Държави от ЕС заклеймиха пакта Рибентроп-Молотов

Навършват се 80 години от сключването му
Обновена: 23 авг 2019 18:21 | 23 авг 2019 17:15, Елка Василева
183
Държави от ЕС заклеймиха пакта Рибентроп-Молотов
Снимка: архив, Reuters

Пактът между нацистка Германия и Съветския съюз за преначертаване на границите в Източна Европа в началото на Втората световна война бе колективно заклеймен днес от нападнатите тогава държави, предаде ДПА.

В разпространено днес общо изявление на външните министри на Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния се подчертава "болката и несправедливостта", произтекли от пакта Молотов-Рибентроп.

Този подписан точно преди 80 години договор за ненападение е съпътстван от таен протокол, който преразпределя територии в Източна Европа.

В изявлението министрите осъждат последвалото "тоталитарно управление", продължило десетилетия до разпада на СССР в началото на 90-те години.

"Нашите страни се възродиха като свободни и демократични държави след десетилетията тоталитарно управление" и преди 30 години "започнаха преход към демокрация, който накрая ни направи равноправни и силни членове на Европейския съюз", се казва още в документа.

Този нацистко-съветски съюз рядко се обсъжда сега в Русия, но победата на Съюзниците и особено тази на Съветите над нацистка Германия, сложила край на войната в Европа, все още е много почитан източник на национална гордост.

"За съжаление мнозинството млади руснаци днес остават в неведение за факта, че тяхната страна е влязла във Втората световна война като държава агресор в съюз с нацистка Германия", каза Дияр Аутал от Центъра за руски и евразийски изследвания към Харвардския университет.

По думите му желанието на руснаците да се възприемат като победители е разбираемо. "Човешката страна на войната, в която обикновените хора бранят страната си, често е героична и заслужава да бъде почитана. Но нейната политическа страна, агресията и военните престъпления са грозни и трябва да бъдат категорично осъдени", добави пред ДПА Аутал.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Много правилно:номер 11: Чест и почитания за този коментар. Аз съм на тотално същото мнение - ние сме освободени, но ментално сме си още роби... или поне мнозинството от народа.Докато не започнем да се образоваме исторически, а не пропагандно от подобни сайтове, няма да прокопсаме. В историята няма добри и лоши - има причини и следствия.
14
10
 
7
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Нацистките самолети бомбардиращи Лондон през 1940 са използвали *** бензин със благословията на другаря Сталин.
13
6
 
11
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
Едно е сигурно.Ако на Хилер не беше хрумнала малоумната идея за поход на изток, то днес със сигурност нямаше да има Брекзит,a щеше да има Waffen SS Großbritannien
12
4
 
23
 
! Отговори
Йово преди 4 години
А защо никой не осъди "Мюнхенското съглашение" от 1938 г. където ВБ и Франция дописват идентичен договор с Германия и Италия. Сега не е модерно в либералните меди да се пише че именно "Рибентроп-***" е еквивалент на "Мюнхенското съглашение".
11
4
 
7
 
! Отговори
Много правилно: преди 4 години
Един дето никога не е живял, никога не се е раждал, а е тежка художествена измислица от две хилядолетия наакал тая земя жестоко и има много за unfucker-a да оправя ... Сега ще ме прощавате за избора и за молбата. Но българите не сте свободни хора, а сте освободени. Свободата ви не е свобода, а е свободия ... Та да си говорим честно, работа и дисциплина или далавера и тарикатлък.
10
17
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
дерзай ***, защитавай комунизма, урааааааа, марш към Расия, там е супер
9
14
 
17
 
! Отговори
x преди 4 години
по-добре лоша демокрация отколкото добър тоталитаризъмпри демокрацията може да се развиеш, да изразиш себе си, да "разпериш криле", докато при тоталитаризма си поставен в икономически, географски и духовни рамки
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меджу другото "NAZI" е съкращение на национал-социалисти .
7
6
 
3
 
! Отговори
Виц на деня: преди 4 години
Пет века Аллах говорел: Тая земя е моя! Те вярват в мен! А тия дето не искат ще ги накарам...Христос казал: Ама преди беше моя! Те още вярват в мен!Тангра рекъл: А още преди това беше моя! Вярваха в мен преди ти насила да ги накаш да вярват в теб!Сто и петдесет години разправията е същата плюс още десет.Накрая се намесил Хачиман: Като ви гледам какви сте ги вършили, нямате право да припарвате тук, марш на всички от тука, аз поемам ...
6
3
 
19
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Ама тия за журналисти ли ги имаш ! Майтапиш ли се ?
5
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предвид разпределението на зоните на влияние, добрият бял рицар Чърчил, спомняте ли си как разпределяше зоните на влияние със Сталин? На една салфетка?Или щом иде реч за комунисти - това е пъклено дело, но щом са нашите "съюзници" - това е най-прекрасното нещо.Вие сте срам за обществото.
4
6
 
35
 
! Отговори
Унуфрий преди 4 години
Интересно, и поляците наредени до Балтийски държавици и мамалигарите, с кои очи? Доколкото си спомням, при Мюнхенското споразумение, което урежда въпроса за анексирането на Чехословакия, именно Полша получава части от съседната страна, и приема "даровете", така че с какви очи точно те излизат да говорят, мистерия е за мен това тяхно лицемерие?!!
3
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия посочените държави са толкова пропаднали след 30 години демокрация, ченеми се пише и нашата държава е още по надолу и от тези
2
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдаааа пропагандни новини... какъв по-хубав завършек на петъчният ден. Сега през целият уикенд ще имаме тема за омраза към комунизъма и комунистите.Да бъде пропаганда, да бъде омраза.ПС Драги журналясти, щяхте да сте забавни, ако маниерът ви на писане и израване не беше толкова нисък.
1
16
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Нашите страни се възродиха като свободни и демократични държави след десетилетията тоталитарно управление" и преди 30 години "започнаха преход към демокрация, който накрая ни направи равноправни и силни членове на Европейския съюз"АХАХАХАХАХАХАХАХ ГОТИН ВИЦ