Kızıl Goncalar - сериалът, който породи политически скандал в Турция

Една романтична история, но филмът предизвика реакции
16 яну 2024 12:57, Александър Попов
81
Kızıl Goncalar - сериалът, който породи политически скандал в Турция
Снимка: FOX TV

На пръв поглед филмът прилича на романтична любовна история. Но всъщност е политически и породи голям скандал. Властта смята, че той е обида за исляма и нарушава моралните ценности на Турция, пише "Дойче Веле".

Сериалът, във връзка с който в момента в Турция се спори ожесточено, се казва "Kızıl Goncalar" или „Алени пъпки“. Звучи като нещо романтично, отбелязва „Зюддойче Цайтунг“, но както посочва изданието – същността на сериала е политическа: говори се много за това, което вълнува страната; за това каква би искала да бъде Турция – светска или все по-ислямска държава. Именно поради това срещу сериала в турския орган за контрол на медиите са постъпили рекорден брой жалби – общо били 32 000, казва говорител на турската служба пред германската осведомителна агенция ДПА.

В крайна сметка контролният орган издаде двуседмична забрана на телевизия Fox TV да излъчва сериала, тъй като „нарушавал „националните и морални ценности на обществото“, пише „Зюддойче Цайтунг“. Освен това телевизията трябва да плати глоба, а мястото, на което се снима филмът, е блокирано. Австрийският „Курир“ изтъква, че в последните години турското правителство е засилило натиска срещу телевизията и радиото – особено по отношение на продукциите, за които се твърди, че нарушават семейните или социални ценности. Проправителствените медии обявиха, че сериалът е враждебен спрямо исляма.

Семейните и социални ценности

Филмът представлява алегория, посветена на отношенията в турското общество. В центъра на повествованието е жена с името Мерием, която в началото на 2023 година заминава със съпруга си и с дъщеря си от засегнатите от земетресението райони в Истанбул. Семейството принадлежи към ислямска секта, която ги е приела. Всичко това е фикция, но напомня силно за общността „Исмаил Ага“, която е приближена на правителството на Ердоган. Тя попадна в центъра на медийното внимание, обяснява „Зюддойче Цайтунг“, след като допусна мъж да се ожени за шестгодишно момиче.

Изданието разказва сюжета и по-нататък: на другия полюс в сериала е светски психиатър – кемалист по убуждения, който лекува един от членовете на сектата. Т.е. един срещу друг се изправят двата полюса на турското общество. Става дума и за това как членовете на сектата се отнасят към представителите на държавата като например полицаите. Показани са фанатици, които заради близките си отношения с правителството се чувстват над закона – и гнева на другите, на светските хора.

Именно светски ориентираните турци подкрепят смелостта на телевизионния канал, който се ползва с все по-голям зрителски интерес: първата серия е била гледана от над четири милиона души, при втората, която засега е последна, аудиторията почти е надхвърлила седем милиона. За зрителите сериалът е един вид вентил, от какъвто те имат нужда, особено след преизбирането на Ердоган миналата година, пише „Зюддойче Цайтунг“.

Не чак толкова фиктивна история

Fox TV е една от малкото турски телевизии, които все още си позволяват известна дистанция спрямо правителството, пише германската медия. В третата серия, която Fox TV възнамерява да излъчи след принудителната пауза, става дума за това, че малолетната дъщеря на Мериам трябва да бъде омъжена. Оттам нататък не е изненадващо, че и общността „Исмаил Ага“ наред с другите се дразни от сериала. Сектата настоява за забрана. Тя засега не е наложена, но може да се предположи, че борбата ще продължи – с помощта на влиянието, с което сектата разполага в Анкара.

„Зюддойче Цайтунг“ заключава, че оттук нататък историите на "Kızıl Goncalar" ще са две: едната ще е фиктивната на екрана, която отразява това, което се случва в действителност, а другата – реалните проблеми около самия сериал: как се отнася страната към него – към фикцията, която съвсем не е толкова фиктивна. След наложената забрана от контролния орган режисьорът написа в платформата Х, че работата продължава. Т.е. - и сериалът ще продължи, както и скандалът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: Турциясериал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
11
 
11
 
! Отговори
Предпочитам преди 3 месеца
Турски сериали да Гледам отколкото индийски
20
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днес беге залива с новини за турция, все едно някой се интересува по някакъв начин от нея. Явно толкова няма какво друго да преписват мисирките. Добре, че има да ни напомнят за турциа, че съвсем ще забрави човек, че тая държава съществува
19
4
 
13
 
! Отговори
Е това е което преди 3 месеца
Не е хубаво че дори и да е политически трябва да имат свободата авторите да си изразят вижданията за политиката а явно не е много свободно там иначе е хубава държава Турция.
18
1
 
12
 
! Отговори
Редактора, преди 3 месеца
Ти си по голям ислямист от ходжата, бре! Жената на снимката със забрадка, ти си й сложил надписа като фередже!
17
13
 
11
 
! Отговори
Неможете преди 3 месеца
Да достигнете нивото на турците БеГе лузъри ГанYOвски
16
6
 
4
 
! Отговори
Ти си болен мозък преди 3 месеца
13 Себе си ли питаш.Тук става сува да сериал не да ислям и песофили Ава кой каквото го влече.
15
11
 
13
 
! Отговори
Емпайър Стейт преди 3 месеца
И тези искат да възстановяват Отоманската империя и влиянието й в предишните й граници..Видите ли, това е най-хуманната и най-цивилизованата империя дала култура и развитие на Балканите, Близкия Изток, целия свят и Марс.
14
19
 
9
 
! Отговори
Каквото и преди 3 месеца
Да говорите Турция е велика държава за разлика от България
13
6
 
33
 
! Отговори
Некъф преди 3 месеца
Колко е хубав исляма като религия ама за педофилите. Колко извратен трябва да си за да позволиш брака между някакъв на 40 години и дете на 6 години!
12
13
 
13
 
! Отговори
Гн Алтънбаш преди 3 месеца
Значи е хубав сериалът дано са го излъчат по БТВ или това !Че БеГе плебеите такъв политически сериал са не кадърни да направят.
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Али Ръза ще получи пак инфаркт. Бас ловя.
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При Ердо няма как да станат по-светска...
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Германски филми не може да гледаме защото са скъпи . И не купуват. Турските са евтини .
8
8
 
4
 
! Отговори
ДжурнаГлистика преди 3 месеца
Донос.бг - пропагандата,която се лее нон стоп 24/7, следвайки мейнстрийма на господарите и цен3урналисти,триещи яростно неполиткоретните коментари...
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От снимката се вижда , че двамата гледат много мръсно.
6
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
do бабата като нямате български сериали ще гледате турски, турците са на светлини години пред всичко българско
5
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Турция не е онази назадничава държава и показва забележително развитие като вече изпревари повечето държави на Балканите, въпреки, че те са членки на ЕС! Това е разочароващо за ЕС, но не и случайност- поведението на АВстрия спрямо България и Румъния за Шенген е доказателство за това! Турция не показва БВП пълно с услуги и раздути глупости, а с реално производство! Германците хубаво ги пишат тия статии, но ако не си обуздаят австрийските пудели няма да има прогрес в ЕС!
4
4
 
21
 
! Отговори
МВР Е МАФИЯ преди 3 месеца
В Турция, Гърция и Италия удариха мафията, в България такава няма според търговеца на наркотици и смърт Бойко Методиев Борисов!
3
19
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
докога ще ни представяте турските сериали по телевизиите сега е 21 век не гледамподобни турски прос-то-тии това е подигравка с българите да си губим времето сподобни извращения малко ли ни бяха 500 години та всяка вечер още от същото
2
7
 
8
 
! Отговори
Най добре преди 3 месеца
Е да сменят това гнусно заглавие!