Сладолед и банкомати – лъч надежда в Сомалия

След 2 десетилетия кръв, животът започва да се нормализира
10 авг 2015 22:05, Красимир Ангелов
15
Сладолед и банкомати – лъч надежда в Сомалия
Снимка: Reuters

След близо две десетилетия на анархия и боеве между съперничещи си местни главатари, Сомалия е провалена държава. Но в столицата Могадишу животът на хората, в който преди властваха конфликтите, е започнал да се нормализира благодарение на постепенното икономическо възстановяване, се чете в анализ на ДПА.

Двойки се разхождат спокойно по скалистия бряг, хора се къпят в морето, а малки момчета ритат топка на пясъка. Можеш дори да седнеш под чадърите на някой от крайбрежните ресторанти и да си поръчаш морски деликатеси или чай.

А само допреди четири години плажът "Лидо" беше опасна зона в сомалийската столица Могадишу. Някои райони на града бяха под контрола на радикалната ислямистка групировка "Аш Шабаб". Насилието и кръвопролитията принуждаваха хората да си стоят по домовете и да не излизат. Сега в края на всяка седмица стотици семейства идват да си починат на столичното крайбрежие. По бреговата ивица се строят хотели, отворени са ресторанти, а продавачи продават сладолед на плажа.

"Роден съм и съм израсъл във враждебна обстановка, тук в Могадишу, но сега бъдещето ни изглежда обещаващо", заявява пред ДПА Ашо Елми, докато влачи по плажа "Лидо" тежка хладилна чанта, пълна с безалкохолни напитки и сладолед.

"Вече няма страх. Тук работим до 21:30 ч.", когато залязва слънцето, каза 20-годишният мъж. След свалянето от власт на президента Сиад Баре през 1991 г., Сомалия преживя две десетилетия на анархия и боеве между съперничещи си местни командири. Близо десетмилионната източноафриканска страна се стабилизира, едва след като през 2012 г. властта пое международно признато правителство и "Аш Шабаб" бе изтласкана от Могадишу и други нейни бастиони.

И резултатите бавно идват - икономическият растеж през 2014 г. бе 3,7 процента, а за тази година прогнозите са за 2,7 процента, сочат данните на Международния валутен фонд (МВФ). "Макар че обстановката в политиката и сферата на сигурността остава сложна, Сомалия постигна огромен напредък", обяви МВФ в края на юли.

Сомалийците пък могат да усетят този прогрес в ежедневието си. Строителната индустрия в Могадишу е в разцвет. В центъра се вдигат многоетажни сгради. Надупчените от куршуми фасади, с които столицата бе известна, се измазват и боядисват. А посетителите вече могат да избират измежду над 200 хотела в Могадишу, а през 2012 г. те бяха само 12.

Намиращият се в сърцето на града пазар "Бакараха", със стотиците си магазинчета, в които се продават плодове и зеленчуци, дрехи и стоки за бита - някога бойно поле между мироподдържащите сили и терористите от "Аш Шабаб", днес отново се превърна в оживен търговски район, където местните жители пазаруват и сядат на приказка в малките ресторантчета и кафенета.

За пръв път от 1991 г. се продават и "модерни" вносни продукти, като енергийните напитки. "Сигурността много се подобри. Това вдъхна увереност на хората, особено на предприемачите, да държат обектите си отворени, дори нощем", казва Нидже Шариф, ръководител на част от пазара.

В този град, чиито жители допреди няколко години бяха откъснати от света, сега е пълно с интернет кафенета. "Ражда се нова Сомалия", смята Ахмед Тал, лектор по бизнес и счетоводство в Университета за развитие на управлението и администрацията (СИМАД) в Могадишу. Безспорен признак за икономически подем е въвеждането на нова банкова система в Сомалия. Местната банка "Премиър банк" сключи през май споразумение с Мастъркард и издаде първата дебитна карта в историята на страната.

Вместо с часове да се тълпят на опашки в банката, сомалийците могат да теглят пари от банкомат или да плащат в големите магазини с картата си - сериозно предимство в град, в който носенето на по-големи суми пари все още се смята за изключително опасно.

Пред Сомалия все още обаче има огромни предизвикателства. Тя продължава да е една от така наречените "провалени държави", като дори е по-зле от Афганистан, Сирия и Йемен, сочат данните на ежегодния индекс на "Фонда за мир".

"Аш Шабаб", макар и отслабена, все още редовно извършва нападения срещу правителствени представители и граждани, причинявайки стотици жертви всяка година. Престъпността е висока, инфраструктурата е недостатъчна, а бедността – голяма.

Но вече цари оптимизъм, че тези пречки ще бъдат преодолени, заяви управляващият директор на "Премиър банк" Махат Мохамед Ахмед. "Свидетели сме на разрастване на застрахователните компании, фирмите от сферата на сигурността, пазара на имоти, здравната индустрия и туризма", обясни той, цитиран от БТА.

А за сомалийците всичко това са малки, но важни стъпки в правилната посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: МогадишуСомалия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
BB преди 8 години
Стотици камикадзета с автомобили всяко година извършват терористични атаки по главните пътни артерии, правителството тясно сътрудничи с организираната престъпност,гранични полицай убиват пеленачета, през границата нелегелно преминават 1 500 000 противопехотни мини и всякакво друго въоръжение без властите да реагират,стотици хора биват отвличани или изчезват в неизвестност,опасни ромски банди тероризират местното население,кметове - феодали колят и бесят по райони.. Това е Сомалия, оп не България
10
2
 
5
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 8 години
До Мъдърможе ли пример затова къде няма?
9
3
 
12
 
! Отговори
Мъдър преди 8 години
Навсякъде където няма ислям е хубаво.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност метро на балканите е новост. В Београд метрото е построено преди 2-3 години-тоест 15 години след софийското метро, атинското метро е построено 10 години след софийското метро. В Скопие пък ще правят трамвай по софийски образец. А да-София е един от първите градове с трамвай
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то и в Бг нещата се подорябавт, вече имаме метро, а хората имат такова от преди 100 години, вече има магистрала до морето, но ние пак емигрираме, така че нормално е при такава влошена икономическа обстановка там, хората да търсят по-добър живот. Дано това, което пишат да е вярно и хората да живеят по-добре, защото живота е толкова кратък.
6
2
 
9
 
! Отговори
Cgt преди 8 години
Да и за това 1/4 от бежанците са от Сомалия. Статията е на някой измислен журналист от тип филма Интервюто. Сомалия няма правителство разделена е на три държави.Голяма частнот работата ми е да се занимавам с бежанци и знам какво разказват.
5
3
 
10
 
! Отговори
Храк преди 8 години
Има *** !
4
5
 
13
 
! Отговори
Курортист преди 8 години
Веднага стягам багажа и заминавам за там. Потекоха ми лигите за сомалийски сладолед. Чак ме хвана яд, че живея в САЩ, а не в Сомалия
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЛКОВА СА ДОБРЕ, ЧЕ ДОРИ В СТАТИЯТА СЕ ПРИЗНАВА, ЧЕ ПОЛОЖЕНИЕТО Е ПО-ЗЛЕ ОТКОЛКОТО Е В СИРИЯ! :D
2
3
 
32
 
! Отговори
Lora преди 8 години
Това е сънят на някой човечец дето никога, ама никога не е бил в Сомалия. В Могадишу всеки ден гърмят коли бомби и умират хора. Все още повечето сгради са разрушени, а плажът Лидо, който иначе е много хубав, тъне в мърсотия и разрушения. Никой в тази крайно ислямизирана държава някой смее да се съблече и да се къпе на плажа пред очите на другите. Жените са покрити от горе до долу и усукани в няколко ката дрехи. През април убиха брутално четерима от колегите ми. Който иска да заповяда за сладолед
1
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все пак са успяли да ги американизират.