На море в Гърция. Но не спазвате ли правилата на пътя – солени глоби!

Нарушенията струват скъпо при съседите, 700 евро за неправилно изправарване
Обновена: 26 юни 2017 07:58 | 24 юни 2017 07:45,
64
На море в Гърция. Но не спазвате ли правилата на пътя – солени глоби!
Снимка: Архив, Reuters

Глобата за неправилно изпреварване в Гърция е 700 евро, като тя е придружена и с отнемане на шофьорската книжка за 20 дни. Това е само едно от тежките наказания в южната ни съседка, които грозят стотиците хиляди българи, решили да изкарат летния си отпуск там.

У нас санкциите за най-разпространените нарушения не са сериозни, но по гръцкото законодателство може да се стигне и до затвор. Например в България неправилното изпреварване струва на шофьорите 20 лева, а ако при маневрата е създадена опасност за други участници в движението, сумата е от 50 до 150 лв., пише "Труд".

"Пътната полиция в Гърция налага високи по размер глоби и принудителни административни мерки за нарушение на Закона за движение по пътищата, поради това българските граждани следва много стриктно да спазват правилата за движение и предвидените ограничения" – това предупреждение е публикувано на сайта на българското Министерство на външните работи.

В интернет страницата на ведомството съседите са в графа "Без особени препоръки", което означава, че за пътуващите българи там няма рискове и не трябва да очакват големи изненади. Но такива има и те са точно в глобите. Така, докато у нас санкцията за превишена скорост в населено място е от 400 до 700 лева, а извън него – от 300 до 600 лв., то в Гърция минималното наказание е 700 евро.

Най-фрапираща е разликата при използването на антирадарите. Ако в България шофьор бъде заловен с устройство, което предупреждава за полицаи на пътя или смущава тяхната техника, глобата е 50 лева. У съседите минимумът е 2000 евро, или почти 4000 лева. Освен това там книжката се отнема за 30 дни, а номерата на автомобила се свалят за два месеца.

При минаване на червен сигнал на светофара в Гърция водачът се наказва със санкция от 700 евро, регистрационните табели се свалят, а срокът е същият като при антирадара – два месеца. Трябва да се знае, че когато полицаите в Гърция глобяват, те не взимат пари, а изпращат нарушителя в най-близкото учреждение. Ако той плати наказанието в рамките на 10 дни, сумата намалява наполовина.

Любителите на почивката в палатка сред природата също трябва да са много внимателни с местното законодателство. Ето предупреждението на Външно за този тип почивка:

"В Гърция свободното къмпингуване извън утвърдените и регистрирани за целта места е забранено от местното законодателство. На нарушителите, в зависимост от решението на местните власти, може да бъде наложено административно наказание – предупреждение, парична глоба в размер на 150 евро, или лишаване от свобода за срок до три месеца. МВнР призовава почиващите в Гърция български граждани да се придържат стриктно към разпоредбите на местното законодателство".

Относно документите за пътуване, тези, които това лято за пръв път ще посетят южната ни съседка, е необходимо да знаят, че трябва да имат валидна българска лична карта, паспорт или временен паспорт. Един от тези документи е необходим, за да се мине границата.

„При пътуване в Република Гърция българските граждани трябва да имат валидна европейска здравноосигурителна карта, с оглед оказването при необходимост на спешна медицинска помощ. Задължително е притежаването на зелена карта или валидна застраховка за автомобила”, посочват още от Министерството на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
38
 
! Отговори
Плашат ни платено преди 6 години
А защо не пише, че в Гърция има по ТРИ предупредителни знака като нашия /бивш/ Е 24 преди всяка камера на пътя! ТРИ предупреждения за всяка камера. И всеки си прави сметката как да кара. Ползата е огромна-караме по правилата, няма инциденти, не ни глобяват. У нас явно искат с глоби да съберат кинти за заплатите на полицаите...
23
13
 
13
 
! Отговори
до обратния ефект преди 6 години
и аз така - Колкото повече ми рекламирате гърция ,толкова повече ще ви разказвам за "хубостите" и. Нито едно евро вече няма да видят гърците от мен . (е,освен евромилиардите ,които всички ние евроданъкоплатците Подарихме на хитрягите гърци)
22
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е писал статията е много далече от истината. Карал съм многократно в Гърция и няма такива глоби стига сте плашили хората с глупости, за сваляне на номера, отнемане на книжки и т.н. Карам си спокойно 140-150 на магистралите им а за другите пътища 100-110 и нямам грижи.Имам поне 10 000 км навъртяни в Гърция.
21
1
 
6
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
Мен ме глобиха за неправилно изпреварване до Слънчев Бряг. Настигнаха ме с полицейска кола и мисля че беше 30лв. фиша.
20
20
 
19
 
! Отговори
миланов преди 6 години
Много българи живеят в миналото и мозацъти им са пропити от пропаганда.Колко мързеливи били гърците,хитри византийци,гадни и лоши хора.Пълни глупости.Гърците и българите си приличат много.Първо,идвата народа,са с балкански манталитет,като има и щипка ориентал,тъй като сме били векове под турско робство,а и сме близо до ориента.Второ-еднаква религия.Трето-най обичаме да сме на маса,хапване,пийване,музика и танци.Разликата е че ние сме били под руско иго,което е оставило малко диващина в хората.
19
15
 
6
 
! Отговори
до бизнеспарко преди 6 години
хайде и ние да сме виждали ситония - села и пущиняк -сигурно е като твоето село ,затова ти харесва . Аз не харесвам мизерия и да ме лъжат фукливите гърци.
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 28 Ухапвания не получаваш, но гъмжи от морски таралежи по дъното особено долу към Атина крайбрежието и като тръгнеш с боси крака да влизаш в морето и след това ти остават от бодилите им къстчета по стъпалата ти. Болезнено е и трябва с игла да ги махаш.В България по Черноморието никога не съм виждал такава твар.
17
10
 
11
 
! Отговори
МИНУС преди 6 години
Единствения минус на Гърция е че трябва да се къпеш в Морето с обувки и дрехи , иначе рискуваш много ухапвания от най-различни гадинки .
16
2
 
39
 
! Отговори
роки преди 6 години
Най важното е ко те спре в полиция в Гърция,да не се правиш на много тежък.Диалога с полицията е полезен,но без грубости.Второ повечето глоби в гърция са от порядъка на 80 евро които ако платиш до десет дена,ти правят 50 процента отстъпка.Подкупи не се дават,да така е в Гърция,може и да имка криза но полицайте си вършат работата.Хората които работят в туристическия бранш,също си вършат работата.Качествотои на храната е много важно,както и доброто обслужване.Няма мързел,работи се на макс.
15
3
 
30
 
! Отговори
на дъното на Европа преди 6 години
Какви 20лв. за неправилно изпреварване в България бе, аз за 13 години шофиране не съм видял и чул да глобят някой за такова нещо
14
6
 
54
 
! Отговори
обратен ефект преди 6 години
С тази статийка не само, че няма да ме уплашите, дори напротив! Всяка година почивам в Гърция, премина ли границата - спокойствие. Не ме притискат таралясници 3.0 TDI, не ми пресвеяткват бързащите за Свети Петър, не ме засичат и изобщо е стоя на тръни. Спазвам правилата, и почивам спокойно, връщам се отпочинал, жив и без диария
13
13
 
28
 
! Отговори
Предупреждение преди 6 години
българите-камикадзета с голфове и аудита са заплаха за националната сигурност на Гърция. Българина като си вземе кола първото нещо което прави е да сгази няколко пешеходеца и да се забие в най-близкото дърво! Българите не могат да карат кола! 600 години са яздили магарета и москвичи и изведнъж кола! това е културен шок за телетата. Не си го причинявайте гърци!
12
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Карайте си спокойно и не се плашете! Няма да видите жив полицай на пътя. Но в градовете е пълно с камери на всяко кръстовище, така че там внимавайте. И е с моторетки от всякакъв вид, които се промушват между колите. Чудно ми е как половината карат без каски и не им пука.
11
2
 
21
 
! Отговори
м даа преди 6 години
Лично на мен ,Гърция и Турция не са ми по сърце , но за хора които не искат да се вътрят е добре . глоби има по цял свят и не за това трябва да си стоим 365 дена в панелката , трябва да подишаме въздух от време на време
10
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да живеете в страх не ходете в Гърия, стойте си на територията и чакайте поредния разгащен катаджия да ви глоби подло изскачайки от храсталака снимащ със няколко камери. Въпреки, че снимането без ваше съгласие е незаконно.
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 3 Пънчов маллоумник, тези глоби важат не само за българите, а и за всички на този свят решили да шофират в Гърция. Виж ни нашите смешни глоби и виж тяхните. Имаме още много да ги гоним.
8
6
 
24
 
! Отговори
аххх морето преди 6 години
Моля не ни сравявайте с никой, защото такива чудесии като при нас ги няма никъде, държавата на напомпаните,татуирани *** с черни немски коли, нямаме място за сравнение с никой...Едните решават закони в ущърб на норода си, а народа по чалготеки и кръчми и на айфоните на изплащане се прави на модерен цял ден по улиците, покритие няма, всеки харчи това дет го няма, пак някой ден ще му мислим.....ВСИЧКИ НИ МИНАХА С 200, бОЙКО СТАНА МИЛИАДЕР, А СЛУГИТЕ МУ ДЪРЖАТ ЦЯЛА БГ....
7
14
 
19
 
! Отговори
проверено преди 6 години
Идете на тасос на "най-хубавия" им плаж скала потамяс ,е там при лодките към 7ч сутринта и ще видите какво се излива на плажа от една тръба с диаметър 1м и как смърди като тръгне някоя лодка .Ама гърците си траят -никога няма да ви го кажат. А толкова много осиии - Не Мерси!А макриамос какво е ? -ми един багер хвърля бял пясък на плажче от Близката кариера за мрамор-буквално сте в кариерата -Отврат .
6
2
 
28
 
! Отговори
Византиеца преди 6 години
Така е Българино в Гръцко,хубаво лошо наше си е....?!В Европа е долу горе същото,невнимаваш ли - гориш.Време е и българина вече да стане десциплиниран шофьор.Приятен път.!!!!
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ако спазваме правилата пак ли да не ходим. Тия калинки имат ли си някаква идея защо правилата не се спазват само на територията.