Ще има ли "Турски поток" втора тръба за доставки на газ в Европа?

Руски издания: Ще се пренасочи газът за Турция, който сега минава през България
Обновена: 11 окт 2016 11:04 | 11 окт 2016 09:00, Елка Василева
271
Ще има ли "Турски поток" втора тръба за доставки на газ в Европа?
Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Две години след първото съобщение за бъдещия газопровод "Турски поток" строежът най-сетне получи юридическа база, коментира "Комерсант" руско-турското споразумение за проекта, подписано вчера в Истанбул след преговори между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Документът потвърждава официално, че Украйна губи най-малко 15 милиарда куб. м транзитен руски газ годишно, които вече ще отиват директно в Турция. Въпросът за износ на горивото през Турция за Европа обаче още не е решен. Това поставя под въпрос появата на втората договорена тръба от газопровода, отбелязва вестникът.

В спогодбата за пръв път се посочва официално един твърде важен момент - руският "Газпром" ще пренасочи към първата тръба от "Турски поток" газа, който идва сега в Турция откъм България, пише изданието.

Още по темата

Споразумението е много важна стъпка; тя вече приближава изграждането поне на първата тръба от газопровода, смята турският енергиен експерт Волкан Йоздемир. Според него конфигурацията на втората тръба ще зависи от преговорите между Русия и ЕС, които ще решат дали е възможно по нея да се доставя само гориво от "Газпром".

Европейската комисия сега е против този вариант и ако не се стигне до компромис, може да бъде създадена руско-турска компания за износ на газ за Европа, за да бъдат заобиколени ограниченията, налагани от законодателството на ЕС.

Според руската анализаторка Мария Белова за Европейската комисия може би ще е по-добре да направи изключение за "Газпром", отколкото да работи с руско-турска компания. В общи линии и Русия, и Турция засега не толкова градят двустранни отношения в рамките на проекта, колкото го използват за инструмент в диалога със западните страни, заключава Волкан Йоздемир.

В крайна сметка резултатът от посещението на Владимир Путин в Истанбул бе частично вдигане на продоволственото ембарго, наложено от Москва след свалянето на руския бомбардировач от Турция миналия ноември, и подписване на газово споразумение, обобщава "Московский комсомолец".

Хитрецът Ердоган впрочем успя да обвърже договорките за изграждане на важния за Кремъл "Турски поток" с отстъпка в цената на газа за Анкара, допълва вестникът.

В края на май Путин заяви при посещение в Гърция, че Русия е готова да разгледа всеки проект за газопровод към Европа, но изисква предварителни гаранции, напомня "Лента". В случая с "Турски поток" обаче пак няма никакви гаранции, но въпреки това страните се канят да градят втора тръба за Европа, отбелязва електронното издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
иЗ БЛИЦ- "...Като невярна определи информацията, че няма залежи на газ в находището Хан Аспарух в Черно море вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев. Той посочи, че все още не са приключили сондажите. Окончателна информация няма да има преди да приключат 4-5 сондажа, уточни Дончев преди дискусията за концесиите.."
123
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Туй приятелство не ще издържи дълго.Казано е,че ще има война между Русия и Турция,значи твърде вероятно е да има.Не се знае кога,но ще е скоро.Ердоган пак ще сгафи,и тогава няма да има прошка.
122
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен БЪЛГАРСКИТЕ национални интереси включват ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ КОЯТО И ДА Е ДЪРЖАВА, като за целта са необходими - по възможност- собствен източник на природен газ, + още поне 3 независими един от друг източника на природен газ. България потребява МАЛКО ГАЗ- около 2.7-3 милиарда куб.м. годишно и за това ни трябва енергийна независимост от русия.
121
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тръба през българия може да има само ако бием шута на сащ иес.тогава и емигрантите са аут иамериканските навлеци ,крадци игазще има и бензинец по левче.ако ли не глад,западни крадци и афганци на всеки ъгъл
120
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българските интереси,българските интереси,българските интереси....................!!Какви са ни интересите???Плющене на табла или белот,ракия,салата и женска кълка,погалване по глава и потупване по рамо за послушание и добро поведение......А в това време света не спи,а се развива!!Вчерашни върли врагове стават първи приятели ОТ и ЗА ИНТЕРЕС!!От интерес замина по дяволите Бургас-Александропулис,Южен поток,Белене.....Господ дава,ама в кошара не вкарва!!Особено ум и мозък!!Сам трябва да ги имаш!!!!
119
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подписаха Санстефанския мирен договор , пак ни освободиха за кой ли път , абе нас само ни освобождават
118
1
 
6
 
! Отговори
политик преди 7 години
Ще има НО не свързана с нас, защото сме без нац интереси. Но пък политиците си знаят защо...
117
8
 
5
 
! Отговори
Жоре Трабанто преди 7 години
На бас, че нищо няма да построят....просто денги нет, счастливо вам :-)
116
2
 
2
 
! Отговори
празнувам преди 7 години
Аз днеска празнувам 3-ти март 1878 , защото се подписа Договор между Русия и Турция , не ме интересува какав Договор , за мен всеки Договор между Туурция и Русия е 3-ти март 1878 така сам Хипнотизиран аз още от 1878 година
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали имат Син поток,този поток за какво им е,ще надупчят предния според енергийните пакети или нова по-широка ще пуснат на нейно място щом като туй било най-краткия изгоден маршрут задоволяващ вси страни и на пълна мощност ще пръскат газ кат маркуч наоколо,който иска ще пресъедини нали за туй се разсърдиха,че едни си дават находищата,други ги разработват,трети ги експлоатират,четвърти транспортират,пети продават,шести само определят цени и не им харесва що цените,що пакетите,ако сами си продават
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...Той предвижда строителството на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и от там до границата с Гърция. Дължината на морската част от проекта е около 910 км, сухопътната част по турска територия 180 км. Цената на Турски поток бе оценявана по-рано на 11,4 милиарда евро. Морският участък на Турски поток ще се строи от руската компания, а сухопътния - от турска, най-вероятно Боташ, каза министърът на енергетиката на Русия Александър Новак..."
113
3
 
6
 
! Отговори
няма що ! преди 7 години
България винаги '' печели '' , от продажни Бг-управници , няма що ?
112
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Анонимен 103Е, а дано се изтеглят, ама надали. Те вече са закупили газопреносната система на Украйна дето руснаците са я построили. Наглостта им е безгранична. Мнооого им се иска да пречат на енергообмена между Русия и ЕС, но " който гроб копае сам пада в него" е казала народната мъдрост.
111
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
139- И 1 милион пъти да го напишете, и да приложите реални научни данни, руската пета колона в България не само, че няма да ви повярва, но и ще Ви нарочи за ***:) Нейният интерес не е защита на БЪЛГАРСКИТЕ национални интереси, а защита на РУСКИТЕ национални интереси:)
110
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен всичко друго, руснаците направиха журналистическо разследване още преди 3 години и се установи, че Русия още не е изградила на собствена територия за такъв капацитет. Или трябва да се прекрати подаване за вътрешно потребление по трасето, или да се строи и там. Това значи 10 години строителство при оптимални условия. Затова Южен поток вървеше толкова бавно, независимо че още нямаше обструкции от ЕС.
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Две тръби задоволяват Турция. Тя няма да изнася газ. Тя и да иска да изнася газ, няма хранилища. Проектът до приемната станция на турския бряг трябва да се построи от руска страна и имайки предвид кой ще го строи и как същият измени етапно прогнозните цени за Керченския мост, не е ясно как ще се финансира. Досега не е прекарван газопровод на такава дълбочина и вероятно ще излезнат и множество технически проблеми за разрешаване.
108
1
 
1
 
! Отговори
прИстилка преди 7 години
До психиатърТичай на катерушките , а после търкаляй аспирини по асфалта .КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ , И ПСИХИАТРИТЕ МЪЛЧАТ.
107
2
 
5
 
! Отговори
АЙДЕ , БЕ ? преди 7 години
До ShoppКъде е Путин ,къде са нашТе продажни управници , които работят за чужди държави ?Къде е Русия , къде е България ?
106
1
 
3
 
! Отговори
психиатър преди 7 години
До TPE3BEH - пий апчето , един студен душ , завий се през глава и поспи , ще те отпусне , в противен случай ще дойдат ония с белите пристилки
105
5
 
8
 
! Отговори
и кво ? преди 7 години
До TPE3BEHАлооо , Трезвак ?Русия и Турция могат и без България , а обратното ?На кой ''разчитаме'' , скарани сме с всички комшии и всички държави , ЗАЕМИ , БЕЖАНЦИ , ....НЯМА ПЪЛНОПРАВНО ЧЛЕНСТВО в ЕС , НЯМА ШЕНГЕН , НЯМА ЗЕЛЕНИ КАРТИ ЗА САЩ ....И КВО ???