Походът на саудитките към независимост тръгва от... Twitter

Жените в кралството зоват да се сложи край на заробваща традиция
Обновена: 22 сеп 2016 08:47 | 21 сеп 2016 19:55,
39


Вече няколко седмици в Twitter се върти един и същи хаштаг, споделян от стотици потребители. Хаштаг, тръгнал от консервативната Саудитска Арабия, чието послание обаче цели да стигне... цял свят.

Сега саудитски жени, блогърки и активисти използват хаштаговете #TogetherToEndMaleGuardianship и #StopEnslavingSaudiWomen (Заедно да спрем мъжкото настойничество и Спрете заробването на саудитските жени), за да привлекат внимание към проблема. Те искат реформи и да посочат как практиката лишава жените от свободи, на които мъжете в страната се наслаждават без никакви проблеми.

"Аз съм мъртва душа в живо тяло и се надявам това да не се случи с малката ми сестра", споделя арабка, която се представя за Сара пред CNN.

Всяка жена в Саудитска Арабия има мъжки настойник - най-често баща или съпруг, но понякога и брат или син, който има силата да взима решенията вместо нея.

Настойникът може да решава дали жената да ходи на училище, дали да отиде на доктор, или дори дали може да излезе от дома си. Жените нямат право да напускат дома си сами, нямат право да карат кола. Не е изключено в страната да се види гледката на 10-годишно момче, седнало зад волана, а зад него да стои майка му, баба му или сестра му. 

Проблемът привлича вниманието и на неправителствената организация Humans right watch, които правят поредица от кратки клипчета, в които показват какво означава практиката за стотици жени в страната.

В едно от тях саудитска лекарка получава покана да говори на научна конференция в Лондон, но за да напусне страната тя има нужда от разрешение от настойника си - например нейният син. Тя му праща съобщение и го пита дали може да пътува. Междувременно той играе видеоигра и й отговаря: "Не. Не искам да го направя, зает съм!"

Дори и да не е реален случай, стотици жени са възпрепятствани да следват мечтите си, заради практиката.

"Никой не те взима насериозно, ако не си мъж, по закон. Не мога да направя нищо, независимо колко възрастна съм. Така че ако баща ми не го разреши, няма да се случи", отбелязва саудитка, представяща се за Салма.

Друга жена е възмутена от позицията, в която я поставя този закон.

"Моят син е моят настойник, ако искате вярвайте. И това е наистина унизително... Моят собсвен син, този, който съм родила, който съм отгледала. Той е моят настойник!", разказва 62-годишната Сура, която е пенсиониран университетски преподавател.

В Twitter много жени споделят снимки на паспортите си и питат защо страната им се държи с тях като с престъпници и не им позволява да пътуват без разрешение.

"Аз съм затворник и моето престъпление е, че съм саудитка", пише една жена.

Разбира се, привържениците на идеята също изразиха възмущение. В Twitter те използват арабски хаштаг, който означава "Саудитките са горди от настойничеството", с което подкрепят традицията. Те смятат, че законът е правилен и съобразен с религиозните традиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Стефанов преди 7 години
Някои "анонимника" - (18 и 20) пишат отявлени глупости. Можи би защото ги е срам да си кажат имената. Може би защото са платени ***. Може би защото си въобразяват, че така ще предизвикат дискусия. Крайният ефект - за мене - да ме убедят в посредствеността и т-ъ-п-о-т-а-т-а си.
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото е по-комплексиран един човек, толкова по-големи забрани налага на останалите, от страх, че случайно някой от тях може да се окаже по-умен или по-кадърен от него. И не става дума само за мюслитата. Вижте колко шефове тирани има. Просто изпитват ужас, че някой от подчинените им имат повече качества от тях и могат да ги изместят и за това правят всичко възможно да ги смачкат и унизят, че да не си и помислят за развитие и кариера.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пардон! Сбърках думата, когато написах мюсулмани. Правилно е мюсюлмани. Исках да кажа, че Алабния не е "класическа" мюсюлманска държава. Там има православни и католици, голяма част от мюсюлманите пък са бекташи, които т. нар. Ислямска държава би избила до крак като еретици и неверници.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Защо пишеш такива глупости за Албания и Турция? За пръв път жените във Финландия получават право да гласуват през 1906 г. Следват Норвегия 1913 г., Дания и Исландия 1915 г., Русия 1917 г., Полша, Австрия, Унгария, Румъния, Германия през 1918 г. и т. нат. Трябва ли да продължавам? В Турция това става през 1934 г., в Албания едва през 1946. Все пак това е преди Поругалия (1974 г.) и Лихтенщайн (1984 г.) Между другото само 58 % от албанците са мюсулмани. Чети повече, преди да пишеш!
16
0
 
17
 
! Отговори
Darkens преди 7 години
Ми престанете да ги раждате, стиснете си краката.
15
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам Миркел, Клинтън, Кунева и Нинова, виждам, че в най- скоро време и християнството ще забрани на жените да влизат в политиката
14
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Световна забрана за изповядване на всички религии и тем подобни простотии и подем на науката. Религията е тип политически строй за контрол на масите чрез страх. Чвечеството винаги е страдало и винаги ще страда от тия тъпотии за б.ог и незнам си кво.
13
50
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой спомена за бой...муахахаха..ами то от вашите християнски жени по-бити и пребити има ли?Ама и те няма на кого да се оплачат,та не ревете на чужди гробове.
12
2
 
30
 
! Отговори
Молла преди 7 години
И като разбЕре мъжа и какво правила в Интернет, и като докАчи гьостерицата и......същото, ама без сръбска музика! Щото последната не е халал.А сега по-сериозно- и в българско има разни ходжи, дето казват на подопечените им от женски пол да се подчиняват на мъжете си и да си мълчат каквото и да им правят.
11
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво да очакваш от камилари изведнъж удавени от нефт...
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обрязването е племенен обичай,който е се практикува сккрито,защото тези които го практикуват са подсъдими!
9
28
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТАМ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЖЕНИТЕ СЕ ОБРЯЗВАТ, ЗА ДА НЕ ИЗПИТВАТ ОРГАЗЪМОСВЕН ТОВА Е ИНТЕРЕСЕН ФАКТЪТ, ЧЕ ВСИЧКИ ГОЛЕМИ СВЕТОВНИ РЕЛИГИИ НЕ ПРИЗНАВАТ ЖЕНАТА ЗА ЧОВЕК.
8
36
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до:10 Тези Фетви са не верни и петнят името на Исляма!!!Не всичко,което се пише е истина,а в случая е Лъжа!!!
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка държава си има своите особености ако там има едни"традиции"то тук в България си имаме други.Доста от нещата в Арабия не са свързани пряко с Исляма,а са провокирани от техните традиции,макар да са от преди Исляма.Тези"настойници"от статията не отговарят на Настойниците,които са в действителност.Дали жената има право да излиза или не това не зависи от настойник....ама ха Традиция.
6
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Саудитска Арабия има издадена фетва, която разрешава на един мъж да изяде жена си ако е много гладен.Сега, не знам какво значи "много гладен" и колко жени са били изядени там.
5
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Саудитска дивотия! Причината за това е, че като цяло не правят нищо освен добивът и продаване на гориво. Поради това, нямат истинска развита икономика и няма нужда от защитаване на правата на всички групи хора. Горивото, обаче, има край...
4
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте Курнелката Нинова и ще разберете защо саудитците не дават на жени както да избират така и да бъдат избирани. Мъдри хора, ейййй...
3
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пишете ме и мене саудитец. От как моята свали бронята на колата докато я паркираше в гаража не и давам дори да се вози отпред, камо ли да върти волана.
2
2
 
13
 
! Отговори
Кожар преди 7 години
Щави ми се саудитка...
1
30
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Саудитите карат позлатени ройсове. Кой с акъла си ще даде на жена да управлява кола за няколко милиона?