Анексираният Крим се готви за първи избори в Русия

Лидерите на кримските татари решиха да ги бойкотират
15 сеп 2016 18:51, Елка Василева
253
Анексираният Крим се готви за първи избори в Русия
Снимка: архив, Reuters

В сянката на кипарисите в курорта Алушта в Крим жени в руски традиционни носии пеят "Нямам друга родина": предизборната кампания тече активно на анексирания полуостров, който за пръв път участва в руски избори, пише Франс прес.

"Висока избирателна активност ще покаже равнището на подкрепа за нашия президент Владимир Путин. Стремим се да кажем на всеки гражданин, че трябва да гласува и така да изразим единството си", обясни Андрей Козенко, заместник-председател на местния парламент и кандидат на прокремълската партия "Единна Русия".

В неделя ще се произведат първите руски парламентарни избори за жителите на украинския полуостров Крим, който бе анексиран от руски войски, а след това присъединен към Русия през март 2014 г. в резултат на референдум, обявен за незаконен от Киев и Запада.

Като ответна мярка на това анексиране Русия и Крим бяха подложени на тежки американски и европейски санкции. Полуостровът многократно бе подложен и на блокада от Украйна, от която зависеше енергийно до май, когато бе завършен "електрически мост" с руската територия.

Губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, който е водачът на листата на "Единна Русия" в региона, обаче се стреми да вдъхне увереност. "Ще можем да пробием всички блокади", пише на масово разлепените му предизборни плакати.

На среща с местните жители обаче Козенко е засипан с въпроси за твърде високата цена на водата, лошото функциониране на мобилната мрежа или липсата на достъп до разумни жилищни кредити.

Оплакванията на избирателите са многобройни, но кандидатът Козенко знае, че в деня на вота изборът на хората ще е ограничен и няма защо да се кахъри.

Единствените други партии в надпреварата - Руската комунистическа партия и ултранационалистичната Либералнодемократична партия, са и двете верни на Кремъл.

"Слава Богу, днес няма политическа борба", отдъхва си Андрей Козенко, спомняйки си ожесточените предизборни кампании от украинско време.

Лидерите на кримските татари - многобройно мюсюлманско малцинство, повечето от които са против анексирането на Крим, пък решиха да бойкотират тези избори и призоваха поддръжниците си да последват примера им.

Меджлисът - събранието на кримските татари, които са 14 процента от населението на полуострова, през април беше забранен от Москва, а впоследствие редица татари бяха арестувани за "екстремизъм".

"Ние естествено няма да признаем и няма да участваме в изборите за държавна Дума", долната камара на руския парламент, увери татарският активист Илми Умеров.
Този 59-годишен депутат и заместник-председател на забранения Меджлис неотдавна бе пуснат от психиатрията, където бе въдворен насила в края на август, след като руското правосъдие го обвини в екстремизъм.

Да отидеш да гласуваш "значи от една страна да допринесеш за узаконяването на Русия в Крим, а от друга - да подкрепяш властите, които потискат съгражданите ни", заяви Нариман Джелиал, първи заместник-председател на Меджлиса, за да аргументира призива към татарите за бойкот.

Бившият председател на парламента в Крим преди анексирането Леонид Грач е разочарован, но по съвсем други причини. "Искахме го, винаги сме мечтали за това", казва този член на комунистическата партия за присъединяването към Русия. "В крайна сметка обаче получихме най-лошия вариант - корупцията", смята той и нарича "бандити" властите на полуострова.

Горчивината му е споделена от специалиста по интернет технологии Владимир. "Можем да продължаваме да разправяме, че тук е Украйна, обаче сега всичко се контролира от Русия", казва той преди да добави: "Разбира се, че няма да гласувам."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още по темата: изборирусияКрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
24
 
! Отговори
бг преди 7 години
Еврейските сатанински плъхове контролират пропагандните машини.
113
0
 
5
 
! Отговори
бг преди 7 години
Сатанински сунитски муслеми и "екстремизъм"........възможно ли е?
112
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
полуостров Крим, който бе анексиран от руски войски, а след това присъединен към Русия--------------------------------Трябва да се въведе закон за контрол над медиите и да нямат право вече да си измислят.В момента всеки може да си направи ел. новинарски сайт и да си поства каквото си иска.Не руски войски, а местните управляващи в Крим, защото Крим имаше преди това собствен парламент, си направиха референдум!А тук е написано, че РУСКИ ВОЙСКИ са превзели Крим и са присъединени ... :(
111
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До майтапКак е днес при евроатлантизма със пътуванията до САЩ и Канада където на българите им е забранено да пътуват? Ако някой българин се добере до границата на САЩ или Канада опитвайки се да влезе нелегално и граничната охрана го спипа, а той не се подчини ще го застрелят демократично ли или ще го пуснат да влезе нелегално?
110
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До СоросДо 2005-2006 някъде преди да влезем в ЕС когато го чакахме влизането с ентусиазъм мразех Русия и руснаците и в червата особено като си спомнях някои извращения от соца. Сега съм твърдо зад Русия. Иначе материлано и при соца и сега в ЕС съм бил винаги добре, повече не мога да искам.
109
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Половината от всички ученици в държавните училища на САЩ са толкова бедни, та се налага обедите им да се субсидират.
108
2
 
9
 
! Отговори
До Сорос преди 7 години
Абе пич, как може да ги избираш най-противните, най-неинтелигентните и най-злобните да пишат от твое име? Защо си даваш парите на тези некадърници?Преди години не можех да търпя всичко руско, а сега зорлям ме направихте русофил.Махай ги тези противни типове и не си давай парите нахалост.
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе в Русия никога не е имало купони за храна, но днес в САЩ без купонита за храна ще има бунтове на бедните, то и без това има бунтове в гетата.
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Mudrite rusnaci shte budat prinudeni da izgoniat vsi4ki djudjeta ot KREML ( normalno e , pri nali4ieto na tolkova bogatiri) .
105
3
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
***, Крим не е анексиран...............Тъпацииииииии..........., мозък нямате, дървояди пордажни.Крим винаги си е бил Русия.
104
0
 
3
 
! Отговори
Колио преди 7 години
До 106 за Русия съм чувал че е водила воини за крим за Германия съм чувал че е водила воини за судетите но Украйна май не е превърнала Крим а и бил подарен умньо.
103
1
 
1
 
! Отговори
Колио преди 7 години
До 108 и в България имаше купони преди 89 година на село срещу купони се взимаше по 1 кило хляб на калпак на ден срещу 15 ст а нагоре без купон по 25 защото хората си хранеха прасетата по селата с хляб от 15ст килото сега кило хляб от вода и набухватили е 2лв ВУчилищата имаше купони за закуска които ги даваха от предприятията като бонус на родителите по 25 ст на ден като сегашните валчери 2,5 банички или 2,5 лв сега освен заплатата.
102
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ответна реакцияСамо човек натъпкан в главата с руска пропаганда може да повтаря като зомби за някакви фашисти и фашизъм в Украйна. Ако търсиш фашисти просто виж кой управлява в Кремъл. Такива перфектни фашисти не е изало дори и в 3-тия райх.
101
0
 
14
 
! Отговори
ответна реакция преди 7 години
Присъединяването на Крим към Руската Федерация беше ответна реакция на проведения от украинските фашисти въоръжен метеж в Куев. На кримчани не им остана нищо друго, освен да си спасяват живота от фашисткия терор. Същото важи и за ДНР и за ЛНР!
100
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Крим си остава руски"И да плюете и да не плюете по Русия, Крим си остава руски!"Въпросът е докога? До cмъртта на вожда Путин или преди това?
99
0
 
12
 
! Отговори
Крим си остава руски преди 7 години
И да плюете и да не плюете по Русия, Крим си остава руски!
98
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 105"В Русия от времето на Втората световна не е имало купони за храна, това е нещо нечувано, а Русия храни цяла Европа - най-големият износител на жито в света е Русия."Ха-ха-ха, бил съм много пъти в СССР и мога да ти кажа че мнократно през 70-те и 80-те години имаше купони там. Ако дядо ти те е излъгал щото е комунист в червата просто не взмай на сериозно глупостите които ти говори за СССР и Русия. СССР и Русия си е една бедна и изостанала страна изпреварена и от африканците.
97
0
 
10
 
! Отговори
До фактът си е факт преди 7 години
Натовския професор Ричард Конъли, пише в анализа си, че санкциите на Обама срещу Русия само са укрепнали страната, и че ако натиска срещу Русия продължава, тя ще стане още по-силна. Въпроси има ли?
96
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повтарянето от Путин на заклинанието на Хитлер "Судетите са германски и с това въпроса е закрит за винаги" само че по адрес на Крим с нищо няма да помогне на Русия да задържи Крим, както не помогна на Хетлер да задържи Судетите. Какво ще се случи от тук нататък е пределно ясно, Русия ще бъде принедуна да върне Крим на Украйна. Германия която беше на върха на икономическата мощ през 1939 с икономика колкото американската не успя да задържи награбеното ясно подсказва какво ще стане и с Крим.
95
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Русия от времето на Втората световна не е имало купони за храна, това е нещо нечувано, а Русия храни цяла Европа - най-големият износител на жито в света е Русия.В САЩ всяко пето дете живее благодарение на купоните за храна които се дават на бедни семейства, в същото време милиони американски деца гладуват ежедневно е училище защото семействата им са бедни, но доходът им е малко над границата за получаване не купони.