Всеки четвърти руснак – престъпник! Защо са толкова много?

Една четвърт от руснаците са били на съд, в затвор или трудов лагер
20 мар 2017 21:32, Елка Василева
340
Всеки четвърти руснак – престъпник! Защо са толкова много?
Снимка: архив, Reuters

Числото е стряскащо: Около 25 на сто от руснаците са преминали поне веднъж в живота си през съд, затвор или трудов лагер. Защо в Русия има толкова много престъпници?

Около 25 на сто от руснаците, предимно мъже, са били подложени поне веднъж в живота си на административно или наказателно преследване, пише Дойче веле. И макар че от 2000 година насам броят на осъдените в Русия намалява, през 2016 страната е била на първо място в Евразия и на трето място в света по брой на затворниците - по 450 затворници на всеки 100 000 граждани.

По данни на Международния център за изследване на затворите (ICPS) повече затворници на 100 000 души население е имало само на Сейшелските острови и в САЩ - съответно 770 и 709. За сравнение: в Германия например на 100 000 души се падат едва 76 лишени от свобода лица.

Над 2 милиона престъпления

През 2016 година в центровете за задържане, затворите и трудовите колонии са били задържани над 630 000 души. По данни на Федералната служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН) почти половината присъди са били за срок между 3 и 10 години лишаване от свобода.

Освен това 420 000 руснаци са изтърпявали наказания, които не предвиждат лишаване от свобода. И още числа: през миналата година в Русия са били регистрирани над 2 милиона престъпления, като 450 000 от тях са били тежки и особено тежки. Разкрити са били над 1 милион престъпници.

"Високото ниво на престъпността е пряко свързано с репресивната политика на държавата", казва в тази връзка Олга Романова, председателка на фонда "Русь сидящая". "За следствието е важна отчетността. Ако през януари полицията е разкрила 90 престъпления, през февруари тя трябва да преизпълни плана и да разкрие например 100 престъпления. Тогава всички звена получават премии. А на съдиите им е "позволено" да произнасят несправедливи присъди или пък да получават подкупи, стига да са абсолютно лоялни към властта и безпрекословно да ѝ се подчиняват", добавя Романова.

Според нея прокуратурата също не изпълнява своите функции. "Прокуратурата се е превърнала в "подлога" на съда, в орган без права и задължения, но с големи възможности за корупция", обяснява експертката и добавя, че заради несправедливи и отчасти незаконни присъди в затвора попадат и много невинни хора.

"30 процента от всички затворници, а това са над 200 000 души годишно, са невинни и лежат в затвора поради съдебни грешки или немарливост. Тук изобщо не включвам затворниците, осъдени в рамките на поръчкови дела", казва експертката и споменава още едно стряскащо число: през миналата година броят на руснаците, получили ефективни присъди за постинги в интернет, оскърбяващи нечии чувства, се е увеличил 16 пъти.
 
"Но потресаващ е не толкова големият брой осъдени, колкото броят на рецидивите", казва Олга Романова. По данни на ФСИН 85 процента от престъпленията се извършват от вече лежали в затвора хора.

Според Олга Романова много от осъдените за дребни престъпления попадат в затвора под влиянието на тежки престъпници и именно това е една от причините за нарастващия брой на рецидивите. "За да оцелее в затвора, за да получи една цигара, малко чай или късче хляб, човек е готов да изпълнява заповедите на тежки престъпници. И така самият той може да излезе от затвора като закоравял престъпник", посочва Романова.

И правозащитникът Пьотр Курянов е убеден, че репресивната машина работи с една цел: да сломи човека. Визирайки изтезанията и униженията в трудовата колония в Карелия, за които говори активистът Илдар Дадин, Курянов казва: "От руските трудови колонии и затвори излизат озлобени хора, които по време на излежаваната от тях присъда са били третирани едва ли не като роби. И когато излязат на свобода, тези хора "изпускат" всичко лошо, което им се е насъбрало", казва Курянов.

"Никаква помощ"

В края на 2016 година от местата за изтърпяване на наказания са били освободени 210 000 души. Всички тези хора трябва да бъдат ресоциализирани, но съответната програма просто не функционира, твърдят Романова и Курянов.

По думите на Олга Романова държавата отделя значителни суми за ресоциализиране, но "тези средства отиват в джоба на организации от типа на "Нощни вълци", "Офицери на Русия" и други подобни".

Двамата експерти са единодушни, че парите за ресоциализиране се крадат. И затова нуждаещите се не получават никаква помощ. В полза на тази теза говори и статистиката: за последните десет години броят на насилствените престъпления, извършени от рецидивисти, е нараснал четири пъти.

Олга Романова обръща внимание и на този аспект на проблема: в затворите попадат хора в трудоспособна възраст, съсипват се семейства, намалява раждаемостта. "Но у нас хуманизмът се смята за слабост. И оттук идва общото озлобление. Това е затворен кръг", казва експертката и добавя, че Русия се е превърнала в страна на затворническата култура. "А когато дори президентът говори на жаргона на престъпниците, когато всички знаят какво означава "накисване в тоалетната" и се смеят, значи цялото общество е болно", заключава Романова.
 


340
Напиши коментар Коментари
60
7
 
6
 
! Отговори
Страхил преди 1 седмица
От едно време е тъй. И комунизма не ги превъзпита. Престъпленията ги нямат за нищо и нямат задръжки. Това доказва, че са азиатски, а не европейски народ. По брой на убийства на глава от населението са първи в Европа и то не отсега. Симпатизирам на братята, но това са фактите. Не мога да си кривя душата. Азиатци са. Нищо не може да се направи.
59
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Знаете ли, ако ви бях шеф, досега да съм ви уволнил!!!! То бива непрофесионализъм, ***-претъпа пропаганда, лъжи...............пфу, даже ти става унизително от това, че нашего брата дотолкова се е смъкнал в тази активна дезинформация, че чак не чувства кооооооооолко сте жалки!!!!! Пфу, ако смятате че сме толкова тъпи.......ЛЪЖЕТЕ СЕ!!!!
58
0
 
8
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 1 седмица
Да живее БЪЛГАРИЯ.
57
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Не плюйте руснаците - Страхливецооооо , тебе от турците ли те е страх ?Такива мушмороци по-добре да не се казват " българи" . Оле -мале !Не пишете срещу тези ,4е ще дойдат онези и т.н.
56
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не плюйте по Русия и руснаците. Истината е че след 2014 тонът в руските медии и форуми спрямо България е тотално срещу нас. ФСБ чете всичко по изданията и форумите и вече са вдигнали ръце от нас.
____________

По раССия плюя безплатно и с удоволствие.
55
2
 
4
 
! Отговори
н преди 1 седмица
Като четещ и смешно става на глупови статии
54
0
 
6
 
! Отговори
с преди 1 седмица
Вг всичко е наред само всеки ден падат от блока стига с тази русия
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен -Откъде ги събра 165 милиона ,другарю ?
52
3
 
13
 
! Отговори
Д. Димитров преди 1 седмица
Яко пропаганда... Смешни сте господа и дами "журналисти" от тази смешна медия! Искрено се забавлявам със статиите ви...
До кога?
51
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом щатите са на първо място в света по брой затворници, защо статията е озаглавена за Русия. Това не е ли хибридна война?
50
8
 
8
 
! Отговори
Не плюйте руснаците преди 1 седмица
Не плюйте по Русия и руснаците. Истината е че след 2014 тонът в руските медии и форуми спрямо България е тотално срещу нас. ФСБ чете всичко по изданията и форумите и вече са вдигнали ръце от нас.
Западните държави не ни смятат за хора и никой няма да ни защити при турска агресия.
Ердоган само чака удобното време за да анексира ЦЯЛА България. Ако си мислите, че ще прокопсаме като част от Турция се лъжете - ще ни обяваят за терористи и ще ни избиват системно както правят сега с кюрдите.
49
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"но да пишеш, че 20 млн. мъже са били престъпници си е ЛЪЖА. Защото населението на Русия е 165,5 млн. души, половината 80 млн. са мъже, а една четвърт е 20 млн.."
__________________

Проста математика - останалите 3/4 не са мъже, а пeдaлu.
48
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Високото ниво на престъпността е пряко свързано с репресивната политика на държавата" - прочети, че партенката е от Дойче Веле и нататък пропусни.
Първо, статистиката не е вярна. Второ, виж изводите като горния, произнесени от руски грантаджии-***.
Трето, в САЩ не 770 от 100000, ами 2000 (т.е. към 2% от населението!!!) са в затворите! Това го няма никъде другаде в света!!! И там ли е резултат от репресивната система, или те са си демократи?
47
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Еди кой си

Не може да не оплюеш България за да оневиниш руската кочина. Нали, русофилче?
46
4
 
16
 
! Отговори
Влади преди 1 седмица
Алоо, стига лъжи! Не съм фен на Русия, живял съм там 3 години, но да пишеш, че 20 млн. мъже са били престъпници си е ЛЪЖА. Защото населението на Русия е 165,5 млн. души, половината 80 млн. са мъже, а една четвърт е 20 млн.. Вярно, че болшинството ***, особено в нет-а са неграмотни и с ниско интелектуално ниво, ама това вече е тъпотия!
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Странджа смени си никакъв на ,,поп Кръстьо ,, някак по - ще ти подхожда !!!!
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А какво мисли по въпроса русофила изнасилвач бай Иван Евстатиев от Стрелча?
43
4
 
9
 
! Отговори
Еди кой си преди 1 седмица
А в БГ всеки втори е престъпник, но няма закони и няма кой да ги лови, докато там явно не е така
42
2
 
7
 
! Отговори
Handel преди 1 седмица
в Щатите престъпниците са предимно негpи и латиноси. От мъжете *** 50%, т.е. половината са били регистрирани в полицията за престъпления, били са осъдени или са в затвора. Броя на латиносите вече е по-голям от броя на негpите и те започват да ги надминават и по брой на престъпниците.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И ЕДНО ВРЕМЕ Е БИЛО ТАКА. ТУРЦИТЕ ВЕЧЕ ПРЕВЗЕМАЛИ ТРАКИЯ, А НИЕ СМЕ ТРЪГНАЛИ ДА СЕ БИЕМ С ВИЗАНТИЙЦИ И СЪРБИ.