Хроника на кризата: Каталунската независимост в 12 ключови дати

Кои събития от последните 7 г. доведоха до обявяване на независимостта?
28 окт 2017 07:30,
100
Хроника на кризата: Каталунската независимост в 12 ключови дати
Снимка: Reuters

Вчера Каталуния обяви независимост, а Мадрид отмени временно автономията й и уволни правителството й. По този повод агенция ДПА припомня, че разривът между Мадрид и Барселона назряваше в продължение на седем години и го обобщава в 12 ключови дати. Разбира се, кризата и желанието на Каталуния за независимост имат много по-дълбоки причини, но събитията от последните години определено са ключови. Да видим!

28 юни 2010 г. - Испанския Конституционен съд гласува срещу няколко члена от законодателен акт, разширяващ автономията на Каталуния.

Още по темата

11 септември 2012 г. - Първа демонстрация за независимост се провежда в Барселона и в нея участват над 1 милион души.

9 ноември 2014 г. - Първи референдум за независимост. Той се провежда въпреки забраната на Конституционния съд и няма официален характер. От 5,4 милиона гласоподаватели над 2 милиона гласуват и 80 процента одобряват отцепването от Испания.

27 септември 2015 г. - Коалиция, която иска независимост, наречена Заедно за "Да" (Junts pel Si), печели регионалните избори и съставя правителство с подкрепата на антикапиталистическата и отцепническа партия Кандидатура за народно единство (Candidatura d'Unitat Popula).

6 септември 2017 г. - Каталунският парламент решава да насрочи референдум за независимост. Вотът в парламента е бойкотиран от опозицията. Конституционният съд още на следващия ден го обявява за невалиден.

20 септември 2017 г. - Испанската полиция конфискува близо 10 милиона бюлетини за референдума и арестува 14 каталунски политици и представители в опит да провали плановете за гласуването. Следват улични протести.

1 октомври 2017 г. - Референдумът се провежда въпреки че полицията атакува избирателни секции. Ранени са стотици хора в сблъсъците с полицията. Петима души са приети в болница. Резултатите от вота са, че 90 процента от гласувалите искат независимост. Избирателната активност е 43 процента, според каталунските власти. Но референдумът протича без подходящо наблюдение и има съмнения за нередности при гласуването.

3 октомври 2017 г. - Обща стачка в подкрепа на независимостта на Каталуния. Областта е парализирана, а на демонстрация в Барселона излизат 700 000 души. Пет дни по-късно в Барселона 350 000 участват в демонстрация срещу независимостта.

10 октомври 2017 г. - Каталунският премиер Карлес Пучдемон казва, че областта има правото да обяви независимост, но отлага обявяването й, за да проведе преговори с Мадрид.

16 октомври 2017 г.
- Пучдемон отхвърля първи ултиматум от страна на правителството в Мадрид да се откаже от плановете за отделяне на областта.

19 октомври 2017 г. - Пучдемон не се подчинява на втори ултиматум на правителството, заплашващо с задействане на член 155 от испанската конституция за временно преустановяване на автономията на Каталуния.

27 октомври 2017 г. - Каталунският парламент одобри резолюция за започване на процеса за независимост. Сенатът на испанския парламент пък одобри прилагането на член 155 от конституцията и пряко управление над Каталуния. След което испанският премиер Мариано Рахой обяви, че уволнява каталунското правителство, разпуска каталунския парламент и насрочва нови регионални избори.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die WahrheitКосово и държава и народ не е била,ама я нарисуваха. Прав си - нямат нищо общо...
55
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die WahrheitЕ, и Косово беше част от Сърбия, но този факт е останал невидим за изказалия се...
54
3
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Направи ми впечатление от репортажите, че наред с раираното каталунско знаме, се вееха и някакви червени парцали със сърп и чук, после се разбра че "патриотите" които стоят в основата на протеста и искането за референдум, са от някаква крайно лява организация. Така, че не е трудно да се предположи, кой разлайва кучетата тук, май е същия на който са подчинени и нашенските леви и сигурно, и тук подстрекателите имат връзка с някой, като ген.Решетников .... !!!
53
7
 
5
 
! Отговори
Да живее НРКаталуния преди 6 години
Не може отявлени републиканци да живеят под един покрив с монархо фашистите в Мадрид. Да живее Републиката.
52
5
 
8
 
! Отговори
ИЗРОДИХА МЕЧТАТА преди 6 години
на де ГОЛ за ЕВРОПА от АТЛАНТИКА до УРАЛ . Нас ни натикаха в калта, като ни разрушиха икономиката и направиха ТЕХНИ МОЛове и изкупуваха почти всичко ново постоено. Искаха земята ни. И ни направиха ПОЛИГОН за изпитване на НОВИ ЛЕКАРСТВА, вредни стоки. 2, 3 ръка хора. ПОСТРОИХА ВОЕННИ ПОЛИГОНИ за да имат пушечно месо срещу РУСИЯ - последната страна в ЕВРОПА, дето не е стъпкана от УСА ботуша
51
2
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
53Кви троица? Вземаме над 4 МИЛИАРДА ?, като внасяме 500 милиона!!
50
5
 
7
 
! Отговори
Циник до 45 преди 6 години
Четеш ли?Слава богу - ако не друго - все още има "будни европейци", които виждат в какво КВАЗИМОДО Меркел, Юнкер, Макарон....превърнаха иначе светлата идея за обединена Европа!Диктатура на шепа лобисти, псевдолиберали, гейове, алкохолици, и педофили!
49
6
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
46 Каталуня и Косово нямат нищо общо! Каталуня е част от Испания и ЕС, а Косово НИКОГА не са били в ЕС! Има голяма разлика.
48
3
 
5
 
! Отговори
НЕ ЩЕМЕ НИЙ ТРОХИ преди 6 години
а искаме РАВНИ ПРАВА с другите европейци. РАВНИ СУБСИДИИ, достъп до пазарите ТАМ и отмяна на ДИСКРИМИНАЦИОННИ закони като този за това, да не може да се увеличават лозята с повече от 1% годишно. Да не би българското грозде и вина да направят конкуренция на ИСПАНИЯ, ИТАЛИЯ, ФРАНЦИЯ
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50 Нова Революция ти трябва на теб да видиш после бел вълк по пладне и да изтрезнееш
46
5
 
7
 
! Отговори
ЕС ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО преди 6 години
Вече няма равни права в таз деспотична машина , където управляват шепа НЕИЗБИРАНИ от хората чиновници. Само връзки, задкулисни договорки и ВЛАСТ на МОНОПОЛИТЕ. ПО законите ИМ ще ги познаете. ВСИЧКО ЗА ФИРМИТЕ на старите европейци. МАКАРОН показа , че царят е гол
45
5
 
6
 
! Отговори
Един преди 6 години
В момента в много страни от Европа почнаха да печелят изборите партии, които нямат идеология, а единствената им цел е да се махнат от ЕС. Мисля че и в България трябва да има такива.Аз ще гласувам за тях.
44
2
 
4
 
! Отговори
Циник до 53 преди 6 години
При анкета - 80% от брюкселските делегати открито признават, че са там за да лобират за определени интереси!Последен грозен ярък пример е промяната на законите на имиграцията! В Дъблинските споразумения - беше безпрекословно залегнал принципа, че всеки тарамбук е ДЛЪЖЕН да поиска убежище в ПЪРВАТА СИГУРНА СТРАНА ПО ПЪТЯ МУ! Слугинажа на Меркел го промени - и сега всеки тарамбук може да ИЗБИРА къде да поиска убежище...къде му е най-голяма далаверата! Извратения конструкт Брюксел - ще погребе Евр
43
5
 
7
 
! Отговори
ДОЛУ ЕС преди 6 години
СВОБОДА за КАТАЛУНИЯ
42
0
 
1
 
! Отговори
до мангал 2 преди 6 години
виж ко али резак бегай с в турция не стига че ядете бял хляб,спите на бели чаршафи и гледате цветни телевизори ами претенции никой турчин не е дошъл в балгария с жена си просто вашите баби са водили по лек живот
41
0
 
2
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
53 Циниче защо се правиш на идиоттт, нали гласуваш по определена от партиите листа на пропорционален принцип , така гласуваш и за БГ парламент с тази разлика , че имаш и преференциален вот отскоро , само дето те обърква този вот .
40
3
 
6
 
! Отговори
Споделям преди 6 години
Отвратен съм от ЕС, че за Косово може, а за Каталуния не може.Това лицемерие е гнусно! Вече съм против Европейския съюз.Нещо в мен се промени.От снощи съм така.
39
1
 
3
 
! Отговори
Циник до 52 преди 6 години
Няма такова нещо!Евроделегатите се "излъчват" от партиите им!Никой не ги е избирал пряко!
38
2
 
3
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
49 Няма такова нещо циниче . Европейският парламент се избира пряко от европейските граждани на Европейски избори . Ти нали гласува за Бареков и го вкара в Парламента
37
1
 
2
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
48 Не е и сръбска територия а българска но това е друг въпрос . Интересно признавате Косово за сръбска територия а не признавате Крим за украинска територия . Та Косово е влизало в някаква сръбска държава 90 години през 20 век и около 50 години през 13-14 век , толкова е сръбско Косово.