След успеха с Ким Тръмп с нова цел – топи ледовете с Путин

Двамата ще се видят следващия месец на срещата на НАТО
159
След успеха с Ким Тръмп с нова цел – топи ледовете с Путин
Снимка: Reuters, архив

Броени дни след историческата среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, администрацията на президента Доналд Тръмп прави стъпки към нов диалог с друг дългогодишен противник - Русия, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Още по темата

Очаква се президентът Тръмп да се срещне с руския президент Владимир Путин следващия месец, докато е в Европа за срещата на върха на НАТО, според висш служител на администрацията и двама дипломати, запознати с графика. В съответствие с тези планове Тръмп заяви пред репортери вчера, че "е възможно" да се срещне с Путин това лято.

Инициативата за диалог с Кремъл последва месеци на опипване на почвата от страна на Тръмп, изправен пред съпротива от висши политически съветници и дипломати, оспорващи стойността на срещата с Путин, и опасения, че разговорът тет-а-тет може да хвърли сянка върху съмита на НАТО в Брюксел.

От гледна точка на Тръмп, той имаше една успешна среща с Ким Чен-ун и сега иска да постигне същото с Путин, обяснява Анджела Стент, експерт от администрацията на президента Джордж У. Буш. По думите й съветниците на Тръмп са били скептични от самото начало.

Интересът на президента да се срещне с Путин стана публично известен през март, когато Кремъл разкри, че Тръмп е отправил покана в телефонен разговор с руския лидер. Американски представители обаче в частни разговори твърдят, че Тръмп неофициално искал от сътрудниците си да уредят среща с Путин още откакто разговарял с него във Виетнам в кулоарите на многостранен икономически форум.

"След тази среща президентът каза, че иска да покани Путин в Белия дом. Ние го игнорирахме", заявява служител от администрацията, цитиран в статията.

По онова време висшите сътрудници от Съвета за национална сигурност били против идеята за двустранна среща и не възприемали интереса на Тръмп като заповед да я уредят. "Те решиха: нека да изчакаме да висим дали той ще повдигне въпроса отново", казва източникът на "Вашингтон пост".

Сега Тръмп е открит застъпник за диалог с Русия.

Вчера той повтори становището си, че Русия трябва да бъде върната в групата на индустриалните икономики.
Висши служители от Държавния департамент признават, че среща между двамата лидери би могла, теоретично, да помогне за решаването на дългогодишни противоречия относно Украйна, Сирия, киберсигурността и намесата в чужди избори, но някои изтъкват, че среща на върха е преждевременна предвид липсата на напредък в уреждането на дребни проблеми като връщането на руските дипломатически имоти по Източното крайбрежие, иззети в наказание за намесата на Москва в изборите.

Междувременно посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман урежда визита в Москва на делегация американски сенатори републиканци след продължително затишие в конгресните посещения в страната заради руска намеса в президентските избори през 2016 г. Той е сред малцината активни поддръжници на диалог с Русия сред сътрудниците на Тръмп. Той организира посещение в страната на сенаторите, сред които Ричард Шелби от Алабама, Джон Нийли Кенеди от Луизиана и Джон Ховън от Северна Дакота.

"Посланик Хънсман иска няколко сенатори да отидем в Москва, за да разберем какво се случва", казва сенатор Ховън пред "Вашингтон пост". "Все още работим по детайлите".

Според източник, запознат с намеренията на Хънтсман, той цели да покаже на руснаците от първа ръка, че дори най-големите хардлайнери в Конгреса желаят диалог с Русия, стига тя да положи усилия да демонстрира добра воля.

Но организирането на подобна визита се оказа трудно, отбелязва вестникът. През декември двама републиканци отмениха планирано посещение в Русия, след като Москва отказа виза на сенаторката от Демократическата партия Джийн Шахийн, яростен критик на Кремъл.

Представител на Държавния департамент, с когото разговаряли авторите, не казал дали демократи са поканени за новото пътуване. Според Кенеди, който потвърдил интереса си към посещението, то би могло да помогне на сенаторите да разберат как САЩ могат да имат по-добри отношения с Русия.

"Опитайте се да отгатнете как мисли Русия, какво е отношението на руснаците, до каква степен Путин говори от името на средния руснак!", пояснява той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
7
 
8
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Да обърнем поглед у над,а не навън: Ърябваше да обесим СДС -@йдуцици-те и баш айдука от Драгалевци,когато можеше и когато беше назрял момен-та. Сега е късно и безсмислено.Вече се давим в ..айната им,с които "наториха" живота ни.
109
3
 
17
 
! Отговори
@ преди 5 години
Трябва да говорят.Тръмп е бизнесмен, ясно му е че ултиматумите са блъф който работи пред сателитни страни и зависими правителства.Русия и Корея не са такива.За да има световна сигурност, просперитет на САЩ, на Тръмп му е ясно че това може да стане само ако имат работни, положителни, делови отношения с Русия.Предполагам ще признае и Крим. Трябва да оправи това недоразумение което *** му предшественик и лауреат на Нобел за мир забърка с преврата в Киев.Успех на Тръмп!
108
11
 
3
 
! Отговори
Old man преди 5 години
Дюлгерина Ала Бала и жужето Ботуксчо са си лика прилика.
107
5
 
13
 
! Отговори
Няма по-доброот мира преди 5 години
Поради нарушаване на международните норми от страна на Пиндостан, Русия постепенно възприе и въведе практика на дистанциране по всички направления. Един от примерите е, че през април 2018 г. РФ съкрати двойно покупката на сащисани ценни книжа, като по този начин близо $50 млрд останаха в руския бюджет само за април. Путин няма болни амбиции за възстановяване на СССР. Обединенията му са несравнимо по-мащабни - БРИКС, ШОС, а защо не и ЕАЗЕС от Владивосток до Рейкявик
106
1
 
4
 
! Отговори
гошо от почивка преди 5 години
на Тръмп някой да му каже, че много хубаво не е на хубаво!
105
23
 
3
 
! Отговори
Бдинец продължение преди 5 години
Тръмп с Търговските войни надмина всички с неспазване на икономическите правила!А Русия просто няма демографски и най-вече икономически ,че даже донякъде и военен за да е сред най-големите!Путин много добре го знае и точно затова мечтае за подобие на СССР!
104
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Корея Тръмп разигра едно реалити шоу, а пък Ким нямаше нищо против да ни покаже каква кротка овчица е станал и ние да му изръкопляскаме. Само че дори за такова шоу е някак си бездарно. Всичко е някак далеч от действителността, И още нищо не значи. Да не стане същото и с Русия. Защото Русия е нещо съвсем друго. С нея не можеш да си играеш. Не е здравословно.
103
11
 
5
 
! Отговори
Бдинец преди 5 години
Умните политици разбраха отдавна какво иска Путин,явно USA дипломатите още не са проумели,че Путин иска ,да исключи Русия от всякакви международни организации обвързващи я със задължения!Целта му е Русия да си прави каквото иска ,и ако може да възстанови донякъде бившия СССР !Лавров им го каза,,Дори и да поканят отново Русия в Г-7 то тя ще откажеВсъщност големитеи държави не се съобразяват с другите и най-вече с двустрани договори заобикалят общите правила!Тръмп с Търговските войни надмина в
102
5
 
8
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Само че,бай Володя трудно се лъже...
101
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Послушайте Хънсман! Посетете Москва и говорете с руснаците! Дано разберете най-накрая какво се случва в света, извън предположения от вас център на изключителността.
100
2
 
12
 
! Отговори
Интетесно преди 5 години
Чета коментарите, написани преди мен и за пореден път де убеждавам, че ние-българите от всичко разбираме, само където не можем като бели хора да живеем! Защо се получава така, дали защото всеки иска да работи на бюро, а другата работа съседът да я върши, така ли?
99
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
разговорът тет-а-тет може да хвърли сянка върху съмита на НАТО в Брюксел.-----------------------------------------------Гугълът не можа ли да преведе думата съмит, Камелия?
98
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съветвам всички русофили да си обърнат парите в рубли и юани. Аз имам един юан и го продавам за $100.
97
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно Сащ имат демографски проблем, където всеки талибан се чуди как да иде да живее и да бачка. То цялото им селско стопанство се върти от мексиканци които нелегално скачат границата лятото.
96
7
 
3
 
! Отговори
дарвин преди 5 години
коментирате Китай, нека ви кажа за Китай - напишете в Гугъл: H7N9 - това е новият птичи грип появил се в Китай, пазили са го в тайна последната седмица, няма да пиша повече, четете... дано китайските туристи не са го пренесли на световното, тогава сигурно с толкова туристи там планетата ще пламне... човек предполага, бог разполага... хубава е да се правят икономически прогнози за бъдещето, но...
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 110Как ще бъде в 23-тия век, пак ли Китай ще е водещ ?
94
5
 
10
 
! Отговори
... преди 5 години
според ООН, около 70% от работещите в Китай, което са ниско-квалифицирани работници на поточните линии в заводите, ще бъдат заменени с роботи и останат без работа през следващите десетилетия, как си представяте бъдеще на държава от безработни и от пенсионери, роботите са си на богатите и те ще си царуват, дори защитени от роботи-ченгета и войници. Бъдещето е мрачно и за Китай и за Европа...
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 103 Такова като вас няма. Всичко е българско. Ние сме на 2000 годони история . Вие на 100 :)Вие ако имате тесла, ние имаме Джон Атанасов . Втория обаче издигна света на ново ниво, което ще има вечно развитие. Ние имаме море , вие не. Знаеш ли защо имаме , защото имаме и армия 1300 години овчарр .
92
4
 
7
 
! Отговори
бамбук и нудъли преди 5 години
за съжаление на много, главно комунисти, Китай се оказа хартиен дракон, в случаят буквално, защото напечатаните юани в циркулация са 20 пъти повене от доларите, като вземете че китайската комунистическа партия определя около 6 юана за 1 долар и като вземете, че БВП-то им е 50% от това на САЩ, то юаните в обръщение са поне 2 пъти повече отколкото трябват.
91
0
 
10
 
! Отговори
за китай преди 5 години
демографският проблем на сащ не е реален, защото сащ са 20% от населението на китай, едно е да имаш 850 000 000 души пенсионер както ще е ситуацията в китай през 2050 и съвсев друго е да се е свила цялата ти популация както става със сащ и реално имаш още повече ресурси, щото трябва да се грижиш за по-малко хора. Айде, прочети един икономически докрад и анализ за дълга на Китай и тогава отново ми говори за дълга на САЩ - в момента икономическия растеж на Китай не стига да покрие лихвите по дълга