Всеки четвърти руснак – престъпник! Защо са толкова много?

Една четвърт от руснаците са били на съд, в затвор или трудов лагер
20 мар 2017 21:32, Елка Василева
340
Всеки четвърти руснак – престъпник! Защо са толкова много?
Снимка: архив, Reuters

Числото е стряскащо: Около 25 на сто от руснаците са преминали поне веднъж в живота си през съд, затвор или трудов лагер. Защо в Русия има толкова много престъпници?

Около 25 на сто от руснаците, предимно мъже, са били подложени поне веднъж в живота си на административно или наказателно преследване, пише Дойче веле. И макар че от 2000 година насам броят на осъдените в Русия намалява, през 2016 страната е била на първо място в Евразия и на трето място в света по брой на затворниците - по 450 затворници на всеки 100 000 граждани.

По данни на Международния център за изследване на затворите (ICPS) повече затворници на 100 000 души население е имало само на Сейшелските острови и в САЩ - съответно 770 и 709. За сравнение: в Германия например на 100 000 души се падат едва 76 лишени от свобода лица.

Над 2 милиона престъпления

През 2016 година в центровете за задържане, затворите и трудовите колонии са били задържани над 630 000 души. По данни на Федералната служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН) почти половината присъди са били за срок между 3 и 10 години лишаване от свобода.

Освен това 420 000 руснаци са изтърпявали наказания, които не предвиждат лишаване от свобода. И още числа: през миналата година в Русия са били регистрирани над 2 милиона престъпления, като 450 000 от тях са били тежки и особено тежки. Разкрити са били над 1 милион престъпници.

"Високото ниво на престъпността е пряко свързано с репресивната политика на държавата", казва в тази връзка Олга Романова, председателка на фонда "Русь сидящая". "За следствието е важна отчетността. Ако през януари полицията е разкрила 90 престъпления, през февруари тя трябва да преизпълни плана и да разкрие например 100 престъпления. Тогава всички звена получават премии. А на съдиите им е "позволено" да произнасят несправедливи присъди или пък да получават подкупи, стига да са абсолютно лоялни към властта и безпрекословно да ѝ се подчиняват", добавя Романова.

Според нея прокуратурата също не изпълнява своите функции. "Прокуратурата се е превърнала в "подлога" на съда, в орган без права и задължения, но с големи възможности за корупция", обяснява експертката и добавя, че заради несправедливи и отчасти незаконни присъди в затвора попадат и много невинни хора.

"30 процента от всички затворници, а това са над 200 000 души годишно, са невинни и лежат в затвора поради съдебни грешки или немарливост. Тук изобщо не включвам затворниците, осъдени в рамките на поръчкови дела", казва експертката и споменава още едно стряскащо число: през миналата година броят на руснаците, получили ефективни присъди за постинги в интернет, оскърбяващи нечии чувства, се е увеличил 16 пъти.
 
"Но потресаващ е не толкова големият брой осъдени, колкото броят на рецидивите", казва Олга Романова. По данни на ФСИН 85 процента от престъпленията се извършват от вече лежали в затвора хора.

Според Олга Романова много от осъдените за дребни престъпления попадат в затвора под влиянието на тежки престъпници и именно това е една от причините за нарастващия брой на рецидивите. "За да оцелее в затвора, за да получи една цигара, малко чай или късче хляб, човек е готов да изпълнява заповедите на тежки престъпници. И така самият той може да излезе от затвора като закоравял престъпник", посочва Романова.

И правозащитникът Пьотр Курянов е убеден, че репресивната машина работи с една цел: да сломи човека. Визирайки изтезанията и униженията в трудовата колония в Карелия, за които говори активистът Илдар Дадин, Курянов казва: "От руските трудови колонии и затвори излизат озлобени хора, които по време на излежаваната от тях присъда са били третирани едва ли не като роби. И когато излязат на свобода, тези хора "изпускат" всичко лошо, което им се е насъбрало", казва Курянов.

"Никаква помощ"

В края на 2016 година от местата за изтърпяване на наказания са били освободени 210 000 души. Всички тези хора трябва да бъдат ресоциализирани, но съответната програма просто не функционира, твърдят Романова и Курянов.

По думите на Олга Романова държавата отделя значителни суми за ресоциализиране, но "тези средства отиват в джоба на организации от типа на "Нощни вълци", "Офицери на Русия" и други подобни".

Двамата експерти са единодушни, че парите за ресоциализиране се крадат. И затова нуждаещите се не получават никаква помощ. В полза на тази теза говори и статистиката: за последните десет години броят на насилствените престъпления, извършени от рецидивисти, е нараснал четири пъти.

Олга Романова обръща внимание и на този аспект на проблема: в затворите попадат хора в трудоспособна възраст, съсипват се семейства, намалява раждаемостта. "Но у нас хуманизмът се смята за слабост. И оттук идва общото озлобление. Това е затворен кръг", казва експертката и добавя, че Русия се е превърнала в страна на затворническата култура. "А когато дори президентът говори на жаргона на престъпниците, когато всички знаят какво означава "накисване в тоалетната" и се смеят, значи цялото общество е болно", заключава Романова.
 


340
Още от
Напиши коментар Коментари
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Странджа смени си никакъв на ,,поп Кръстьо ,, някак по - ще ти подхожда !!!!
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А какво мисли по въпроса русофила изнасилвач бай Иван Евстатиев от Стрелча?
38
4
 
9
 
! Отговори
Еди кой си преди 6 месеца
А в БГ всеки втори е престъпник, но няма закони и няма кой да ги лови, докато там явно не е така
37
2
 
7
 
! Отговори
Handel преди 6 месеца
в Щатите престъпниците са предимно негpи и латиноси. От мъжете *** 50%, т.е. половината са били регистрирани в полицията за престъпления, били са осъдени или са в затвора. Броя на латиносите вече е по-голям от броя на негpите и те започват да ги надминават и по брой на престъпниците.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И ЕДНО ВРЕМЕ Е БИЛО ТАКА. ТУРЦИТЕ ВЕЧЕ ПРЕВЗЕМАЛИ ТРАКИЯ, А НИЕ СМЕ ТРЪГНАЛИ ДА СЕ БИЕМ С ВИЗАНТИЙЦИ И СЪРБИ.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Че те и русофилите като руснацитекрадцу, мошеници, педофили....
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЗНАЧИ В САЩ ЗАТВОРНИЦИТЕ СА ДВОЙНО ПОВЕЧЕ НА 100000 ДУШИ НАСЕЛЕНИЕ.
ЗАЩО СА ТОЛКОВА МНОГО?
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами руснаците да въведат смъртното наказание както в САЩ.
32
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като ви чета коментарите се плаша !!! Турция тропа ,на вас Русия ви е лоша !? Боже Боже !!!
31
4
 
11
 
! Отговори
Баба Кута преди 6 месеца
Защо ли?Защото това,което в Русия наричат престъпление,във ФАЩ не е престъпление.
30
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В САЩ разстрелват журналистки на живо по телевизията.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Мишо

Ами чети бе Миша и може да разбереш
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен(14)
Това защото са големи професионалисти, ама заплатите им са недостойни...
27
0
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 6 месеца
До Бъз
Ти имаш ли представа какво става в Сирия и кой кого убива.
Не се ли сещаш от кога е войната там и кога се намеси Русия.....жокер.
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен

Да, мият нужниците на американците за 1000 долара и се скъсват от работа и се молят Тръмп да не им бие дузпата, готови са вече и за 850 долара да мият keнефите.
25
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ти сравни ли САЩ с Русия е ?? Хахахаха
Ти си се загубил някъде в миналото и няма спасение за теб : )
Поздрави на всички българи братя живеещи в САЩ те знаят за какво става дума и какво е да си човек :)
24
9
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 6 месеца
В Русия живеят 145 000 000.
А сега въпроса как как 650 000, та дори и милион прави ли 1/4?
Статия за деградирали мозъци и тъпоумно общество.
Нали такива ни искате г-н Сорос?
Ти от редакцийката сте "Потаскуха", ако не знаете отворете руския тълковен речник.
Да ви е сладко от паричките......
23
0
 
11
 
! Отговори
niakoi. преди 6 месеца
Ако в България не важи за кон няма закон .за кокошка нама прошка тогава статистиката щеше да е всеки втори е престъпник
22
2
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 месеца
И ВСЕ ПАК ПРАВОСЛАВИЕТО ПОБЕДИ КОМУНИЗМА
21
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Въпрос към авторката - Защо статията е за Русия, а не за САЩ, където затворниците са почти двойно повече?
Отговор 1 - Пропаганда
Отговор 2 - Който плаща, той поръчва музиката