25 г. по-късно Украйна се декомунизира, но искат ли го хората?

Източна и Западна Украйна са по-поляризирани отвсякога
24 авг 2016 18:45,
199
25 г. по-късно Украйна се декомунизира, но искат ли го хората?
Снимка: Reuters, архив

Украйна, която днес отбелязва 25 години независимост, продължава усилията да се "декомунизира" въпреки напрежението, засилващо се всеки път, щом властите преименуват градове и улици със съветски названия и демонтират паметници, пише Франс прес.

Град Артемивск в Източна Украйна над 90 години е носел името на местен водач на болшевишката революция. В края на 2015 г. обаче бе решено да му се върне името отпреди 1924 г. - Бахмут. Статуята на този революционер - Фьодор Сергеев с прякор Артьом, вече бе свалена от пиедестала и махната от градския център през юни 2015 г. в изпълнение на спорните закони за десъветизация.

"Хората са много недоволни", отбелязва пред АФП Артур Радковски от общинския съвет. "Поне да бяхме заживели по-добре след събарянето на тия паметници", обяснява 49-годишният мъж, според когото властите само "осакатяват града".

"Сякаш си правят шегички с нас", коментира 24-годишната Маряна.

През 2015 г. украинският президент Петро Порошенко одобри нови закони, които забраняват всякаква комунистическа пропаганда в страната. Целта бе Украйна окончателно да скъса със съветското си минало, докато властите се сражават с проруските сепаратисти в размирните източни региони, повечето изпитващи носталгия по Съветския съюз - конфликт, взел близо 9500 жертви от 2014 г. насам.

Киев забрани съветските и нацистките символи. Според закона паметниците в прослава на комунистически дейци, включително множеството статуи на Ленин, трябва да бъдат демонтирани; също и да бъдат преименувани селищата, улиците и предприятията, чиито названия са свързани с комунизма.

Против "тоталитарното наследство"

Тези закони бяха приети в разгара на патриотичния подем около проевропейските протести на Майдана, довели през 2014 г. до падането на проруския президент Виктор Янукович, след което Русия анексира Крим и избухна въоръженият конфликт с бунтовниците в Донбас.

Според директора на Украинския институт на националната памет, натоварен с "декомунизацията", именно този проевропейски плам, разпален от Майдана, е наложил "форсираното, бързо" развитие на започналия процес.
Украинците искат "да се отърват от тоталитарното наследство", смята Володимир Вятрович.

"В Германия няма монументи, издигнати в чест на третия райх. Целта ни не е да заличим страници от своята история, а да ги осмислим и да покажем, че такива страници не бива да се пишат вече никога", казва той.
Но според Олеся Островска, директорка на голям киевски музей за модерно изкуство, ако е необходима "декомунизация", тя не трябва да се върши прибързано.

"Единствено така ще може (промените) да бъдат приети. Ако са твърде бързи, промените може да предизвикат обратна реакция", казва 38-годишната специалистка, много уважавана в културните среди.

Жителите на източните региони, традиционно рускоезични, "смятат, че светът им рухва, и събарянето на паметниците засилва у тях чувството за несигурност и нестабилност. Тази загуба на визуална опора може да предизвика известен стрес. Въпросът е твърде деликатен", пояснява тя.

Повече украинска реч

Според проучване този месец на Фондацията за демократични инициативи 61 на сто от украинците смятат, че в момента "страната има нужда от разумен национализъм" - срещу 48 процента през 1991 г.

В Киев обаче желанието за раздяла със съветското минало, а в по-общ план и с Русия, понякога стига до отхвърляне на собствения език.

Жител на страна, където цари руско-украинско двуезичие, Антин Мухарски е от онези украинци, за които руският е майчин език, но решението им е занапред да говорят само на украински.

"Това са мерки, необходими за страната, за да може да оцелее", заявява Мухарски, основал организация с името "Украински културен фронт".

"Майданът бе антисъветска революция. Хората се разделиха накрая с онзи СССР, който живее у всеки от нас. Битката обаче ще продължи още дълго - не е толкова лесно да се отървеш от Съветския съюз", обяснява активистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Всеки се стреми към по-добър живот. Ако при социализма си живял по-добре как няма да искаш да се върне? Колко процента след 1989 г. Си подобриха живота и то кои? Масата обедня! И после някои се чудят как има хора които искат соца! Ами холата обедняха и огладняха. Просто е! Ако живота беше станал по-добър за масата хора бай Тошо щеше да е вече забравен.
114
1
 
4
 
! Отговори
звучи парадоксално преди 7 години
НО ФАКТ. Комунистите сами си направиха преврата в партиите БКП(кой свали Тато) и КПСС и е факт че най богатите хора са комутисти и агенти на КГБ. Горбачовата перестройка е била планирана та така мирно да стане .....Кой дава кокала ако в крайна сметка не се облажи и си кротува?
113
10
 
2
 
! Отговори
Ukrofil преди 7 години
За малко Украина щеше да бъде погълната и заличена от Русия,но в последния момент се отскубна и политна свободна като волна птичка из устата на улична казанска котка.За всеки случай обаче,нека построят и бетонна стена,по сигурно ще е и за Европа.
112
0
 
3
 
! Отговори
seira преди 7 години
До по-далече от Русия 154:"КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ"...
111
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МинчоРусофилите да национални предатели, Минчо. И постоянно се доказват като такива.
110
0
 
11
 
! Отговори
Минчо преди 7 години
Докато се разправяме кой русофил, кой русофоб политиците си пълнят джобовете. Нека погледнем в страната си. Вижте каква *** е с изборите за президент. И да не забравяме, че в Италия, Франция, Испания има социалисти и комунисти. Демокрация и свобода на идеите. Да сте чели такива простотии в тяхната преса? Имали са президенти и в момента има, леви правителства, но гражданите там избират програми, а не обещания от ляво и дясно.
109
1
 
11
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Шоп 164Шоооопеееее пак се излагаш. Ако беше вярно щяхме да пеем руски песнички. 90% от чалгата е вносни мелодии и дори цели преведени песни от Сърбия, Гърция, по-малко от Турция и Румъния. Я ми кажи една Чалгаджийска песен с руски корени или мелодия.А култа към мутрите го има на всякъде соррррри
108
11
 
2
 
! Отговори
Ето как преди 7 години
До до 167 от рускиняТова че уж се водим към ЕС не означава че сме там! Дори се учудвам, че ни приеха! Тук още не сме се освободили от съветското мислене и пропаганда! От 25 години всякакви русофилски кадри се опитват да саботират всичко градивно в България! Това е една руска политика да се прави мръсно! Като не могат да предложат нещо по-добро, правят така че на всички да им е зле!Абе руснаци, не си натрапвайте начина на живот на другите народи! То се вижда какво са избрали и накъде бягат!
107
7
 
5
 
! Отговори
Ехооо! преди 7 години
Абе болшевишки ***, не разбрахте ли, че идеята ви се оказа *** и ялова! Комунизма и социализма умряха, оказаха се фалшификат! А тези които сега се представят за социалисти са си просто едни капиталисти тарикати! Разберете го най-после!
106
0
 
10
 
! Отговори
как па не сеш ли се преди 7 години
Колкото България се декомунизира, толкова и Украйна ахааххахаха.Всичкото седесар, гърбер, реформатор, патриот, прима патриот и социалист, до един бездарна пребоядисана номенклатура и сътрутдници на болшевишките служби.
105
4
 
21
 
! Отговори
до 167 от рускиня преди 7 години
интересно, как е Русия отговорна за липса на икономика в България в настоящия момент? Как тя виновна за срив на морални ценности!? Нали стигнахте до висини на морала с гей прайдове, чалгаджийски клубове, мутри и мутреси не са производни на Русия, а на нов западен модел. Но предполагам за изневяра на твоя съпруга също русия е виновна? Човек ,който не желае да направи нищо - търси виновни.
104
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунизмът има много да дърпа тези хора назад.След като Северна Корея се очертава като еталон за много хора - моля, въвеждайте това общество и стига драми. Нека масовото оскотяване започне по-скоро.
103
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До по-далече от РусияЯ, кога те пуснаха?
102
5
 
20
 
! Отговори
до 154 от славянин преди 7 години
Забраната на каквито и да е символи не води нито до икономически растеж, нито до културен, нито до образователен, нито до демографски! Тези които истерично се борят за забраната на някакви символи и вярват че с това животът им ще стане по-добър са просто едни декортикирани зомбита!
101
2
 
0
 
! Отговори
до 155 от славянин преди 7 години
Ама я я дай тази история с цифри милиарди долари и проценти растеж, която да доказва твърденията ти!
100
3
 
11
 
! Отговори
до 151 от славянин преди 7 години
Гражданската война в украйна започна със масовите лозунги на майдана: ''кто не скачет, той москаль'' и ''москаляку на гиляку'', ''демократче''! След такива лозунги е съвсем нормално всяка общност, към която са отправени подобни лозунги да се ориентира към отделяне от ''майката родина''! Все едно в София да започне майдан и майданстващите да скандират - ''кой не скача е анадолец'' и ''анадолците на въжето'' и онези с анадолското самосъзнание да си останат кротки като агънца!
99
3
 
15
 
! Отговори
всички гледни точки преди 7 години
До 151, Айде де, а при условие, че нямаше майдан или същия не беше успял с преврата, дали щеше да нахлуят "банди руски терористи" в Донбас? Само не ми и казвай, че сега Украйна(територията на страната, контролирана от новите влалсти в Киев) не е подвластна на САЩ!
98
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България хората го искат, но никой не го прави. Молдова е пример за декомунизация. Забраниха всички комунистически символи.А тук всички искат да се махне грозният бетон до Орлов мост, но никой не го маха.
97
1
 
0
 
! Отговори
до 149 от славянин преди 7 години
Май ти лъжеш!?
96
3
 
10
 
! Отговори
всички гледни точки преди 7 години
До шоп,Шопе, че тя гражданската война в Украйна не почна ли с майдана, или за теб това там беше мирен и демократичен протест? Нещо ми се сртува, че още оттогава се почна! Те американците ги знаем че са бъкани с пари и какво са за тях 5млрд.$ , ама все пак толкова пари за един мирен протест, ми се струват доста много! Пък и доколкото си спомням точно тогава кримските автономни власти отказаха да се подчиняват на новата власт в Киев, а в Донбас започнаха масови протести срещу майдана!