Олга – момичето, което само се изправи срещу полицията на Путин

17-годишната спокойно прочете конституцията на полицаите
1 авг 2019 13:20, Нели Христова
531
Олга – момичето, което само се изправи срещу полицията на Путин
Снимка: Independent

Тя е крехка. Седнала с кръстосани крака на земята. Въоръжена само с малка книжка – конституцията на Русия.

Зад нея е най-свирепата анти-протестна полиция в страната. Десетки мъже, въоръжени с щитове, палки и каски.

Още по темата

Но подобно на мъжа, опитал се да спре танковете, вървящи към площад Тянанмън, момичето се превърна в събирателен образ на младите демократични хора, като само се изправи срещу силите за сигурност на Владимир Путин. Тя стана един от най-мощните символи на съпротивата срещу едноличната власт на президента.

Олга Мисик е на 17 години. А конституцията държи в ръце, защото в нея се споменава правото на мирни събирания. Момичето започва да я чете пред полицаите. Те, от своя страна, не знаят как да реагират на подобна проява, за това просто се оттеглят зад нея.

"Исках само да им припомня, че сме тук с мирни цели и без оръжия, но те не са“, казва Олга пред руският сайт Meduza.

"Не си и помислих, че някой друг освен тях ще ме чуе. Седнах на земята и започнах да чета конституцията ни, наблягайки на факта, че действията на полицията са нелегални“, допълва тя.

Последните протести в Москва бяха предизвикани, след като няколко лидери на опозицията бяха възпрепятствани от участие на изборите през септември. Но и  призоваха за повече свобода и откритост в Русия, където често изборите са смятани за подправени.

Конституцията често е развявана на подобни събирания, тъй като Путин често пренебрегва поправка номер 31 – правото на свободни събирания – за да предотврати протести.

"Несправедливостта притеснява всички. Днес е регионалният парламент в Москва. Утре ще е кметът на града. Просто е въпрос на време. Мисля, че е глупаво протестът ни да се вижда само като борба за свободното допускане на кандидати до изборите. Той е в защита на елементарни конституционни права, които не биха били поставяни под въпрос в една демократична страна“, казва Олга.

Момичето спокойно си тръгва от протеста. Полицията не посмява да я задържи. По-късно е арестувана на влизане в метростанцията.

"Те не се представиха. Не обясниха причината за действията си. Нямаше много хора около мястото. Хванаха ме за ръцете и краката и ме завлякоха в съседната уличка. Крещях, че ме нараняват, а те ми отговориха, че знаят най-добре“, споделя момичето.

Олга остава зад решетките цял ден. След месец започва процес срещу нея за присъствието на събитие, което се е провело без позволение. Тя е една от 1000 души, арестувани от московската полиция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
360
18
 
11
 
! Отговори
Някой си там преди 4 години
До АБЕЕ, сходно е положението! Нали толкова години от тях сме се учили, от "великият" СССР. Оплакват се в България от ниски заплати, лоши пътища, безработица ... а драпат за Русия, където е същата история, че и по-зле в много отношения. Но тя Русия излива огромни средства за пропаганда и влияние, вместо да ги влива в развитие на икономиката си и на райони, които са в плачевно състояние. Но не, по-важна е показухата - паради, войни, "можем повторить", "на Берлин".. - "непобедими и велики",
359
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-страшното нещо е латентния хо..мо...сексиализъм. Пълно е с мъже, които денеонощно си мислят за Путин, говорят само за него и за нищо друго, знаят във всяка минута къде бил, какво е правил или казал, кои кравари и овчари е е.. л и т.н
358
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До УбавиНовиниДнес "Много убаво, ами потърсете в ютуб Оля-конституция. Либеральная картинка и реальность"Яко е наситна. Четирима мъже влачат 40 килогравмово момиче. Да благодарим на Бог Путин,че само са я арестували а не е застреляна на място, както искат пишещите тук, хора с православни ценности.
357
5
 
0
 
! Отговори
Някой си там преди 4 години
До АнонименА колко са от Единна Русия, партията на Путин, управляващата партия? Те какво, не са се кандитатирали ли или те са тези "независиките" кандидати?
356
26
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една рускиня в ютюб показа как живее в Италия и обясняваше плюсове и минуси на живота там.В заключение дали в Италия е хубаво или не, тя самата каза: "Хорошо там, где нас нет!".Мисля, че превод не е необходим.Сами си правете изводите - самите руснаци говорят за себе си, стига сте хвалили тази чужда за нас държава Русия!!!От Русия какво добро сме видяли???После се чудите защо в България сме толкова зле - еми ей на заради това - заради "братската" помощ от Русия!!!
355
2
 
15
 
! Отговори
УбавиНовиниДнес преди 4 години
Много убаво, ами потърсете в ютуб Оля-конституция. Либеральная картинка и реальностьЩе видите какво представлява и как говори тази "бедна девойка"
354
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АБЕ НЯМА ЛИ ПОЛОНИЙ ЗА ТАЯ....А КВО СТАВА СЪС ПОЖАРА В СИБИР? В РУСКИЯ ВИ САЙТ НЯМА СТАТИЯ ЗА ТАЯ ИЗДЪНКА - ЕКОЛОГИЧНА КАТАСТРОФА! ИЗГОРЯ ГОРА С ПЛОЩ КОЛКОТО БЕЛГИЯ! ЦАРЯТ СЛЪНЦЕ НЕ СЕ СПРАВИ С ПРОБЛЕМА! САМО ХОДИ ПО ПАРАДИ, ДОСУЩ КАТО НАШИЯ ЛЕНТОРЕЗЕЦ - НЕГОВО КОПИЕ... ПОСЛЕ РУСНАЦИТЕ НЯМА ДА ИМА КВО ДА ПАСЕТТЕ))):
353
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, много неща се натараториха за "комунистическа" Русия (ха ха ха), "диктаторът" Путин, преследването на опозицията, пък то си има многопартийни избори там. А децата е по-добре да ходят да си учат уроците и да си играят с куклите, рано им е за игрите на възрастните
352
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До този момент са регистрирани 233 кандидати (171 от партии и 62 независими). Това са парламентарни партии и още шест, в различна степен на оппозиционност. Или 44 кандидати на комунистическата партия, 45 от либерално-демократическата партия, 41 от "Справедлива Русия". Сред независимите има осем членове на партията "Яблоко", има и още 39 кандидати от непредставени в парламента партии ("Родина", "Зелени", "Партия на растежа" и др.).
351
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досадна пропаганда - плоска и слаба.
350
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Около изборите за московската Мосгордума в Русия тази година има истински ажиотаж. Били са подадени 426 изявления за участие в изборите. 136 кандидати са отпаднали от сами, без да могат да представят по 4499 подписи в тяхна подкрепа. Още 57 са отпаднали при проверката на автентичността на подписите (сред тях 18 кандидати от различни партии и 39 независими). Комисията е установила като най-фрапиращото нарушение наличието в списъците представени от някои кандидати на подписи на мъртви души (починали лица)
349
8
 
23
 
! Отговори
varg преди 4 години
Полицията е на целият руски народ,не на Путин.А на тя и препоръчвам да иде да прочете някоя и друга книжка на Ислямска държава.
348
6
 
13
 
! Отговори
Ей драскачи преди 4 години
С бронежилетка е и си прави селфи. Една снимка ви направи смешни философи.С тия коментари журналята ще напраскат хиляди статии.
347
5
 
20
 
! Отговори
Juls преди 4 години
Ах каква трогателна история, почти ме разплака и ме накара да преосмисля гледната си точка. Безпорно безпристрастна и 100 % отразява нещата такива каквито са почтенно и морално както западната преса винаги прави.
346
3
 
11
 
! Отговори
хах преди 4 години
17 години а? Тепърва ще вижда, че совите не са това което са.
345
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТИПИЧНА СОРОСОИДКА ОТ ЖИДОВСКИТЕ ЕВРО ТОЛЕРАСТКИ ЛЕСБОС ))): ХАХХА ТОВА ЩЕ ПРОЧЕТЕМ СРЕЩУ НЕЯ ТУК, НИЩО ПО- РАЗЛИЧНО!ТЕ ПИТЕЦИТЕ АРСЕНАЛЪТ ИМ Е ПЛИТЪК КАТО УМОВЕТЕ ИМ - НЯКОЛКО ПСУВНИ ЗНАЯТ...
344
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Три дена и половина станаха.
343
9
 
11
 
! Отговори
Грета- Олга преди 4 години
Същата като Грета Тунберг, ама едната е майсторски насочена в новото социално и ляво- екологията и там на полето на нормалността си се дискредитира на воля като не лети със самолет или се пречка на инвеститори и заводи... Рускинчето- пак горкото за него е по тежката и олд фешън задача- да се бута в полицаите, ама нека се бута ще му дойде акъла.
342
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нали скачахте по площадите, а днес ви колят за 2лв. *** народ, пребита държаваУтре и конвенция за детето ще приемете и ще ви дават децата на обратни двойки.Яжте демокрацията с рогата и копитата
341
2
 
12
 
! Отговори
АБЕ преди 4 години
ДА ВИ СЕ СТРУВА НЯКАК ПОЗНАТА СИТУАЦИЯТА В РУСИЯ? КАТО ТУКА? АНАЛОГИИТЕ НЕ СА СЛУЧАЙНИ..