Българи сме по принцип, но не и на практика

Или за националната ни идентичност във всекидневието
Обновена: 23 окт 2015 13:12 | 23 окт 2015 11:00,
280
Българи сме по принцип, но не и на практика
Снимка: архив Булфото

Вчера за първи път ми се случи да помоля на висок глас хората в метрото да станат на млада майка с дете и никой да не стане. Ни-кой! Седналите – жени, мъже, тийнейджъри. Жените стиснаха по-силно торбичките си, мъжете се направиха, че нищо не се е случило, а тийнейджърите забиха още по-усърдно нос в смартфоните си.

Миналата седмица пък коментаторът на волейболните мачове заяви, че волейболистите ни били рядък повод да се обединим като нация. След вчерашния случай си мисля, че нямаме и желание да сме обединени като нация. То всъщност не е само до ставането за майката с детенце, то е и за минаването на червено, за засичанията, за хвърлянето на боклука извън кошчето. Случката в метрото беше само поводът.

Слязох от метрото и се зачудих: Тази майка след време (детенцето беше не повече от 4-годишно) как точно ще учи това дете на гражданска съвест и национална идентичност. Как ще обясни на това дете защо е хубаво да се отстъпва място на бременни или възрастни в градския транспорт? Как ще обясни защо българин да се нарича, трябва да бъде първа радост за него? Какво би накарало детето да се гордее, че е българин отвъд абстракцията на преподаваната в училище история и някакви спортни мачове?

Защо трябва някой да ни създава поводите за национална гордост? Преди време моя позната французойка беше силно впечатлена как млад мъж в трамвая отстъпи място на дядо. Във Франция не било прието, но според нея е прекрасно, хуманно и човешко. Явно и това ще остане само като нещо, с което сме известни, но няма покритие. Както и пословичното българско трудолюбие. Както и толерантността на българите – българите, спасили евреите си от Холокоста, българите, живели в мир векове наред заедно с други етноси.

Тук логично стигаме и до бежанците/имигрантите. Какво направи българинът, наследил онези горди българи, спасили евреите си? Питането е реторично, разбира се. Но има едно твърдение около имигрантите, което в този контекст е повече от безумно.

Имигрантите щели да ни асимилират, да ни унищожат като нация, да затрият християнството и тн., и тн. А, ти, българино, както направи за българщината днес? Какво направи за християнството? Защото паленето на свещичка на Рождество и Възкресение не се брои.

Не, бежанците, ние сами ще се погубим като българи. Защото няма нищо по-абстрактно от националната идентичност днес. Дали трябва да й намерим съвременни форми – зависи какво искаме, защото в момента сме българи по принцип, но не и на практика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
12
 
11
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Единствено ставам на стар човек или на бременна жена. Изключение бих направил и за човек с видим проблем с краката(примерно гипс, шина...).Млада жена с дете не знам какво трябва да ми говори това. Детето е в количка, а ако го е носила с онези торби за пред гърдите или за гърба проблема си е неин! Да си го е сложила в количка като нормален човек."Млада жена с дете"... Е, и? Детенцето трябва да е в количка! Ако дори е по-голямо, но разстоянията са големи пак в количка! Точка!
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И след като написа тази статия всички хора станаха по-морални. Не е до възпитание или родолюбие да станеш на възрастен човек или майка с дете. Не е до българщина да искаме да приемаме имигранти до безкрай. Човек или е добър или не е. ИЛи е състрадателен или не е. Това не се наследява или възпитава. Това е до човека. До това какъв иска да е. Но на всички ни е вродено да мрънкаме и да се възмущаваме гласно. Прави света по-добър, оплаквайки се от него нищо няма да промениш...
10
1
 
15
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
Мария, възпитанието на децата, младежите...То започва в семейството, започва с подражание на бащата и майката, нали те са най-голямия авторитет за детето. И нека никой да не се тюхка, че младежи се трепят с коли, че стават мързеливци, че не уважават старите хора, че не уважават бременни и майки ! ТЕ ПРОСТО ТАКА СА ВЪЗПИТАНИ, ТОВА СА ВИДЯЛИ - НА ТОВА ПОДРАЖАВАТ !!!
9
1
 
10
 
! Отговори
12 преди 8 години
Защото не е мъж, а 16-17 годишно хлапе, което прекалява с порнотo :)
8
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина е грозно да не станеш на майка с дете.И това в претендиращата за най-културен град София.Срам за вас, вирнати, шопарски носове!!!Или ще кажете, че всички в метрото са само "селяни от провинцията". Че вие "кореняците" метро не ползвате.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само не ми е ясно защо му е на българския мъж да нарича "***" непозната нему българска жена, майка?
6
1
 
21
 
! Отговори
:) преди 8 години
Марийче, добре започна опита за собствена статия (все пак сте журналисти, не преводачи). Показа, че имаш собствено мнение... и веднага след това се изложи с клишетата за "бежанците". Не ти пожелавам да живееш сред тези подобия на хора, за да разбереш колко си наивна, въпреки, че го заслужаваш.
5
1
 
17
 
! Отговори
Петър преди 8 години
КАТО ДАВАТЕ ПРИМЕР , ЧЕ СМЕ СПАСИЛИ БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ ДАВАТЕ ЛИ СИ СМЕТКА, ЧЕ ТЕ И СЪВРЕМЕННИТЕ ИМ ПОТОМЦИ ТВЪРДЯТ , ЧЕ САМИ СА СЕ СПАСИЛИ И НИ ОБВИНЯВАТ, ЧЕ НЕ СМЕ СПАСИЛИ И ДРУГИ ЕВРЕИ ОТ ДРУГИ ТЕРИТОРИИ И СЕ ОПИТВАТ ДА ВМЕНЯТ ЧУВСТВО ЗА ВИНА НА ЦЕЛИЯ НИ НАРОД.НАПРАВИЛИ СА КАКВОТО МОГАТ НАШИТЕ ДЯДОВЦИ И БАБИ, ЗА ДА СПАСЯТ БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ И КОЙТО МОЖЕ ЩЕ ГО ОЦЕНИ. АКО НЯКОЙ СМЯТА , ЧЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ДОБРИНИ ДА СТОРИ ДА ГО НАПРАВИ, А НЕ САМО ДА ГОВОРИ.
4
4
 
4
 
! Отговори
Трендафил Акациев преди 8 години
Много сте права госпожо Нестерова. За съжаление в България усвояваме светкавично всичко "хубаво", което идва от западната демокрация.
3
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко звучи много хубаво и логично само дето моят опит е обратен на описаното в статията. И като бременна, и като майка с количка и като майка с малко дете, почти навсякъде и от всички /най-вече от млади хора/ получавах внимателно отношение.
2
1
 
17
 
! Отговори
мда преди 8 години
По време на всичките си пътувания зад граница нито веднъж не съм скрил че съм българин. Независимо дали това е повод за гордост или за срам. Националното ни самосъзнание трябва да включва както лошото така и хубавото. Дали сме много,но да преувеличаване ни вреди най-вече на нас самите... Искам когато се обърна назад да знам че сме преодолели проблемите си са наши собствени усилия и тогава гордостта ще е истинска... всичко друго е демагогия...
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Какво направи българинът, наследил онези горди българи, спасили евреите си?"Няма място за сравнение. Евреите колкото и да са гадни, са много по-добре от мюслитата. Плюс това ние сме спасили български граждани от еврейски произход, а не нашественици.