"Без будилник": Машина за приспиване или екшън герой

Породисти котки зарадваха деца и възрастни на международна изложба
Обновена: 1 дек 2015 09:41 | 30 ное 2015 17:07, Екип на Dnes.bg
23

Снимка: Dnes.bg

В "Без будилник" днес ще отделим специално внимание на благородните мъркащи любимци, които ни зарадваха през почивните дни. На международната изложба в музея "Земята и хората" участваха над 140 котки от различни породи – персийска, мейн кун, норвежка горска, свещена бирманска, сибирска, британска късокосместа... Запознайте се по-отблизо с някои от тях.

Изключително любвеобвилни и не изискващи много грижи – така мнозинството стопани на расовите писани представяха любимците си. Като цяло всички се радвали на добрата храна, която е условие, за да са като за изложба. Разбрахме още, че дългокосместите сред тях по-често трябва да се решат. Дали обичат водата или не, някои се налага да се къпят. Имаше желаещи да позират и такива, които винаги ни даваха гръб, както и да се въртяхме, за да ги снимаме. Въпрос на характер, който притежават всички котки и заради който основно ги обичаме.

На изложбата се запознахме с истинска "машина за приспиване". Арамис е Свещена бирманска котка. Прадедите му са били храмови котки на монасите в Бирма, откъдето идва и името на породата. Изключително гушливи и любвеобвилни.

"Идва, прави ви масаж, мърка и вие сте в едно хубаво състояние... После нямате нужда и от възглавница, защото той ляга до вас", обяснява ни стопанинът му Пламен Панайотов. На изложбата е с четири котки от породата. Макар че са обичливи, представителите й не обичат да ви се натрапват, ако нямате време за тях.

Свещената бирманска котка е полудългокосместа, но не се налагало да се реши особено. Характерно за нея са белите лапички – "чорапки" и прекрасните сини очи.

Макс и Орк са представители на породата Британска късокосместа. Десетмесечните котараци се оказаха също много игриви и гальовни и спокойно позираха за снимки. "Не правят бели", обясни ни Иван Дерменджиев, който разкри, че има и тактика за възпитанието им.

"Всяка котка, ако няма водач, поема сама водачеството. Трябва да знаят кой командва в къщи – плясвам с ръце, казвам "не" със съответния тон", разкрива той част от нея.

На изложбата срещнахме и един изключително активен екшън герой от породата Девон рекс – Бони Фейс или накратко Бончо. Вероятно той беше най-къдравият любимец с прекрасна бяла козина. Заради нея се къпе два пъти в месеца със специализирана козметика, разкри ни стопанинът му Веселин Гарабитов.

Бончо скача с лекота директно от земята върху гардероба. У нас представителите на породата са едва десетина и младият котарак си търси половинка. Любопитни посетители разбраха, че цената му е като на "кола на старо" с уговорката, че има коли и коли, но и котки и котки.

Представителите на екзотичната Донски сфинкс също са сред любвеобвилните и спокойни котки. Но ако търсите писана "тип възглавничка", това не е вашата порода, защото са активни. Не всички котки от породата са без козина, някои имат малко, други повече. Ако ги оставите на студено, ще им порасне – като защитна реакция. Разбрахме, че се гледат доста по-лесно от косматите си събратя – просто можеш  да ги измиеш с мокра кърпичка.

Не див звяр, а верен пазител на домашното огнище с невероятно спокоен и благ характер – това е сибирската котка. Козината е приспособена да се справи с влагата, водата, студа и леда, накратко със сибирското време.

Ако дори за малко пообщувате с представител на тази порода, ще откриете, че наистина е по природа възпитан, кротък, умен и сензитивен приятел, казва Милкана Баева, която бе и съдия на международната изложба.

Сибирските котки са величествени, грациозни, излъчват аристократично спокойствие, но са и дружелюбни и гальовни, и чудесно се разбират с деца...

Остава само да си изберете ваш домашен любимец. Ние смятаме, че има за всеки и бяхме буквално смаяни от приликата между котките на изложбата и стопаните им.

Бяхме и на юбилей, защото организираната фелинология в България чества своята 20-годишнина.

Победител в събота стана Руска синя котка - гост от Гърция, а в неделя най-голямата награда на изложбата грабна представител на породата Мейн кун от Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
18
 
! Отговори
vivian преди 8 години
Мили и чисти душички са и котките и кучетата, макар че аз лично харесвам повече писаните :)
18
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прекрасни, мили животинки. Успокояват ни след контакта през деня с дивата ни "цивилизация". Закачливи, изобретателни, дисциплинирани. Лекуват и притъпяват болки - главоболие, ревматизъм, аритмия, топлят ни краката. И, за разлика от човека, са благодарни за всяка ласка и късче храна, което им давате, и което в повечето случаи ви е излишно. Но някои не.човеци предпочитат да хвърлят в кофата за *** излишната храна и тя да гние и см.ърди там но да не я дадат на гладно животинче - птиче,коте, куче
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 4Вониш, "драги" ти! Вониш на дълбоко, помий.но невежество. Ако беше завършил поне 8-ми клас, щеше да можеш да четеш и да научиш, че котката не вони, тя неперкъснато се мие. А на теб ти вонят и краката (горките ти съжители) и устата ти. Както и онази чест от тялото ти под кръста и пъпа. Как изобщо влизаш в трамвая, и как те търпят в работата ти, освен ако не си кло.зеточистач, което е най-вероятно.
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До генчоНевежа! Такива като теб са неблагодарниците, хора с нисък произход!
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 4, 5 и 6Патологии. Псих.ари, които считат, че светът е само за тях. А бе, мухъли, вие сигурно не се.рете, не при.пи.кавате всяко дърво, не хра.чите навсякъде, не пускате тихо газове в траспорта, не смърдите на пот, защото със седмици не вземате душ, имате гъбички по краката и под мишниците, а смрад.та от цигарите ви се носи навсякъде заедно с туберкулозните бацили от разядените ви дробове. А колко пъти се заразявахте от жриците и хвърляхте марлите си през прозореца? За арест сте!
14
0
 
14
 
! Отговори
onz преди 8 години
Победител в събота стана Руска синя котка - гост от Гърция, а в неделя най-голямата награда на изложбата грабна представител на породата Мейн кун от Румъния.що ли се не учудвам на избора на журито...
13
3
 
18
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Първото животно спътник на човека е хлебарката опитомена още преди развитието на земеделието.
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Не са ли пет врабчета продавани за две пари?Но нито едно от тях не е забравено пред Бог"Лука12:6
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...ина, разбиа само от зверски бой! За още по - голям бой са собствениците на подобни мекотели обаче!"......... Това ,което чуваме са думите на злото и примитивния садист,който не умее да обича или оцени прекрасните качества на котката както и на хората без съмнение.Жалко ако такова човекоподобие има деца,които да се опита да направи като него
10
1
 
24
 
! Отговори
Гого преди 8 години
Хах, прекрасни са! Благодаря за снимките! Подобрихте ми настроението :)
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До варваринтакива като теб са изродикато не си го искал да го беше оставил в някой парк
8
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всички животни са хубави и благородни ... за разлика от хората, които 90% са ***.глупавия човек се мисли за венец на сътворението, убеден съм обаче, че врабчето което скача по двора е по-мило на бога от който и да е човек
7
7
 
16
 
! Отговори
Вера преди 8 години
podkrepiam s dve ruce mnenieto ot komentar 7!
6
21
 
19
 
! Отговори
варварин преди 8 години
Имахме навремето котка, докара я бившата ми, търпях дълго време набезите на тая напаст -мяукане, среднощно ядене, съпроводено от мляскане и хръпане на гранули, миличкото сладко котенце то, ой на мама, горкото, вдигане на невъобразим шум, унищожи ми мебели за хиляди левове, изпочупи ценни сервизи, цялата къща направи на ***, две счупени плазми. Пробвал съм във времето с добро, не помага, и с лошо пробвах, пак не стана, накрая хванах една лопата и БОЙ БОЙ БОЙ ДОКАТО ПОДБЕЛИ очите!
5
23
 
19
 
! Отговори
коткомраз преди 8 години
домашната котка е машина за лаИна и пикоч, гнусни и нечистоплътни животни!
4
31
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Котката е супер егоистично, нагло и безполезно животно! Говоря за тези мекотели, които биват отглеждани в апартаменти! Ако е котка на свобода, тогава съм за - да лови мишки например. Но домашната котка е отвратително нещо - руши имуществото, сер3 и пика, вони, ръси косми, мяука, вдига шум, не се съобразява със топанина, разбиа само от зверски бой! За още по - голям бой са собствениците на подобни мекотели обаче!
3
2
 
29
 
! Отговори
персиец преди 8 години
Няма по любвеобилно и вярно същество от котката.Имам и куче голден ретривър и пресиеца Джон.Неописуема обич между двата домашни любимеца.Белите които прави персиеца са само когато е разгонен.Иначе е прекрасно същество с характер и дяволия.
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прекрасна галерия,котето и кучето-спътници на човека от векове,разбира се и жестоко измъчвани от садисти,които махат ноктите на котките(което е равнозначно на отрязване на човешки пръст от края му до +първото кокълче),и вързване на кучето на вериги като постоянен начи на съществуване,което е присъщо за най-низшо и недоразвити и садистични човешки мозъци,всички котета са уникални независимо как изглеждат.
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прекрасни!