Експериментът в Dnes.bg: Депутатският vs. нашия обяд

Супичка, салатка, основно ястие. Кой за колко пари яде?
Обновена: 4 май 2016 15:38 | 12 юни 2015 08:17, Александър Попов
123
Експериментът в Dnes.bg: Депутатският vs. нашия обяд

Тази седмица в "Експериментът в Dnes.bg" ви предлагаме нещо по-различно. Решихме да проверим колко струва депутатският обяд и колко нашият. Разбира се, няма да правим сравнение със заплатите, за да не влизаме в сферата на популизма. Представяме ви факти - директно от стола в парламента. За сравнение завършваме с едно меню на заведение, което е на свободния пазар. И бихме казали, че не е от скъпите.

Депутатското кюфте може вече да е мит, но евтиният обяд на избраника със сигурност не е. Това показва видео от прословутия депутатски стол, с което Dnes.bg се сдоби. Иначе мястото е забранена земя за обективи – в светая светих на депутатската кухня камери и фотоапарати не се допускат.

И сигурно има защо. От заснетото видео се вижда дневното меню на депутата. От него става ясно, че човекът в парламента може да обядва добре за не повече от два-три лева.

Така например салата от зеле и моркови е 0,32 лв., "Снежанка"-та пък е 0,86 лв. Свинското месо с ориз е лев и нещо, а ястия с пиле и риба – малко над 2 лева.

Пилето на грил е стотинки. Срещу кюфтето и кебапчето в менюто цена няма. Те със сигурност не са безплатни, но явно вече не са по вкуса на депутатското войнство. Иначе, говори се, цената им била 70 стотинки.

Супа топчета в стола на парламента струва 0,89 лв., показва още менюто. Хрупкави топени сиренца излизат  1,22 лв., а филийката е 7 стотинки.

На този фон пилешкото вретено с пюре и сос излиза скъпо – 3,06 лв. Вегетарианската кухня очевидно е застъпена силно в менюто на депутатите. В нея пържените тиквички струват 1,29 лв., Славянски гювеч – 0,81 лв., прясно зеле на фурна – 1,22 лв.

Всъщност от Народното събрание и друг път са обяснявали, че храната на депутатите не се приготвя в стола на парламента, а в "Хранителен комплекс", който се помещава в сградата на президентството. Комплексът е второстепенен разпоредител с бюджетни средства, а ниските цени се обясняват със субсидии от бюджета на самия парламент. 

За сравнение, в другото - обикновеното заведение, в който се хранят простосмъртните, цените са малко по-различни. Пилешката супа е 2 лв. или малко повече от депутатското основно ястие. За сравнение тук основните са в рамките на 3,50 - 5,50 лева. И това е без гарнитура. За салатка добавете още около 2,50 лева, освен ако не искате да намалите крайната сума със салата зеле и моркови, която е с лев по-евтина. Но не е и 0,32 лв. За хляб пък пригответе 0,20 лв. - три пъти повече от депутатската филия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: Експериментът в Dnesbg
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
NoName преди 8 години
До 4 АнонименАко това нещо те изнервя много и не можеш да се контролираш, значи е добре да се лекуваш. Не това е "тоталната гавра" а тези нагли мазни *** с народа. Лично аз бих ги хранил, дори и безплатно, но да си вършеха поне частичка от задълженията съвестно.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им е сладко, като има балъци е така :)
11
2
 
6
 
! Отговори
Др Исня преди 8 години
Как издържат на тея цени. Вместо да променят закона и да им плащат затова, че си хабят зъбите..Местан знае най-добре колко е приятно да отидеш у гяура да ти сипе, да се наядеш, да онодиш жена му и накрая да го накараш да си плати за затъпяване на зъби и за материала, който е оставил в жена ти!
10
4
 
13
 
! Отговори
NoName преди 8 години
До 4 АнонименТова, което си написал е голяма глупост. Във всяко едно ведомствено "ресторантче" цените се изчисляват на база себестойност на продуктите и някаква минимална стойност за "разходи за изработка", така че е напълно нормално цените да завършват на "жълти стотинки", а не като в частните заведения, в които в повечето от случаите собствениците определят цените, като гледат с леко присвити очи към тавана и с пръст или в ухото или в носа.
9
0
 
9
 
! Отговори
А познайте преди 8 години
От къде се формира бюджета им?!? ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ, които тези дерибеи, депутатите ги разпределят както им е най-удобно, а не както е СПРАВЕДЛИВО!!!! СИТИЯТ/ ДЕПУТАТА, НА ГЛАДНИЯ/ НАРОДА НЕ ВЯРВА.
8
0
 
12
 
! Отговори
филия с мас преди 8 години
"За хляб пък пригответе 0,20 лв. - три пъти повече от депутатската филия."
7
0
 
30
 
! Отговори
Сократис преди 8 години
Не са важни толкова цените във депутатския стол-те идват от себестойността на стоките,а от къде идва зареждането с продукти,с какво качество и съответно на каква цена...При всички случаи месото,каймата,плодовете и зеленчуците не са тези които ние купуваме от магазините и пазарите а минават проверки за произход,качество и състав...Кои са фирмите осигуряващи храната на народните избраници,кое депутатско лоби стои зад тези фирми и от коя партия е това лоби-защото там е отговорът на въпросите Ви...
6
12
 
8
 
! Отговори
citizen преди 8 години
Искам работа като сашко попов - да обикалям светофарите и да пиша недомислици, или пък да броя кюфтенцата по столове и паланки. Че и да ми плащат за това, а недоволните селяни-провинциалисти да ми викат - "Ура!".
5
29
 
4
 
! Отговори
Ходил в стола преди 8 години
Пак подгряваме старата манджа. Има нещо, което винаги се спестява когато се говори за митичния стол. Всички порции там са като за деца. Салатите са между 100 и 150 гр, основните ястия са по 200-250 гр. Така че тези "цени" ако трябва да бъдат обърнати към нормалните трябва да се умножат по 2 или по 3. И така изведнъж снежанката стана почти 3 лв, сиренцата 3,60. Естествено, че цените пак са под нормалните в ресторантите но нека не забравяме че това е столова, а не ресторант. Но нека да сме точни.
4
4
 
22
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Ами така е на държавна работа. Куките да не мислите, че плащат повече? Карта за 14 дни на морето (верно, че е страшна мизерия) е 30-ина лв, при това на Златни пясъци. *** е, че държавните служители се множат нон стоп, като вършат същата, че и по-малко работа. Осигуряват се от държавата (т.е.) от такива като нас. На мен ми вземат над 300 лв фонд пенсии (няма общо с личното ми осигуряване) и не знам си какво си още. А на всичкото отгоре кутевци мрънкат за прогресивен данък.
3
6
 
13
 
! Отговори
123 преди 8 години
Вие си ги избирате ! Тея дето гласувате.
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като ги трае народа, така ще е. Субсидии, увеличаване на заплати, не ходене на работа, големи отпуски и куп благинки. Тази идиотия трябва да бъде изрината.
1
14
 
23
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Волен откога иска да вдигне цените в депутатския стол, ама все му пречат