Върви ли Турция към президентско управление и диктатура?

В страната може да бъде сложен край на парламентарната традиция
Обновена: 11 яну 2017 07:29 | 10 яну 2017 20:30, Елка Василева
96
Върви ли Турция към президентско управление и диктатура?
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

По настояване на Реджеп Ердоган управляващата партия в Турция иска да наложи президентска система на управление. Опозицията вече говори за опасност от диктатура, тъй като подобна реформа би направила Ердоган още по-могъщ, пише Дойче веле.

Кемал Кълъчдароглу го казва в прав текст: според лидера на Народнорепубликанската партия, която е най-голямата опозиционна сила в Турция, въвеждането на президентска система на управление би било равносилно на "диктатура". Защото преобразяването на Турция от парламентарна демокрация в президентска република би направило могъщия мъж начело на държавата още по-могъщ.

От опита за преврат насам Ердоган управлява с укази, които към момента все още се нуждаят от одобрението на парламента. Ако обаче Турция стане президентска република, този контрол от страна на парламента ще отпадне.

Какво предстои?

Освен това държавният глава би се превърнал автоматично и в премиер. И така би бил отговорен за назначаването и отстраняването на всички свои заместници и министри.

Ще отпадне и формалната независимост на президента, която досега е неразделна част от политическата система на страната. Макар че в случая с Ердоган тази независимост е и бездруго спорна: турският президент официално не е член на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), но това не му пречи да я подкрепя съвсем открито.

Съответно голяма е и подкрепата за реформата в редиците на управляващата партия. Мехмет Шимшек от ПСР, който е зам.-премиер на Турция, изобщо не е притеснен от обстоятелството, че в такъв случай властта ще се концентрира в ръцете на един-единствен човек.

Според Шимшек въвеждането на президентска система на управление би донесло само положителни промени: "От една страна изпълнителната власт ще бъде подсилена, защото президентът ще може да управлява страната в продължение на пет години, независимо от парламентарната разпокъсаност. От друга страна правилото за 10-те процента, които са нужни за влизане в парламента, би могло да бъде премахнато и така в парламента да имаме представители на всички групи от населението", казва Шимшек.

Но колкото и въодушевени да са в ПСР, приемането на реформата не зависи само от тях. Управляващата партия не може да я прокара сама, тъй като няма достатъчно места в парламента. А прокюрдската Демократична партия на народите, както и кемалистката Народнорепубликанска партия са твърдо против въвеждането на президентска система на управление.

Кристоф Рам, експерт по турските въпроси и преподавател в университета в Берн, посочва в тази връзка, че за да прокара реформата, ПСР се нуждае поне неофициално от съюз с дясно националистическата Партия на националистическото действие. "И двете формации се застъпват за един изолационистки и дясно националистически курс. В момента зад кулисите се водят интензивни преговори, а една от обсъжданите теми е връщането на смъртното наказание", казва Рам.

"Началото на края на 140-годишната парламентарна традиция"

Отсега е ясно, че и при съюз с дясно националистическата Партия на националистическото действие ПСР не може да постигне нужното мнозинство от две трети. Но пък с нейните гласове управляващата партия би могла да насрочи референдум по въпроса за въвеждането на президентска система на управление.

Лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу гледа с тревога към предстоящите седмици. Според него самото внасяне на въпросното предложение в парламента вече означава началото на края на 140-годишната парламентарна традиция в Турция.

 


96
Напиши коментар Коментари
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
По държавно устройство, САЩ са президентска република. По време на последната кампания за избиране на президент на страната, около 95% от вестниците открито поддържаха кандидатката на управляващата партия. Въпреки това, изборите бяха спечелени от кандидат на опозицията. Така че президентската република си е президентска република, но дали тя ще придобие чертите на диктатура е въпрос, чийто отговор зависи и от простосмъртната част от населението на съответната страна.
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
6TOM DOY4E VELE PI6E 4E STAVA STRA6NO TO SAS SIGURNOST NE6TTA V TURCIQ VARVQT NA DOBRE
69
2
 
4
 
! Отговори
политик - до 74 преди 6 дни
и аз не съм съгласен, но все пак ще се предложи после ще има референдум...
народа да реши, нали това е идеята за демократично управление...
..............
ако бях в турция бях гласувал с не....аз само пиша как стоят нещата...
68
8
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 дни
До политик

АМИ В САЩ И ФРАНЦИЯ ВСЕ ОЩЕ НЕ СА СЕ ПОЯВИЛИ ДИКТАТОРИ КОИТО ДА ПОКАЖАТ ,ЧЕ ПРЕЗИДЕНТСКАТА СИСТЕМА Е ЛОША АКО НА ВЛАСТ ДОЙДЕ ЧОВЕК С ДИКТАТОРСКИ НАКЛОННОСТИ ! А ЕРДОГАН Е ТИПИЧЕН ДИКТАТОР ,ТОЙ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА ДОРИ СЕГА ПРИ ПАРЛАМЕНТАРНА СИСТЕМА ,А ПАЗИ БОЖЕ АКО СИСТЕМАТА СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТСКА ТОГАВА ЕРДОГАН ХЕПТЕН ЩЕ СЕ КАЧИ НА ГЛАВИТЕ НА ТУРЦИТЕ !
67
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Каквото и да прави османоглу, туршия винаги ще си бъде кочак.
66
1
 
14
 
! Отговори
123 преди 6 дни
zashto zapadnite medii vse pokazvat rusiq i turciq kato loshi dyrjavi osobenno liderit4e erdogan i putin ?
65
6
 
22
 
! Отговори
политик преди 6 дни
САЩ и Франция са президенстски републики, те са модел за демокация..... защо като е за Турция и Едгоган става диктатура ?
64
7
 
5
 
! Отговори
a/a преди 6 дни
Ще има референдум и хората ще гласуват, което е добре.... но ми се иска да гласуват с не ....
63
13
 
15
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 дни
ТЕЗИ КОИТО СЕ ОБЯВЯТ ПРОТИВ ПРЕЗИДЕНТСКАТА СИСТЕМА ЩЕ БЪДАТ ОБВИНЕНИ ,ЧЕ СА ТЕРОРИСТИ И ХОРА НА ГЮЛЕН ,ЩЕ БЪДАТ УВОЛНЕНИ ОТ РАБОТА ,ДОРИ ЩЕ БЪДАТ ВКАРАНИ В ЗАТВОРА И ИЗТЕЗАВАНИ ,СЪВСЕМ "ЗАКОННО" !
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Въпросът е, кога ще излезе от диктатурата!
61
14
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 дни
Турция - да върви по всичките шейтани!Изключително т*ъп народ! Ако ще и да се самоизтребят в гражданска война - няма да ми мигне окото!
60
12
 
24
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 дни
Иншаллах, Ердоан ще успее да възстанови хилафета и да стане новият султан на възраждащата се империя! Амин!
А демокрацията я оставяме за меките еврейогейталашки китки - ние сме азиатци и искаме диктатура, дето един решава на място и се прилага на място! Да ви го ... таковам аз на демокрацията!! 20 годишен надрусан и нашмъркан пи.кльо с неопределенена политическа и сексуална ориентация ще гласува наравно с мене!?!?? А бе ... аз вашата демокроцаия!!
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Върви ли българия по пътя на Прусия - върви
58
2
 
8
 
! Отговори
до cCc преди 1 седмица
Проектът BOP се разпадна. Нищо не е вечно. Играчите в Близкия Изток вече са други. Това видео е с изтекъл срок на годност.
57
5
 
9
 
! Отговори
турчина преди 1 седмица
Това е за турските медии. Информиран съм за абсолютно всичко в Турция. Почти за всичко и в България. Включително и за медии, Василев, Пеевски, Бареков, Доган и т.нт. Правя си аналогии. Някои неща са сходни.
Когато един олигарх собственик на банки, предприятия и т.нт притежава няколко телевизии и вестници не е приемливо. По същия начин е и в Русия.
Който иска повече имформация да си чете от интернет.
Лека!
56
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Странно е, че тук пишещите турци, които си обичат Турция повече от всичко, харесват Ердоган каквото и да направи, продължават да живеят в една държава, която мразят. Ако аз живеех, в държава, която мразя, щях веднага да си отида където ми е добре. Единстврното обяснение е, че седите тукз за да сте пета колона на Турция тук. Пък после се оплаквате, че българите се отнасяли лошо с вас.
55
6
 
17
 
! Отговори
турчина преди 1 седмица
Ердоган беше поставен на власт от САЩ с помощта на Фетхула Гюлен - плачещия ходжа. Но Ердоган отказа да се подчинява на Сащ и веднага ходжата започна да работи против него. Медиите които ходжата получи бяха му отнети. Сега плаче в Пенсилвания.
54
1
 
8
 
! Отговори
турчина преди 1 седмица
Фокс пък е собственост на Мърдок и все още не е закрита.
53
2
 
7
 
! Отговори
турчина преди 1 седмица
Вярно е, че Ердоган съдейства за продажбата на Kanalturk на Гюлен. Негова грешка. А Kanalturk всеки ден изопачаваше новините. Ердоган послуша Гюлен и вкара Ilker Basbug Генерала в пандиза но сега Башбуг е на свобода и се радва на прилична пенсия.
52
2
 
3
 
! Отговори
cCc преди 1 седмица
na nakal turk bez nikakvo osnovanie i praveha po 1000 globi na den i nakraya go dadoha na togavasnia nay golyam priyatel na tayip gulen . atv go vzeha nezakonno ot dinc bilgin koeto i sida go potvirdi .show tv sledva sidbata na star tayip pregazi cukurova grubu sisto kato uzan grubu a kanal 7 ( kanala na yobazite-tayip ) vsickite mu sobstvenitsi ot byaha osideni ot germanskia sid za izmama i prane na pari no tayip ne napravi nisto . sega vsickite tezi kanali sa pod kontrola na taip