Зад забрани и хиджаби парти животът в Техеран процъфтява

Религиозна полиция и забрани не могат да спрат младите иранци
9 сеп 2016 19:24,
22
Зад забрани и хиджаби парти животът в Техеран процъфтява
Снимка: архив Reuters

200-300 метра. Толкова делят едно от десетките партита в Техеран от централните офиси на иранското разузнаване.

34-годишният шофьор Собнам паркира колата си, от която се изсипват запътили се към поредното парти младежи.

"Можете ли да чуете музиката?", пита усмихнато мъжът. А ритъмът на партито лесно се усеща и извън сградата.

Въпреки стриктните забрани в Иран, където мъж и жена, които нямат брак, не могат дори да наемат стая в хотел, а жените не могат да танцуват пред други мъже, парти животът процъфтява. Рапът не е нелегален, но пък се смята, че води до неконтролируемо поведение. Но нощем той властва из клубовете в Техеран.

Зад затворените врати иранската младеж вижда себе си над закона, а не като част от него. Момичетата свалят хиджабите преди да влязат. Следващата спирка е стаята, където захвърлят дългите манта, поредната задължителна част от порядъчното ислямско облекло, и изваждат на показ късите поли и високите токчета. 

Тази вечер партито е в частен дом. В хола уиски и водка се леят за всички, които искат. Под приглушената светлина в кухнята се палят цигари марихуана. Въпреки че тълпата очевидно няма проблем с нелегалните си дейности, всяко позвъняване на вратата изпраща лека вълна от паника сред гостите на партито. Винаги може да се очаква някой от гостите или пък съседите да се е обадил в полицията.

"Доста е трудно да се довериш на когото и да било в Иран", споделят гости пред "IBTimes". Повечето от тях всъщност вече са били арестувани и прекарвали 1-2 нощи в ареста. Вероятността да им се случи отново не ги притеснява.

"Сигурно е, че някой ден ще бъдеш арестуван, ако решиш да ходиш на купони", разказва Газеле, студентка по изкуство. "Най-често обаче се случва да подкупим портиерите. Има си дори неофициална тарифа, равняваща се на около десетина евро", казва тя.

"Последният път имаше портиер, който ни посрещна на вратата, взе парите с усмивка и ни каза да се насладим на партито. Ако не успееш да подкупиш портиера, прекарваш най-много една нощ в ареста. Това не е прекалено лошо", споделят студентите.

Арестите на партитата се оказват систематични и символични. "Всичко е възможно в Техеран", добавя 35-годишният дизайнер на бижута Сохраб.

"Но всичко се случва с позволението на държавата. На всяко по-голямо техно парти или рок концерт има арести. Това е начинът на държавата да ни каже: "Недейте да си правите илюзии, ние винаги сме тук". Това е като споразумение между нас и тях", обяснява мъжът.

А днешните ирански младежи определено се радват на повече свободи, отколкото е имало преди десетилетие. Когато те говорят за държавата си, не мислят за реформаторския президент Хасан Рухани, който нееднократно е призовавал към уважение на личния живот на хората и по-фриволното облекло на жените. Когато младите говорят за държавата, те имат предвид полицията и съдебната система, онези, които работят под контрола на върховния лидер Аятолах Хаменей.

Младите споменават за "споразумението" с държавата с лекота, но все пак нещата не са чак толкова спокойни. Това лято съдебната система обяви едва ли не национално спиране на партитата.

Преди 3 седмици в град Шираз 63 мъже и жени бяха арестувани в две поредни "чистки" на партита, определени за незаконни по стандартите на теокрацията.

Същата нощ 20 студенти бяха арестувани в гр. Амол. Две нощи преди това 60 момчета и момичета бяха аресутвани в парк край Техеран. Арестите бяха извършени от силите Басидж, паравоенна доброволческа организация, която следи за обществения морал и действа с благословията на Ислямския революционен гвардейски корпус.

Младежите били хванати да танцуват, а момичетата нарушили разпоредбите за прилично ислямско облекло.

Но партитата продължават, защото младите смятат, че при управлението на президетнта Рухани са по-свободни от всякога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До do ateistНе се обаждай, като не познаваш това за което ти се иска да говориш. Шиитите никога не са твърдяли, че Али е писал Корана.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РумънецаСтига с тези свободни съчинения. Чул си някакви неща от разни хора като теб, дето си съчиняват както им е угодно и преповтаряш като папагал, докато се получи развален телефон. Това за 3-те дъщери е... който отгледа 3 дъщери и ги възпита в Ислям. Няма 2, няма 5, няма на сутринта. Точка!
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Хан КрумKрумчо, само да те светна, че Иран не е бивша Персия. Иран е провинция, както и географска област (подобно както също така е и Македония... географска област). Също така, в ден днешен арабското малцинство в Иран е около 7-8%. Хубаво е да се чете, преди да се приказва.
7
1
 
2
 
! Отговори
Румънеца преди 7 години
Писарят на Мохамед е избягал след смъртта му и е умрял като християнин. Защо ли? Ами.....едно се казвало вечер,пък после на сутринта се поправяло! Дори по няколко пъти. Например:Който отгледа 3 дъщери има запазено място в рая.-казва Мохамед предавайки "божието слово". Въпрос от слушателите: Ами който отгледа 2?.....Амииии и той! Божието слово трябва да е изчерпателно и категорично....това не е било :)
6
3
 
9
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Ревът по джамийте а после им се живее като за последно.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
свобода на младеж!
4
38
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дупка, просто ислямска дупка, просто една ислямска азиатска дупка е тоз Иран
3
42
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
За собственото си добро, Иран трябва да изстръгне "парти" живота от себе си!
2
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото са шиити...виж сунитите са нещо различно - отвратително племе със салафитски сектантски "ценности", което иска да ни изколи неверниците до крак.И Сирия на Асад бяха шиити и евреите с помощта на САЩ ги разкатаха.Не знам защо, но евреите ненавиждат шиити.По са ок с ислямска държава, отколкото с шиити.Та така, близкият изток е гадно място :) Даже и в Иран, не си мислете, че е много яко.След преврата на аятоласите си ***** майката, гадна държава е.
1
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Техеран се живее мноого лесно,стига да не се набиваш на очи.Шаловете които носят са задължителни,но пък за сметка на това се слагат на върха на главата:имитират с тях.Инче там има много зеленина,паркове и всичко е много подредено.