкуства - с множество ателиета, изложбени и концертни зали, с помещения за танцови групи по модерен балет, както и с голям рок и джаз клуб. Виждаме я като място, което да бъде посещавано не само от много жители на столицата, но и от много туристи.

В него те ще могат да си купят картини и други произведения на изящното изкуство директно от авторите им, ще могат да видят на живо много български и чуждестранни музикални групи. Поне два пъти в годината ще се организират рок и джаз фестивали, на които ще идват хиляди хора от Балканския полуостров и от цяла Европа. Защото София не е просто нашата столица, тя е в самия географски център на Балканите", пишат създателите на групата.

Те напомнят и че по подобен начин бивши запуснати индустриални зони са преобразени в различни части на Европа.

Засега няма официална реакция на инициативата от страна на общината. Но мургав жител на квартала я коментира: "Ще го преобразят знаеш ли кога...?"

Йордан Мичев, инициатор на групата „Захарна фабрика, новата културна перла на София”:

Планираме рок концерт в подкрепа на каузата


Имате ли някаква реакция от страна на общината за инициативата си?

Все още няма. Но се надяваме, че скоро ще има. В групата ни във Фейсбук участват и общински съветници като Любка Качакова и Калоян Паргов. Имаме подкрепа и от оперната прима Христина Ангелакова. Много скоро ще изпратим официално писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, до премиера Бойко Борисов, до министъра на културата Вежди Рашидов и до главният архитект на София Петър Диков. Време е София да погледне по по-различен начин на бившите индустриални зони, които в момента се разкостват от роми за старо желязо.

Специално сградата на Захарна фабрика е на много важно, ключово място в София - близо е до центъра, има отлични транспортни връзки, включително и жп гара. Искаме най-накрая да се уреди въпросът със собствеността й, защото тя е Паметник на културата с национално значение още от 70-те години, и общината или държавата да я придобият.
Искаме и спешни промени в законодателството, защото проблемът със сградите - паметници на културата, не засяга само конкретния случай. Проблемът е огромен и засяга както София, така и други големи градове, като Пловдив, Варна и Русе. Малките градчета по Черноморието също са силно засегнати от рушенето на подобни сгради.
Обмисляте ли друг вариант, с който да привлечете вниманието на софиянци, на културтрегерите или на властите в столицата към възстановяването на сградата?

Обмисляме вариант да се проведе в по-далечно бъдеще рок концерт с участието на известни групи, който да подкрепи каузата. Сградата на Захарна фабрика може да се превърне в страхотен културен център - с голям рок и джаз клуб, с концертни зали, множество ателиета и галерии. Хората на изкуството ще бъдат заинтересовани да подкрепят такъв проект.

Обсъждали ли сте с архитекти дали все още има шанс за възстановяването на сградата?

Видно е, че сградата е в много лошо състояние и буквално трябва да се разруши и изгради наново в автентичния й вид. Искаме не само да се възстанови Захарна фабрика, но и да се обнови целият район около нея, за да придобие наистина европейски вид и да привлича както много жители на столицата, така и много туристи от Европа.

Има ли други сгради в София, които могат да бъдат реставрирани и използвани?

Със сигурност има, един приятел наскоро ми спомена за бившия жп завод, който в момента се унищожава от ромите. Но Захарна фабрика е с най-добро местоположение.

Какъв е европейският опит в това отношение?

Можете да отидете в Рига и да видите какво са направили властите в латвийската столица от някогашния грозен и полуразрушен индустриално-пристанищен комплекс. Днес той е приютил концертни зали, галерии, офиси и търговски комплекси. Същото може да се види и в много други градове на Европа - Будапеща, Прага, Хамбург, Лондон. Хората ценят историческото и архитектурното си наследство и се опитват да го запазят, макар и с друго предназначение. Само ние рушим всичко наред и градим молове и бетонни чудовища по морето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Бай Мангал преди 1 година
До марияНас ли визираш?
29
0
 
0
 
! Отговори
мария преди 4 години
тенденция е подобни сгради официално строени 19век да претърпяват инциденти и не само заради мястото ,което заемат ...на някои не им изнася факта ,че миналото ни е било по технологично от това ,което пише в учебниците
28
0
 
22
 
! Отговори
СС преди 8 години
В центъра на Букурещ старата фабрика е рок-клуб с ресторанти.
27
2
 
26
 
! Отговори
Столичанка преди 8 години
Ха, Паметник на културата още от 70-те, а пък сменявала няколко пъти собственика си и накрая продадена на гръцка компания. Ама паметник на културата, може ли да се продава?
26
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е Фандъкова или тя не разбира от красота и историческо наследство. С кухи *** нищо красиво няма да остане в страната, само руйни. Бездушието и душевната беднота съсипаха България.
25
0
 
25
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Може би СОЛВЕЙ Девня ще отпусне средства за съхранение на Захарна Фабрика.В Германия наистина има много подобни начинания, особено в Рурска Област.В моя средно голям град преди десетина години превърнаха бившото Локомотивно Депо в мултифункционална зала, която постояно се използва за различни мероприятия.Одобрявам идеята на инициаторите и групата на г-н Мичев.
24
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
лека по лека моят град ,където съм родена, изчезва и на негово място идва нещо отвратително мьекащо ,с възможности и безумна нагла амбиция и никакво въображение и нулева емоционална интелигентност . а пък онова ,което се е върнало току-що от Енгланд и все още говори с акцент е още по-скучно и тъпо .жалко ,София БЕШЕ един разкошен Европейски град преди 20 години !!!
23
4
 
20
 
! Отговори
Архитект преди 8 години
А колко готини лофтове може да се направят там...
22
32
 
24
 
! Отговори
Solar Power преди 8 години
да събарят и райграсче.не ти трябват купчина грозни тухли.
21
4
 
42
 
! Отговори
Стършел преди 8 години
*те, ежедневно "обезкостяват" сградите на Захарна фабрика и всеки момент могат да се срутят, много жалко наистина защото можеха да се използват за нещо полезно. Много е тъжно като минеш от там.
20
5
 
54
 
! Отговори
добри преди 8 години
захарната фабрика не е в покрайнините на столицата , а е на 10 минути от центъра на града. около нея има няколко двуетажни блокове, които са оставени на произвола на времето. ако са общинска собственост, могат с малко средства да се ремонтират и да се дадат под наем, от което общината ще печели. лесно се руши, но трудно се гради. един холандец, преди 25 години в НДК предупреди новите демократи да не рушат, защото за 45 години няма да могат да боядисат това, което е построено по време на соца.
19
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Простака никога нищо не е Построил... само разрушава... естеествено че умишлено е оставил да я разграбват... посел поредната Цветна Кооперацийка с нагазинчета за цигарки и Алкохол или поредната изкопана Дупка в София
18
40
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И на какво точно е паметник този бордей. И защо общината трябва да налива милиони за реставриране на нещо, от което няма и грам полза. Подобни съборетини в София колкото искаш. И на всякъде около тях е абсолютна гнус и мизерия. Най добре да се взривяват и ако някой иска да строи нещо, да строи.
17
3
 
29
 
! Отговори
sport преди 8 години
Ако не може да се дръпнат субсидийки от ЕС, които после да отидат по "каналния" ред в сметките на ОПРЕДЕЛНИ фирми, то тогава това е обречен проект. Иначе съм съгласен, че е време да започем да си ценим и "наследството". Да, частен имот е, но има варианти да се инвестира, след което да се изкарват пари. И да, писна ми от МОЛ-ове, честно казано имам чувството, че само това има в този град.
16
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отдавна искам да напиша, че тоя дето трие коментари и миризлив м***нгал0-траверS, но засега няма да го пиша, че го приема много лично.
15
2
 
28
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Много хубави идеи се предлага, само най-важната я няма - Кой ще плати?
14
5
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Фантазии и нищо повече.Вие в кой свят живеете.Май още не разбрахте , че България е много бедна държава , та да си позволи да харчи пари за нищо.И още по проста.Върнете го на белгийците ,та белким да направят нещо от него.
13
15
 
23
 
! Отговори
!? преди 8 години
Каква красота...останах без думи...от този паметник на фабрика...пардон на културата.
12
3
 
26
 
! Отговори
От 13 преди 8 години
До До 12 и 13В Европа сме. Много по-близки в културно отношение сме до останалите европейски страни, отколкото до САЩ. По твоята логика "Ако някой иска да има незастроен плаж, да си го купи и да не го пипа". На колко от хората би им харесало това? Хайде стига с криворазбран капитализъм.
11
18
 
16
 
! Отговори
карагьоз преди 8 години
Абе рути там и толкоз. *** добре работят във фабриката засега.