Популизмът а ла Тръмп обхваща и европейски демокрации

"Навсякъде по света има известно пробуждане, пробуждане на нациите"
10 ное 2016 22:15, Елка Василева
97
Популизмът а ла Тръмп обхваща и европейски демокрации
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

"Победа!": Марк е французин, но е страстен поддръжник на Доналд Тръмп, "спасителя на света", и е убеден, че неговият герой е "извършил подвиг", който показва, че светът се "пробужда", пише Франс прес.

"Навсякъде по света има известно пробуждане, пробуждане на нациите. Фактът, че това се случва в САЩ, е важен символ", заявява студентът от Северна Франция, който е създал преди година във Facebook групата "Французите са на страната на Тръмп", която има хиляди членове.

Като огледален образ на позициите на Тръмп в цяла Европа отекват изказвания на националисти - против чужденците, против елитите, против глобализацията, и в цяла Европа се засилват популистките нагласи. Лидерите на тези движения до един се поздравиха с успеха на американския милиардер, смятайки го за добро предзнаменование за тяхната кауза.

Във Франция вятърът духа в платната на крайнодясната партия Национален фронт: проучванията показват, че нейната лидерка Марин льо Пен ще спечели на втория тур на президентските избори на 7 май 2017 година. Според нея победата на Тръмп е "добра новина за Франция".

Във Великобритания много граждани се вслушаха в призива на еврофобската партия ЮКИП "да си върнат страната" и през юни гласуваха за напускане на Европейския съюз (Brexit).

В Германия дясната популистка партия "Алтернатива за Германия", която яхна вълната на антиимигрантските настроения, през последните месеци печели успехи на изборите. Вчера нейната лидерка Фрауке Петри насърчи германците да гласуват на следващите избори така, че да покажат недоволството си от диктата на "политическата коректност".

Крайната десница печели популярност и в Австрия, Холандия и скандинавските страни, а Унгария и Чехия има премиер като Виктор Орбан и президент като Милош Земан, често упреквани за популистките им и антимигрантски изказвания.

"Това е история на страха от промяната, страха от другия, страха от замърсяването на културата", коментира Джереми Шапиро, директор по изследванията в Европейския съвет по външни отношения.

Всички тези партии са единодушни по много въпроси: те отхвърлят "политическата коректност", политическите и финансовите "елити", както и глобализацията, която според тях е игра за глупаци, измислена от богатите по света.

Социално недоволство

"Подценихме неудовлетворението и гнева на белите избиратели, по-слабо образованите и често занимаващи се с физически труд, които се чувстват откъснати от водещите политически течения, заплашени от световните пазари и силно притеснени от бързите етнически промени", коментира вчера в Тwitter британският професор Матю Годуин, специалист по тези въпроси.

Джон Джудис, автор на "Популистката експлозия", смята, че в основата на промяната е била икономическата ситуация след световната финансова криза: "Забавянето на икономиката, комбинирано със засилването на неравенството, води до голямо недоволство" срещу управляващите, обяснява той.

Това недоволство се удвоява от страха от бежанските потоци и терористичните заплахи. "Имиграцията е фактор номер едно", особено поради "рисковете, на които тя излага образователната и здравната система", подчертава Шапиро.

Изкушението на изолационизма обаче заплашва фундамента на Европейския съюз и в по-общ план, на всяка международна институция. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази притеснение от този факт, след като предупреди, че Brexit-ът може да доведе до "разпадането не само на Европейския съюз, а и на западната политическа цивилизация".

Доналд Тръмп вече отправи нападки към НАТО (Организацията на Северноатлантическия договор), към СТО (Световната търговска организация) и към споразумението за климатичните промени, а няколко африкански страни, начело с Южна Африка, се оттеглиха от Международния наказателен съд.

Изправени пред различни популисти, "традиционните политически партии реагираха прекалено късно и без енергия на недоволството и омразата", казва Матю Годуин.

В резултат: френският студент Марк, както и други, иска радикални промени. Според него управляващата политическа класа "се опитва да отрече реалността. Нейната идея за света не съвпада с нашата". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
23
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Ха--ха популизъм било ами то напоследък когато на властта и наведените драскачи не им отърва някой веднага го изкарват популист как така ще им разваля рахата.
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига вече с тази реакционна, манипулативна, лицемерна пропаганда за "страшното" явление - ПОПУЛИЗЪМ. Ах, толкова позорно, вредно за прогреса, недостойно поведение, незабавно да се заклейми и ликвидира!Как така - ПОПУЛИЗЪМ - т.е. нещо ЗА НАРОДА, В НЕГОВА ПОЛЗА. А, не, трябва всичко да е в полза на хищниците, яхнали света и командват от милиардните си яхти, курорти, дворци, самолети...и държат народите в полуглад. НО...ЗЕМЯТА СЕ ОТЪРСВА ОТ ОТРОВНАТА СИ ПЛЕСЕН... МИЛИОНИТЕ ВЪЗКРЪСВАТ, ТОВА Е ПЕСЕН
31
1
 
9
 
! Отговори
Поздрав до 57 преди 7 години
от Германия ! Защо няма повече хора в България, мислещи като Вас ? Това за което пишете отдавна съм го разбрал и аз тук в Германия, където съм от 30 години.
30
2
 
18
 
! Отговори
Скоро преди 7 години
идва краят на Меркел, Оланд, Борисов и другите васали на Брюксел.
29
3
 
8
 
! Отговори
Българинът преди 7 години
се мисли за по-умен от гражданите на изброените в статията страни, вкл. и източноевропейските. А тези страни са ВСИЧКИ по-напреднали от нашата, там хората се обединяват и не свързват всичко с Русия, както по долу някои грешно правят. Хората в Европа са против ТТИП, не искат конфронтация с Русия. Българинът не е в състояние да поеме съдбата си сам, а вечно чака "някой да го оправи", затова е на това незавидно положение.
28
2
 
7
 
! Отговори
Къде е България ? преди 7 години
ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ ! Каракачанов е българският Орбан.Е, пак ще сме най последни, но започнахме да се пробуждаме. Важното е да спрем да се караме помежду си и да не се делим на леви и десни, това деление е старомодно.За национална идентичност, суверенитет, самоопределение, културна и религиозна традиции. Европейска нация НЯМА и няма да има, искаме Съюз на Суверенни Нации, ползващи се с РАВНОПРАВИЕ и уважаващи всички народи по света !
27
2
 
15
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Аз, преуспял Българин в Германия, също виках ПОБЕДА сутринта на 9.11. Националните патриотични движения отдавна са обхванали Европа. Трябва да се сложи край на т.н. Политическа Коректност, на неолиберализма, античовешката глобализация, на нашествието от икономически имигранти от чужди на европейците култури и радикални религии. Има АЛТЕРНАТИВА. На 3.12. Хофер ще ще стане новият Австрийски президент, полсле идват Герт Вилднерс, Марин Льо Пен, в Германия АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ !Къде е България ?
26
3
 
3
 
! Отговори
37 преди 7 години
Всяка промяна изискава жертви,така е устроен света.Живем във свят НЕЩО ЗА НЕЩО ,никой не те е поробил с дългове просто системата е такава ,така работи и когато се опитват да я сменят вие пак ревете .Знаете ли какво им е било на онези през двете световни войни ? Те са изживели онзи ужас за да може днес вие да живеете във света във който живеете,опасявам се ,че дойде нашият ред да изградим света на следващите,така е живота докато не достигнем глобално общество наречено ЗЕМЛЯНИ
25
2
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
До 43:Точно така е Ние сме граждани на света И аз мечтая за този ден Liberate Cheri !
24
0
 
17
 
! Отговори
До анонимен 36 преди 7 години
Да, ама напоследък в ЕС либерализмът мутира ...Някъде вече ни карат да си удължим полите, да си приберем свинското от ресторантите, да не ходим сами след залез слънце ..., за да не дразним кои бе, .... "либерал"?
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сидеров ,Каракачанов,Джамбазки,втълпяват и внушават на хората страх от промяна,света който Джабазки и Сидеров искат и пропагандират е дивашки комунизъм но не си дават сметка ,че реда за който са ревнали ако се случи те биха били в затвора,Сидеров за педофилия и държавна измяна от военна служба а Джамбазки за държавна измяна и скатаване от военна служа.ЕТО ТОВА Е ПОПУЛИЗЪМ
22
2
 
12
 
! Отговори
... преди 7 години
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази притеснение от този факт, след като предупреди, че Brexit-ът може да доведе до "разпадането не само на Европейския съюз, а и на западната политическа цивилизацияВсички това, чакаме..разпадането на старата парадигма с поне възможност да се роди нещо по-смислно и добро от останките й
21
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странно нещо е човешкото същество,то постоянно само ограничава човешките си права,не ще демокрация,не ще либерализация,не ще глобализация а е ревнало за някакви скотски катуни наречени държави във които му се отнемат вжни човешки права.Та ние живеем на тази планета и е редно от точка А до точка Б да ходим без визи и без граници,това ми е мечта един ден да се случи.Разни популисти му втълпяват комплекси за национална идентичност и измислена история,това е дивашко
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе Тръмпа и Борис Джонсън да не са нещо далечна рода. Да не са някакви братчеди.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп и Пищова си приличат много, с една разлика, това, дето го твърди Митьо, напр. че е е..ал 5000 жени, Тръмп го е направил х 2
18
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Популизмът е превзел Русия а от вчера пуна корени и в САЩ,нищо добро не очаква човечеството с двата примитива Трънп и Путин .Глад и мизерия трайно ще се настанят във света,вие също ще го осетите и няма да сте толкова радостни а САЩ ги чакат безредици и хаос както и Европа.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А стабилната позиция а ла наш Плюнко не се ли котира вече? Навремето Запада им пречеше, а сега Русия.
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Америка отмина времето на президентите от старата школа като Кенеди, Никсън, Джими Картър, Роналд Рейгън, Буш старши и младши и Бил Клинтън. Обама беше някаква иновативност, Хилари щеше да е със маниера на гореизброените. Тя печели народния вот, но... избирателна система е друга.Е сега бай Тръмп ще ви оправи. Наздраве!
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Либерализмът винаги е дърпал човечеството напред във своето развитие.Благодарение на либерализацията жените ви са без забрадки по улиците,имате любовници,живеете светски начин на живот който не би бил възможен без либерализма.Аз разбирам ,че ви е тежко и на онези от Авганистан и Пакистан им е тежко и не искат да захвърлят скотският си начин на живот,не искат да се интегрират,ходят зачулени а жените им нямат права.Вие сами трябва да осмислите света и тогава ще разберете защо
14
8
 
5
 
! Отговори
ПРАВИ СА преди 7 години
В България Популизма върви с пълна сила платен от Путин и Русия .Това е хибридна война - Хората се подвеждат по Популизъм .България е Пример 2 след САЩ .Някакви Чалгари предлагат да се намали субсидията за нас от 12 лева на 1 лев , да се избират Депутати които не ги познаваме и не сме решил да са Депутати .И всички на юруш се редят да си пуснат Бюлетината която отива в Контейнера за Смет .Тези избиратели са объркани и не познават Евроатлантическите и Евродогансктеидилските Ценности .