Клекалото и културната идентичност – гледна точка от Германия

Една смехотворна идея на Центъра за междукултурни контакти в Кьолн
15 авг 2017 21:33, Екип на Dnes.bg
126
Клекалото и културната идентичност – гледна точка от Германия
Снимка: ДПА /Дойче веле

Центърът за междукултурни контакти в Кьолн инсталира тоалетна, "отчитаща културните различия". Тя е предназначена главно за мюсюлмани. Всъщност, това не е мулти-култи, а расистки жест, твърди в коментара си, публикуван в Дойче веле, Керстен Книп.

Тоалетната е невероятно място. Тя дава на човека безгранична свобода. На когото му е спешно – бързо си свършва работата. Който пък има повече време, може да реши кръстословица или да прегледа някой комикс. Тоалетната е мястото, където човек физически преживява своята автономност.

Досега обаче не знаехме, че чрез ходенето по нужда хората дори съхраняват културната си идентичност. Научихме го благодарение на кьолнския Център за междукултурни контакти. Там инсталираха тоалетна, която отчита културните различия и така прокараха пряка връзка между изпразването на червата и колективната идентичност. С други думи, мюсюлманинът е човек, който по нужда клечи.

Чувствителните междукултурни посредници не се интересуват от факта, че и в Близкия изток вече си пробиват път тоалетните със седалка. И сякаш смятат за второстепенно обстоятелството, че мюсюлманите също ценят удобството, а и хигиената, която в тоалетната с клекало е далеч от оптималното.

Старият, нов ориентализъм

Тоалетната, "отчитаща културните различия", всъщност е съвременна вариация на добрия стар ориентализъм. За него палестинско-американският културолог Едуард Саид написа дебела книга. Формулирана накратко, тезата му гласи: европейците открай време хронично подценяват мюсюлманите, смятат ги за хора, които едва могат да четат и пишат, които нямат в главите си нищо друго, освен религия, и спешно трябва да бъдат превъзпитани. Тъкмо върху подобни възгледи европейците са изградили и целия си колониализъм.

Когато става дума за култура, чувствителните дейци в Кьолн може би трябва първо да помислят за друго. Например за средновековния философ Ибн Халдун, който анализира възникването на социални конфликти. Или за Мохамед Абдо, египетския либерален реформатор, смятан за основател на ислямския модернизъм на превала между 19 и 20 век. Или за починалия наскоро сирийски поет Низар Ал-Кабани, един от най-значимите арабски лирици, който призоваваше своите читатели да се отнасят критично към традициите си. Това са все титанични фигури, които по блестящ начин въплъщават културната динамика на исляма.

Подмолната враждебност към модерността

Но в кьолнския Център за междукултурни контакти явно се сещат за съвсем други неща. Там очевидно смятат мюсюлманите за някакви статични същества. За хора, които не се развиват, не се пригаждат, хора, застинали в своята традиция. Хора, които трябва да бъдат опазвани от всякакви промени, дори от най-баналните.

Подобен поглед може да получи подкрепа от съвсем неочаквана страна: от крайно десните привърженици на националната идентичност. Те също се съпротивляват срещу всякакви промени, те също не желаят и да чуят за динамиката на съвременните общества. Привържениците на тоалетната, "отчитаща културни различия", и крайно десните националисти намират общ език в едно: в подмолната си враждебност към модерността.

Любов към фундаментализма?

Авторите на идеята за това клекало стигат дори по-далеч. Защото тоалетната нарочно е инсталирана така, че да не сочи на югоизток, към Мека. Та нали голият задник със сигурност ще обиди Всемирния Творец. А ние си мислехме, че подобна скована и повърхностна ритуалност европейците всъщност са оставили зад гърба си още по времето на своите борби за свобода от Просвещението нататък. Очевидно сега тя се завръща през задната вратичка на тъй наречената "междукултурна чувствителност". Мигар трябва да заподозрем хората, измислили това клекало, в тайничка привързаност към религиозния фундаментализъм?

Всички мои арабски приятели ме уверяват, че нито житейското им щастие, нито интеграцията им се решават в тоалетната. И че смятат кьолнската идея за смехотворна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: Германиямюсюлмани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонименАбе не знам колко са значими достиженията на арабите и др. мюсюлмани в миналото, но знам, че сега не могат да направят нищо свястно, а развитието им - културно, научно и технологично,е спряло някъде преди 1000 г. За това директно можем да обвиним ретроградната им консервативна религия. Подигравките са си напълно заслужени.
86
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
96 - Е и - преди 1200 години ? А от тогава досега ? Какво ? Половината не знаят таблицата за умножение....Те таблицата за умножение половината не я знаят и тук и на запад. Виж само правописните грешки с които пишеш дори и ти!
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познай какво! Западния варварина се усети и изгради култура, прати хора в космоса, разви науката до невъобразими висоти, докато източния културен човек в момента живее в колиба от пясък, с изключение на разни шейхове, който ще умрат от глад, точно 5 години, след като спрат да им купуват леснодостъпния материал. Говориш за времената, в които религията им не е била от такова значение. Виж какво стана с Европа, през ренесанса, когато си извади главата от ... Църквата.
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
96 - Е и - преди 1200 години ? А от тогава досега ? Какво ? Половината не знаят таблицата за умножение.
83
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато на изток са гледали звездите, писали са поезия, полагали са основите на химия, физика, математика, медицина наметнатият с кожи западен варварин е клечал зад храстите по голяма нужда, бърсал се е с пръста и после със същият пръст си е чоплел носа.
82
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
клекалото е и по-хигиенично,и по-полезно за стомашно-чревния тракт..
81
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
За клетниците които си нямат понятие колко малко мозък имат!Нямаше да има Нобелова награда, ако не бяха мюсюлманите!За да ви просветя- всички древногръцки достижения на които се крепи съвременното ни християнско общество , са достигнали до нас благодарение на преписите от арабски!!!!!!Възраждането в Западна Европа започва благодарение на Кръстоносните походи, защото варварите- кръстоносци заграбват и малко наука!!!
80
1
 
10
 
! Отговори
неанонимен преди 6 години
До Анонимен89- я поразрови источната арабска история и ще видиш от къде ти идва и алгебрата и химията и медицината и астрономията тогава говори за нобелови награди,ако Нобел беше техен съвременник,щяха да оберат всичките награди,чети непредубедено и тогава пиши...
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За българина най-добрата тоалетна си остава "до дървото" и "зад храста", съответно за малка и голяма нужда.
78
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 89 Има и инженери и физици, химици, доктори, лекари, както и нобелови лауреати. В западните университети има стотици професори и научни работници, които също са мюсюлмани! Аз примерно съм адвокат в България и се определям като успешен човек! Така че запази заклеймяването за себе си и когато си на салатка и ракийка...хаха
77
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клекалото е много по-хигиенично от седалото.Каквито салфетки и книжки да слагаш преди да седнеш.Колкото и да е неприятно да си го признаят западните "цивилизации" са си мундари от край време.За каква хигиена ще ми говорят хора които не са се къпали,защото щели да се разболеят.И сега в Англия масово се ползват умивалници без смесители за топла и студена вода.Смесваш си водата в коритото и се миеш...като в средновековието.
76
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клекалото си е супер, освен това измиването с вода е несравнимо по-добре в сравнение със замазването с тоалетна хартия!
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А я проверете, какъв е процента на нобелови лауреати, дошли от тази религия....Ами проверихме, доста са.
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До баш Ибрикчи Не беше, чиу са и ти ! Просто беше много по-евтино.
73
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"европейците открай време хронично подценяват мюсюлманите, смятат ги за хора, които едва могат да четат и пишат, които нямат в главите си нищо друго, освен религия"Ъъъ ... Остава да ми кажеш, че не е вярно. Това ще противоречи на 95% от нещата, които съм видял. Къде са ислямските ми колеги инженери ? Къде са ислямските ми лекари ? Финансистите ? Адвокатите ? Съдиите ? Ислямските програмист ? Химици, физици ...А я проверете, какъв е процента на нобелови лауреати, дошли от тази религия.
72
2
 
12
 
! Отговори
Турист преди 6 години
Клекалото в Япония се нарича тип Японска тоалетна и е широко разпространено. Ислямът в Япония обаче е забранен.
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така се ОТТИЧАТ културните различия.Ако си спомняте преди години един унгарски скулптор беше направил арт инсталация на целия ЕС и България беше изобразена точно като това клекало.Тогава брюкселските зелки наредиха да се закрие с ЧЕРЕН саван WC--то.Никога не е късно да станеш за резил.
70
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
европейците открай време хронично подценяват мюсюлманите, смятат ги за хора, които едва могат да четат и пишат, които нямат в главите си нищо друго, освен религия, и спешно трябва да бъдат превъзпитани.че това нима не е вярно? Някакво значимо достижение, научно, техническо, културно да имат? Нищо.Имат само най-различни вариации на тема как се бие жена, как се обезглавява неверник, как се прави атентат, как да се правят на беззащитни и безпомощни докато ти се настанят в дома и почнат да диктува
69
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При клекалото човек заема естествеата поза, което води до поне две неща: по-добре и по-бързо си свършва работата и второто - изтисква се и апандисита и човек не боледува от апандисит
68
0
 
11
 
! Отговори
гошо преди 6 години
Има една зависимост между дълголетието и клекалото. Смейте се, но е така. Най-дълголетните народи, като японците, народът на Хунза и др. традиционно използват клекала за облекчаване на естествените си нужди. И това си има обяснение, седящата тоалетна причинява куп болести и това вече е доказано, вижте сайта squat.beinsa.info