Фицо предсказал, че ще има стрелба срещу членове на правителството

Той обвинява медиите, че разпалват ненавист срещу властта
16 май 2024 15:10, Нели Христова
190
Фицо предсказал, че ще има стрелба срещу членове на правителството
Снимка: БГНЕС

Словашкият премиер Роберт Фицо, срещу когото вчера бе извършено покушение, е предсказал преди месец, че в страната е възможен политически терор срещу членове на правителството, съобщиха чешки медии. От миналата есен той оглавява правителство на националистична популистка коалиция, и не крие, че е вдъхновен от унгарския си колега Виктор Орбан.

На 10 април той публикува в профила си във Facebook изявление, в което обвинява опизицията и лоялните й медии, че разпалват ненавист срещу властта.

"Правителствените политици ругаят неприлично на улиците, и само чакам кога това разочарование, което така интензивно задълбочават Denník N, Sme или Aktuality, ще прераснат в убийството на един от водещите правителствени политици. Не преувеличавам нито на милиметър", казва Фицо.

По думите му, публични лица в Словакия, които подкрепят властта, "биват публично съсипвани само защото си позволяват да имат друго мнение, само за да се избегне трето поражение след загубата на парламентарните и президентските избори (има предвид изборите за Европарламент)", съобщава "Сега".

Тогава Фицо обвинява привържениците на опозицията в това, че "сеят гняв, ненавист и ненормалност по отношение на фундаменталните ценности и етичните въпроси" и "се държат така сякаш са им отнели разсъдъка".

Още вчера опозиционните партии се разграничиха от 71-годишния Юрай Цинтула, който изпрати 5 куршума в тялото на словашкия премиер. Дори бе пуснато нещо като изявление на стрелеца след ареста, че е стрелял, "защото не е съгласен с политиката на правителството срещу свободата на медиите".

Местните медии разкриха, че преди години Фицо е членувал в организацията "Словашки бранници". Бяха открити негови снимки с организацията във Facebook.

Организацията си е сътрудничила в прокремълското движение на мотористи "Нощните вълци", а лидерът й е посещавал тренировъчен лагер на руското национал-патриотично движение "Народен събор", където обучението са водели бивши служители на руските спецчасти. През 2022 г. "Словашки бранници" съобщават, че се разпускат. Преди това са подозирани в пронацистки уклон.

Вицепремиерът Тамаш Тараба съобщи късно снощи, че след операцията, продължила 3 часа и 40 минути, Фицо се намира в тежко, но на този етап стабилно състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от Артф@кти
Стефания Колева и Деян Ангелов в новия стендъп театър "Без гаранция"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Укро пропагандата сее омраза.И тук заплашват често български политици.В коментарите нон стоп заплашват макар че напоследък взеха да се държат малко по-добре.Мисля,че напоследък взеха да отказват дрогата и имат проблясъци,че комунисти не съществуват от над 30 г. и просто халюцинират.
148
1
 
6
 
! Отговори
Килърът преди 2 седмици
Правнук на Добри Чинтулов! Срам и позор за нас българите!
147
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Правилно е предсказал. "Мирната и толерантна" либерастия прибягва и до убийства, атентати и заливания на картини със боя, веднага след като разбере че нормалния човек не мисли по техния начин.
146
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Случайно 144---- НЕ, украинка е жената на атентатора. Ей, цяла Европа си взе белята с тия украинци, калпав народ.
145
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Юрай Чинтула е членувал във забранена проруска фракция през 2016 година!!! През 2024 го наричат "радикализиран вълк-единак". Познайте, КОЙ?
144
1
 
11
 
! Отговори
ДАЛИ? преди 2 седмици
Дали сега Словакия ще изгони АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАНИК заради организирането на покушението над премиера на Словакия? Или само ще отзоват военния аташе? Или представителя на ЦРУ, който е замесен в случая? В опита за убийство на словашкия премиер.
143
3
 
3
 
! Отговори
Случайно преди 2 седмици
жената на Фицо е украинка, а него го има на клипове, как скандира да живее О_крайна. Съвсем случайно...
142
10
 
5
 
! Отговори
Голям майтап преди 2 седмици
Оказа се,че Фицо го нафица изперкал пенсионер,член на паравоенна банда,близка до Нощните Вълци на Вова. Мечтаещ за въстановяването на социализъма и вярващ в борбата срещу НАТО и ЕС. Терорист,като всеки комунист.Това е реалността,колкото и да пищят копейките по вестниците.
141
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Фашисти в България, Словакия и навсякъде...
140
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Словаците през 90-те години имаха един подобен като Фицо -Владимир Мечиар. Голям зор бе докато го разкарат и да потеглят по-бързо към ЕС.
139
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 143 А твоята е на светъл елф?
138
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Българин 36 Ти не си българин бе, ти си просто полезен за посолството иидииоот! Нарочно си слагаш аватарче "Българин" за да могат вечерта да ти плащат от сороското НПО за провокационните постове, всичките вредни за Българи
137
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"До Анонимен 141 Ти подкрепяш Путин, а хората които искат да живеят свободно - демокрацията." - А ти чувал ли си за развалена плоча. Това по-долу го коментирахме вече. Или ти плащат на коментар и гледаш да правиш бройки? Има келипир и затова си "за" Запада, така ли? През 1983-а щеше да си "за" БКП, защото тогава там щеше да има келипир. За Бай Ган_ьо чувал ли си или черпиш сведения за него от себе си?
136
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като го гледам на Фицо има Текезесарска физиономия
135
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 141 Ти подкрепяш Путин, а хората които искат да живеят свободно - демокрацията.
134
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това ги чака всичките копейки след Фицо идва ред на коцето Копейкин после на Орбан и след това Путин
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"До Анонимен 137 Общите приказки продължават." - Мисля, че вече стана ясно кой какво подкрепя. Аз демокрацията, свободата и мира, а ти налагането на мнението ти чрез сила. Тогава аз съм с демократично мислене, а ти с авторитарно. За който и да гласуваш това не променя същността ти. Хайде хубава вечер и другия път вместо веднага да пишеш на някой, че подкрепя Путин, се замисли малко (ако изобщо можеш да мислиш) дали така не вредиш на Запада, демокрацията и свободата (нали уж ги защитаваш)!
132
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Страшен вой надават западните либерали. Ръкопляскат на терора над демократично избрани политици докато се крият под полите на украинките. Не се бойте драги либерали, ако украинците се предадат и Вие ще имате шанса да коленичите на фронта да защитавате Вашите феодали - Урсула и БайДрън. Но до тогава... Не се излагайте - не се преструвайте на демократи докато ръкопляскате на фашистки приоми. ;)
131
0
 
3
 
! Отговори
Рендето преди 2 седмици
Ами немат опит хоратъ у Словакия с подобни политически атентати, туй да не ти е Кравефермата с традициите си!!!
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 137 Общите приказки продължават.