Масовото убийство в Крайстчърч съживява старите рани на Балканите

Споменаването на османското минало е постоянна тема на сръбските крайни националисти
Обновена: 20 мар 2019 09:10 | 19 мар 2019 21:33, Елка Василева
78
Масовото убийство в Крайстчърч съживява старите рани на Балканите
Брентън Тарант. Снимка: Reuters

Балканите го интересуват, той е отишъл там и герои на сръбските крайни националисти фигурират в неговия пантеон: извършителят на клането в Крайстчърч съживи раните на един район, травмиран от междуетническите войни през 90-те години на миналия век, пише Франс прес.

На кадри, разпространени в интернет и описани като заснети в колата, която е управлявал на път към двете новозеландски джамии, в които уби 50 души, австралийският десен екстремист Брентън Тарант слуша песен, възхваляваща босненския сърбин Радован Караджич.

Този подбудител на етническо прочистване ще разбере в сряда дали правосъдието потвърждава присъдата му от 40 години затвор за жестокостите по време на конфликта от 1992-95 г. /около 100 000 убити/, най-вече за геноцид, извършен в Сребреница срещу босненските мюсюлмани.

Още по темата

Сред имената, които Тарант бе изписал на пълнителите на оръжията си, фигурират няколко герои на сръбските националисти, известни с борбата си срещу Османската империя: Марко Милянов и Новак Вуйошевич, православни воини от XIX в.; Милош Обилич, рицар, убит по време на битката при Косово поле /1389/ - основополагаща за сръбската национална и религиозна идентичност; или средновековният княз Стефан Лазар, статуя на когото, издигната през 2016 г. в сръбската част на разделения град Митровица в Косово, сочи с пръст към зоните с преобладаващо албанско и мюсюлманско население.

По телевизионния канал Ен1 посланикът на Босна и Херцеговина в Австралия Мирза Хаджич посочи, че в тази песен, прославяща Караджич, "От Бихач до Петрово", се казва, че "трябва да се убият турците" - дума, с която православните сръбски крайни националисти назовават обичайно босненските мюсюлмани.

През османския период Балканите са били в продължение на пет века зона на контакт и на конфликти между мюсюлманския и християнския свят.

Споменаването на османското минало е постоянна тема на сръбските крайни националисти. "Република Сръбска в Босна няма никога да бъде Турция" - е класически лозунг на политическите митинги в сръбската съставна част на тази страна, която продължава да бъде разделена на основата на общностни линии.

Според местните власти Тарант е посетил района в края на 2016 г. - началото на 2017 г., като е бил в Черна гора, Сърбия, Босна и Хърватия, а след това в България през ноември 2018 г. Той е отишъл също и в Турция.

Ислямската общност в Босна оцени като "особено обезпокояващо", че "убиецът е започнал своето кърваво начинание под звуците на песен, възхваляваща военните престъпления в Босна" и "е очевидно вдъхновен от същата екстремистка идеология" като поддръжниците на идеята за Велика Сърбия през 90-те години.

В Косово бившият министър на външните работи Петрит Селими също посочи, че Тарант се е "вдъхновил от една специфична форма на национализъм за превъзходство на бялата раса, чиито корени са в Сърбия".

Последната междуетническа война в бивша Югославия /1998-99/ - конфликът между косовските албански бунтовници и сръбските сили, отне живота на 13 000 души, в голямото си мнозинство албанци.

"Войните и геноцидът, извършен от сръбските идеолози, са станали извор на вдъхновение за крайната десница навсякъде по света", написа Петрит Селими в Тwitter.

В Сърбия, както и в Босна, сръбски отговорни представители се надигнаха срещу това, което те разглеждат като смесване на различни неща.

Босненският министър на външните работи Игор Църнадак, който е босненски сърбин, осъди "антисръбската истерия" и изтъкна, че е "безотговорно да се прави връзка между ненормални действия на един объркан и болен човек и цял един народ".

Милорад Додик, сръбският член на колективното босненско председателство /той споделя председателството с един боснески мюсюлманин и един хърватин - бел.АФП/, критикува една "отблъскваща кампания" срещу неговата общност.

В Белград външният министър Ивица Дачич подчерта факта, че "Сърбия няма нищо общо" с това клане. Да се прави някаква връзка нанася "вреда на сръбските интереси", посочи той.

Колкото до крайнодесния националист Воислав Шешел, който е осъден за престъпления срещу човечеството, но все още е депутат в Белград, той лансира тезата за антисръбски заговор: "Диаболизирането на сърбите ще продължи, докато нашата страна не капитулира".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
15
 
! Отговори
Latif преди 5 години
Къде е сега Караджич? А държавата им? От 225 хил км2 на 77 около Белград. Жалка сръбска съдба.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А чакалът вие ли вие от ракетата...
15
3
 
8
 
! Отговори
Осман ага преди 5 години
Друго е насред Белград премиера на Сърбия да пее песента Осман ага на Ердоган нали7
14
14
 
17
 
! Отговори
Alkan преди 5 години
Моля се да не разпалиме пак Балканите. Да, аз Ердоан не го харесвам и освен за агресивен, смятам, че се меси не където му е работа. Но на този етап всичките балкански държави заедно не могат да се противопоставят военно на Турция. И ако стане мелето ще има пак окупация. А както знаете атлантическите съюзници не са много загрижени за нас.
13
5
 
24
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Няма никаква вяра,нито в едните,нито в другите,след като са вдигнали оръжие да убиват невинни хора,всички религиозни войни са лицемерни.
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е отдавна минало,всичко е покрито с прахняма време за опело, рупай манджа с грах.
11
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този така наречен терорист и герой който мрази турците Защо не убива невинни в Турция Може би защото нему стиска там християнския му *** ще цъфне като майска роза а след това обесен ще разбере какво е правосъдие
10
7
 
35
 
! Отговори
Петров преди 5 години
А сега някой да каже един турски писател, поет, композитор, учен, артист от времето на Османската империя? само главорези - от - до.
9
29
 
14
 
! Отговори
гостО преди 5 години
Интересен е факта,че всичко ЛОШО свързвате с Турция,а колко е истина е отделен въпрос. Смятам ,че българите имат чувство за малоценност ,заради управлението на османците и за това все, и за всичко е "виновен"Ердоган или Турция.Научете си историята,а не се подведе дайте по литературни произведения,те не отразяват истината ,а само я окепазяват.
8
5
 
29
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Сляпата омраза на Запада към всичко руско го докара до абсурден съюз с Исляма и до неадевкватната идея за всяка откровена западна вековна кръвожадност да изкарват виновни руснаците (или сърбите, което според Запада е едно исъщо).
7
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май ще се окаже че Тарант е учил история на Балканите по московските учебници. Е няма как да не станеш терорист ако повярваш на тази фейк история.
6
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съживява друг път. На някой много му се иска,но на Балканите живеят от векове стари народи,мъдри,и няма да тръгнат да се убиват едни други само защото на някой му се иска,и такива са му интересите.
5
6
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоганова логика: терористът от Нова Зеландия заслужава смъртно наказание. А какво заслужава терористът от Холандия Гюнеш Танъш ? Кажи Ердогане ?
4
11
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тарант само за няколко месеца престой на Балканите е разбрал простичката истина и тя е: За всички злини на Балканите е виновна Турция. От Турция идва злото на Балканите. Тарант може да се окаже един от малкото нормални хора в този луд свят...
3
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩО никой не задава простичкия въпрос-ЗАЩО точно тези две джамии, на края на света, са избрани за кървавата акция?Какво са проповядвали и какво е подготвяли точно в тези две джамии на края на света?
2
9
 
51
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Единственият краен националист, фашист, сатрап и диктатор на Балканите е кирливия мустакофес и чалмалия от Истанбул, ислямистът Ердоган. Врвме му е да отиде на молитва в джамията на Крайстчърч.
1
1
 
53
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Ако не е Дойче веле,ще е Франс прес....Но без дежурната по.мия естествено няма да останем.