Създател на "Новичок": Не очаквам Скрипал да се възстанови!

Бях шокиран. Усещам част от вината си, призна Вил Мирзаянов
Обновена: 19 мар 2018 11:21 | 18 мар 2018 21:30, Красимир Ангелов
76
Създател на "Новичок": Не очаквам Скрипал да се възстанови!
Снимка: Reuters

Химическото оръжие не е отбранително оръжие за отбраната на страната. Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора, заяви руският експерт по бойните отровни вещества Вил Мирзаянов в предаването „120 минути“ по bTV. Самият експерт е работил по създаването на станалия печално известен "Новичок", с който бе отровен бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Още по темата
Живеещият в изгнание химик изрази мнение, че поразените от веществото никога няма да се възстановят.

Според Мирзаянов няма как терористи да се справят със синтезирането на "Новичок", а само Русия сред развитите държави притежава технология, която да позволява преноса на отровата в два отделни и слабо токсични компонента.

"Аз участвах и в създаването и в изпитването и в превръщането на този материал в оръжие. Бях шокиран. Усещам част от вината си за създаването на това оръжие и ако ме питат английските журналисти, бих казал по повод този атентат, че моля за прошка. Чувствам вината си. Аз се боря срещу това оръжие", заяви химикът.

Той обясни подробно и как влияе върху човек отровното вещество. То започва със стесняване на зениците на поразения, тъй като все по-малко светлина попада в очите на човека. След това започва затруднено дишане и дишането може изобщо да спре, ако дозата е достатъчно голяма. След това започва повръщане, разстройство, конвулсии, които ако не бъде използван антидот своевременно, могат да убият човек.

"Когато настъпи времето на реформите в Русия, на демократизацията, реших открито да представя своята гледна точка пред публиката. Първата статия беше игнорирана навсякъде, включително в Русия и в САЩ, но когато открито заговорих за "Новичок", ме арестуваха.

Защо? Защото Русия се готвеше да подпише Конвенцията за забрана на химическото оръжие, но в същото време искаше да запази новото поколение от своето въоръжение скрито от обществеността от възможностите за контрол", подчерта  Мирзаянов.

Той бе категоричен, че единствено Русия е измислила, синтезирала и изследвала всички свойства на „Новичок“, изпитвала ги е на всички етапи върху животни. „След това превърна "Новичок" в оръжие и го изпитала в открития полигон в Казахстан. Единствено Русия разполага с такива познания, за да създаде тези компоненти за бинарни съставки и след това на място да ги използват срещу целта. За другите страни това е тайна. Те не го знаят. Това вещество не влиза в списъка на забранените отравящи вещества. Не влиза в Конвенцията за забрана на химическите оръжия. В целия свят "Новичок" не съществува", подчерта химикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
xaxaxaxaxa
26
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Замислете се, че този скандал идва в изключително удобен момент за Путин, да консолидира електората му. Сега, като резултатите от изботрите са почти известни, се оказва че той има дори по висок резултат от очакванията. И всичко това на фона на пропадаща държава и икономика. Успя да настрои донрите руснаци срещу злия запад. Използва външната политика да замаже вътрешните проблеми. При това като по учебник. Че някой и друг дал фира - и друг път сме го виждали.
25
7
 
50
 
! Отговори
бай х преди 6 години
Живеещият в изгнание химик изрази мнение... защо не напишете че избягал в америка със всички документи за новичок ... и работи за американците .. и те също имат формулата за този газ
24
10
 
23
 
! Отговори
Слънчарски преди 6 години
А и трето - Мирзаянов е ЕДИН от създателите, а не единствен създател. Той е работил по част от формулата и няма как да знае за останалите части от нея. Всички тука ми се филмирате от разните Агент 007 измишльотини, където 1 учен държи тайната на химическо оръжие за масово унищожение. Формулата, процесът и инвентара вероятно са толкова сложна, че са писани на десетки страници и никой от отделните учени не е имал достъп до записките на другите.
23
3
 
21
 
! Отговори
до23 преди 6 години
а американците двете кули...
22
33
 
15
 
! Отговори
lol преди 6 години
руснаците си преизбраха президент, под чието командване избомбиха собствените си жилищни блокове, за да започнат война в Чечня, вие за някакво мизерно химическо оръжие се кахърите. те ако всички руснацу в изгнание се разприказват, лошо ще ви стане. няма по-човеконенавистен режим от този в москва
21
7
 
22
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Само Русия имала технология за разработването на Новичок. Вече не се ни опитват да измислят нещо по-смислено което да може и макар едвам едвам да мине за истина. Да живее радио Свободна Европа създадено от ЦИА, Дойче Веле флагмана на "западната истина" ... Прави сте руснаците са майстори за фалшиви новини и пропаганда. Браво за вярващите.
20
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1. Това не е руски, а американски експерт. На какво основание го наричате "руски", след като от 1995г. живее в САЩ, и по националност не е руснак, защото е татарин и дори е "президент на независим Татарстан в изгнание".2. Какво общо има Русия с БОВ, разработчика на което от 23 години е в САЩ?3. Британците не е било нужно да пренасят веществото чак от Русия, военна хим.лаборатория е само на няколко километра от мястото на инцидента. А тази лаборатория не веднъж е тровила хора още от ПСВ.
19
16
 
7
 
! Отговори
Слънчарски преди 6 години
До Алфа #10Защото първо никой няма да го пусне да излезе от Русия с такова химическо оръжие, още повече че са го следели под лупа и е бил под домашен арест с години преди да напусне страната.И второ - той не може да го създаде повторно сам. Химически агенти от такъв висок клас и с такава сложност се правят с години и от екип от различни химици, експерти в определа част. Все едно 1 човек да прави филм с качеството на Властелина на Пръстените. Това не е като да смесиш само водород с кислород.
18
6
 
11
 
! Отговори
до решетников преди 6 години
според теб , значи НАТО е решило да се самоунищожи, добре че не са мало ум ници като теб ...
17
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЪЗДАТЕЛЯТ НА НОВИЧОК ЩОМ Е В АМЕРИКА, ЗНАЧИ ТАМ ГО ПРОИЗВЕЖдАТ.+Убиецът се издаде сам.
16
29
 
10
 
! Отговори
Решетников преди 6 години
Чета *** коментари и се чудя на логиката на авторите. Не е въпрос дали са отровили някакъв двоен агент, а че е използвано химическо оръжие на територия на НАТО от Русия. Това е война. И този който си я поръча ще я получи.
15
3
 
29
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Химици двойкаджии готвят в домашни условия Екстази(МДМА) , Мета амфетамини и всевъзможни субстанции ,какво остава в професионална лаборатория с опитни Химици при условие че имаш рецептата а за съставките трябва да посетиш само Агро-аптеката.
14
3
 
30
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Този е нагледен пример за национален предател, който за пари е готов да предаде и майка си.
13
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този предател отдавна е британски агент и е предал знанията си на света и службите.
12
3
 
36
 
! Отговори
Химик преди 6 години
Слушах го днес Мирзянов в предаването 120 мин. който каза че само високо технологична нация е способна да създаде Новичок затова Русия е виновна.Пълен смях!!!Ако до преди 40 години е било така то днес, при положение че формулата я има в интернет, що годе всяка свястна лаборатория ще може да създаде веществото.Да не говорим че съставките за новичок са безвредни сами по себе си и се използват широко в земеделието.
11
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Усещал част от вината си, но дал технологията за производство на целия свят, написвайки книга за това... Как имигрант със специалност разработка на химически оръжия става милионер в САЩ? Някой да има идеи?
10
3
 
25
 
! Отговори
Ивчо преди 6 години
тоз чичак каза че всяка технологично развита държава би могла да направи двете съставки на таз отрова. Малко плахичък беше, мн мн не рипаше срещу Русия че знае за дългата ръка....
9
7
 
47
 
! Отговори
Алфа преди 6 години
Защо никой не му задава въпроса на господин създателя на "Новичок" дали случайно той не е "услужил" с изобретението си на някои английски или други доброжелатели на Русия за да постигнат целите си по компрометирането и' пред света?
8
3
 
37
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
И това вещество, имайки в предвид, че може да се използва за оръжие е останало в тайна, при условие, че след разпада на ссср всичко се изнасяше на кило и всякакви 'достойни' люде изведнъж заживяха прилично при доскорошния враг... Тая история е една малка част от истината, която никой няма да сподели..