Тръмп на страната на Путин по ключови въпроси

Руснаците виждат в Тръмп човек, готов да сключва сделки
29 юли 2016 21:30, Елка Василева
143
Тръмп на страната на Путин по ключови въпроси
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Доналд Тръмп отказа да заклейми превземането с военна сила от Русия на украинския полуостров Крим, като заяви, че, ако бъде избран, ще обмисли признаването му за руска територия, при поредното от серия изявления, предизвикали безпокойство за намеренията на кандидата по отношение на Кремъл, пише  Наталия Василиева от Асошиейтед прес.

"Ще разгледаме този въпрос. Да, ще го разгледаме", каза той в сряда пред репортери.

Приемането на анексирането на Крим от Русия през 2014 г. би било радикална промяна в американската политика. САЩ и ЕС работиха заедно да накажат Русия, като наложиха икономически санкции и не показват никакво желание да ги отменят. Дори Беларус, най-близкият съюзник на Русия, не е признал анексирането.

Още по темата

Въпреки че Тръмп взема страната на Путин по широк кръг от въпроси, Путин не подкрепя открито кандидата на републиканците за Белия дом и Кремъл отрича да се меси в американския изборен процес. Предизборният щаб на Хилари Клинтън заяви, че Русия стои зад хакването на компютрите на Националния комитет на Демократическата партия с цел да подкопае кандидатурата й.

Въпреки че руснаците "ще държат устите си здраво затворени до изборния ден", те ясно предпочитат Тръмп, каза Уейн Мери, сътрудник на аналитичния център Американски съвет за външна политика и бивш дипломат, работила шест години в посолството на САЩ в Москва.

"Те не знаят какво точно да очакват от Доналд Тръмп, но си мислят две неща за него: едното е, че той има редица съветници, които смятат за сравнително отворени към Русия, ако не и благоразположени към нея. И второ, те виждат в него човек, готов да сключва сделки", посочи той. "За тях Хилари Клинтън е човек, когото те не харесват."

На личностно ниво Клинтън не е онзи тип лидери, с които Путин обича да работи, каза Михаил Зигар, руски журналист и автор на книгата "Цялото кремълско войнство".

"Не можем да си ги представим да седнат в пъб да пият бира или водка, или уиски, или каквото и да било", заяви той за Клинтън и Путин. "Дори не можем да си ги представим да отидат заедно на театър или кино: имат толкова малко общо помежду си, нямат никакви общи теми за разговор, а това е нещото, което е много важно за Путин." "За него е много важно да го уважават и да бъде третиран като световен лидер, както и да си има свой дневен ред".

Следва преглед на някои от въпросите, по които мненията на Путин и Тръмп съвпадат.

НАТО и балтийските държави

Разширяването на НАТО на изток отдавна е болезнена тема за Путин, който обвини западния военен съюз и САЩ, че нарушават, както посочи той, неформални споразумения да не бъдат доближавани руските граници.

Подкрепата на Русия за сепаратистките бойци в Източна Украйна и руското анексиране на Крим изплашиха Източна Европа, особено балтийските страни, които някога бяха в състава на СССР. През 2014 г. НАТО създаде сили за бързо реагиране за защита на най-уязвимите си членове срещу конфронтация с Русия. Путин заклейми това струпване на военни сили.

В рязък контраст с уверенията на Клинтън и американското правителство Тръмп посочи, че при негово управление САЩ може да се откажат от изпълнението на своите военни ангажименти в НАТО. В интервю за "Ню Йорк таймс" миналата седмица Тръмп каза, че ще прецени дали да защити балтийските държави срещу руска агресия въз основа на това дали тези страни "са изпълнили задълженията си към нас".

Сирия

Путин е ключов поддръжник на сирийския президент Башар Асад, обвиняван в извършване на нападения срещу мирното население в продължаващата гражданска война в Сирия. Западните страни, включително САЩ, настояват, че Асад трябва да се оттегли в рамките на политически преход. Бъдещето на сирийския президент се оказа основен препъникамък в преговорите за Сирия между Москва и Вашингтон, като Русия настоява, че той може да бъде отстранен от власт единствено с избори.

Тръмп обаче изрази несъгласието си с евентуална смяна на режима в Сирия и каза, че САЩ и Русия трябва да се фокусират върху това да работят заедно за унищожаване на групировката "Ислямска държава".

Brexit

На сутринта, след като Великобритания гласува да напусне ЕС миналия месец, Путин се опита да звучи безпристрастно, като предупреди за "тежките последици" от този резултат. Наблюдателите на Русия обаче смятат, че Москва иска Великобритания, един от най-големите й критици в Европа, да напусне съюза и изпитва задоволство от всяко събитие, което може да отслаби 28-членния блок.

Тръмп обаче приветства резултата от британския референдум, като заяви: "Те си върнаха страната, това е страхотно".

Клинтън

"Нечестната Хилари Клинтън не е подходяща за президент на САЩ", написа Тръмп в Тwitter този месец. "Характерът й е слаб, а опонентите й са силни."

Точно като Тръмп Путин също имаше силно желание да неглижира Клинтън като слаба, защото е жена. В отговор на нейно изявление, в което тя сравни действията му в Украйна с тези на нацистка Германия през 30-те години, Путин каза в интервю за телевизия RT през декември: "По-добре е да не спориш с жени".
"Госпожа Клинтън и преди не беше известна с елегантен изказ", заяви той. "Когато хората прекрачват определени граници, предела на благоприличието, това говори за тяхната слабост, а не за сила. Но слабостта не е лошо качество за жена."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Нечостоплътната Килъри Клинтън.....жалка е..
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вярно е Хилари си е чист вампир
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До наблюдателЗащо всички ***,непрекъснато пишат за "бабата Клинтън", а никой не пише за дядото Тръмп,след като той е с една година по-възрастен. Или за дядото Бърни,който е с 6 години по-голям от Хилъри. От тримата кандидати,тя е най-младата. Забравих.В Русия не се мисли,това е опасани за живота.Казва ти се "бабата" и то го повтаряш.По-лесно е и по-безопасно.
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Колкото човек е по-богат,толкова е по-стиснат". "Богатите са станали богати,защото са стиснати". Това са две стари аксиоми отразяващи истината. Само пълен *** може,да повярва,че Тръмп харчи собствени пари за кампанията. Проблема е,че е пълен *** и рано, рано с приказките си разкри откъде идва финансирането.Нещо като нашия Б.Б,каквото му е на сърцето,това му е на езика.
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трьмп няма да стане, само защото Ванга е предрекла последния президент да е черен. Мислеха че е сгрешила, но не - идва последната президентка -жена.
74
1
 
2
 
! Отговори
Oleee преди 7 години
Само като прочетох заглавието и ми стана ясно кой е автора на поръчката. Еххх, некадърност твоето име започва с Е и завършва на лка.
73
2
 
3
 
! Отговори
иван преди 7 години
мечтая за деня , в който журналистите ни ще четат новини и на други езици, освен руски...не знам защо продължава това.
72
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарят Тръм яко ще изиграе рашките. Това му е преизборен трик, да сипе люб към Русия.Фани, гепи, та дръж се вика. ама... такива кук.увци тип Жорж Ганчев изобщо няма да сервилничат на никого.
71
0
 
5
 
! Отговори
нн преди 7 години
Той е точния кандидат президент на САЩ и ще стане.
70
0
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
ако оставим емоциите ТРЪМП се оказа умен и прозорлив бизнесмен и политик просто разбра че дългогодишният съюз РУСИЯ КИТАИ не търпи досегашните американски наглости и поведение за да спаси държавата си е необходима много гъвкава и деликатна външна политика даже за физическото и икономическо оцеляване на САЩ с бабето клинтън нямат дори и теоретичен шанс
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До fake face Не става точно с тази сметка. Зависи кой ще спечели във всеки отделен щат. Ти си описал няколко декадентски зони, но те въобще не са САЩ. Само мащабен медиен скандал или тотална фалшификация може да дадат победата на злобния бабишкер.
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXКакво значение има кого ще номинират у нас? Да си чул някой да представя програма по основните проблеми, които имаме да решаваме? Натискат си парцалките и си мълчат по основните теми. Политическия ни живот прилича на пазарната ни икономика - няма ги. Личните амбиции и кариери на лица, имитиращи политическа активност, не са никак интересни. Виж чл. 417 ГПК. Тия, които се биха по гърдите, че тяхната политическа мисия е да го отменят, гласуваха против отмяната. И само това да беше...
67
0
 
9
 
! Отговори
света на кръстопът преди 7 години
Тръмп има само една позиция в случая. И тя е, че навлизането в нова Студена война, докато запада потъва в терор, би било грешка. При това такава, която би се отразила по-зле точно на западния свят. Американските части в Източна Европа не могат да наклонят везните в ничия полза. Могат само да обтягат отношенията между двете суперсили. Функцията им е чисто политическа, а силата на НАТО се определя от собствените армии на страните членки. От кога избягването на излишна конфронтация е лошо нещо?
66
0
 
2
 
! Отговори
Завещавам Ви Здраве преди 7 години
... най-добрият бестселър за здраве - книгата *** - *** . *** . com
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само не разбирам защо пицаджиите се напъват толкоз като от тях нищо не зависи.
64
1
 
18
 
! Отговори
fake face преди 7 години
За хилари ще гласуват: 35 мил. латиноси, 25 мил. чepнилки, 17 мил. азиатска жмел, 13 мил араби и ***, 35 мил. бели жени с комплекс за малоценност и 15 мил. бели xoмoceкcyaлиcти. Тотал 140 мил. лeш което ще е достатъчно за да спечели.. Жалко, че един от главните инициатори на разрухата в арабските страни и бежанската криза ще стане президент на щатите.. Дано да греша!
63
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп назовава нещата с истинскитебим имена .Гледайте някое негово интервю в ютуб, казва много верни неща и за войната в Ирак и за Садам и за тероризма и какво ли не.Вижте какво говори човека а не само глупостите които дават по твто.
62
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е началник, това и Тръмп го разбра. Единствено жълтопаважните щ.ор.ошоидили не вдяват. Това тъпоумие ще бъде за тяхна сметка. Виж какво става с натовската агентура в съседна и дружескса Турция - яко ядат дървен господ по участъците.
61
10
 
8
 
! Отговори
капитан Силвър преди 7 години
Тръмп - Клинтън - ала-бала !Основният въпрос е как искат да живеят хората - като руснаци или като американци.А този въпрос отдавна е получил отговор.
60
1
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
116 За съжаление не е така и изборът е непредвидим. не е така лесно както си го представяте управлението на световните общественополитически процеси . Като толкова знаете, кои ще са кандидата на основните политически партии у нас и кой ще спечели .