Далеч от природата: Мъжете обуха прашки и хукнаха на педикюр

Оцеляващите Мат Тебът и Джош Джеймс пред Dnes.bg
Обновена: 27 май 2015 14:04 | 26 май 2015 11:34, Александър Попов
19
Далеч от природата: Мъжете обуха прашки и хукнаха на педикюр
Мат и Джеймс на българска територия. Снимка: Dnes.bg

Преди няколко седмици в България бе заснет епизод от поредицата "Кралете на дивото", която ще се излъчи в края на годината по Discovery Channel. В нея оцеляват бушменът Джош Джеймс и професионалният готвач Мат Тебът. Вече ви запознахме с техните техники за оцеляване, ден преди да се впуснат в българското приключение в горите около Девин.

И двамата са много колоритни, но какви са всъщност, когато камерите не работят? Ето какво споделиха Мат и Джош пред Dnes.bg.

Още по темата

На пръв поглед малко хора си представят един готвач в джунглата, но Мат с готовност заменя печката с неизвестното и опасното.

"Когато за първи път ме поканиха нямах търпение да се включа в това преживяване. От 14 години имам ресторант и исках промяна, имах нужда от ново предизвикателство. Да променя изцяло живота си. В ресторанта често експериментирах със съставките в дадени ястия, но да го правя в България, Финландфия, Мексико - различен е мащабът и усещането", разказва Мат.

Той е убеден, че подбно приключение ще промени живота му завинаги.

"Това те прави по-интересен човек. Сега съм на средата на живота си и когато съм с приятели - имам голям арсенал от истории. Това ми откри нов хоризонт. Промени мирогледа ми. Когато човек се върне вкъщи след подобно преживяване оценява всичко - дори това, което има в хладилника", категоричен е той.

С Джош са много различни, но при оцеляването се оказва предимство.

"Аз съм толкова типичен британец, със своите силни и слаби страни и различна чувственост. На Джош уменията са различни от моите, но когато сме заедно, нещата се получават добре", убеден е Мат и признава, че ако трябва да оцеляват поотделно именно бушменът е с реалните шансове.

"Той знае как да запали огън, да направи подслон, да ловува, като се качи в планината как да слезе от нея, от коя река да си налее вода. А аз готвя. Моята роля в това предаване, а и това което правим заедно, е да взема едни съвсем малко и основни съставки и да направя ястие като за ресторант", скромен е Тебът.

Джош Джеймс живее по начин, който е далеч от нашите представи. Когато е у дома никога не влиза в магазин за месо. На трапезата се сервира това, което е уловил.

Още на пръв поглед е видно, че той предпочита природата пред съвременните удобства и технологиите. С лък и стрели е по-уверен отколкото с компютър. Не си го представяме да ни бъде съсед в градска среда, а и той не иска. Би ли оцелял в мегаполис?

"Мисля, че да. Там има повече неща, които могат да бъдат използвани. Човек винаги може да прерови кофите за боклук, а вече приличам на клошар", шегува се Джош.

Мат обаче го издава - изглежда така и в Нова Зеландия, и в Ню Йорк, и в Девин. Джош е категоричен обаче, че живот сред бетон би издържал за няколко седмици.

Оцеляващ новозеландец в Европа

"Тук е различно, в Нова Зеландия всичко е екстремно. Планините са стръмни, времето се мени бързо. От друга страна островът е много тесен. Имаме една планинска верига, всички реки се стичат от планината към морето - така че трудно би могъл човек да се изгуби. В Европа мащабите са огромни. Ето в България ще ми бъде много трудно по отношение на ориентирането. Но от гледна точка на оцеляването може би ще бъде по-лесно", прогнозира Джош. А дали е така ще видим, когато епизодът бъде излъчен.

Какво трябва да има човек в своя сървайвър комплект, за да не се окаже изгубен завинаги в гората?

Джош е лаконичен - нож, нещо за запалване на огън и подслон. Мат допълва: И готвач!

Двамата оцеляха в тежки условия в шест различни точки на света. Признават, че най-тежко им е било във Финландия, когато гризали корите на дървета три дни. И за десерт - мъх. Глад, студ, жега, опасни животни - всичко това е било част от ежедневието им.

На нас обаче ни е любопитно какво мислят за съвременния човек, изгубил ли е безвъзвратно връзката си с природата?

"По-младото поколение в големите градове са загубили връзка с корените. За всички е видно. Предпочитат дистанционните у дома, вместо да изкарат приятно в планината", огорчен е Джош.

"Мисля че тази връзка се загуби, когато мъжете започнаха да ходят на козметик, да се мажат с крем, да се гелосват и да обуват прашките на гаджетата си", допълва го и Мат.

И все пак смятат, че колелото се върти и "модата" на хармоничния с природата живот отново ще се завърне...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Има нещо сбъркано в това заглавие.
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Завръща се времето на матриархата.
9
6
 
5
 
! Отговори
набюдател преди 8 години
това как да го разбират подрастващите ?"Мъжете обуха прашки и хукнаха на педикюр"
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на тях, но все пак гората не е чак толкова голямо предизвикателство. Да дойдат да видят нашите индианци ;)
7
10
 
8
 
! Отговори
глупости преди 8 години
За оцеляване не им трябват никакви ножове , кибрити и готвачи ,а един пълен портфейл -има толкова много ресторанти, бирарии ,хотели и пр. че няма да останат гладни и без подслон.
6
4
 
13
 
! Отговори
Дядо Ви преди 8 години
2 месеца да оцелеят бездомни в София, това си е баш оцеляване.
5
14
 
16
 
! Отговори
majorski преди 8 години
Абе те ви на европейска култура ...- Гей паради...- Кончита печели евровизия.- Ирландците гласуват за хомо...бракове- кой Гей кой не ...понеже е мода се прави на такъвочаква се скоро да озаконят половия бракове с животни !
4
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следващият епизод на "Кралете на Дивото" е в Люлин.
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Кристиано Роналдо говорят, той се гримира и ходи на педикюр...
2
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да ги пуснат в Гърмен да видим как ще оцелеят!
1
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БУШМЕН???? "бушменът Джош Джеймс" е толкова бушмен, колкото аз съм индианка!