Дисниленд? Скопие? Не – Лего-Ларго в София

"Римляни" с каски строят история с цимент, тръби и кабели
Обновена: 13 окт 2015 13:59 | 13 окт 2015 13:42,
89

 Строители на съвременна България. Снимка: Dnes.bg

Случвало ли ви се е погрешка да излезете от друг изход на метрото? Неприятно е, а още по-неприятно e, ако това ви се случи на станция Сердика 2 и поемете за изхода към ЦУМ. Вдясно се отваря гледка, което не просто расте, но и не старее.

"Строителен обект", "Внимание! Строителен обект" – това са табелите, покрай които минават хиляди българи ежедневно и със сигурност се чудят: "Какъв, за Бога, строителен обект може да има при разкопки от IV-VI век". Ами има.

"Това е някакво безумие – увеселителен парк ли ще правят, Дисниленд ли", чуди се баба Димитринка, която живее в София от 50-те години на миналия век.

Още по темата

Дава ни за пример реставрацията на ротондата Свети Георги, намираща се в непосредствена близост. "И там слагаха, ама с мярка. А тук...", възмущава се възрастната жена.

И наистина: стоварени чували, тръби, кабели и купчини с модерни тухли чакат да бъдат "реставрирани", за да влязат и те в историята. Строителите долу като истински римляни, но с каски и отличителни жилетки, си подвикват, но не подвиват крак, защото знаят – историята не чака! Тя се случва тук и сега.

Минавайки по бул. "Мария Луиза" (достъпът до подлеза на метрото при линия 1 е затворен откъм ЦУМ), се натъквам на нещо като паяк. Мъже с жълти отразителни жилетки се суетят. Но кола за вдигане няма, а "паякът" всъщност е на частна фирма, занимаваща се с "универсални доставки". Товарят руини.

От тази посока се затичва и мъж със сако и спортен панталон. Говори по телефона и очевидно бърза. "Не ви ли заповядаха да спрете работа", провикна се той надолу към "римляните". Заповедта на министърът на културата Вежди Рашидов стига и до работниците.

Работата е прекратена, но лего разкопките остават. Нелепи и кичозни, силно напомнящи подобни безумия от други краища на страната.

"Напомня ми на Скопие", така отговаря Ламбер Флавиен, 22-годишен френски студент, дошъл у нас по програма Еразъм, на въпроса ми какво мисли за това, което вижда. Момчето ми дава пример с Атина и Ефес, където също има разкопки, но консервирани по много по-автентичен начин.

"Знаем, че имате много история, разкопки, амфитеатри, но това тук е смешно", обяснява ми той. Твърди, че му напомня за Велико Търново и Царевец.

"Имаме забележки, ще настояваме да се направят някои корекции, защото видимо сме далеч от желания резултат. Намираме се в третата четвърт на работата, така че не можем да съдим за крайния резултат", коментира зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред bTV.

Ние пък се чудим – трябва ли да рискуваме по такъв начин лицето на София? Трябва ли да чакаме да мине и четвъртата четвърт на ремонтните дейности по Ларгото, за да се чудим как да поправим онова, което роди глупостта ни? Защото това не е комин на нова къща, който ако не се хареса на чорбаджията, може да бъде бутнат и направен отново.

Впрочем въпросното Ларго наистина не помни много добри дни след откриването му при работата по втората линия на метрото. Миналата година хилядолетните останки бяха потънали в блато от проливните летни дъждове. Тази година пак потъват, но в кич. Така останки на 17 века, издържали суровите изпитания на климата, стихиите и битките, може да бъде унищожен. От глупост и грандомания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе може ли на такива разкопки да слагате тухли четворки еми поръчайте си подобни поне като римските тухли пак е нещо
42
0
 
2
 
! Отговори
Байчо преди 8 години
А бе да прави впечатление, че при Юрданка само скандали се заформят.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голяма простотия. Защо ги строят?
40
1
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
Айде почнахме и исторически забележителности да строим
39
0
 
3
 
! Отговори
Баба Меца преди 8 години
На удобно място е! Строителят на най-съвременна България да хваща мистрията и да ги мята тия тухли. Не е далече от кабинета Му. Няма нужда от фалкони и еърбаси...
38
12
 
8
 
! Отговори
1 преди 8 години
Аман от разбирачи , има ли нещо за което да не мрънкате ?
37
2
 
14
 
! Отговори
Стройграбников преди 8 години
Я къде били парите за тунелите. В последствие може и заведенийце да се изгради.
36
4
 
23
 
! Отговори
1 преди 8 години
Ужас и трагедия !!!Като гледате снимките имате ли чувството, че виждате останки от римска Сердика ?Онова което аз виждам е желанието да се усвояват европейски пари от строителни компании.Това безумно унищожаване на миналото на нашите земи трябва да се прекрати.
35
2
 
12
 
! Отговори
1234 преди 8 години
Да използват като пример за строеж крепостта Царевец. Всеки роден в Търново знае, че тя беше построена в средата на 70-те. До тогава по хълма имаше само някакви очертания на стени. Смятам, че я изградиха наново доста сполучливо. Като изключим Патриаршеската църква на върха, която правиха по някакъв образ от Влашка монета, смятам че всичко останало изглежда автентично.
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герберастчета, може ли да се излагате така с тези тухли четворки - ако живеехме в други времена щях да ви шамаросам
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По долу в коментарите гледам има защитници на това безумие... Абре, тикви, никой не е против реставрирането на стари сгради, руини и т.н. Хората са против дивашкото зидане, използване на ИТОНГ и бетон за реставриране на средновековни обекти... Най-добре реставрираният средновековен обект, който съм виждала от години в България е Хоталич. Там няма да видите такива тухлички, цимент и керемидки за разкош. Всичко е правено с максимално близки материали! И не е строено до покрив!
32
0
 
9
 
! Отговори
до 38 преди 8 години
Реставраторите дават насоките! Циментената фабрика произвежда материалите, алпинисти, ги монтират на 150 метровите кули! Аман от невежи. Не всички реставратори са алпинисти, мазачи и циментаджии. Много ти знае устата на теб. Излез от селото си и живей малко по света!
31
3
 
11
 
! Отговори
ж преди 8 години
Много обичам като отида да гледам някъде разкопки и да ми кажат ами тук е имало замък , но сега е останал само този камък от него :D
30
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦЕЛИЯ ЦЕНТЪР НА ВАРШАВА Е ПОСТРОЕН НАНОВО СЛЕД ВСВ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ГЕРМАНИЯ!
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно пък тоя французин да не се изказва, защото във Франция повечето замъци са реставрирани през Ренесанса, дори в момента по Хистъри има шоу в което реставрират замък във Франция с методите от средновековието. Царевец е перфектно изпъленен, а за София, не мога да кажа нищо за което не съм го видял с очите си!
28
0
 
8
 
! Отговори
до 32 преди 8 години
"Многовековните катедрали в Германия ги реставрират точно по този начин."Това са СГРАДИ, които се ползват!Руини не се пипат никъде (освен да се покрият или лакират срещу ерозия и т.н.)
27
0
 
3
 
! Отговори
Marcus Porcius Cato преди 8 години
Ne znam za vas, no az kato gledam fototomnogo si e realno.Robite, na minimalka-vizdat li se, vizdat se Predi gi damgosvahme I nosiha tablicki s imeto na corbadziata im, a sega pak nosiat-na kaski I zeletkiI predi rzbotiha za kusei hliab I malko voda i sega go praviat za sirence Madzarov i VeoliaA puk nie, edroguzite senatori-ne purdim li pak v kurulnite si kreslaPuk vie za pet kabela i kilo cement
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да има яко СМР, за да може комисионът да е отличен...
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук въобще не се прави реставрация, а се изгражда нещо, което въобще не се знае как е изглеждало в оригиналния си вид.
24
3
 
10
 
! Отговори
CTOEB преди 8 години
То да беше само ларгото? Цяла България нацвъкаха със "Средновековни" крепости от тухли ИТОНГ. А за Дисниленда в Плиска какво да кажем? СРАМ!!! КИЧ!! БЕЗВКУСИЦА!!! Всичко им е такова - и в културата, и в икономиката, и в политиката - всичко! Самовлюбени агресивни бездарници с мания за непогрешимост - това е Герберастката хунта. Опустошиха хубавата ни Родина.