Решението за тероризма – изкореняване на радикалната идеология

Забраната на бурките няма да помогне в борбата с терора
Обновена: 27 авг 2016 07:18 | 26 авг 2016 21:10,
100
Решението за тероризма – изкореняване на радикалната идеология
Снимка: Архив, Reuters

Европа е подложена на натиск. Интегрирането на кандидатите за убежище и други мигранти - 1,1 милиона само в Германия за 2015 г. - в европейското общество е огромно предизвикателство, което се усложнява от рязкото увеличаване на престъпленията, извършени от новодошли.

Ситуацията се влошава още повече поради факта, че много европейски мюсюлмани са се радикализирали. Някои се отправят към Ирак и Сирия, за да се бият на страната на т. нар. Ислямска държава (ИД), а други извършват терористични атаки у дома. Прибавете реториката на популистки политически лидери, която често е възпламеняваща и националистическа, и нарастващата несигурност все повече се превръща в тема номер в Европа, пише Брахма Шелейни в "Проджект синдикът".

Много европейски страни предприемат действия за укрепване на вътрешната си сигурност. Техният подход обаче в най-добрия случай е непълен.

Германия и други държави са въвели нови мерки, включително назначаване на повече полицаи, ускоряване на процедурите по депортиране на мигранти, извършили престъпления, и правото да отнемат германското гражданство на присъединилите се към чужди "терористични групировки". Други стъпки включват засилване на надзора над обществени места и създаването на нови структури, насочени към разкриване на потенциални терористи чрез дейността им в Интернет.

Натискът да успокоят обществото е довел Белгия, България, Франция и Холандия, както и швейцарския кантон Тичино и италианската област Ломбардия, до забрана на бурките (пълно покривало на тялото, носено от ултраконсервативните мюсюлманки) и други покриващи лицето ислямски дрехи на някои или всички обществени места. Няколко френски града от крайбрежието забраниха и буркините - покриващ цялото тяло бански костюм, които някои мюсюлманки носят на плажа.

Дори Германия се поддаде на натиска на съюзниците на канцлера Ангела Меркел и предложи забрана на покриващото лицето мюсюлманско облекло на обществени места, когато се изисква установяване на самоличността, въпреки че вътрешният министър Томас де Мезиер първоначално беше против. Това облекло, както сочи логиката, не допринася за интеграция.

Никакви вътрешни мерки за сигурност обаче, и особено изискванията за облекло, не могат да гарантират безопасността на Европа. За да намерят истинско решение, европейските лидери трябва да се преборят с идеологическите корени на предизвикателствата, пред които са изправени.

Проблемът не е ислямът, както твърдят много популисти (и както предполага забраната на бурките и буркините).

Мюсюлманите от дълго време са част от европейското общество - те са били около 4 процента от населението през 1990 г. и 6 на сто през 2010 г. Предишни миграционни вълни от мюсюлмански държави не доведоха до подем на терористичната активност в Европа. Например, в началото на 1960-те, около три милиона турски мигранти се преселиха в Германия, за да посрещнат нуждата от работна ръка на процъфтяващата й икономика, без да поставят никаква заплаха за националната й сигурност.

Днес тази заплаха е породена от радикалния ислямизъм - фундаменталистка идеология за прекрояване на обществото по закона на шериата. Освен че са понесли ужасни страдания и насилие, много от днешните бежанци, идващи от разкъсвани от война страни като Ирак и Сирия, са възприели радикална ислямистка идеология и особено призиви за джихад. Някои може да са бойци на ИД, под прикритие на бежанци, целящи да извършат атентати в Европа. Служители от американското разузнаване многократно са предупреждавали за тази възможност.

Насилието и ислямската реторика, на които са били изложени, може да са оказали силно психологическо влияние дори върху мнозинството бежанци, които наистина търсят безопасност. След като са живели толкова дълго в зони на конфликт, адаптацията към мирно общество, управлявано от закони, изисква от новодошлите да възприемат нови навици, с които да се изправят пред истинските предизвикателства, без да прибягват до престъпления.

При това в сметката не са включени дълбоките психологически белези, които ще измъчват много от бежанците. Проучване разкрива, че над 50 на сто от мъжете и жените, прекарали време в зоните на войни, страдат поне частично от посттравматичен стрес, който се свързва с повишен риск от прояви на насилие.

За много европейци тези фактори означават, че ключът към опазването на сигурността в Европа е контролирането на бежанския поток, включително чрез подобряване на процедурите по проверка. (Такива процедури много често липсват просто заради броя на прииждащите бежанци.) Има също случай на задържане на бежанците в Близкия изток, въпреки че ключов механизъм за това - споразумението на ЕС с Турция, в момента е изложен на риск заради политическите вълнения след провалилия се опит за атентат срещу правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган миналия месец.

Терористичната заплаха обаче няма да бъде елиминирана, дори Европа да се огради с крепостна стена. Все пак, някои атентати, включително тези в Брюксел и Париж, бяха извършени от европейски граждани - мюсюлмани, които са се радикализирали в собствените си домове.

Според директора на Европол Роб Уейнрайт, около 5000 европейски джихадисти са били в Сирия и Ирак, а "неколкостотин" вероятно замислят нови атентати в Европа, след като се завърнат у дома.

Единственият начин да се справим ефективно с терористичната заплаха е да се преборим с радикалната ислямистка идеология, която стои в нейната основа. Това означава да работим за затваряне на религиозно-индустриални средища в Саудитска Арабия, Катар и навсякъде другаде в Персийския залив, които използват многото си пари от петрол, за да финансират разпространяването на екстремистката идеология.

Това означава и стартиране на съгласувана информационна кампания за дискредитиране на тази идеология, точно както Западът дискредитира комунизма през Студената война - критичен компонент за крайния успех. С това трябва да се заемат всички велики сили, но особено спешно Европа, заради близостта й до Близкия изток и най-вече до нови джихадистки крепости като Сирия, Ирак и Либия.

За да надвием терористите, трябва да обезсилим системата от вярвания, която оправдава действията им. Забраната на бурките и други мерки на европейските власти, които вземат на прицел исляма като такъв, са повърхностни и контрапродуктивни, тъй като създават разделение в европейското общество, а не се заемат с идеологическите основи на тероризма.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
15
 
! Отговори
Тия не проумяха ли преди 7 години
За никаква интеграция в генерален план на мюсюлмани в друго общество не може да се говори ! Ако има интегрирали се, те са частни случаи !
28
0
 
3
 
! Отговори
аа преди 7 години
Не просто вяра в някакаква висша сила, а списък с точно определени команди които мюсулманите изпълняват. Те не просто вяравт в това божество, а изпълняват командите на неговият пратеник мохамед. Всички текстове които противоречат на законите в ЕС да бъдат прочетени, признати че съществуват от властите и да бъдат официално зачеркнати от корана и мюсулманите да се закълнат върху това редактирано копие. Няма как да станеее.
27
1
 
29
 
! Отговори
Мдааааа преди 7 години
Исляма е сатанинска доктрина на омразата, която няма абсолютно никаква работа в цивилизования християнски свят! Както и сатанинските костюми - бурките!
26
1
 
27
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Исляма трябва да бъде заличен от лицето на майката Земя!
25
1
 
14
 
! Отговори
Болди преди 7 години
"Решението за тероризма изкореняване на радикалната идеология"БРАВО! НАЙ-НАКРАЯ ЕДНА СМЕЛА ПОЗИЦИЯ! САМО ИЗКОРЕНЯВАНЕТО НА ИСЛЯМА, ТАЗИ РАДИКАЛНА ИДЕОЛОГИЯ ЩЕ СПАСИ СВЕТА!
24
2
 
14
 
! Отговори
USA преди 7 години
Просто е! Запираме финансирането и измират като пилци ислямистите,но нас не ние угодно така. Ще промиваме мозъци и бутаме оръжие ,щото требе да се бориме за ресурси.Агент Хилъри Обамов!Беше ми приятно.
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Облеклото е демонстрация на незачитане и противопоставяне, налагане над другите, та не нам тия! Политическия ислям е подкрепен с пари, много пари и мулти-култи изпраща Европа в торфеното блато, за радост на трансграничните корпорации!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мноого"болен материал"
21
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решението е забрана на религиите.Религията да се изучава като част от предмета човек и общество-нищо повече.Който иска да афишира с религиозност да се праща на психиатрична експертиза с диагноза дефект на волята.Айде стига толкова, 21 век сме!
20
3
 
2
 
! Отговори
Гиньо преди 7 години
Алооо долните.... бла бла бла.... един го е написал- Фашкинтон, петнагонът, СеРеУто, ЕфБеРето, Ефнералния ресерФ по една пратка от Кимчо 3-ти от най- новите им разработки и повече никога няма да чуете думата тероризъм.
19
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
единственото решение е изпепеляване и изравняване със земята на всички ислямски дупки от турция до пакистан
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до:aloс предубеден човек не се спори
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А идеята да се забранят религиите, щото причинявали беди,е същата като идеята да се забранят колите щото всеки ден има убити...да се забрани и морето, щото винаги има удавени
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до:13 Може да си всичко,но не и християнин.
15
3
 
23
 
! Отговори
18 преди 7 години
Alo, джихадиста дет слага минуси.Чакам да ми кажеш какво мирно има в религия която проповядва отмъщение и насилие?
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до:19 Благодаря за разяснението,но това е твоята"теория"моята истина е друга!
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво мирно има в думите в исляма "око за око, зъб за зъб" ?!?исляма е леко променен юдаизъм, прикрит зад идеи от християнстото
12
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Исляма е Мир! АнтиИслямска държава проповядва идеология,която е несъвместима с истинския Ислям и за това тази идеология е отхвърлена от всички Ислямски духовници.
11
6
 
24
 
! Отговори
християнин преди 7 години
Нашето християнско общество непрекъснато се самозалъгва,че проблемът не е в същивата на исляма.ПРОБЛЕМЪТ Е В МЮСЮЛМАНСКАТА РЕЛИГИЯ КАТО ФИЛОСОФИЯ.ТЯ ПРЕВРЪЩА РОДЕНИЯ ЧОВЕК В БЕЗПАМЕТЕН,ДИВ,ЧОВЕКООМРАЗЕН ЗВЯР.Ликвидинавето на исляма ще реши всички световни проблеми.
10
1
 
31
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Да бе гледах ги в едно цяло предградие на Хамбург от интегриран по интегриран. От всякъде на интеграция лъха. Чисти германци