Оглеждаш се – наоколо само врагове!

Украински диверсанти или провокация на Кремъл?
Обновена: 18 авг 2016 11:10 | 17 авг 2016 21:50, Елка Василева
155
Оглеждаш се – наоколо само врагове!
Снимка: архив, Reuters

Според мнозина влиятелни международни наблюдатели и медии Русия не е подкрепила с убедителни доказателства своята версия за инцидента с групата "украински диверсанти", заловени миналата седмица в Крим. Множеството несъвпадения и явни нелепости в нея внушават, че може би става дума за провокация на Кремъл, целяща между другото да провали преговорния процес от Минск. Със сигурност е ясно засега само едно: цялата история тласна Русия в поредната фаза от милитаристката пропагандна кампания, пише Игор Ейдман за "Дойче веле".

Точно преди тези събития центърът "Левада" публикува данни от ново социологическо проучване, според които в Русия е спаднал напоследък интересът към украинските събития. От 2014 г. е намалял с над една трета броят на анкетираните, допускащи възможността за война с Украйна. Същевременно тройно по-малко жители на страната сериозно се страхуват от трета световна война. Руското общество дава вид, че лека-полека се успокоява, съвзема се от военната треска.

И ето, сякаш за да бъде спряна тази тенденция, в кримския град Армянск залавят "украински диверсанти". Кремълските пропагандатори и политиците пак взеха да крещят от телевизора, също като тийнейджъри, подстрекаващи към бой своите приятели с викове: "Насам! Бият нашите!".

Оглеждаш се - наоколо само врагове

Кремъл вече години наред активно използва войната като "ефикасно средство за мобилизиране на общественото съзнание в своя подкрепа". От руско-грузинския конфликт през 2008 г. насам всяко ново изостряне на военното противопоставяне е помпало рейтинга на руското ръководство и лично на Путин.

Властите не дават на хората да се отпуснат и да забравят какво писа един известен съветски поет: "оглеждаш се - а наоколо само врагове". Инак гражданите може да започнат протести срещу политиката, довела до рязък спад в техния стандарт. А докато има "враг пред портата", възмущението остава на заден план. Прочее се налага да поддържат у населението мобилизационно съзнание чрез постоянни "военни тревоги" като историята с "украинските диверсанти".

"Чекистът" знаел всичко предварително

Тази съзнателна политика изглежда е разработена в дебрите на руските тайни служби още в началото на века. Да погледнем примерно публикацията от онова време "Мобилизационното съзнание" на сайта с характерното име "Чекист". Там се твърдеше, че Русия "е обречена на глобално противопоставяне и откъм Изтока, и откъм Запада". И за да отвърнем ефективно на това "смъртно опасно предизвикателство", трябва най-напред "да променим съзнанието на народа".

Още по темата

Параноидните идеи от този род изглеждаха навремето самодейност на чекисти, неспособни да се изтръгнат от съветското си минало - днес обаче са станали мейнстрийм в руската политика. Същинската им цел обаче естествено не е да засилят борбата с митични външни заплахи, а да укрепват властта на управляващата силова групировка.

Мобилизационно съзнание се формира чрез тотална пропаганда и страх. Борбата с "външни врагове" е оправдание за репресии срещу несъгласните вътре в страната. За хората вече не е безопасно да възразяват на властите. Последните анкети сочат, че едва под една трета от жителите на Русия (с 8 на сто по-малко отпреди година) са готови винаги и навсякъде да изразяват истинското си отношение към политиката на държавното ръководство. Едва малко над 40 процента смятат, че всички или повечето им сънародници споделят с околните истинското си отношение към Путин.

Пропагандата куца

Ръководството на Русия все още не успява да постигне единство между власт и население. Сред основните причини е фактът, че руската пропаганда куца с единия - вътрешнополитическия крак. Населението като цяло няма доверие на управляващия елит, що се отнася до вътрешния живот на Русия. Само 14 на сто от жителите й смятат, че държавните лидери казват истината за положението в страната. И над 40 на сто са убедени, че говорейки по темата, висшите служители лъжат винаги - или почти.

Налага се Кремъл да компенсира недоверието на хората към вътрешната му политика, пренасочвайки вниманието им към реални или измислени външни проблеми. За целта е необходимо периодично да създава остри информационни поводи като последния кримски инцидент.

При все това е налице и доста осезаемо опозиционно малцинство, невъзприемчиво към путинската пропаганда и несклонно да крие това (10-15 на сто по данни от допитвания). То развива дейност в социалните мрежи, а както показа преди време "движението на белите ленти", при удобен случай е готово и да излезе на улиците. Интернет анкетите неслучайно дават съвсем различни резултати от стандартните социологически проучвания. Три четвърти от гласувалите на сайта на радио "Ехото на Москва" смятат например, че Русия "просто си е измислила заплахата откъм Украйна".

Когато войници маршируват, дори само няколко души, неизпълняващи командите, може да разрушат целия строй. За мобилизационното създание е опасно всяко островче на свободомислие. В Русия все още има такива отдушници. Има и шанс, че с разширяването на активната интернет аудитория ще се разширяват и те, пречейки на властите изцяло да подчинят обществото. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: УкрайнаРусияКрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
8
 
11
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 120За съжаление не е параноя. Ето ти пример. САЩ забранява да се внасят следните технологии в Русия - Рентабилно проучване, добив руда, обогатяване руда, пречистване, създаване на заготовки, производство на крайни продукти.САЩ се съгласява само обогатена руда да придобива и след това на руския или световен пазар да продава краен продукт като съответната надценка и печалба остават в САЩ. Това обаче си е чиста проба заграбване на богатства.
94
6
 
10
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 119САЩ си имат интереси. Тези интереси най-лесно се прокарват когато "Водата е Мътна" В момента в който в тези Мътни води и друг почне, и то малко или много успешно(намеса на Русия в Сирия), да лови риби САЩ веднага скачат. Ето ти пример 2011 Стокова Борса Петрербург НЕФТ за всякаква валута не само и единствено за ДОЛАРИ. Горе долу тогава се образува и БРИКС. В Момента двамата най-върли ПОЛИТИЧЕСКИ врагове на Америка са Пекин и Москва.
93
9
 
16
 
! Отговори
ЧАР преди 7 години
ПАК ПРОСТОТИИ. А НАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ КЪДЕ СА ??? САМО НЕ МИ ОТГОВАРЯЙТЕ ЧЕ ТОВА СА ТУРЦИЯ И АМЕРИКА. ГРЕХОТА ОТ БОГА Е ПРИЯТЕЛ ДА ТИ БЪДЕ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВРАГ...НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ ОТГОВОРИ КАКВО ХУБАВО СМЕ ВИДЕЛИ ОТ СЕГАШНИТЕ СИ "ПРИЯТЕЛИ" ОСВЕН ЧЕ СМЕ РАЗГРАДЕН ДВОР И НИ КОМАНДОРЯТ КАКТО СИ ИСКАТ .НЕ ЖЕЛАЯ ТАКИВА ПРИЯТЕЛИ !
92
5
 
2
 
! Отговори
BORIS преди 7 години
Русия има проблеми - диктатур - човек който дикъува на парламента какви закони да се вземат. Франция има проблеми - липса на дикататур и на мобилиза ционно съзнание. Англичаните обявиха за враг източно европейците. Ние винаги сме били посредник -посредата.
91
8
 
8
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 115Ано Умни толкова ли си наивен. Обществото на Народите - в последствие превърнало се в ООН е рожба на САЩ. САЩ не допуснаха Китай до съвета на сигурност на ООН а на негово място седеше марионетката Тайван чак до 70 години на миналия век. СССР трябваше да незаконно и тайно да помага на северна Корея защото САЩ се изхитриха да проведат гласуване по случая когато СССР представител го нямаше в залата иначе Корейска война нямаше да има в този си вид който я знаем от историята.
90
9
 
13
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 112Но в Америка наистина(на някои места) бият ***. Дразни ме че най-големия създател на кризи САЩ лицемерно се отнася към всеки който не им играе по свирката като го охарактеризира едва ли не като жив дявол. А въпросния играч просто се е възползвал от методите на САЩ.Добре САЩ разтуриха Югославия както СССР - до тук добре. Защо откъснаха Косово? За да създадат международен механизъм за раздробяване на страни по света. В момента в който ползваха това други - Вой до небето - АУУУ
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък не се учудвам. Такава си е била и по-време на императорите си-иначе на картата нямаше да бъде най-голямата и граничеща с най-много държави страна.Разбира се,че трябва да се прави сравнение с щатите която също е абс.тоталитарна държава,но граничи само с две държави.
88
3
 
9
 
! Отговори
Стефанов преди 7 години
До МИР - съгласен съм с тебе, но какво да правим с управляващите политици на Русия, които съвсем не са добронамерени към нас, да речем, или простичко казано - в братска Русия властва диктатурата.Обичам Русия, но ненавиждам политиците й - и предишните, и сегашните.Лошото на международната политика е, че не се интересува от хората.
87
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиРуските ***, като не можете да оправдаете някоя руска диващина винаги първосигнално прибягвате до аргумента " А в Америка защо бият нeгpите".
86
4
 
8
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 118Анонимни ако рашките лъжат да кажем за 100 неща въпросът е за колко неща лъжат западняците. Едно е сигурно западняците лъжат за толкова много неща че рашките са в сравнение с тях аматьори. Относно кражбите - Само за България две темички за размисъл - Добива на злато край Челопеч и големите вериги магазини за хранителни стоки унищожили остатъците от нашето селско стопанство. Относно Убийствата - Колко "революции" и конфликти предизвикаха западняците довели до колко жертви?
85
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До православенКолкото Путин е хуманист, толкова и ти си православен. На времето бяхте атеисти и интернационалисти а религията беше опиум за народа, сега сте православни. Но православието има определени морални норми, които нито вашия вожд Путин, нито вие следвате. Например "Не лъжи", "Не кради", "Не убивай". Разпространявате руските лъжи, одобрявате кражбата на Крим и убийствата на руските агресори а се имате за православни. Лъжеправославие е това!
84
11
 
29
 
! Отговори
православен преди 7 години
Ей платения от дойче веле, що не млъкнеш. Или първо отиди в Крим да видиш пък после насаждай омраза и призиви за намеса на нямащи нищо работа там войски на запада. Или не знаете че украйна се командва от американци, заемащи цял етаж в тяхното военно министерство. Тихомълком насаждат конфликта да стане пак война. Гадни ....
83
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МИРНашето място е в Европа. Ако русофилите смятате, че трябва да сте на изток-прав ви път. Никой не ви спира.
82
11
 
12
 
! Отговори
трезв преди 7 години
На чекистките *** не им идва на ума, че създавайки "мобилизационно настроение" само за да укрепят властта си , превръщат руския народ във враг на човечеството и човечността ,което автоматично предизвиква инстинкт за самосъхранние в останалия свят .
81
4
 
7
 
! Отговори
независим преди 7 години
Нека погледнем от този ъгъл....1. Вярно ли е , че науката трябва е водещото нещо в битието на хората и тя променя света..... 2. Вярно ли е , че център на наука са университетите..... 3. Къде са най-престижвните университети? Не питам на кое място в световната класация е "Ломоносов" ? Отговорът е Ваш!
80
19
 
28
 
! Отговори
МИР преди 7 години
Нашето място е при източно православните народиНие сме правосавни християни!Това е нашата база!Другите събития са временни ,изкуствено насадени отвън.
79
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на тоя от дойче веле , само като му видиш фамилията и ти е ясно какъв е . Защо не си пише , за родния си Израел , за правата на палестинците и колко от съседите са им приятели .
78
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И провокация на Кремъл да е. Няма лошо. Важното е вонящото разложение на НАТО и страните членки на Пакта да продължи...
77
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин и Русия са велики докато в ЕС изнасилват жени
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По силният винаги си гледа интереса и рано или къснко неговият интерес няма да отговаря на вашият, и тогава ако всички са подвалстни роби като вас ще сте сам!