Ким срещу Путин – битка на култове към личността

Единият изкачва висок връх, а другият – самият той е връх
20 май 2015 20:58, Елка Василева
253

Снимка: Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин беше почетен по два начина през уикенда - с победен хокеен мач и с бюст като римски император, издигнат от казаци в Санкт Петербург. По подобен начин децата в Северна Корея научават, че Любимият вожд Ким Чен Ун е композитор и опитен шофьор още от тригодишна възраст, пише "Дейли телеграф". Доколко обаче съвпадат култовете към личността, уменията и характерите на тези двама мъже?

Младост срещу възраст

На учителите в Северна Корея са били раздадени наръчници, които изискват от тях да обучават подопечните си, че Ким Чен Ун е бил дете чудо - можел е да шофира от тригодишен, а на девет години е печелил състезание с яхти. На севернокорейчетата се преподава, че Ким е даровит творец и композитор.

Освен това Ким вероятно е и природно надарен мореплавател. "На деветгодишна възраст Ким Чен Ун се е състезавал с президента на чуждестранна яхтена компания, който тогава е бил на посещение в КНДР", се твърди в книгата и се добавя, че той изумил всички, като удържал победа.

В сравнение с него Путин е проявил качествата си късно. Според собствените му признания той е прекарал детството си в побоища с други деца в нездравословен квартал на Ленинград и във фантазии да стане шпионин.

Той е "дете чудо" над средна възраст, печелещо хокейни мачове с международни звезди на 62 години. В събота той вкара най-много голове в един "абсолютно несимулативен мач" в Сочи и помогна на своя отбор да стигне до напълно неочаквана победа срещу бивши национални състезатели. Вие кога за последно сте виждали Ким Чен Ун облян в пот?

Занимания на открито

През април Ким се изкачва на връх Пектусан (Белоглав връх), най-високата планина в Северна Корея и официално рождено място на неговия баща Ким Чен Ир. Придружен от стотици военни пилоти и партийни активисти, Ким достига до високия 9020 фута (2743 м) връх, облечен в двуредно палто. Без капчица пот. На върха той разказал на летците, че "изкачването на връх Пектусан доставя скъпоценна храна за ума, която е по-силна от всяко ядрено оръжие", пише вестник "Нодон".

Путин не трябва да изкачва планински връх. Той самият е истински връх. А именно връх Владимир Путин в Киргизстан, който със своите 14 587 фута (4267 м) е два пъти по-висок от връх Пектусан. Но търсене в онлайн архива на Кремъл показа, че след цели 15 години на върха на руската държава Путин никога не е използвал израза "храна за ума". Така че той губи в лексикално отношение.

Конна езда

Независимо дали това е Мусолини, който тренира прескачане на препятствия, или Дейвид Камерън, който взема назаем кон от издатели на таблоид, ездата заема централно място в облика на националните лидери.

Ким Чен Ун не прави изключение. Яхнал сив петнист кон в елегантен ездитен костюм от неназован дизайнер, той изглежда като излят кавалерист, докато инспектира тренировъчния манеж в конезавод в поделение 534 на Корейската народна армия. Добра работа.

А Путин? Няма равен.

Самоанализ

Въпреки обожанието на хората самотата понякога надделява даже у най-обичаните национални лидери.

Маската на Ким падна през 2012 г., когато Северна Корея изстреля спътник. Той отпразнува това с пушене в уединение. От Хъмфри Богарт насам не е имало цигара, която да казва толкова много.

Путин не пуши. Но той понякога прибягва към публичен самоанализ. На погребението на своя треньор по джудо Анатолий Рахлин руският президент предприе безпрецедентна самотна разходка по улиците на Санкт Петербург.

Кинематографистът Игор Шадхан, който е в приятелски връзки с Путин, го описва като много самотен човек и повтаря разказа как веднъж го открил в задния двор на хотелски ресторант в Санкт Петербург с две чашки коняк и той изглеждал "тъжен, дори отчаян".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
1
 
! Отговори
чичо от село преди 8 години
най големия култ е този към обамата, пълен е ютуб с негов *** клипчета. Вова е велик, плюещите го са практикуващи самозадоволяване маргинали с деменциални отклонения или жалки ***
130
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименОпорна точка - Путин бил обявен за най-влиятелен човек от авторитетно американско издание...Нали и сами не си вярвате на глупостите :))))***, ама големи сте мишоци бе ;)--------Платено е от кремълската банда на някой журналист да го напише, също както и филмите за "разрушената" природа от шистовия газ. Това дава силни опорни точки на пропагандата...
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От двете джуджета Кумчо има по-готина прическа !Вовка с тоя ботокс е заприличал на мумията в мавзолея...
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опорна точка - Путин бил обявен за най-влиятелен човек от авторитетно американско издание...Нали и сами не си вярвате на глупостите :))))***, ама големи сте мишоци бе ;)
127
0
 
0
 
! Отговори
Асан преди 8 години
До Анонимен 161Ко каза, ко речи, ко?
126
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен русия е по зле от българия.трябваше да пишеш тека.щото сте сити и обути и образовани врусия всеки втори гражданин е свише обрпзувание.а в бг.всеки втори гражданин е крадец и продажник
125
2
 
1
 
! Отговори
Снегурочка преди 8 години
И в крайна сметка кое джудже е по-високо,умно и красиво?
124
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На големите паляци на света
123
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А нашия култ що не е тука?
122
7
 
11
 
! Отговори
младен преди 8 години
нема такава *** статия. Ама гледам Ела е авторката така че не се учудвам.
121
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съвремената медицина , в частност психиатрия , може да ги диагностицира и без преглед , само по изявите им и също така да ги прибере за лечение , има хапченца ...... :))
120
9
 
20
 
! Отговори
:) преди 8 години
А защо не Ким срещу Бочко? Далеч по-уместно е ! Путин не е в категорията на Ким, той е признат за най-влиятелния човек на планетата. И не от мен, а от уважавани американски медии.
119
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименРусия не е световна сила. Икономиката и по-зле от тази на Бразилия.Единствено може да заплашва и изнудва работещите народи с оръжие.
118
4
 
1
 
! Отговори
До 148 преди 8 години
Ако Чък Норис те чуе ще те спука от бой.
117
10
 
11
 
! Отговори
ми това е преди 8 години
Само дето единия е обявен за най - влиятелният човек в света и висши политици от големи държави го посетиха в продължение на 3 дни около 9 Май
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До64 Ами защото са *** и ***:-) :-) :-)
115
6
 
9
 
! Отговори
1 преди 8 години
Само знам ,че и за двете държави света знае ,че съществуват а за нашата ако не ни оплюват политици като на ЮКИП в ВЕЛИКОБРИТАНИЯ никой няма да знае дори ,че съществуваме и то благодарение на невзрачните ни продажни политици.
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4 ЧЕТИРИ години, не 5!
113
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия хора живеят в измислен свят, те нямат никаква представа от реалноста. Не напразно в САЩ са решили че човек може да е президент 5 години, ако пък е бил чак толкова добър президент, може да изкара още един мандат от 5 години и край, повече не. Това е защото психолози са установили, че ако човек над 10 години управлява, започва ад си вярва че е богоизбран, че всички са длъжни да му се подчиняват, издига в култ личноста си. Вижте снимките на Путин и Ким, те дори не осъзнават колко са смешни.
112
5
 
9
 
! Отговори
75 преди 8 години
Трябва да се има предвид,че все пак Ким е човек,макар и от по-висша раса. Докато Путин е Бог. От него произлиза всичко. Той е създал Нищото,преди Големия взрив, самият Взрив и съответно всичко Видимо и Невидимо във Вселената. Той ще създаде и Нищото,което ще остане след края на Вселената. Така че, място за сравнение няма.