В Литва хората ликуват: Добре е, че германците идват!

В балтийската страна приветстват разполагането на германски войници
3 яну 2017 21:30, Елка Василева
501
В Литва хората ликуват: Добре е, че германците идват!
Снимка: архив, Reuters

Шестдесет и пет километрова хълмиста ивица земя, наричана "Сувалския коридор" - на границата между Полша и Литва - се явява основополагащ елемент от плановете на НАТО за отбрана на североизточната й граница от потенциална руска агресия, пише ДПА.

Местните в Рукла до голяма степен са доволни от решението за разполагане на 500 германски военнослужещи с 200 машини, включително бронетехника, в това малко градче на около 150 километра от границата с Полша.

"Мисля, че е добре, че германците идват", каза Ирена Авсюкевич, собственичка на малка бакалия близо до щабквартирата на базираната в града бригада на литовската армия с численост от около 2400 души.

Евелина Юашиене, на 22 години, не прави кой знае какви исторически асоциации с последния път, когато в страната са влезли германски военни части, през 1941 г.

"Важното е, че ще ни пазят", казва тя. Ясно е освен това, че добре платените германски войници ще увеличат икономическия оборот в този доста сив град.

Литовската армия също изразява задоволство. "Изключително радостни сме от идването на германските части", казва началникът на генералния щаб на литовските въоръжени сили генерал-майор Виталюс Вайкснорас.

По-възрастната колега на Юашиене, 50-годишната Бируте Пинюкиене, обаче заявява, че се безпокои от конфликт с Русия.

Американският генерал Уесли Кларк, главнокомандващ силите на НАТО в Европа от 1997 до 2000 г., определи Сувалския коридор като най-слабата точка, през която Русия би могла да осъществи успешно военно настъпление и то със сравнителна лекота.

Сходно становище изрази и американски военен аналитичен център, според който руските въоръжени сили могат да превземат балтийските държави само за 60 часа с оглед на огромното военно превъзходство на Русия в региона.

Повече от 25 години след като Литва обяви едностранно независимостта си от СССР, недоверието към подбудите на Москва е доста дълбоко вкоренено. Според социологическо изследване 60 процента от литовците разглеждат руската външна политика като заплаха.

Германия ще командва батальон на НАТО в състав от около 1000 военнослужещи в рамките на засиленото присъствие на пакта в трите балтийски държави, които са смятани за особено уязвими за потенциална руска агресия.

Подразделението ще бъде напълно окомплектовано през лятото, когато ще пристигнат допълнителни войници от страните от Бенелюкс и Норвегия.

Литовският президент Далия Грибаускайте приема факта, че батальонът ще е под германско командване като "знаков и с изключителна важност от практическа гледна точка".

И докато германската армия разглежда своето разгръщане в Литва като знаков израз на солидарност в Северноатлантическия алианс, руснаците окачествиха експанзията на НАТО към границите на страната като провокация, въпреки че ограничената численост на разположената военна групировка не представлява особена заплаха за руските въоръжени сили.

Германското подразделение ще се състои основно от пехота с бронетранспортьори.

Това, че много от литовските офицери са преминали обучение в германски военни училища, в съчетание със засиленото използване на германска военна техника в литовската армия, е благоприятстващ фактор за сътрудничеството.

Освен дислокацията в Рукла се удвоява площта на военен полигон североизточно от град Пабраде - на около 15 км от литовско-беларуската граница, за да може на него да тренира батальон в пълен състав.

Той включва малко градче с бутафорни постройки с цел войниците да тренират водене на бой в населено място.

А във военновъздушната база в Сиауляй, недалеч от границата с Латвия, се строят нови сгради за настаняване на авиационен персонал от НАТО.

Проучванията на общественото мнение сочат високо одобрение за дислокацията - над 70 процента от литовците подкрепят разполагането на още натовски сили и техника, а 82 на сто са за постоянно присъствие.

На силно обществено одобрение в Литва се радват и решенията на държавното ръководство да върне наборната военна служба и да повиши сериозно военните разходи.

Въпросът, който сега всички си задават, е дали някога ще бъдат принудени да воюват.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


501
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БравоРусофилите май сте скарани с историята. През ПСВ Русия капитулира пред Германия / и пред България/ , а през ВСВ ако не бяха съюзниците сега в Москва надписите да са на руски.
197
8
 
8
 
! Отговори
Чугун нюз преди 7 години
До БобиБоби, Бобии, айде помисли си защо тия споменати страни не могат да се оправят вече толкова години! Дали не е, защото комунизма е минал през тях? Също и защо бежанците бягат към Запада, а не към Русия? А в САЩ пък защото е много лош живота, сигурно затова има строг визов режим и не пускат всеки желаещ да влезе? Айде стига демагогия!
196
9
 
11
 
! Отговори
ФАКТИ преди 7 години
До антиседерастОоо, типичен русофил!? Няма нужда да питаш как познах!Ти някъде да видя да съм споменал нещо за Сорос, за САЩ или нещо друго? ***! А ти защо свързваш Родината с Русия? Ако така се чувстваш, отивай в Русия, ако Путин те приеме де, защото доколкото знам там българите не ги броят за хора! Ама нищо, ти се пробвай, и вземи и другарчетата си, дето осир***те всички форуми тук!Нещ***стници!
195
4
 
15
 
! Отговори
Мм Даа до факти преди 7 години
Абе то и снощи един излагаше факти какви оръжия са измислени от Германците по време на ВСВ.Но накрая резултатът го знаем всички , така че фактите са едно реалноста е друга.
194
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия какво се радват, основния проблем между Русия и Германия винаги е бил къде да бъде общата им граница, явно са решили този път Полша към Германия, а Литва отново към Русия!
193
4
 
19
 
! Отговори
охо бохо преди 7 години
германците по-напред да се опазят от пълчищата поканини от Меркел , а после да пазят другите , а и исторически погледнато винаги накрая са яли грездия
192
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 306 ФАКТИ14 години сме член на НАТО,10години вече сме член на ЕС!!!!Ха кажи ми за тези периоди НЕЩО ГРАДИВНО да се е случило в България!!!!Едно нещо кажи бе!!!Една класация с нещо добро ми покажи!!!Къде сме в класациите бре???И ще ми говориш за градивност!!!Излъскахте пистата на летище София с икономическите мигранти българи!!Това ли е градивно бе!!!Или да строиш паркчета и стадиончета на села с 10 човека баби и дядовци на по 70-80 години!!Това ли е градивната ви политика???
191
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиИди си коментирай самолетите или си спец по всичко? То и от авиотехника толкова разбираш ама... :)
190
7
 
9
 
! Отговори
простотия преди 7 години
"наричана "Сувалския коридор" - на границата между Полша и Литва" - и от кого ще ги пазат - от поляците , другия голям майтап - "500 германски военнослужещи с 200 машини" - ако руснаците решат да ги нападнат тия ще изчезнат за 500 секунди , германците това трябва да го знаят много добрпе
189
9
 
11
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Литовците вече могат да са спокойни! Пази ги великата германска армия, завършила всяка една война с пълна капитулация! Ай честито!
188
15
 
15
 
! Отговори
ФАКТИ преди 7 години
Фактите са такива, че всички бивши съветски републики не щат и да чуят за руснаците! Възприемат ги за агресор! Явно си ги познават добре и затова се страхуват!А българските русофили, които даже и руски не знаят, дават мило и драго руснаците да саботират всичко градивно в България! Дори не знаят и какво харесват в Русия! Нашите русофили са готови даже да платят, за да предадат Родината си!***!
187
8
 
10
 
! Отговори
152 преди 7 години
Най-тъпата доброволна чужда окупация?! Че и се радвали?!Не може човек да е нормален и да се радва, когато в държавата му има чужди войски!
186
2
 
13
 
! Отговори
Стефанов преди 7 години
До Честит - Разполагането на натовски подразделения има много повече политически смисъл, отколкото чисто военен. Ако не разбираш това по-добре не коментирай.
185
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не ще руснаците. Комплексираното Джудже се заобиколи САМО с врагове. Всички го мразят.
184
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А идването на германците в пакет с ***.муните ли ще върви???? Клоуни!
183
5
 
5
 
! Отговори
РАКИДЖИЯТА преди 7 години
Любителите на БОЯРШЧИК затегнаха редиците....да бранят ***
182
6
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Хахааааа, днес рублата мина психограницата от 3.10 лв/100 руб. :)Чакаме фалита на САЩ, ЕС, БГ :)
181
3
 
11
 
! Отговори
42 преди 7 години
Само да не забравят да им внесат малко качествен генофонд от Африка и Изтока.
180
6
 
8
 
! Отговори
Reuters:) преди 7 години
Добре е, че германците идват! ЗИК ХАЙЛ !!!!Иддиотите на мода
179
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То ликуването е нож с две остриета!!!!!В началото е ура,урааааа другия етап.........вече ти е влязъл ........до колесарите!!!И следва рев и скърцане със зъби и едни врътки,ама колкото повече въртиш по се забива!!!!!!!