"Пряката линия" – Путин вече всичко си е казал, няма нови идеи

Дойче веле: На руския президент ще му се наложи да се преоткрие
16 юни 2017 21:29, Елка Василева
271
"Пряката линия" – Путин вече всичко си е казал, няма нови идеи
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Скуката убива всичко. Както в любовта, така и в политиката. Хората в Русия научиха този урок след разпадането на Съветския съюз. След дългите години застой най-сетне започна някакво движение. И който закъсня - животът го наказа.

Оттогава най-голямата страна в света вече не скучае. Турбокапитализъм и управляема демокрация, скандали по съдилищата и корупция, проблеми с човешките права, хомофобия, Крим, Сирия, Донбас. Но дори въображаемите постижения на страната и победите на президента й не могат да убият скуката - точно защото въпросният президент се задържа твърде дълго на власт, пише Юрий Решето, Дойче веле.

Затова Владимир Путин трябва да се преоткрие. Не задължително точно сега, десет месеца преди президентските избори, които популярният лидер може да спечели без много труд. Но после със сигурност ще му се наложи - щом секнат ресурсите, щом страната и властите й затънат в още по-тежка международна изолация, а днешните ученици и студенти, излизащи все по-масово на улични протести, рязко променят политическия курс.

Без въпроси за бъдещето на страната

Проблемът на Путин е, че вече всичко си е казал. Много от неговите "идеи как да постигнем успех и обновление", шумно оповестени навремето, бяха тихо погребани. Диверсификацията на икономиката? Видяхме я вече. Реформата в съдебната система? Борбата с тероризма? Политиката на Путин спрямо Крим и ураджийският патриотизъм? Вече нищо не действа.

Още по темата

Вместо това в телевизионното си шоу с въпроси и отговори действа самият Владимир Путин - през 2017 г. по същия начин, както през 2016, 2015 и т. н.: добре осведомен, ако говорим за цифри, но без нови идеи.

След няколкочасово "общуване с народа" и почти два милиона получени въпроси излиза, че народът в крайна сметка не пита Путин не само дали ще се кандидатира за президент на изборите през 2018 г., но и за бъдещето на страната изобщо. Никаква визия, никаква стратегия, никаква представа какво иска Русия да предложи на своята младеж - на която всъщност принадлежи бъдещето. И е все по-недоволна от своята страна и от своя държавен глава. И която е убедена, че е принудена да защитава перспективите си с улични акции.

Неспособност за диалог

Поредното вдигане на глобите и още по-големият брой арести, масови задържания по време на протести през последните дни? В Москва, Санкт Петербург, Владивосток и Новосибирск . . . Вече няма никакво значение кой кого е провокирал по-силно миналия уикенд в руската столица - дали властите са предизвикали опозиционния лидер Алексей Навални с натиска върху него, или те са били предизвикани от призивите на политика да се протестира на неразрешено място. Истински важната поука от протестите е, че държавната власт не знае как да води поне що-годе позитивен диалог с хората в страната. На първо място с младежта.

Протестите на 12 юни показаха, че твърдите мерки не помагат. Въпреки безсмислените, понякога жестоки арести след протестите от 26 март десетки хиляди недоволни жители на Русия отново излязоха на улиците миналия уикенд. Властта изгуби контрола върху ситуацията.

И обратното: харизматичният опозиционен политик Алексей Навални, известен критик на Путин, успя да се възползва от положението и разшири географията на демонстрациите. В тях се включиха градове, протестирали за последен път през 1905 г. (когато започват масови бунтове срещу монархията, т. нар. първа революция в Русия от 1905-1907 г., б. пр.).

Президентът обаче не обели и дума за това. Президентът на една старееща европейска страна, в която голяма част от младежите живеят със същите ценности и по същите стандарти като връстниците си в останалата Европа и САЩ, отхвърляйки с целия си начин на живот прословутите традиционни ценности, които иска да им натрапи майчица Русия. Игнорирането на тази младеж може да е опасно за самата власт.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
10
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
От времето на потьомкин единственото истинско нещо в Русия е руския народ,всичко останало е бутафория.И Путин го знае добре.
141
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мечтая да си имаме такъв държавник начело на нашата България.
140
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Путин! Истински държавник!!!
139
5
 
22
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Дойче Веле да погледне какво става в Европа,че да не изпревари Русия в колапса,който отдавна предричат!Хич не вървят на добре нещата и най-вероятно Европа ще бъде смачкана от САЩ,а Русия ще оцелее.Не че ще цъфне и върже,но ще оцелее!А тия лъжи,че в Русия всичко ще тръгне по мед и масло щом се подчини на Запада вече не хващат място,никой не им вярва!Веднъж вече се излъгаха,втори път-едва ли!А опозицията в Русия предлага точно това.Ами да измислят нещо по-добро и патриотично!
138
11
 
5
 
! Отговори
До русижалките преди 6 години
Какво е чувството да се кланяш на хора отговорни за смърта на Васил Левски.Горди ли сте , че апостола на въжето увисна.Но най ви е яд , че идеите му за независима България успяха.Даже и слугата ви бай Тошо не успя към вас да ни пришие.Боли ви нали , предатели мръсни.България е била много преди ваща жалка Русия и ще я има много след ваща гибел.
137
16
 
3
 
! Отговори
До 171 преди 6 години
Първо-на руския народ скоро ще му писне да гледа как хората на запад си живеят щастливо и ще поиска и той да е като тях.И тогава на Путин ще му утеснее шапката.И не забравяй , че САЩ и Канада взети заедно са хем по големи по територия , но са и много по богати от Русия.Даже Италия е по богата от Русия.Но мечтите са безплатни , все пак русофилите сте по бедни и от клошар на лепило.
136
0
 
1
 
! Отговори
До 170 преди 6 години
Готина ирония ;)
135
4
 
9
 
! Отговори
до Дориме преди 6 години
Хайде разкарайте го нанякъде тоя шебeк, писна ми да го гледам вече! Има къде по-кадърни, свестни и по-добре изглеждащи руснаци за поста му.--------Първо:Руският гласоподавател е единственият суверен, който решава кой да заеме поста на президент на РФ!Второ:Специално за теб най- добрият вариант ще бъде - Жириновски -)))Трето:Рано или късно, начело на РФ ще застане диктатор, истински!Четвърто:Тогава ти и такива като теб с умиление ще си спомняте за времената на либерала Путин!
134
13
 
3
 
! Отговори
Дориме преди 6 години
Хайде разкарайте го нанякъде тоя шебeк, писна ми да го гледам вече! Има къде по-кадърни, свестни и по-добре изглеждащи руснаци за поста му!
133
5
 
19
 
! Отговори
упс... преди 6 години
"Дойче веле" по-добре да се позамисли над идеите които "генерира" баба Меркел, че както е тръгнало, тя ще закопае не само Германия, но и ЕС.
132
2
 
1
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
Не си ли някой гений или невероятен късметлия, тебърва се налага да работиш усилено, да трупаш опит и да се изграждаш като специалист!Друго на мен ми стана интересно, а именно защо никой не го пипита, защо не поде инициатива за отстраняване от длъжност на Герман Греф, който нееднократно си е позволявал да обижда сънародниците си? Ето там стават интересни нещата относно Русия! Явно има представители на руския "елит",на които Путин не иска или не може да се налага!
131
1
 
13
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
Голям анализ са дръпнали от дойче веле на "пряката линия" на руския президент! Както обикновено, винаги залагат за промени, катаклизми и т.н. в техен интерес, в определена държава, която "не им играе по свирката, на младите, по-точно много младите и неориентирани! То доста голяма част от тези "младите" както в България, си мислят, че като завършат някакво там висше и след това всичко ще им тръгне по "мед и масло"! Да, ама не- тепърва се сблъскваш със суровата деиствителност!
130
1
 
12
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Чесно казано гледах интервюто не съм пристрастен към когото и да било но тук доста преувеличихте и доста си личи жалко
129
6
 
5
 
! Отговори
Трак преди 6 години
От коментарите по долу , оставам с впечетлението , че русофилите се информират най-вече от дойче веле.И по стар навик пишат доноси във форуми , че никой друг не ги брои за живи.Кофти е да си зомби и то съветско.
128
4
 
3
 
! Отговори
Смешен 157 преди 6 години
САЩ има 4,5% безработни , но ти май имаш математиката за *** наука и заради това не я разбираш.Както всеки русофилски родоизменик и чуждопоклонец.
127
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като видя, че авторът е Дойче Веле, веднага ми става ясно, че ще чета глупости. При това не просто глупости, а невъобразими и потресаващи глупости.
126
8
 
11
 
! Отговори
САНКЦИИ преди 6 години
Само като видим Дойче Веле ... Смърди .
125
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По скоро на велето ще му се наложи да се закрие ако няма някой за който да маже плоските си пропаганди
124
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В САЩ 95 милиона души не работят, една трета живеят на социални помощи, 70 000 завода бяха изнесени извън САЩ в Мексико, Китай, Индия, заради евтината работна ръка. Някога процъфтяващите градове като Детройт, Филаделфия и Лос Анджелис са се превърнали в запустели гета, дом на безработни и бездомни хора.
123
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми като са си много добре защо постоянно *** на умряло и повръщат кръв за Крим