Руската ядрена заплаха – много шум за нищо

Заканите на Путин ще доведат до по-модерна американска армия
22 юни 2015 20:26,
524
Руската ядрена заплаха – много шум за нищо
Снимка: Reuters, архив

Щом напрежението скочи, президентът Владимир Путин всеки път размахва ядрената заплаха - добре обмислена стратегия за сплашване на Запада, която прикрива военното изоставане на Русия и всеки момент може да влоши нещата, ако истерията надвие разума, пише Франс прес.

Когато анексира Крим, господарят на Кремъл заяви, че е готов да посегне към ядреното оръжие. До края на годината той ще снабди руските стратегически сили с 40 нови междуконтинентални ракети. Редовно обещава и да разположи ракети с малък обсег "Искандер" в Калининград до самите врати на Европейския съюз.

"Всеки тълкува превратно намеренията на другия и по-специално Москва. Има реална опасност Русия да отвърне на атака, съществуваща само в нейното въображение", смята Кадри Киик, експерт от Европейския съвет за външни отношения във Вашингтон.

Едва-що разбулени в понеделник от "Ню Йорк таймс", американските планове за базиране на танкове в Източна Европа предизвикаха на другия ден изявлението за 40-те ракети, което тутакси разтревожи Запада. "Неоправдано и опасно" нарече в отговор това решение ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. "Никой не иска да се върнем към Студената война", добави шефът на американската дипломация Джон Кери. Пазете се от "ескалация на думи, а после и с действия", предупреди Берлин.

Путин обаче не казва нищо ново с войнствената си поза - Русия вече 15 години модернизира своите ядрени сили, без изобщо да наруши договора СТАРТ за съкращаване на стратегическите въоръжения. Федерацията се сдоби през 2014 г. с още 38 балистични междуконтинентални ракети, предвижда тази година да купи 40, но и да свали от въоръжение 72 твърде остарели. В крайна сметка това ще намали сухопътния й арсенал (близо 300 ракети), заявява Игор Сутягин, военен експерт по руските проблеми от Кралския институт на обединените въоръжени сили (RUSI) в Лондон.

Както сочат данни, разменени в рамките на новото споразумение СТАРТ от 2010 г., руската армия е разполагала в края на 2014 г. с 528 носители на ядрени заряди, монтирани в подземни шахти, на подводници или бомбардировачи, срещу 794 в САЩ. Следователно е твърде назад от целите, посочени в СТАРТ, който предвижда през 2018 таваните да се понижат до 700 броя.

Защо Москва размахва червен плащ пред Запада?

Защо тогава Кремъл вдига толкова шум? За да сплаши възможно по-силно хората на Запад, да всее разцепление и да ги предпази от съблазънта да използват сила в момент, когато се трупа напрежение между двата лагера, смята експертът.

"Единствените властови инструменти, с които разполага Русия, са военни - това са "спецназът" (специалните части) и ядрените сили. Но няма как да заплаши света със "спецназ". Значи остават ядрените оръжия", обяснява Сутягин. Русия използва и положението си на единствена ядрена свръхдържава наред със САЩ, за да прикрие по-добре слабостта на своите обикновени въоръжени сили. Посланието е предимно политическо - "имаме атомни оръжия, не го забравяйте", но самата заплаха да бъдат употребени вече носи рискове, признава Сутягин.

Руски стратегически бомбардировачи и ядрени подводници изникват пак и пак до самите брегове на натовски държави и в Черно море, влизайки в допир с "противникови" сили. Опасността от злополуки съответно нараства.

"В крайна сметка никой не го желае. И двата лагера са наясно, че ако стигнат до военна конфронтация и всеки притежава ядрена мощ, последиците ще са драматични за всички", посочва Джефри Манкоф, експерт от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Размахвайки червения плащ, Владимир Путин доказва правотата на всички вашингтонски босове, нежелаещи да загърбят старите си рефлекси от времето на Студената война, с риск да засили оръжейната надпревара. "Той осигурява доводи на онези в САЩ, които пледират за по-бърза и по-амбициозна модернизация на американския арсенал", коментира Камий Гран, директор на Фондацията за стратегически изследвания в Париж.

Тревога сред експертите буди не толкова междуконтиненталната заплаха, доста слабо вероятна, колкото ракетите със среден и малък обсег (под 5500 км). Подозира се, че Москва е изпробвала крилата ракета в нарушение на договора от 1987 г., който забранява ядрените оръжия със среден обсег в Европа.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


524
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
2
 
8
 
! Отговори
доган преди 8 години
сега има хора кито немогат даже и да мечтаят за море
146
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виж, съфорумнико, на който не му харесва, границите са отворени - може да отидеш политически емигрант в Северна Корея - там всички са равни. Какъв ти е проблемът. Остави всеки да живее както иска,а не както ти искаш да му наложиш. За разлика от престъпния комунизъм ,сега границите са отворени и никой не те задължава да живееш в това общество. Имаш избор за разлика от преди.
145
0
 
5
 
! Отговори
доган преди 8 години
ами тогава не се оплаквайте карайте си така.едните с ферарита а другите с магарета
144
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И като има ресурси нали някой трябва да им ги купува ,иначе руснаците ще си ги чукат в главата както нищо не могат да произвеждат освен да се напиват с водка. Страна с най-големите ресурси с такава слаба икономика на нивото на малка Италия. Резил
143
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много богата е била страната - 3 фалита при Тато. Пъолна мизерия и забрана за пътувания в лошия запад.
142
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кое ниво от 89-та година - една програма до 22 часа, заплата 150 лева и ред за автомобил 15 години, и то Вартбург за 6000 лева Егати нивото. Отдавна сме го задминали.
141
1
 
5
 
! Отговори
доган преди 8 години
виж кво ше ти кажа нямали екшън няма пари.няма нищо общо просто по хитрите свалиха тато и разграбиха държавата няма да ти давам примери и имена и още продължава богата ни е била страната още има за крадене
140
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма какво да ми казваш ти, пиши си за атака,взимай си парите, излишен е тоя спор. Ясен си ми
139
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много силни тия хартии щом руснаците плащат по 60 рубли за една от тях. Зомби
138
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
230 милиона са бедняци в САЩ?? Е кой работи от 320 млн.? Как правят такава силна икономика и как се развива такъв бизнес - кой купува като всички са социално слаби. И най-малкото защо американци не емигрират в Русия или Венцуела,Куба,а става обратното - от богатите и осигурени всички работещи в Куба бягат в САЩ. И пълно и с руснаци бедняци от бедна Русия в САщ,а не обратното.
137
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баща ти ако сикаш и 8000 лева да еполучавал средната заплата 89-та година беше 200 лева. А една пералня струваше 500 лева. Един телевизор Електрон 600 лева. То понеже беше толкова хубаво затова сега няма ни ГДР,ни НРБ. Ходел на лагери, сега отиваш по българските курорти за 30 лева на вечер,тогава бяха затворени за Българи елитните ни курорти. Всички ходеха по лагери,села и паланки за корабокрушенци.
136
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
помня времето 89 ходих на лагер в гдр 1лв беше 3марки.всичко живо работеше баща ми получаваше над 800лв заварчик
135
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти сега според мен си затъпял и говориш неща,които се свеждат до теоретичен идеализъм. Това,което се опитващ да пропагандираш, претърпя пълен провал в Съветска Русия. Претърпява и сега в РФ. Аз пък не харесвам погазване на човешки свободи,слаба икономика и слаба конкурентоспособност на държавата, каквото предлага Русия.
134
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Социалната политика на "клошарския" С А Щ е такава че имам комшии които нищо не работят, спинкат до 12:30 всеки ден и живеят "трудно". А иначе колегата под мен е прав, клошарската държава е Русия.
133
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Социалната политика на САЩ показва най-силната световна икономика,тоест изработено от населението. Когато САЩ са 1-ва икономика в света,а Русия 10-та на нивото на малка Италия!!!! И когато руснаците плащат по 60 рубли за 1$ мисля,че е прекалено нагло да сравняваш дори САЩ с жалка Русия - клошарска. Но аз знам,че Атака плаща за това.
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
благодарим за информацията, ти имаш селски ние сме тук. на кой да вярваме ?
131
1
 
1
 
! Отговори
доган преди 8 години
тя змията до ка не я настъпиш не хапе млади момко
130
1
 
1
 
! Отговори
доган преди 8 години
млад е само те милеят по америка но незнаят там ква е мизерия.колко клошари има и никва соц политика.имам селски там
129
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, не забравяйте че Русия е първа цел на всички западни страни. Очаквайте ракети от Англия, Франция , Америка.
128
3
 
3
 
! Отговори
преди 8 години
Русия - на гол тумбак чифте пищови ... и един танк, който върви едни 10-15 метра без прекъсване.