Наследството за новия US президент: Влошени отношения с Русия

"Няма бързо решение на въпроса с руснаците"
Обновена: 8 окт 2016 07:56 | 7 окт 2016 21:55, Елка Василева
108
Наследството за новия US президент: Влошени отношения с Русия
Снимка: архив, Reuters

Изправен срещу Русия в Сирия, Украйна и киберпространството, следващият американски президент ще е четвъртият, който ще се сблъска с Владимир Путин и предизвикателството да възпира Кремъл, където склонността да се поема риск и да се демонстрира военна мощ често е по-голяма, отколкото в Белия дом, пише Ройтерс.

През последните четири години руският президент анексира Крим и дестабилизира Източна Украйна, попари американските надежди да бъде свален от власт сирийският президент Башар Асад и предприе кибератаки, за които американските власти твърдят, че са извършени от хакери, действащи под егидата на руското разузнаване.

Най-новият гамбит на Путин беше разигран тази седмица, когато бе замразен договорът с Вашингтон за унищожаване на плутоний, който може да се използва за военни нужди.

И макар че САЩ наложиха икономически санкции на Русия заради действията й в Украйна, те все още не са я принудили да успокои напрежението в Донбас, камо ли да върне Крим.

Някои сегашни и бивши представители на официален Вашингтон твърдят, че Белият дом не разбира горчивината, която изпитва Путин заради десетилетието след разпада на Съветския съюз - време, през което руският президент смята, че Западът се е възползвал от слабостта на Русия.

Освен това според тях САЩ нямат почти никакво влияние върху посоката на демокрацията в Русия, нито върху склонността й да използва сила в Сирия, Украйна и на други места, за да постига целите си.

В резултат, казват критици, може да стане така, че процесите на разпад в Сирия ще си продължават все така неумолимо, Украйна няма да е стабилна и няма да може да се сближи с Европа, и е възможно нещата да се влошат дори и в области като контрола над въоръженията и неразпространението на ядрени оръжия, едни от стълбовете на сътрудничеството по време на Студената война.

"За Путин и по-голямата част от руското ръководство това е свят, в който накрая никой не побеждава", каза Андрю Уайс от аналитичния център Фонд за международен мир "Карнеги".

Той твърди, че руският лидер е малко вероятно да смени курса преди президентските избори в Русия през 2018 г., тъй като "политическите позиции на Путин във вътрешен план зависят от това да има външен враг, тоест САЩ".

Американски представител допусна, че руският президент, който все още не е обявил официално намерение да се кандидатира отново за преизбиране, но се очаква да стори именно това, е готов да използва сила, за да постига целите си, докато Белият дом, където се наплашени от войните на САЩ в Ирак и Афганистан, не е.

"Американското правителство така и не разбра колко голяма е за Путин и много руснаци травмата от 90-те години, както и решимостта им да си върнат заслуженото според тях място в света, да не говорим да разбере на какво е готов Путин за тази цел", каза официалният източник, който пожела анонимност.

"Ще продължава да действа така, докато не срещне сериозна съпротива, а засега това не е станало", добави той.

За много сегашни и бивши представители на официален Вашингтон е показателна ситуацията в Сирия.

Тази седмица САЩ обявиха, че временно спират преговорите с Русия, като направо заявиха, че руско-сирийската офанзива срещу Алепо е превърнала усилията за мир в пародия.

"Оставят след себе се пустиня и наричат това мир", заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, като цитира римския историк Тацит.

Анализатори предполагат, че вероятно Алепо ще падне, но войната, която вече навлезе в шестата си година, ще продължава да се точи неумолимо, а Асад ще остане начело на една смалена, съсипана и раздробена страна, преживяваща в момента една от най-тежките бежански кризи в света след Втората световна война.

Американски представители са на мнение, че Белият дом все още не е решил какво да прави със Сирия, но почти никой не очаква Обама да промени своята стратегия в последните месеци от управлението си.

Засега оттам не възнамеряват да налагат нови санкции на Русия, казаха официални източници от САЩ.

В понеделник Путин замрази действието на договора с Вашингтон за унищожаване на обогатен за военни цели плутоний и даде сигнал, че е готов да използва ядреното разоръжаване като нова разменна монета в споровете със САЩ.

"Ако отношенията се влошат, възможно е всяка от двете страни да се опита да упражни влияние или да отбележи точки на полето на ядреното разоръжаване", каза Дарил Кимбол от базираната във Вашингтон неправителствена организация Асоциация за контрол над въоръженията.

Друга област, в която САЩ в момента преценяват какви са възможностите пред тях, е тихата война с Русия в киберпространството, която вече е в ход и може да ескалира, ако отношенията продължат все така да се влошават.

Американски представители единодушно заявиха, че руското разузнаване се е намесило в изборния процес в САЩ чрез кибератаки срещу предизборната кампания на номинираната за президент от Демократическата партия Хилари Клинтън, както и срещу други американски политически структури и срещу изборните власти в отделни щати.

Кремъл отрича тези твърдения. Белият дом се въздържа да обвинява публично Русия.

Ако се появят стабилни доказателства, че тя е замесена, Вашингтон ще се изправи пред дилемата как да реагира, тъй като евентуалното придаване на публичност на този проблем може да насочи Москва към кибератаки, извършвани от самите Съединени щати, и това да предизвика ответни действия.

Двама американски държавни служители казаха, че критиците подхождат твърде късогледо и че понякога може да са необходими години за постигане на цел като освобождаването на балтийските държави от съветска власт.

Използването на политически решение от времето на Студената война - от рода на икономическите санкции, за да бъде отслабена руската икономика, или разполагането на военни сили на НАТО в Балтика и Полша през януари с цел възпиране на Русия - може и да имат ефект, но след време.

"Няма бързо решение на въпроса с руснаците", каза единият служител.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: САЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В действителност продават това, което не е тяхно за постове, стипендии или за еднот потупване по *** или рамо... По това ще познаете смукaчите. По гъвкавия "евроатлантически" морал.
45
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
---> СЛЕДВАВиня продажните масуросмукачи, като плевнята, костовисти, соломончовци, борковци *** и други темподобни, които продават род и родина за жълти стотинки. Такива *** позволиха да ни сринат икономиката и да ни откраднат не само външните, но и вътрешните пазари. Станаха причина родителите ни да измрат в мозерия и болка. Обраха няколко поколения и унищожиха мечтите и реалностите ни. Нека всички ги помним и различаваме от нормалните хора! Те наричат себе си "демократи", евроатлантици..
44
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След освобождението на България от турско робство назначения ни "цар" започва да раздава постове, пенсии и стипендии на българио със силноизразена антируска риторика. В този период "велики" "българи" като вазов и някои други от изявени русофили стават върли русофоби. В по - ново време това се случи с много политици и университетски преподаватели по история и някои други науки. В резултат на това част от цвета на българската нация беше тотално заблуден и все още си е такъв. Не ги виня.СЛЕДВА-->
43
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами какви да са отношенията? Тея само в Москва дето не вкараха натовска войска...
42
36
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Русия никога не трябва да се вярва!Тя е доказано измамна и подла страна!
41
1
 
23
 
! Отговори
Кракра преди 7 години
Все още янките се държат и разсъждават като патрициите на Римската империя а целият свят е от плебеи.Не могат да проумеят как някой ще посмее да разговаря като равен с тях и няма да подскача като цирково пуделче.Това ги възмущава но и ще им се наложи да преглътнат и да започнат да се съобразяват ако не с другите държави то поне с Русия.
40
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обама е слаб президент да не говорим за болната Килари Сащ и Русия си размениха местата когато при комунизма Русия я управляваха пенсионери сега вече няма Рейгьн сори има барака има припадаща Килари
39
1
 
19
 
! Отговори
нико преди 7 години
НЯКАКВИ КОМЕНТАРИ ЗА РЕЖИМА НА БОРИСОВ? КОГА ЩЕ ГО СВАЛЯМЕ ТРЯБВА НИ СВОБОДНА БГ ОПОЗИЦИЯ МОЖЕ ДА ПОЛЗВАМЕ И ЬЕЖАНЦИ ОТ ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА НАСТАНЯВАНЕ
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е дясната ръка на англосаксонският елит,Англия безрусия няма да е това величие.-----------------------Хм, има известна истина тук .......колкото повече наблюдавам, толкова повече се затвърждават впечатленията ми в тази посока. Има доста голям "обмен " между двете държави на всякакво ниво. Даже може да се каже че двете нации си симпатизират, макар че на полит. ниво отношенията им не са.гладки. Но ако питаш Путин, той направо би живял в Лондон -той е с голям респект към английската аристокрация. В един от най-престижните колежи в Лондон -Итън, младежите изучават руски език.
37
5
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Американците пробваха и с шимпанзе, но така и не намериха президент, който поне малко да е близо до нивото на Путин.
36
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия няма как да е виновна защото не е фактор,тя е една окупирана територия предназначена за мокрите поръчки на ананглосаксонският елит.Русия е дясната ръка на Англия.Помнете ,че Германия бе превзета от съюзническите войски със помощта на руските такива.
35
2
 
28
 
! Отговори
hehe преди 7 години
Абе Руссия е виновна ...за каквото е направила или не ... Русия е виновна !!!Русия и пътин са виновни ...за Сирия ...въпреки че преди Русия да влезе в кризата американците цели 3 години се бориха с ИГИЛ ...ама няма нищо Русия е виновна.... Путин е виновендаже за вулкана в Тагикохну Путин и Руссия е виновна смаях над Американската пропаганда ...вече повече вярвам на Руски медийи отколкото на Български или Европейски или американски като Bulgarien Air
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ нямат имперски амбиции.Във сащ е позициониран елит на координационно ниво,елит който по всяко време може да се премести където си писка и да издигне новата си империя.Коментирате политиката доста примитивно,гео политиката не е ЦСКА и Левски
33
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имперските амбиции на САЩ се сграмулясаха.
32
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари,скъпи братя и сестри ,сега ще ви кажа една тайна.Русия е най бедната но най работеща част от Британската империя.Таваш,друзя мои,Русия е дясната ръка на англосаксонският елит,Англия без русия няма да е това величие.Тавариш.Англия няма да позволи унищожението на най верният си слуга
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тепърва Путин ще показва на света на какво е способна Русия,като велика сила.Те не слушат големите началници.
30
1
 
1
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Опровержения във Дахау. Приемат се всички молби. Който не вярва, към пирамидата на фараона. По добре гладен, отколкото уморен. Арабска поговорка.
29
0
 
18
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Путин, им каза на краварите. Нито един руски войник, няма да загине за вас.
28
0
 
14
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Лилито павлова, там ще я обесят със туловището. Какво ви става бе хора. Все още имаме сили.
27
0
 
27
 
! Отговори
жеко преди 7 години
Путин им *** в устата на всички , америки, европедерасти , ко става що мълчат *** майни *** вече 4 дена нищо не казват нито за сирия нито за русия ааааа усрани дупета , АДМИНИСТРАТОРЕ трий да ти *** майката