Да се видя със сина в... скайпа! Балканите се обезкървяват!

Ниските заплати, лошото управление, шуробаджанащината гонят младите
19 юни 2017 19:15, Елка Василева
267
Да се видя със сина в... скайпа! Балканите се обезкървяват!
Снимка: архив, Reuters

Ниски заплати, лошо управление, шуробаджанащина: заради всичко това все повече млади хора напускат Балканите. Явление с фатални последици за родните им страни, пише "Зюддойче Цайтунг", цитиран от Дойче веле.

"Тате, разбери ме, не искам да живея в тази страна" - с тези думи Нина се сбогувала с баща си, преди да се качи на автобуса за Виена. 31-годишната висшистка е една от хилядите млади сърби, които обръщат гръб на родината си. "Децата ни не издържат тук - и затова вече ги виждаме само по Skype", казва с огорчение бащата.

Дали в Белград, София, Букурещ или Атина: историята на Нина и нейния баща се повтаря навсякъде на Балканите. Ниските заплати, високата безработица и широко разпространената шуробаджанащина подтикват все повече млади хора да напускат родните си места и да се отправят към държави като Австрия и Германия.

Решение с фатални последици за родните им страни, защото почти навсякъде на Балканите трудоспособното население и бездруго намалява, пише "Зюддойче Цайтунг" и отбелязва, че няма друг регион в Европа, откъдето да емигрират толкова много млади и добре квалифицирани хора, колкото от България, Румъния, Албания, Гърция и страните от бивша Югославия.

Балканите се обезкървяват

Според експерти от Световния икономически форум в Давос всички тези страни изпитват сериозни трудности да задържат младите таланти в родината им. По този показател Сърбия дори заема последното място сред общо 138 изследвани държави. Днес страната има население от около 7 милиона души, а броят на сърбите, живеещи в чужбина, се изчислява на близо 3,5 милиона. С тенденция към покачване - през 2014 г. от страната са се изселили 58 000 сърби - двойно повече, отколкото през 2007 г.

Според автора на статията в "Зюддойче Цайтунг" това се дължи главно на високата безработица сред младите хора. Явление, което не засяга единствено Сърбия: всеки четвърти младеж в Хърватия е без работа, а в Гърция и Македония - дори всеки втори.

Местните пазари на труда често са доста негъвкави и дават шансове предимно на по-възрастните - най-вече в държавната администрация. "Зюддойче Цайтунг" цитира данни за Сърбия, от които излиза, че от двата милиона души, които официално имат работа, половин милион са заети в държавната администрация, а други 300 000 - в държавни фирми. Нови, но непривлекателни работни места, се предлагат единствено в търговията и в сферата на услугите, уточнява изданието и отбелязва, че докато в Белград моловете растат като гъби след дъжд, много други сръбски градове буквално западат.

В Смедеревска паланка например, на 80 километра от Белград, преди е имало поне седем големи фабрики. Днес е останала само една - фабриката за железопътни вагони „Гоша“, където работят едва 350 души - в пъти по-малко, отколкото преди години. Тази пролет фабриката попадна в центъра на медийното внимание, след като един от работниците посегна на живота си от отчаяние - тъй като не получавал редовно заплата, мъжът вече не можел да осигури прехраната на семейството си.

Милан Вуйчич, който работи във фабриката от три десетилетия, ни разказва, че от години не е получавал пълна заплата - нищо, че месечното му възнаграждение е едва 200 евро. Децата му също припечелват твърде малко - макар че имат висше образование, дъщеря му и синът му са принудени да работят като продавачи - тя в пекарна, а той в магазин за електроуреди. "Нищо чудно, че младите хора се махат", казва Вуйчич.

Причините

Пътят на Запад е най-лесен за медицински сестри, болногледачи или лекари от трите страни-членки на ЕС - България, Румъния и Гърция. В Германия те заемат многото вакантни места в болниците и в старческите домове, пише по-нататък "Зюддойче Цайтунг" и уточнява, че германското правителство междувременно е сключило съответни споразумения и със Сърбия и Босна.

Всяка година от Сърбия към Германия потеглят хиляди медици. Причините за това са повече от ясни: според медицинската сестра Ранка Йешич, цитирана в статията, в Сърбия хората с нейната професия получават средно по 284 евро на месец, докато в Германия изкарват близо 2000 евро, плюс добавките за нощен труд и за работа в неделя.

Друг фактор, който засилва отлива на млади хора от региона, е широко разпространената шуробаджанащина, се казва още в статията. Международният валутен фонд установи неотдавна в свое изследване наличието на "сериозна негативна връзка" между качеството на държавното управление и емиграцията: борбата срещу корупцията, устойчивостта на правовата държава и други белези за добро управление са в Югоизточна Европа много по-слабо развити, отколкото например в Централна Европа или в балтийските страни. Съответно много по-силна е емиграцията от този регион на Европа, се казва в цитираното изследване.
 


267
Още по темата: Балканиемиграция
Напиши коментар Коментари
46
6
 
10
 
! Отговори
карина преди 6 дни
Имам едно лично мнение и наблюдение - който не може да се оправи тука не може и навън . То не е до страна, а до човек. Много мои познати ходят често на екскурзии, на почивки , пътуват - често за кратки интервали. Работят усърдно. Нима на Запад не е така - като часове в САЩ се изгърбват от работа. Какво е различното ? Не се оплаквам, а тези , които го правят имат избор - ето, поредната статия, която прокламира, че навън е раят.
45
0
 
8
 
! Отговори
до 36 преди 6 дни
Ще ми цитираш ли какви цифри имаш за връщащи се?
44
4
 
18
 
! Отговори
Шопо преди 6 дни
Не разбрахте ли ,че след 100 години тук ще е забравен ,че са живяли българи ? Някой да е виждал жив тракиец !!!
43
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Балканите са кочина и само който не е излизал от тях, не може да го разбере.
42
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Аз съм се запътил за Хърватско или Словения. Продавам апартамента (в малък град) и отивам да си търся късмета там. Не ми се работи за 800 лв. Учител по биология съм. Надявам се те да тачат повече учителите си.
41
5
 
11
 
! Отговори
Вал преди 6 дни
До въпрос
Изобщо няма разлика между ляво и дясно.Много просто е.Живота е кратък и няма време да се прахосва тук,затова всичко бяга навън.Аз направих грешката ,че се върнах.
40
1
 
12
 
! Отговори
АФАЛТОВИЯТ МАГНАТ преди 6 дни
ТОВА САМО ТИКВОЧЕВ НЕ ГО Е РАЗБРАЛ , А МОЖЕ БИ ГО Е РАЗБРАЛ НО ВЪПРЕКИ ТОВА : МАГИСТРАЛКИ ТА МАГИСТРАЛКИ СЕГА МАГИСТРАЛКИ ДО МАКЕДОНИЯ .
39
23
 
8
 
! Отговори
До Доброто утро преди 6 дни
И защо се прибираш тук лятото като е толкова хубаво там? Да подскажа малко. Защо това е единственото време когато се чувстваш достоен човек. През останалите месеци слугуваш, миеш чинии, разнасяш пици или караш таксита и камиони. В момента България е оазис и цифрите доказват че масово наши емигрант се завръщат окончателно.
38
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ако някъде в света има нихилистични опортюнистчета...то това е у нас! Естествения подбор е в ход - смели, волеви, находчиви, свободолюбиви....си купуват еднопосочен билет със "западна дестинация"...запретват ръкави, и строят за семеиствата си достоен живот! Страхливите, некадърните, комплексарите...дето се чувстват най-комфортно в тинята...остават...покрити от (често кухата) глава, до петите с РодоЛЮПИЕ!
Това е естествен защитен механизъм - да не скокнат от някой блок!
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До varg

Интересно защо демокрацията не го прави в нормалните държави ами все на нас ни пречи тая пуста демокрация... значи демокрацията може да работи в Швейцария в Германия и тн ама при нас не става.. що така? Да не би защото балканците са диви селяни?
36
27
 
2
 
! Отговори
До Кавраков преди 6 дни
Реалността си е чудесна. Ако не четете лъжите на комунистите ще видите че доходите и стандарта на живот се е повишил в пъти. Всички ходят на море по два или три пъти, екскурзии в чужбина, купуват се апартаменти на кило. Къде е тази жестокост, че не я виждам нещо. И да, вече трима мои приятели се върнаха от САЩ и Европа. Да не са луди да метат или да въртят геврека като тук си живеят царски.
35
1
 
19
 
! Отговори
въпрос преди 6 дни
Имам въпрос към всички във форума. Безпартиен съм.
Често десните обвиняват БСП и БСП за обезлюдяването и обединяването и бягството на запад (първо 45 години, а после 28 години ДС преход) и т.н.
Добре. А сега въпроса ми:
Защо след като имаше и десни правителства (Костов, Борисов + РБ) българите не започват ОСЕЗАЕМО да се връщат насам?
Тренда защо не се обръща?
Ще кажете бавно става...Но то продължава емиграцията...някой може ли да отговори
Или не е въпрос на лево-дясно управление?
34
0
 
9
 
! Отговори
Истина преди 6 дни
E *** са на далавера те печелят от всичко това! Вече не държава, а полуостров им остава.Те ще останат единственната (нация)без да си извоюва нищо и на края всичко за тях. Питам аз БАЛКАНСКИТЕ ПОЛИТИЦИ до кога ще продължава това пропъждане?
33
4
 
38
 
! Отговори
Добро утро преди 6 дни
Добро утро сватя.
Прибирам се в БГ само лятото и е супер. Няма такава смешна държава в която всичко виси по кафетата цял ден и то като си в най-продуктивната възраст 21-35г.
Само да ви светна че в Чикаго сме вече официялно 250000 и още толкова нелегални. Само в 1 град! Забелязвам доста Български семейства с 2-3 деца че даже и с повече. Който не е излезнал от БГ той не знае в какво кочина се е превърнала държавата ни.
32
2
 
5
 
! Отговори
вал преди 6 дни
До varg
Точно в десетката. Браво.
31
1
 
22
 
! Отговори
Алоу германеца ! преди 6 дни
Ние очаквахме от Европа да спре корупцията в Бг ,ама вашите олигарси се сдушиха с нашите и си делят пачки
Да не си мислиш ,че парите от еврофондове отиват за просперитета на българския народ ? Да не си мислиш,че меркел не знае и не вижда?
Такова приказно богатеене като в България няма никъде по Света !
то кИвчек джобове няма ,ама ходи им го разправяй
30
0
 
33
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 дни
Нали всичко беше цветя и рози.....
Реалността ...е жестока....
29
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Пишат за други балкански държави но за нашата изобщо не пишат. Сигурно сме извън всички класации под дъното.
28
1
 
39
 
! Отговори
usa преди 6 дни
и още: полицията и правосъдната система за нищо не стават.
инвестициите в провинцията клонят към нула.
буренясала, Не работеща държава в прекия и преносен смисъл.

мерси, няма да се върнем!
27
1
 
1
 
! Отговори
до 28 преди 6 дни
Твоето ще е спастично парализирано...тичкай още сега в Телка мъ дьо!