Риба от Фукушима – вече и на нашата трапеза! Да ни е сладко!

Наш читател с интересен "улов" от български хипермаркет
Обновена: 23 ное 2015 14:00 | 23 ное 2015 10:45,
118

Опаковката обещава продукт, произведен на брега на българското Черноморие. При нормални обстоятелства човек би си помислил, че дори рибата е уловена от Черно море. Снимка: Читател

Че на българския пазар се продават ябълки от Полша, месо от Аржентина и домати от Македония, за никого не е новина. Но как бихте реагирали, ако на трапезата ви се появи риба от... Фукушима.

Читател на Dnes.bg ни сигнализира за невероятната находка, която купил от магазин на "Метро" - маринован зарган без консерванти и подобрители.

"Уловът" струвал малко над 4 лв. за 300 гр. - цена нито твърде ниска, нито твърде висока за подобен род деликатес. Чак у дома се зачел за произхода, производителя и зоната на улова на продукта.

Още по темата

Етикетът обещавал продукт, "произведен на брега на българското Черноморие", производителят бил ЕТ "Лимнос - Георги Пейчев", а зоната - FAO 61.

Dnes.bg потърси в интернет какво се крие зад този код и останахме безмълвни - това е зоната, миеща бреговете на Фукушима. Същата онази зона, където през 2011 г. цунами предизвика авария в АЕЦ.

"Как може такова нещо?", възмущава се нашият читател.

В началото на годината сайтът Japan Times съобщи, че водите съдържат високи нива на цезий и други радиоактивни изотопи. Нивото се покачило драстично след последния теч от АЕЦ Фукушима през май 2014 г. Рибарите тогава обвиниха за пореден път електрическата компания "Tepco", че не са напривили нищо, за да се предотврати теча.

"Не разбирам защо мълчат, въпреки че са знаели за това. Всички рибари са шокирани", коментира тогава Масакузу Ябуки, председател на рибарска асоциация.

През 2013 г. изследвания показваха, че рибата, уловена в региона, съдържа високи нива на на цезий. Днес обаче според японското законодателство допустимите нива за цезий при износ на риба е 100 Bq/kg.

Остава да се надяваме, че и въпросната риба, достигнала до българския пазар, отговаря на изискванията. И все пак: ако се знае, че рибата е от района на Фукушима, дали българинът щеше да я допусне до трапезата си, а търговецът - до щанда си?

Едно е ясно обаче със сигурност: зарганът от Япония очевидно е доста по-евтин от този в съседна Гърция, дори и с транспортните разходи. Защо иначе производителят би я внесъл чак от там?

Dnes.bg прави опити да се свърже с вносителя на продукта - ЕТ "Лимнос - Георги Пейчев", с веригата магазини "Метро", които го продават, както и с Българската агенция за безопасност на храните, които по закон би трябвало да извършват контрол на продаваните хранителни стоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: рибаЗарганФукушима
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зарганът (Belone belone) (наричан и морска бекаса) е морска, стадна риба със силно източено и издължено тяло, наподобяващо змия, и сребриста окраска. Среща се в устията на реки и в дълбоките води на Атлантическия океан, Средиземно море, Карибско море, Балтийско море както и в Черно море.----Вероятно иде реч за грешна маркировка на зоната, а и въпросната е доста голяма че да твърдите че е от Фокушим... Абе журналисти
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Опаковката обещава продукт, произведен на брега на българското Черноморие."Факт е че Царево си е на българското черноморие. Опаковката е повече от атрактивна и грабваща окото. Единствено това червено усмихнато човече (smile) можеше да го заменят със жълтия символ за радиоактивни материали. :-) Ако трябва да съм сериозен обаче, едва ли може да мине такава риба през контролните ни органи, колкото и да спят. Конкуренция така не се прави. Хубав ден !
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе не знам дали този читател ще яде рибата, но тролчетата ей сега ще я захапят и ще вопият до небесата колко зле е българинът. Ама то нали тъкмо затова ги пускате тези глупости, та да могат хейтърите да си излеият отровата.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До facepalmЕ те сега вече нема как този зарган да не е чернобилски, виж го наистина къде се въди, добичето.
50
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде стига глупости!Зоната FAO 61 обхваща целия Северозападен Пасифик от Южнокитайско море до Камчатка и Беринговия проток, а на изток едва ли не до Хавайските острови. Дори рибата да е ловена там, каква Фукушима ви е патила? Рибата може да е ловена не от японски, а от руски рибари край Чукотка. Как не ви омръзнаха тези истерични публикации!Пък ако любезнят ваш читател, ако толкова се страхува, дад даде рибата на котката и да види дали няма да й поникнат пипала.
49
6
 
9
 
! Отговори
facepalm преди 8 години
Да бяхте проверили първо къде вирее тази риба, пък после да пишете, че е била във Фукушима:https://en.wikipedia.org/wiki/Garfish#/media/File:Belone_belone_mapa.svghttps://en.wikipedia.org/wiki/Garfish
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анониен 60Засягаш изключително важен въпрос - ОТНЕМАНЕТО НА ПРАВОТО НА ТЪРГУВАНЕ НА НЕПОЧТЕН ТЪРГОВЕЦ. Но, ако имаше такива правила, половината търговци щяха да бъдат наказани с такава мярка. А *** -"търговци" изобщо нямаше да бъдат допускани до търговия. Никой не обръща внимание на простащината и лъжата в търговията - това е НЕОЛИБЕРАЛИЗМЪТ В ИКОНОМИКАТА. Няма закони, няма правила, няма контрол. Пострадавш е винаги купувачът. Защото няма държава, има само данъци.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Със същия "успех" може да напишете за рибата уловена в Средиземно море че е от зоната на Чернобил
46
2
 
7
 
! Отговори
чукча преди 8 години
Хубав е заргана,ама с тази радиация ,не знам къде са службите ,които следят за вноса и храните -почвам да се убеждавам че такива не съществуват.Брей това българина ще ти продаде и отрова ,като храна -само и само да направи някой лев.Баси и държавата и тарикатите.
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ЯБЪЛКИ ОТ ПОЛША.." НЯКОГА НИЕ СМЕ ИМ ДОСТАВЯЛИ И ЯБЪЛКИ И ДРУГО...А СЕГА НЯКОЙ СРЕЩУ НЕЩО РАЗБИРА СЕ ПРОСТО Е ПРЕДОСТАВИЛ НАШ ТЕРЕН...А ТАЗИ РИБКА НЕКА ЯПОНЦИТЕ САМИ ДА СИ Я ХАПВАТ...СЕГА ПО ПРИНЦИП ПО-ДОБРЕ ДА СЕ КОНСУМИРАТ РЕЧНИ РИБИ...
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съществото българин яде вдичко и нищо не му става
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя тая зона по площ е по-голяма от Европа. Все едно да твърдим, че щом е от Европа, значи е хванато рибето точно на втора буна в четвъртък. А че ядем ***, ядем ги и още как.
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГешоНа много стоки в пакетиран вид, продавани от големите вериги, вкл. Лидл, не пише произхода на продукта или се дава някаква информация от която не можеш да разбереш, кой е производител и кой разпространител, къде е пакетирано или произведено, датите са често неразбираеми, абе изобщо - големи мистификации, и не им пука от критиките и бележките.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама как се разбира, че заргана е точно японски, само това не разбрах, може и виетнамски да е.
40
1
 
9
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
Щом им 50 стинки печалба и уран ще серират ,като зехтин. Това е бг предприемчив дух.
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що бе, ако пишеше "зарган от Чукотка", щеше ли да е друго?
38
5
 
3
 
! Отговори
56 до 57 преди 8 години
Риболовът едва ли е в забранената зона , санкциите са страшни, а рибата е непродаваема. Ако тази в плика от статията е "чиста", всичко е ОК
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На първата снимка се вижда подвеждащата информация от опаковката. Рибата няма как да е произведена на брега на черно море, тя просто е опакована там. Създава се впечатление, че едва ли не рибата е уловена там. Кодът за региона на улове е показан с код, който не дава никаква информация къде е това. Заради тази заблуждаваща информация този търговец трябва да изгърми със солена глоба. Ако път рибата има вредни вещества, търгашчето трябва повече да не може да работи на хранителния пазар. Но тук е Бг
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма страшно, ние сме калени от Чернобил.
35
2
 
11
 
! Отговори
Стършел преди 8 години
Сега вносителя в затвора и да го пранят само с тази риба докато е жив.