Германската анти ЕС партия не се възползва от гръцката криза

Ожесточената борба за власт срива "Алтернатива за Германия"
Обновена: 2 юли 2015 22:03 | 2 юли 2015 22:02, Красимир Ангелов
6
Германската анти ЕС партия не се възползва от гръцката криза
Бернд Луке. Снимка: Reuters

Гръцката криза можеше да бъде неочаквана изгода за германската антиевропейска партия, но тя се показа неспособна да се възползва за момента, раздирана от вътрешни дрязги, които се очаква да достигнат върха си на партийния конгрес този уикенд.

Ожесточената борба за власт, която от месеци противопоставя настоящия водач на "Алтернатива за Германия" (АГ), професора по икономика Бернд Луке - представител на неолибералното крило във формацията, и Фрауке Петри, привърженичка на по-твърдото придържане към ценностите, заплашва да взриви партия, която доскоро бе в състояние да застраши канцлера Ангела Меркел, отбелязва в свой анализ АФП.

Журналист от в. "Велт" дори иронично сравни катастрофата в партията с тази в Гърция.

Политологът Себастиан Фридрих определя конфликта като много тежък и намира за "много малка вероятността привържениците на неоконсервативното течение и тези от неолибералния лагер да останат заедно". Той дори смята, че заглавието на току-що издадената му книга "Възходът на АГ" вече е остаряло.

Доскоро всичко се развиваше успешно за партията, учредена през пролетта на 2013 г. и наброяваща днес 23 000 членове. След като малко не й достигна да влезе в Бундестага само месеци след създаването си, АГ първо направи пробив на европейските избори през май 2014 г. (6,5 процента от гласовете и 7 депутати), после потвърди позициите си, като влезе последователно в регионалните парламенти на пет провинции: Саксония (9,7 процента от гласовете), Бранденбург (12,2 процента), Тюрингия (10,6 процента), а през 2015 г. в Хамбург
(6,1 на сто от гласовете) и в Бремен (5,5 процента).

Динамиката на успеха обаче се сблъска с борбата между амбициите на двама души, които са пълен антипод един на друг: от една страна, 52-годишния Луке с приветливо излъчване и език на технократ, от друга - 40-годишната Фрауке Петри, която говори като картечница и използва шокиращи изрази, осъждащи политическата коректност по отношение на имиграцията или сигурността.

След като в началото на миналата есен флиртуваше с 10-те процента избиратели, изразили намерение да гласуват за АГ, в средата на юни партията не може да се похвали с повече от 5 процента.

Първоначално мълчаливата опозиция изведнъж се отприщи. "Луке е привърженик на авторитарното управление и не смее да засяга публично всички теми от политическите дебати", заяви в началото на юни Петри. На това настоящият лидер на партията отговори като разкритикува съперничката си, че е обсебена от идеята "да го свали и самата тя да заеме председателското място".

Възникването през зимата на антиислямското движение ПЕГИДА в крайна сметка ги раздели - Петри призова за диалог с тази група от населението, която е обезпокоена от небивалия приток на бежанци на германска земя, а Луке се затрудни да дефинира ясен курс.

Дни преди конгреса в Есен (Западна Германия), който веднъж вече беше отложен заради напрежението в партията, двата лагера изглеждат по-непримирими от всякога.

"Понастоящем не виждам възможност този конфликт да приключи, ако продължат да работят заедно в ръководството", заяви за АФП Райнер Роле, кандидат за водачеството в партията. "Един от лагерите ще трябва да поеме командването, тъй като е необходимо да се съсредоточим отново върху политическите си цели", изтъква този предприемач, привърженик на Луке.

Ако последният не успее да се наложи, "мисля, че ще напусне партията и ще основе нова", казва политологът Себастиан Фридрих. Атакуван от Петри, но и от една още по-националистическо-консервативна прослойка във формацията, Луке вече се подготви за тази опция, създавайки вътре в партията група, наречена "Пробуждане 2015", чието предназначение е да събере последователите му.

В понеделник, на фона на гръцката психодрама, той се опита да възкреси силно язвителната антивропейската риторика, която винаги е обединявала партията му. "Тежката отговорност за това огромно бедствие е единствено на госпожа Меркел и на никой друг (. . .). Г-жо канцлер, моля ви: Подайте оставка!", заяви той на пресконференция в Берлин.

Колкото до партийния вестник - той призовава за единство, приканвайки привържениците да направят така, че следващия понеделник статиите в печата, посветени на конгреса в Есен, да носят едно-единствено заглавие: "АГ окончателно тегли чертата на вътрешните разпри и обявява война на утвърдените партии".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
8
 
! Отговори
чалга не преди 8 години
Германските избирате избрали баба Меркел, нека да я питат как, и защо потънаха 80 милиарда в Гърция...? Защо наляха тия пари там, и кой ще гарантира че ще се върнат...А германците нека да си бачкат..а други им разнасят парите насам натам....лошо няма.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само дето фашистите бяха в Италия...
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От фашист демократ не се става! Борбата в Германия е между немските и еврейските фашисти!
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ЗАЩО ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА КАТО ЗНАЕ, ЧЕ КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ГЪРЦИЯ Е В ЕС ТОЛКОВА ПО-ЗЛЕ ЗА ЕС И ЕВРОЗОНАТА!!!!МАХНЕ ЛИ СЕ ГЪРЦИЯ И ЕС И ЕВРОЗОНАТА ЩЕ СЕ ЗАСИЛЯТ ЗАЩОТО ГЪРЦИЯ ОСНОВНО И ПРЕДИМНО САМО И САМО И ЕДИНСТВЕНО ВЗИМА ЛИ ВЗИМА ЛИ ВЗИМА ЛИ ВЗИМА ЛИ ВЗИМА ЛИ ВЗИМА ЛИ ВЗИМА И НЕ ИСКА ДА ВРЪЩА ПОСЛЕ!
1
2
 
12
 
! Отговори
във златна клетка преди 8 години
нямаше референдум за ЕС а ся ко праим ?