Турция е под заплаха – този мит развързва ръцете на Ердоган

Правителството е в постоянна битка с вътрешни и външни "врагове"
19 юли 2017 20:20, Елка Василева
152
Турция е под заплаха – този мит развързва ръцете на Ердоган
Снимка: архив, Reuters

Създаденият от Ердоган мит, че Турция е под заплаха, успешно замъглява умовете на голяма част от турците. Може би защото много напомня на мита, от който се роди модерна Турция, пише Даниел Хайнрих в Дойче веле.

Да погледнем първо фактите. Преди две седмици германският правозащитник Петер Щойтнер изнесе в Турция доклад по IT-мениджмънт и опазване на електронната информация. Докладът беше в рамките на семинар, организиран от "Амнести интернешънъл". Щойтнер и неколцина активисти на "Амнести" бяха задържани и в момента се намират в предварителния арест в Турция.

Когато тази информация достигна до широката общественост, медиите буквално избухнаха: Щойтнер е съвсем обикновен човек, който не е извършил нищо престъпно; обвиненията срещу него са съвършено безпочвени, а потискането на човешките права в Турция вече е достигнало невиждани мащаби.

Параноя, недоверие и страх

С изблици на солидарност са пълни и социалните мрежи, но всичко това е без значение: турските власти изобщо не се интересуват от надигналото се обществено недоволство. Защото Петер Щойтнер и другите арестувани правозащитници са просто елемент в създаването на един гигантски мит.

След неуспешния опит за преврат, че дори преди него, турското правителство начело с Ердоган се намира в постоянна битка със своите вътрешни и външни "врагове". Общественият климат е отровен от параноя, недоверие и страх - нищо чудно, че в такава ситуация дори организации като "Амнести" се разглеждат като врагове.

От гледна точка на турското правителство няма абсолютно никакво значение каква безукорна репутация имат на Запад „Амнести” и сродните ѝ правозащитни организации. Дори напротив: добрият им имидж само задълбочава подозрителността на властите.

Митът, че Турция е под заплаха, успешно замъглява умовете на голяма част от турската общественост и твърде много напомня на мита, от който всъщност се роди модерна Турция. По онова време, всред хаоса на Първата световна война, Кемал Ататюрк обяви "война за независимост", прогони от страната чуждите империалистически сили и основа републиката. И до днес това надигане срещу външния "враг" е неотделима част от разбирането на турците за собствената им история.

Днешното турско правителство залага именно на този феномен, който не се влияе от общественото разслоение: страхът, че чужди сили ще проникнат в турската тъкан, е толкова вездесъщ, че - особено в синхрон с постоянните публични предупреждения за подривната дейност на вътрешните врагове, служи за оправдание на всички, абсолютни всички мерки за защита на страната.

Жертва на тази мания за преследване може да стане дори един очилат преподавател по IT-мениджмънт, който изнася доклад на семинар, организиран от правозащитна организация. Там просто не подбират.

Нищо няма да се промени

Половината от турското население ще продължи да подкрепя своя демократично избран президент и своето демократично избрано правителство. Нещо повече дори: тази подкрепа няма да спадне. Най-вече защото правителството на Партията на справедливостта и развитието дари много бедни хора с твърде големи икономически предимства.

Едва ли може да се очаква и помощ отвън - показват го действията на германското правителство и на Еврокомисията. След като съвсем доскоро поне на думи водеха сериозни публични битки, сега както Брюксел, така и Берлин сякаш гледат да разширяват и задълбочават отношенията с Турция. Причина за това са както споразумението за бежанците, така и конкретни икономически интереси.

В края на миналата година Европейската комисия изненада всички с предложението си да се разшири митническият съюз с Турция. А съвсем наскоро и германският външен министър Зигмар Габриел потвърди, че такава стъпка ще бъде и в германски интерес.

С две думи: бездействие отвън и параноични защитни реакции вътре в самата Турция. На този фон е повече от ясно, че Петер Щойтнер и неговите колеги няма да са последните жертви на разюзданите чистки в Турция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: ТурцияРеджеп Ердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
5
 
! Отговори
_Революционер_ преди 6 години
До Следите оставатПриятелче, основно Англия е финансирала турците, и им е давала английски оръжия, казвай го точно, Америка по това време не е знаела на кой свят се намира.....
21
2
 
11
 
! Отговори
Следите остават преди 6 години
Знаете ли с какво оръжие са избити въстанниците,скрили се в църквата в Перущица?С пушките Уинчестър,подарени им от нашите американски приятели.Следите от куршумите са запазени.Църквата не е реставрирана...
20
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29"пингвините с плакати не мислят ... те само носят плакати."Това е целта на Ердо. Да създаде общество от зомбирани пингвини, които сляпо да изпълняват заръките на вожда. Още по време на преврата когато турски граждани извадиха ятагани и започнаха да режат главите на войничетата разбрах че Турция е дивашка страна и Ататюрк е сгрешил много, като си е мислил че някога ще успее да ги цивилизова. Турция е поредното доказателство, че където има ислям трева не никне.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учи се от тарторите си мейдин сша.
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е да има повече пингвини с плакати като тоя на снимката.пингвините с плакати не мислят ... те само носят плакати.
17
2
 
5
 
! Отговори
::: преди 6 години
хаха мн реват тия, какво търсят в Турция , да вървят да изнасят доклади в ЕС!!
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Турция 1/3 са турци. Останалото са десетки милиони кюрди, араби, ислямисти, албанци и всякаква друга своллоч. Всички предпоставки за гражданска война са на лице. Севърския договор ще бъде приложен със 100 години закъснение. Ха хаааа
15
6
 
8
 
! Отговори
_Революционер_ преди 6 години
До ХА ХА ХА ХАААААААЗначи враговете на турция са журналистки, учителки и кюрдски деца, уау много страшни врагове имате....
14
2
 
3
 
! Отговори
DO HA-HA-HA преди 6 години
Abe, djuncho, nqma li koi da ti Hakne edin chetvurtit? Ili da go posmuchkash malko?
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пингвин с плакат
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевСелянин, ние българите вече сме в елита (ЕС). Мислете му вие с кюрдите, араби, руснаци и иранци за съседи. Наистина ли не осъзнавате, че без подкрепата на САЩ Турция ще бъде оглозгана жива?
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Симеонов и Сидеров бръщолевят глупости в момента по СКАТ
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевНе бъди толкова сигурен. Ердоган вече прекалява в манията си за величие и в гоненията срещу "враговете" и неудобните. Чистките и репресиите няма да останат без последствия за Турция. Повече от ясно е, че Турция няма никога да влезе в ЕС и е в НАТО само фиктивно. Въпрос на време е да бъде изхвърлена от там. Така или иначе Турция вече е в лагера на Русия и върви по пътя на Иран - изолационизъм и ислямизъм.
9
6
 
4
 
! Отговори
_Революционер_ преди 6 години
ердуган го гони яка параноя и агония, защото знае, че ако турция бъде нападната от всички страни, това ще е краят й, всички са и се наточили. От една страна ЕС, от втора Русия, от трета Китай, от четвърта Кюрдистан, Иран, и другите араби.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виждате ли онуй забуленото на снимката с плаката? Скоро в Турция всички моми ще са така! Ердо отпуши духът от бутилката! Ислям тръгне ли веднъж няма спиране! Вижте Иран и си мислете за Турция! Какви бяха жените в Персия през 60-те и 70-те с модерни дрехи и секси полички и какви пингвини са сега като дойдоха онези аятолахи-ненормалници! Репресиите са само началото по пътя към създаването на Ислямска република Турция! Кюрдите обаче няма да издържат и ще поискат своето. Комшииите сами си го направи
7
4
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Турция винаги е под...заплаха,откакто преди 567 години превзеха Босфора и Константинопол.Това е най...голямата културна катастрофа в световен мащаб и тепърва има да сърбаме...попарата на този варварски акт.
6
10
 
12
 
! Отговори
ккк преди 6 години
Не можете да преживеете факта,че Турция върви на пред ,а *** потъва с всеки изминал ден, няма спасение за ***...
5
3
 
5
 
! Отговори
stomin преди 6 години
Най-вече защото правителството на Партията на справедливостта и развитието дари много бедни хора с твърде големи икономически предимства.-ей това искат хората и за това се борят кой как може другото е вятър и мъгла
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЛКОТО ПО-ДЪЛГО УПРАВЛЯВА ЕРСДУХАН ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ТУРЦИ ЩЕ БЪДАТ ИЗБИТИ ОСВЕН ТОВА ТУРИЗМА СЕ УВЕЛИЧАВА :DЕРСДУХАН Е ПРАТЕН ОТ АЛАХ ЗА ДА ИЗБИВА МАСОВО ТУРЦИТЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ДОБЪР КОЙ ЛОШ НАКАЗАНИЕТО СИ Е НАКАЗАНИЕ :D
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес Турция достави 122 Бтр-а в Катар заедно с персонала. Също днес турското правителство гласува "джобни" за учениците в размер на 50 лири на ден (22лева). Държавата по този начин ще стимулира родителите да пращат децата на училище.