Виновник за всички сътресения. Кой се страхува от Сорос?

Обвиняват го за Македония, Унгария, за миграционната криза
14 юни 2017 22:15, Елка Василева
307
Виновник за всички сътресения. Кой се страхува от Сорос?
Снимка: архив, Reuters

Обвиняват го, че е подкрепил държавен преврат в Македония и демонстрации в Унгария, друг път - че стои зад миграционната криза, връхлетяла Европа.

Американският финансист Джордж Сорос се превръща в любима изкупителна жертва за все повече ръководители с авторитарни наклонности.

От Кремъл до македонската столица Скопие, без да забравяме за властовото задкулисие във Вашингтон, 86-годишният милиардер, унгарски евреин, е идеална мишена за националисти и поддръжници на суверенната власт от всякакъв род - както и неговите сдружения, борещи се за "отворено общество", пише Нина Лампарски със съдействие на бюрата на АФП.

Последен засега пример: във вторник унгарският парламент гласува дискусионен закон, засилващ контрола върху НПО, финансирани от чужбина, и насочен съвсем очевидно срещу него.

"Сорос е представен като виновник за всички политически сътресения. Той е чудесна изкупителна жертва за режими, които стават все по-авторитарни", посочва германският експерт Улф Брунбауер.

"Той символизира капитализма" в очите на критиците си и всъщност наистина е "финансовият кръстник на множество организации", добавя този специалист по въпросите на Източна и Югоизточна Европа.

Включен на 29 място в класацията на сп. "Форбс" за най-богатите хора в света, Джордж Сорос действа чрез своята твърде активна мрежа от фондации "Отворено общество" (ФОО), създадена през 1984 г. и обвинявана от критиците му в политическа намеса чрез действия, бранещи идеята за либерален и мултикултурен свят.

Страните от бившия комунистически блок поначало са предпочитано поле за действия на ФОО, които наляха там милиарди евро за реформи във финансите, здравеопазването, правосъдието и образованието, за защита на правата на малцинствата и борба с корупцията.

Велик кукловод

В началото на годината зачестиха атаките срещу него в Унгария - родната му страна, където премиерът Виктор Орбан му отправя сурови обвинения във всяка своя реч.

За начало през април унгарският лидер спешно прокара в парламента закон, застрашил да пропъди от Будапеща Централноевропейския университет, чийто съосновател стана през 1991 г. бизнесменът с оглед заведението да възпитава посткомунистическите елити.

Атаките срещу Джордж Сорос се поведоха още по-неприкрито, когато правителството започна плакатна кампания, представяща финансиста като кукловод, който дърпа конците на опозиционен политик - изображение, силно напомнящо антисемитските карикатури.

"Неговите (религиозни, бел. АФП) корени нямат нищо общо с основния проблем, а той е, че все повече правителства виждат в мрежите на Сорос заплаха за демокрацията", уверява говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач в текст, озаглавен "Митове и факти за Унгария и Джордж Сорос".

Виктор Орбан, получавал стипендия от Сорос като студент антикомунист, обвини наскоро бившия си благодетел, че използва "хищни" НПО, за да наводни Европа с бежанци мюсюлмани и да създаде "транснационална империя".

Роден в Будапеща през 1930 г., Джордж Сорос надживява нацистите и бяга от съветската окупация, после успява чрез финансови спекулации да натрупа богатство в САЩ. С което си навлича и критики.

През 1992 г. става "човекът, който взриви Английската банка" с мащабна спекулативна атака срещу британската лира. Десет години по-късно е осъден във Франция за злоупотреба с вътрешна информация.

Краят на операция "Сорос"

Противниците му се множат в Македония, която бившият премиер националист Никола Груевски се заканва да "прочисти от Сорос", в Полша, където водачът на десницата Ярослав Качински го упреква, че иска да формира "общества без идентичност", и в Румъния - там социалдемократическото мнозинство твърди, че миналата зима магнатът е управлявал дистанционно стотиците хиляди демонстранти срещу смекчаването на законите срещу корупцията.

Русия забранява през 2015 г. фондациите "Отворено общество", чийто създател е подкрепил преди време "цветните революции" в Централна и Източна Европа, например в Украйна.

Отвъд Атлантика новинарският сайт "Брайтбарт", чийто съосновател Стив Банън е сред приближените на американския президент Доналд Тръмп, помества нападки срещу Сорос почти всеки ден.

Миграционната криза, обхванала Европа през 2015-2016 г., изостря още повече разногласията, тъй като ред организации, финансирани от ФОО, подпомагат бежанците.

Директорът на ФОО за Европа и Азия Леонард Бенардо констатира, че атаките са безпрецедентно "свирепи". Което според него доказва, че "може да правиш доста свободни и честни избори, но и силно да те плаши идеята за отворено общество".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още по темата: Джордж Сорос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Toq Soros stanal na 100godini i o6te marsi zemqta
20
7
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Toз ли е сега оправданието за неуспеха на некадърните и мързеливите?
19
1
 
22
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 6 години
Демокрацията в България повреди много хора..
18
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За България след 1944 година Сорос дойде от руските земи и се беше прекръстил на Георги Димитров !
17
0
 
25
 
! Отговори
Сп???нс преди 6 години
И защо няма протести срещу втория по богатство в света (собственик на Zara)-?? Може би защото няма НПО-та , и оня ден направи дарение на апаратура на стойност от 320 000 000E за болниците в Испания. А на $оро$ всичките му пари са от машинации струващи живота и благоденствието на мноооого хора.
16
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пред Сорос и най-силната армия е безсилна, затова путинова Русия е обречена.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес беге накрая усети къде е келепира! Сега ще събере 1000 коментара и ще може да си вдигне цените на рекламите!
14
2
 
15
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Сорос да се присъединява към Рокфелер и Бжержински час по скоро!
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все по тежко ще става да си сороsоид...Това е положението.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕДИН Е САТАНАТА И СОРОС Е НЕГОВИЯ ПРОРОК !
11
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До extremistЗначи Ленин, Путин и Сталин са най-големите Сopocоиди.
10
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баба ми разказваше как Сорос инициирал "Великата октомврийска революция" през 1917 година и след сто години щял да финансира още една, което ще доведе до разпад на Империята на злото - Амин !
9
3
 
13
 
! Отговори
РАЗКОНСПИРИРАНИ преди 6 години
ISIS=ISRAEL SECRET INTELIGENCE SERVICE
8
1
 
26
 
! Отговори
do 17 преди 6 години
До SpaceX: Понеже работиш за посолството на Козяк да ти задам 2 въпросчета?1. Колко пъти е пребоядисвана фасадата на бившето американско посолство в Белград?2. По-важният въпрос - защо няма прозорци?
7
1
 
44
 
! Отговори
extremist преди 6 години
СОРОС Е БУТАН ОТ ЦРУ И ИМА САМО ЕДНА ЦЕЛ: ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕ НА ДЪРЖАВИ ДО ПЪЛЕН КОЛАПС. СОРОС И ВСИЧКИ КОИТО ГО ПОДКРЕПЯТ СА ЗА ПУБЛИЧЕН ЛИНЧ
6
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Copoc е купил краварника и от там командва целия свят Всяка година стотици хиляди хора кандидастват за зелена карта в САЩ тия сите също са слуги на Сopoc а не просто отаяни хора търсещи спасение от прелестите на комунизма.Лошо е да си програмист в Силиконовата долина да имаш чудесна съдебна система и да знаеш че няма кой да те нападне свен някой червен откачалник обиращ мандри.
5
0
 
43
 
! Отговори
extremist преди 6 години
които наляха там милиарди евро за реформи във финансите, здравеопазването, правосъдието и образованието, за защита на правата на малцинствата и борба с корупцията. - ЕФЕКТА ОТ НАЛЯТИТЕ МИЛИАРДИ В БЪЛГАРИЯ Е ВИДИМ ОТВСЯКЪДЕ: КОРУПЦИЯ ХИЧ НЯМАМЕ, МАЛЦИНСТВАТА ИМАТ ПОВЕЧЕ ПРАВА ОТ ВСЕКИ СРЕДЕН ДАНЪКОПЛАТЕЦ, ПРАВОСЪДИЕТО НИ Е ПЕРФЕКТНО, НА 4-ТО МЯСТО В СВЕТА СМЕ ПО КАЧЕСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕ.....А ИЗВИНЕТЕ ИМАМ ГРЕШКА-ВСИЧКО ТОВА БЕШЕ В БЛИЗКОТО МИНАЛО БЕЗ СОРОС...
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не разбрах. И така какво конкретно прави тоя ?
3
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Волен Сидеров - президент!България - членка на Руската федерация!Официално говорим език в Света - руския!
2
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази си я представям как работи в БХК и ръси помия в някой сутрешно студио ... Така и не разбрах нищо конкретно от статията.