Отваряйте си очите! Следващата рецесия – въпрос на време

Сп. "Икономист": Богатият свят не е подготвен за нова криза!
15 юни 2015 22:44,
66
Отваряйте си очите! Следващата рецесия – въпрос на време
Снимка: flickr

Борбата бе дълга и тежка. Вглеждайки се в съсипаните икономики в богатия свят обаче, е време да обявим, че битката срещу финансовия хаос и дефлацията е спечелена. През 2015 година, заявява Международният валутен фонд (МВФ), за първи път от 2007 година всички развити икономики ще регистрират растеж.

Съвкупният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на богатия свят трябва да надхвърли 2 % за първи път от 2010 г. и централната банка на САЩ по всяка вероятност ще повиши рекордно ниските си лихвени проценти.

Глобалната икономика обаче все още е изправена пред редица рискове - от сагата с гръцкия дълг до нестабилните китайски пазари. Шепа икономики не изпаднаха в рецесия през последното десетилетие - САЩ започнаха да регистрират растеж през 2009 година. Законът на Сод гласи, че рано или късно политиците ще бъдат изправени пред нов икономически спад. Опасността е, че, използвали своя арсенал, правителствата и централните банки няма да имат необходимите муниции за борба със следващата рецесия.

Може да звучи парадоксално, но намаляването на риска изисква воля днес политиката да остане смекчена по-дълго време, пише в свой анализ списание "Икономист".

Пушекът прочиства

Добрите новини идват предимно от САЩ, които водят групата на богатия свят. Неочакваното свиване на американската икономика през първото тримесечие на годината изглежда временен обрат, дължащ се на много фактори като времето. Най-новата статистика, включително нарастващите продажби на автомобили и поредните силни данни за трудовата заетост, показва, че икономическият растеж се съживява.

Американските фирми са наели 280 000 нови работници миналия месец. Шефовете най-накрая трябва да плащат повече, за да намерят работниците, от които се нуждаят.

В други части от богатия свят нещата също изглеждат оптимистично. В еврозоната безработицата спада и цените отново се покачват. Възстановяването на британската икономика загубималко скорост, но силното увеличение на заетостта навежда на мисълта, че нарастването на БВП ще продължи.

Япония бръмчеше мощно напред през първото тримесечие на тази година, регистрирайки икономически растеж от 3,9 % на годишна основа. Едно толкова широко разпространено и устойчиво възстановяване не е щастлива случайност.

Неизбежно обаче остават слаби места - Европа е дълбоко задлъжняла и зависима от износа. В Япония инфлацията не може да достигне стабилно равнище. Повишението на трудовите възнаграждения може бързо да удари корпоративните печалби и борсовата стойност на компаниите в САЩ. Нововъзникващите пазарни икономики, на които се дължеше по-голямата част от икономическия растеж в годините след кризата, са виждали и по-добри дни. Очаква се икономиките на Бразилия и Русия да се свият тази година. Лошите търговски
данни подсказват, че темпът на икономическия растеж на Китай може да се забави по-бързо, отколкото му се иска на правителството.

Ако някое от тези безпокойства причини рецесия, светът ще е в слаба позиция да направи каквото и да било по въпроса. Рядко толкова много големи икономики са били толкова лошо подготвени да се справят с рецесия, независимо каква би била причината за нея.

Логичният отговор е възможно най-бързо връщане към нормалното положение. Колкото по-скоро бъдат повишени лихвените проценти, толкова по-скоро централните банки ще получат отново възможност пак да понижават лихвите, когато настъпят лошите времена.

Колкото по-бързо бъдат намалени дълговете, толкова по-лесно ще е за правителствата да взимат кредити, за да предотвратят катастрофата. Логично, но погрешно, коментира Икономист".

Да бъдат повишени лихвите, докато заплатите остават непроменени и инфлацията е далеч под целевото равнище на централните банки, поражда риск от тласкане на икономиките обратно към ръба на дефлацията и ускоряване на самата рецесия, която те се опитват да избегнат.

Най-добрата защита

Правителствата могат да свършат своя дял от работата. Инвестициите в инфраструктура с цел стимулиране на икономическия растеж все още са срамно малки. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), клуб на предимно богати държави, бе права да разкритикува британския министър на финансите Джордж Озбърн за мащаба и темповете на предложеното от него орязване на държавните разходи. Икономическият растеж е по-добър от мерките за икономии като политика за поставяне на дълговете под контрол.

Правителствата трябва да насочат енергията си към закъснелите реформи на производствения и трудовия пазар. Отворените стокови пазари насърчават предприемчивостта. Свободата за наемане на работници по силата на гъвкави договори е най-доброто средство за това хората да не остават без работа. Тези реформи ще направят една икономика по-способна да се справи със следващия шок.

Преборили се с последиците от финансовата криза, правителствата и централните банки разбираемо са нетърпеливи да се върнат към нормалното положение. За да постигнат целта си, те трябва първо да позволят на икономическото възстановяване да набере сила, заключава списанието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Hitar Petar преди 8 години
Това е икономическият цикъл - след растеж идва рецесия, това е нормалния ход на нещата...
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен Браво ! Това е проблема. Лицемерно се правят че не го виждат .
33
1
 
16
 
! Отговори
Гольо преди 8 години
Българските управници (политическият елит) са продажни свинье, а революцията на гладните и босите в България е въпрос на време.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно защо никъде не видях нищо сериозно за връзката между нарастването на населението, свободната работна ръка и наемането. Защото през 50-те години на ХХ-ти век населението на Земята е било около 2.5млрд, през 1990 - 5.2 млрд, а към 2025 - около 8 млрд според прогнозата. Доколко са валидни пазарните и икономическите теории, концепции и схващания предстои да видим, но логиката от нарастващата популация в световен мащаб навежда на мисълта за все повече налична работна ръка, търсеща работа.
31
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** статия!Не е въпрос на време а дали ще е докрая на годината или не!Долара малко да кривне и ойде коня у ряката, а със санкциите срещу русия има тенденция страните от БРИКС да спрат да го ползват , след тях и азиатските пазари...Това отива на война - само така са се спасявали краварите досега , *** тоя път ще отнесат ядрените гъби.
30
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американеца е добър в това,че умее да вижда собствените си грешки има воля да се развива напред.Даже и да няма нужния потенциал от специалисти имат широка ръка да плаща на чужденци,които са готови да работят за благото и името на Америка.Това са го осъзнали от много години.Търсят умове по цял свят да им работят за икономиката.В България точно обратно,ако някой се изяви със нова технология или иновативен продукт се отрязва веднага.Благодарение на прозорливостта американците технологиите са разви
29
3
 
6
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
мда великата депресия от 1939 г се превърна в още по велика предстоят големи глобални сътресения
28
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА СИ ОТВАРЯТ ОЧИТЕ ОЛИГАРСИТЕ И КОРПОРАЦИИТЕ, ЧЕ ЩЕ ИМАТ МНОГО НЕПРИЯТНА ИЗНЕНАДА ИЗОТЗАД!!! НА ТАМ ВЪРВЯТ НЕЩАТА!!!
27
0
 
15
 
! Отговори
Вот дъ Фак преди 8 години
"Богатите не били подготвени " - да си гледат работата, в БГ за сметка на това ще сме най-подготвени, направо ще избием рибата при следващата рецесия
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЩатския данък върху дохода е скочил от 3% на 5%---------------Егати скока, дай Боже секиму такъв скок. Виждате ли колко сме добре в България, тук намалиха ДОД от 28% на 10%. Имаше и такова време, когато ни прибираха 1/3 от заплатите.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
stom Merkel se dupi na amerikanzite i nisto ne pravi po vaprosa s podslushvaneto, predstavete si za nas. Rosko i Boiko otdavna sa ni prodali za bez pari...Koga ste slezesh, Isuse, sami njama da se opravim...?
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато назначиш някого на работа без нужното образование,това значи ,че си назначил един ***,който не познава материята и в процеса на работата този индивид ще бъде в тежест както на колегите така и на самото производство.Ако нямат нюх,такива хора трудно се учат .
23
0
 
22
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
Бъчварова е пример за това,и не само тя.За да стигне някой нейния пост и да застане достойно ,кгоато министър на МВР се изисква учението ти да започне от 14г.възраст да минеш школи,подготовка да се реализираш в този ресор и през всичките години да не спираш да учиш и да полагаш резултати,докато се докажеш,че си най-добрия ,но за тази отлична подготовка минават години труд полагане на изпити,атестации .Само човек,който е минал през това може да управлява адекватно .Образованието ни е голям пробле
22
0
 
15
 
! Отговори
не паникьосан преди 8 години
Силно аматьорска статия без никакво покритие със много АКО,МОЖЕ БИ и т.н.т.Тази статия цели естествено да всява само паника.
21
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На богатия свят проблема е в образованието.Самите те не са достатъчно образовани за да си наредят нещата да им вървят.В България наблюдавам същата тенденция.Хора,които не са учили дадена област имат амбициите да я управляват.Първо тази неграмотност тръгва от парламента.Там много индивиди правят неуспешни опити с никакви знания и опит или да борят престъпността или да те представят пред света.По надолу като слезем ще видим,че видни бизнесмени правят бизнес без да образовани и че той се учи тепърв
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има няма на всеки 85 години предизвикват световна финансова криза, за да се пренаредят картите и да обезкървят държавите откъм пари и злато. Няма какво да се лъжем.
19
6
 
7
 
! Отговори
Гъди гъди преди 8 години
Няма криза, добре си живеем !
18
6
 
6
 
! Отговори
мътка преди 8 години
аз пари си имам
17
20
 
25
 
! Отговори
Баш демокрЪт преди 8 години
Напротив гений, кризата в БГ е преди 9.9.44 и след 10.11.89.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМай ти си нямаш понятие за какво говориш. Всеки бизнес от Януари 2014 който има над 50 работници на пълно работно време е длъжен да им плаща здравната осигуровка. Затова и по-голямата част от тези фирми намалиха часовете на работниците си и наеха нови също на полуработно време.