Кампанията на Владимир Путин – лично отмъщение срещу САЩ

"Вашингтон пост" коментира Панамските документи
7 юни 2017 21:02, Елка Василева
255
Кампанията на Владимир Путин – лично отмъщение срещу САЩ
Владимир Путин. Снимка: Reuters

В кафене на няколко преки от бившата централа на КГБ на пл. "Лубянка" разследващият журналист Андрей Солдатов се опитва да обясни мрачния свят на руското разузнаване, което сега е в центъра на американско криминално разследване за хакерска намеса в президентската кампанията през 2016 г.

Големи събития в днешна Русия често не са продукт на обща стратегия, а по-скоро "тактически ходове", които отразяват личните интереси на Владимир Путин и всемогъщата му "президентска администрация", казва Солдатов.

Според журналиста факторът "Путин" е ключов за разбиране на проблемите в разследването за хакерството. Путин изпитва лична антипатия към Хилари Клинтън, а руското разузнаване събира информация за нея от края на лятото на 2015 г. Това, което обаче може да е активизирало руската операция, е публикуването през април 2016 г. на т.нар. "Панамски документи", които разкриха тайни банкови сметки на някои близки приятели и сътрудници на Путин.

"Това беше персонална атака. Не може да пишете за семейството на Путин или личните му приятели", казва Солдатов, според когото руският лидер е искал "да направи нещо по въпроса, да даде урок".

Путин осъди "Панамските документи" като целенасочено усилие на Америка да го постави в неловко положение. "Зад всичко това стоят представители и държавни агенции в САЩ", отправи нападки той през април 2016 г. "Те са свикнали да имат монопол на международната арена и не желаят да направят място за някой друг. . . Правят се опити да ни отслабят отвътре, да ни направят по-покорни и да ни накарат да спазваме техните правила".

По онова време говорителят на Държавния департамент Марк Тонър отрече САЩ "да са свързани по какъвто и да било начин към изтичането на тези документи". Той обаче потвърди, че Американската агенция за международно развитие (USAID) е подкрепила Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията - една от медийните организации, участвали в проучването на Панамските досиета. За руснаците това беше достатъчно доказателство, пише Дейвид Игнейшъс, в. "Вашингтон пост".

За Путин, бивш офицер от КГБ, нищо, което се случва на информационната арена, не е случайно. На преминала в агресивен тон среща на Международния икономически форум в Санкт Петербург той сряза журналистката от американската телевизия Ен Би Си Мегин Кели с думите: "Колкото до независимите източници - нищо в този свят не е независимо". На настояванията й, че има много свидетелства за руски хакерски действия срещу Националния комитет на Демократическата партия като айпи адреси, "пръстови отпечатъци" и кодове Путин избухна: Какви пръстови отпечатъци, отпечатъци от рога ли, от копита ли?"

Ден по-рано Путин каза, че в операцията може да са замесени "патриотично мислещи" руски хакери - частни лица. В петък обаче той беше в настроение на пълно отрицание, намеквайки, че ЦРУ може да е изфабрикувало цялата работа: "айпи адресите могат лесно да се подправят. . . По света днес има такива айти специалисти, те могат да направят всичко, а после да обвинят когото си искат", каза той.

Солдатов твърди, че руското разузнаване използва мрежа от частни хакери, както ЦРУ и Агенцията за национална сигурност наема частни сътрудници за разработване на нападателни кибероръжия и средства за пробив в системите като зловреден софтуер.

"Макар руските служби за сигурност и разузнаване да разполагат с капацитет за водене на кибервойна, повечето удари се нанасят по други канали", писа той миналата година в пост в уебсайта си Agentura.ru. Журналистът даде пример с руска технологична компания, от която била поискано да помогне за организиране на "секретни" атаки от типа "Отказ за обслужване".

За разкриване на истината за случилото се при президентската кампания през 2016 г. ще са нужни месеци, освен това е налице куп дезинформация, подхранвана от Путин, президента Тръмп и ненаситното медийно отразяване на събитията. Солдатов отбелязва например, че известното досие, изготвено от бившия британски шпионин Кристофър Стийл, съдържало "недоказуеми" подробности и известно "объркване" по отношение на фактите. В статия за в. "Гардиън" през януари Солдатов писа, че това "добре показва как се случват нещата в Кремъл - хаоса на равнище вземане на решения и все по-честото прибягване до аутсорсинг на операциите".

Според руснаците всяка информация е потенциална дезинформация, а тайните са скрити от обществеността. Както Путин смъмри Кели в петък: "Некласифицирана версия означава да няма версия". Руснаците смятат претенциите на американските медии за независимост за фалшиви и планират собствените им пропагандни източници да се съревновават на равно нога с глобални медийни компании.

"Спутник" например имаше свой щанд на форума в Санкт Петербург. В доклад от 6 януари директорът на националното разузнаване обрисува "Спутник" като част от "държавната пропагандна машина на Русия", но в брошурата си "Спутник" се описва като медийна група, публикуваща 2000 новини на ден на руски, арабски, китайски, испански и английски език.

С напредването на разследването за руското хакерство не бива да губим перспектива: Русия не е демонично, всемогъщо присъствие. Това е сложна, все по-модерна страна. Но тя е и една от малкото държави, ръководени от бивш офицер от разузнаването, който има много особен поглед към света.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: Владимир ПутинСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
10
 
15
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Поредните западняшки фейк нюз. Панамските досиета бяха една абсолютна глупост, която не доказа на никой нищо.
98
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безродните ни русофили са виждали Русия само на картата ама за тях по-свято няма. Жалка картинка.
97
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тази статия можете да прочетете поредното предположение и изводите, направени по това предположение. Тоест, нищо ;)Много е вероятно текста на тази статия да е спуснат централно на определени ДЖурналисти за да го разпрострабяват по белия свят. Реалистите, обаче, малкото останали хора с капка рационална мисъл в главата, виждат смешката и се усмихват ;)Нещастното *** сигурно вече заработва за харем от "сирийци"...
96
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Русия след 1917 година не дължа абсолютно нищо.
95
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като всеки комплексар и джуджето е карезчия.
94
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешен тази Русия която ни освободи отдавна я няма. Комунистите се погрижиха за това. Отделно къде бяха славянските ти братя 1444годона при бунта на Константин и Фружин? Нямаше ги май а? И защо им трябваха 500 години да се сетят за нас? Добре че беше Кримската война че да подгонят турците насам и да минат през България. Само за нас са си мислили да ти кажа...
93
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 154И кое по-точно и е великото на Русия ? Живеят от износа на газ и калашници. Една модерна кола още не могат да направят добре че Рено и Нисан се намесиха и пак какво излезе Дачия с корейски дизайн. Само лого и Лада и до там. Велика *** живееща на стара слава от преди 80години.
92
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 155Ама пет пари не давам дали е руски или не :) на никой общо взето не му пука какъв е Крим :)
91
18
 
9
 
! Отговори
sd преди 6 години
какво плачете за сърбите?? нали се водиха по руски акъл и ето до къде стигнаха. загубиха всичко, което можеха да загубят.
90
16
 
8
 
! Отговори
sd преди 6 години
наближава денят когато ще спукат черепната кутия на путин. ще последва кадафи, милошевич и саддам. ще видя русофилите каква песен ще пеят тогава
89
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И без да съм предсказател,не предвиждам на Путин розово бъдеще.Той сам си завря главата в торбата.Един ден,лъжите му ще се свършат и...
88
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен до 122 преди 6 години
Как преди да дойдат османците по нашите не сме имали имена като Осман, Али и други такива и всички Българи са били християни. Сега това е факт, или кво викаш това е станало защото много сме се обичали с турците и що не вземем да си сменим вярата и имената.Кажи бе мър.шо може е след 500 години да е било но са направили нещо за нас.От американците ни останаха бомбардировките само.
87
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Викаш заради русия сега пишем на македонски
86
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какво ще правят тази медия и всичките тези злобари когато Путин се спомине и когато реши да излезе от политиката. Дежурните плювачи и дежурните нощни статии на тема "Путин и Русия" ще секнат.
85
5
 
4
 
! Отговори
ким сун преди 6 години
Путин се предаде на САЩ и арабите.Вместо с Германия и Франция да поведат Европа напред,той тръгна да дестабилизира Европа с военни действия.Нападна християнска европейска Украйнаи взе да избива украинци,щото искали да бъдат европейци.Развали договорите за свободна икономическа зона от Лисабон да Владивосток.Даде повод за разполагане на войски на НАТО в Европа.И всичко това само САЩ да не свалят цените на петрола.Толкова му беше куража.59 томахавки и издъхна.
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предатели викаш, ако не бяха тия Руснаци които мразиш сега щеше да се казваш може би Мустафа, щеше да пишеш на друг език и щеше да изповядваш друга религия.Ама къде, къде е по хубаво да те бомбардират, след товаа да издигаш паметник на тези които те бомбардират....А преди да дойдат руснаците да те освободят тебе риба, дядо ти Мустафа ли се е казвал, на друг език ли е писал ако въобще е можел да пише, друга религия ли е изповядвал през тези 500 години през които е чакал руснаците да се наканят
83
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе , русофили , я ми кажете с какво са ни помогнали руснаците за Априлското въстание.Кажете де...Изпратили са агента си Гаврил Хлътев така да го организира, за да не успее, както и да бъде потушено с колкото се може повече жертви за да имат повод да нахлуят в османската империя и стигнат проливите под предлог, че освобождават.
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трак ти сериозно ли питаш или тревицата която пушиш не ти се отразява добре.Годината 1878 нещо да ти говори, ако не се сещаш мога да ти дам жокер Русия.
81
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен до 113 преди 6 години
Предатели викаш, ако не бяха тия Руснаци които мразиш сега щеше да се казваш може би Мустафа, щеше да пишеш на друг език и щеше да изповядваш друга религия.Ама къде, къде е по хубаво да те бомбардират, след товаа да издигаш паметник на тези които те бомбардират.Нали така бе мъ.рш.о кой сега е предател бе мър.ш.о
80
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен до 106 преди 6 години
Едните ни освободиха другите ни бомбардираха схващаш ли разликата, или от *** на американски *** това не ти се отдава.Хващай пътя за америка и не се връщай ***.