Краде ли Северна Корея нашите пари?

Пхенян е вероятният извършител на най - сериозните хакерски атаки срещу банки по света
Обновена: 9 юли 2016 20:40 | 9 юли 2016 20:35,
70
Краде ли Северна Корея нашите пари?
Снимка: архив Reuters

През февруари беше извършена една от най-големите банкови кражби в историята. И след като сме в 21-ви век, очаквано тя беше дело на хакерска група.

Кибер престъпниците се добраха до системата SWIFT, която се ползва от централните банки за оторизиране на парични преводи. Този достъп им позволи да наредят плащания за обща сума от 951 милиона долара от множество банки по света към финансови институции във Филипините, Шри Ланка и други части на Азия, припомня “Нюзуик”.

Повечето измамни преводи бяха разкрити навреме, но над 80 милиона долара бяха “изпрани” през филипински казина и потънаха без следа.

Атаката срещу SWIFT е доказателство, че глобалната финансова система има сериозен проблем със сигурността и може да бъде експлоатирана от злонамерени хора или дори цели правителства. Основните подозрения в тази връзка падат върху напомпаната с ядрени амбиции Северна Корея.

Плашещото е, че SWIFT мрежата е основният метод за парични преводи през граница и към момента стабилна алтернатива няма. На ден през нея “минават” средно по 5 трилиона долара. И се оказва, че тази система е компрометирана.

Финансовият сектор е пословичен с мерките си за сигурност, особено що се отнася до виртуалното пространство. Но изглежда е дошло времето за преразглеждане на тези мерки и обновяването им. Все повече банки биват атакувани успешно от хакери.

Във Великобритания централната банка разпореди изрично всички финансови инстутиции да засилят кибер контрола след успешното проникване в SWIFT системата. Американският Конгрес пък започна официално разследване как се е стигнало до неоторизирани преводи от Федералния резерв към азиатски банки.

Две от най-големите фирми в сферата на кибер сигурността BAE Systems и Symantec проведоха свои мащабни разследвания и посочиха един и същ най-вероятен организатор на пробива – Северна Корея.

Анализаторите са убедени, че има достатъчно доказателства за много прилики между атаката срещу SWIFT системата и кибер нападението срещу Sony Pictures, извършено преди 2 години от близката до режима в Пхенян хакерската група Lazarus. Група, която е известна с виртуалните набези срещу цели в Съединените щати и Южна Корея.

Ако бъде категорично установено, че Северна Корея стои зад кражбите, това ще говори красноречиво за потенциала на тази враждебна страна във все по-разрастващата се световна кибер война. Освен това Пхенян ще може да намира начин за финансиране на военните си операции, въпреки изключително суровите международни санкции.

Най-вероятно американското правителство вече работи по план за неутрализиране на кибер заплахата от Корейския полуостров. Но към настоящия момент, макар и изолирана от света Северна Корея изглежда твърдо решена и способна да се възползва от модерните технологии за трупане на средства по всички възможни начини – били те законни или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен--57;Знаем ги БКП хайдутите. Очите им все в чуждото, преди ДЕВЕТИ бяха въшкари сега са ОЛИГАРСИ.
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да СЕ Върне БКП на власт,иначе загиваме.
43
4
 
11
 
! Отговори
кокчо преди 7 години
Чекай малко!Нали родната грантова пропаганда от години ни убеждава че там хората ги ядът кучетата а не обратно както е в Ю.Корея.Глад,мизерия и ситни въшки. И изведнъж хакери похитили милиарди и разбили СУИФТ-сетая светих на мрежите,кръвоносната система на глобалните финанси.Туй нищо хора дето са родени и отрасли за да станат кучешка храна не може го направят.Когато пропагандираш някаква спусната отгоре геза бъдете последователни.Не само елементарни лузърчета ви четът а и мислещи създания някога
42
1
 
9
 
! Отговори
Лермонтов преди 7 години
Интересно да ли и зад ПЛАДНЕШКИЯ ОБИР на Корпоративна Търговска Банка стои дългата ръка на . . . Северна Корея !Спрете най-сетне с тази "смръдлива дезинформация",защото не може да има огромно източване на пари от дадена банка, в която да няма /пряко или косвено/ пръст нейното ръководство . . . !!!
41
11
 
14
 
! Отговори
Анти анонимен преди 7 години
До АнонименДе сте видяли антикомунист да не лъже. За болния мозък на антикомуниста и това че се е насрал в гащите му е виновен някакъв въображаем комунист.
40
4
 
26
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Хм,САЩ открадват всяка година по 1 трилион $(чрез печатницата) от света,ама продължава да им се разминава...На практика всеки,който използва долари по някакъв начин им съдейства.Единственото решение на проблема е намаляване на доларовите разплащания под 1/3.В момента делът им е около 2/3-прекалено много,направо монопол.
39
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонимА да сте видели демократ докопол се до власт да НЕ краде?Най големите крадци са американските демократи със съмнителни корени(Сорос,Морган,Рокфелер и др. разбойници).
38
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
че де сте видя ли комунист да НЕ краде
37
16
 
15
 
! Отговори
Петров преди 7 години
Комунист ли е - ще краде.Това са правили цял живот sofiawars/r/164063/
36
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днеса, статията, която сте преписали е на американския Нюзуик, те пишат за техните си пари, корейците не крадат от мен, за да ги наричате "нашите" пари, ако крадат от САЩ, това не означава, че крадат от мен. Съобразявайте се.
35
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не краде нашите пари, краде парите на Уолстрийт. Не заслужава да ги жалим толкова.
34
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и руските хакери не си губят времето.
33
14
 
9
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
До 37При соца България нямала дългове??? Ти нормален ли си!? Още малко ще кажеш че и престъпност не е имало... Баси промитите мозъци!!!
32
4
 
1
 
! Отговори
българин преди 7 години
До 37Кого лъжеш бе наглец ??!
31
14
 
11
 
! Отговори
българин преди 7 години
По-големи разбойници от комунистите няма !
30
5
 
11
 
! Отговори
фашт преди 7 години
Е как, като са толкова бедни и гладни?
29
7
 
16
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
В Северна Корея няма нито един ***.нгал нито една чуждя отреп.ка и затова ще вървят напред . Произвеждат си всичко и са единствените , които спокойно се плацикат с Америка и ***.те от НАТО !
28
0
 
6
 
! Отговори
ктб преди 7 години
Ми само в БГ, откраданаха скоро двойно повече.
27
10
 
5
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 7 години
Имаше имше страшна икономика! Купувахме с долари и вземахме заеми за да дотираме рушисландия..на два пъти девлвирахме лева и вдигахме цените на стоките ама ти откъде да знаеш! Така осем милиарда долара натрупахме през 1989 година...даже имаше едно верую в Кооп системата- грък купува цял кораб с бъчви с туршия ,и хвърля в морето зеленчуците заради бъчвите!! Така и с мотокарите ама ти откъдем знаеш?имаше по кварталите едни *** и работа без тях не можеше да почнеш!
26
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При Тодор Живков България имаше икономика и беше сред 20те най-развити икономики в света. Произвеждаше се, за всеки имаше работа, жилище, сигурност, спокоен и уредем живот, образование и здравеопазване достъпни за всеки. Днес 95% от българите живеят в мизерия, вилнее беззаконие, корупция, престъпност, банкови фалити, безработица, бедност, наркомания, проституция, чалгаризация, просяци, бездомници. Най-високо ниво на самоубийства в Европа, обезлюдяване на цели райони.