Руснаците чакат трета световна война, Кремъл смекчи тона

Путин критикува силовите структури, коментира руски политолог
31 окт 2016 21:46,
298
Руснаците чакат трета световна война, Кремъл смекчи тона
Снимка: Reuters, архив

Кремъл сменя риториката си - в края на миналата седмица руската власт изстреля цял залп от помирителни изказвания на най-високо равнище, констатира "Ведомости". Мнозина коментатори заговориха дори за "размразяване", както наричат в Русия смекчаването на съветския комунистически режим по време на десталинизацията в средата на миналия век, отбелязва вестникът.

Основен източник на такива сигнали според него е речта на руския президент Владимир Путин пред международния дискусионен клуб "Валдай", произнесена на 27 октомври в Сочи. Изданието сочи за пример критични думи на Путин срещу силовите структури в Русия и по-специално министерството на отбраната.

Политологът Николай Петров нарича подобни стъпки "антинегативен популизъм" - "когато, вместо да предложат нещо позитивно, първо плашат хората с повече негативи, било то рязко поскъпване на водката или голямо вдигане на акцизите върху тютюна, а после намаляват негативите и ни карат да се радваме, не че са ни дали нещо, а че са ни взели по-малко" от очакваното.

Изявленията в полза на мира и човешките права се отправят съгласувано и едновременно, следователно се решава някаква тактическа задача, смята всекидневникът, цитиран от BBC. Той допуска, че Кремъл отново намеква на Вашингтон за евентуална сделка, която да приключи за Русия с отмяна на санкциите в обозримо бъдеще. Според "Ведомости" обаче Москва няма какво да предложи сериозно на Запада, за да бъде подновен диалогът: "А самите помирителни изявления на фона на мобилизационни очаквания ти дават възможност да изглеждаш миротворец, без да променяш курса. Това не е размразяване (в политически план), а като техническо обслужване на хладилника".

Москва няма да остави без отговор предстоящото догодина увеличаване на натовското военно присъствие в Литва, Латвия, Естония и Полша, предупреждава посланикът на Русия в алианса Александър Грушко в интервю, което помества днес "Известия".

От лидерския форум на НАТО в Уелс министерските срещи на страните от алианса протичат като цяло "в същия коловоз" и за жалост без никакви позитивни сигнали за руско-натовските отношения. Този курс добива все по-траен характер. В рамките на т. нар. укрепване на източния "фланг" на алианса например се формират "подсилени" многонационални контингенти на батальонно равнище, които в началото на 2017 г. ще бъдат развърнати в балтийските страни и в Полша, заявява Грушко в интервюто, цитирано от ТАСС. Пактът засилва присъствието си и в района на Черно море, посочва той и подчертава, че "мерките на НАТО няма да останат без отговор".

Според половината жители на Русия днешното изостряне на отношенията между Русия и САЩ по повод конфликта в Сирия може да прерасне в трета световна война. Това показват данни на социологическия център "Левада", информира "Ведомости".

Развитието на събитията около Сирия се отразява в общественото съзнание като нарастване на напрежението и повишен риск от военна конфронтация, а всеки сблъсък между сили на Русия и на НАТО се възприема като риск да избухне глобална война, обяснява зам.-директорът на "Левада" Алексей Гражданкин.

Исканията на хората към властта добиха двойнствен характер: от една страна, не бива да отстъпваме, от друга - "трябва да се разберем някак, защото си е малко страшно", коментира наблюдателят Алексей Макаркин. "Жителите на Русия събират всичко това в една конкретна формула - да се разберем, но според нашите условия. Така избягваме война и укрепваме позициите си в света", казва той. За хората в Русия вече не е толкова важно страната им да бъде уважавана на Запад, по-важно е там да се страхуват от нея, добавя експертът.

Руската опозиционна Партия за народна свобода (ПАРНАС) настоява за трайно застудяване в отношенията между Запада и Москва, пише "Независимая газета". Според вестника зам.-председателят на ПАРНАС Владимир Кара-Мурза предлага европейските страни да приемат свой "закон Магнитски" по аналогия със санкциите срещу руски държавни служители, приети от САЩ.

Юристът Сергей Магнитски почина в московски затвор през 2009 г., след като обвини руски чиновници, че са откраднали 230 милиона долара от държавата чрез данъчни измами. Руският съвет за човешките права към президента заяви, че той е бил бит в затвора и му е била отказана медицинска помощ. Заради случая Магнитски САЩ приеха специален правозащитен закон и наложиха санкции на руски държавни служители.

Днешна Русия започва да напомня Съветския съюз, е изтъкнал Кара-Мурза неотдавна на форум в Рига.

"Съветските чиновници обаче не си държаха парите в западни банки и не пращаха децата си да учат в чужбина. Затова призоваваме да бъде спрян износът на руска корупция и да се наложат лични санкции на нарушителите на човешките права", заявил той.

Тези дни руският опозиционер е отправил своето предложение към парламентаристи от Латвия и от Холандия, както и към евродепутати, твърди изданието. Личните санкции срещу чиновници, нарушаващи човешките права, днес са единствената помощ, която Западът може да предостави на хората в Русия, смята ПАРНАС. Идеята обаче среща съпротива в Европа, отбелязва "Независимая газета".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 2016 г са фалирали над 16 0хил руски малки и средни фирми. Над 800 хил повече безработни към края на септември.Спад с 1% спрямо миналата година по това време.През това време Путин обяснява, че руснаците им трябвало повече милосърдие състрадание и духовни връзки.
126
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Психопата Путин само се прави на умряла лисица и изобщо бе се е отказал от мераците си да хвърли света в хаос. Преди месец, обаче се издъни в опита си да организира държавен преврат в Черна гора и да хвърли страната в кървава гражданска война. Слава Богу, че черноморските и сръбските служби навреме арестуваха сръбските наемници на Путин и екстрадираха руските организатори обратно в Русия. Вече никой не си прави илюзии, че Русия е агресивна и терористична държава и на жужето не трябва да се има д
125
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Русия ще я има!!! Бедна или богата, проста или образована, съдено й е да погребе англо-саксонските мечти за безсмъртие...
124
6
 
7
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Интересно....още ли сме във валутен борд?Защо ни "вързаха" към немската марка...а не към рублата?
123
3
 
11
 
! Отговори
Хм преди 7 години
С войната се справят по-добре подготвените!Американците,естествено,са най-готови,щото именно те я започнаха през 2001-ва.Руснаците също са напред с материала.Обаче европейците се мятат като риба на сухо и въобще не разбират какво става!Оттам и неадекватните реакции спрямо заплахите.Вместо да се погрижат сами за собствената си сигурност,в Европа си мислят че слугуването на САЩ е най-сигурното спасение...Е,не е и ще има тежко разочарование,когато американците ги пожертват!
122
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се изгубите, като белия боб по тошово време, щом Тръмп спечели във вторник...Ще трябва да си търсите нова работа.
121
6
 
7
 
! Отговори
nnn преди 7 години
Бъркаш не ни превърнаха в селяни такива си бяхме, но се опитаха да ни закрепостят като мужиците и внесоха толкова руска простптия, че смесена с балкансата стана ............
120
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РОССИЯТопла и гладна зима ще е в руско. Знаем.
119
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рашките щели да празнуват 100 години от 1917 г и да реабилитират историята.Ще празнуват терора и Ленин сатрапа избили милиони руснаци.Няма толкова брутално изгнила мозъчно нация.
118
12
 
5
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Пхаха..пак са се "разпасали" русофилите тук!Такова промиване на мозъци имаше по Тошово, че явно още държи влага!
117
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #179Къде ще го намериш!?!?! По това време, той ще чете лекции в САЩ за по 200 000$ парчето, ,,Как се правят пари докато спиш в Лада, на немски паркинг''...
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нас, англо-саксите ще ни жертват за да си спасят задниците... След това ще ни овековечат в тв филми.... Като наполионовите войници пред горящия мост, спасили *** на Нополеон... Ш това клане е наречено шедьовър на бойното изкуство.
115
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съкровена мечта на руското мeкepe е да стане руска мишена и да умре от руска ядрена ракета или бомба с името на Путин и Русия на уста.
114
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 174На въглища сре вие и самолетоносача ви. Ама така е в 19век.
113
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 173Мани ко си говориш не мога аи намеря място. Добре, че руснцаите откраднаха плановте за бомбата че да имат своя, то *** не може го измисли сам.
112
2
 
10
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
зимата в русия зачочна ......танцува русия..... плаче европа ......а унас в русия е топло в апартамента в магазините в градският транспорт---- да му мислят българите че нямат пари за въглища и дърва е това е реалноста
111
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 170Що в ръсия като отидеш (хаха) къде ти го вкарват? В православието ли?
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #163Ми, тя, Русия и тогава си стоеше в границите, преди да тръгнете да я ,,упрайти''... После рев и сополи..
109
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 165Правя го напълно безплатно. Русофилите са вредни за държавата.
108
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както изчезнаха агентите защитаващи ,,бежанците'', така ще изчезнете вие, джафкащите по Русия! Безплатно джафкане няма. Ще остане вредата, която нанасяте на България.