САЩ с нови санкции срещу Русия заради случая "Скрипал"

Очаква се те да влязат в сила около 22 август
156
САЩ с нови санкции срещу Русия заради случая "Скрипал"
Снимка: Reuters

САЩ обявиха днес, че възнамеряват да наложат нови икономически санкции на Русия, след като са установили, че Москва стои зад нападението с нервнопаралитичния агент "Новичок" срещу бивш руски шпионин във Великобритания, предадоха Франс прес и Ройтерс.

След отравянето в началото на март в град Солсбъри на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия "САЩ установиха на 6 август, че руското правителство е използвало химическо или биологическо оръжие в нарушение на международното право, или е използвало смъртоносно химическо или биологическо оръжие срещу свои сънародници", заяви в комюнике говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Още по темата
Съгласно американския закон за химическите оръжия, това заключение води до налагане на икономически санкции, които се очаква да влязат в сила в края на месеца - на или около 22 август, добави говорителката, без да конкретизира какви ще са санкциите.

Винаги сме казвали съвсем ясно, че сме съгласни с изводите, че става въпрос за нервнопаралитичния агент "Новичок" и че виновният в крайна сметка е Руската федерация, заяви вчера пред журналисти висш представител на Държавния департамент.

Предвидените санкции засягат износа на някои технологични продукти, като електронни устройства и оборудване от деликатно естество, които имат отношение към националната сигурност. Ще се прави изключение за дейностите, свързани с космическите полети, космическо сътрудничество и области като безопасността на пътническите полети, като всеки случай ще се преценява отделно, каза представителят, пожелал анонимност.

Възможно е засегнатата от санкциите търговия да достигне стотици милиони долари. От Русия зависи колко драстични ще са последиците, подчерта той.

След влизането в сила на тези санкции Русия ще разполага с 90 дни да даде надеждни гаранции, че повече няма да използва химически оръжия и да разреши инспекции от страна на ООН и други международни наблюдаващи организации.

Ако това не стане, ще бъде наложена втора серия, "по-драконовски" санкции, като може да се стигне до там руски авиокомпании да не бъдат допускани до американските летища и дори до преустановяване на дипломатическите отношения между двете страни, подчерта висшият представител

Кремъл е бил уведомен за това решение на Вашингтон вчера, отбелязва АФП.

Говорител на британското правителство приветства новината за санкциите.

"Решителната международна реакция на използването на химическо оръжие по улиците на Солсбъри отправя недвусмислено послание до Русия, че провокативното й, безразсъдно поведение няма да остане без отговор", каза говорителят, цитиран от Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ВЕЧЕ НЯМАТ ВОЕННА ДОМИНАЦИЯ / МАЙ НЯМАТ И ЖИВА ВОЕННА СИЛА / ...КАКВО ИМ ОСТАВА : ДА ОБЪРКАТ - ДРОГИРАНЕТО - С ДРО- НИРАНЕ И ДА СЕ ОШУМОГЛАВЯТ ПО ЙЕХУДО-ЙЕХОВО-ИСКИ !!! ЩАТСКИ ЕВРЕИ, -НЕ ОТЛАГАЙТЕ ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ СВЕТА И ХОРАТА ЩЕ ВИ ПРОСТЯТ- ОПИТА ЗА ГОСПОДСТВО И ВЛАСТ НАД ДРУГИТЕ-С ЦЕЛ ЕКСПЛОАТАЦИЯ !!!!!!!!!!!!!... ИНАЧЕ ...-"ЦИКЛОН...ЦИКЛОН...ЦИКЛОН..БББ " !?!?!?!
115
0
 
4
 
! Отговори
Обдарен преди 5 години
И аз й наложих санкции,таз вечер я оставих на сухо
114
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Сата НАТО"А останалите 20?"Разушиха изоставени сгради където преди време наистина са се намирали Хим инстлации на Асад - опразнени от ОЗХО
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" Нема лабаво", а ?
112
2
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
От 103 ракети в Сирия, 71 бяха свалени, 10 паднаха без да се взривят. А останалите 20?Доволен ли ще си ако срещу главата ти изстрелят 10 куршума и само два влязат в целта?
111
6
 
7
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
Хаидеееее..от 20% ДДС-то ще скочи на 25 %...а пенсионната възраст става 70 год ! А Жужи да продължава да си го мести. Кроят му шапка неговите хора ...или чай с полоний... или на тепсия в съда в Хага !
110
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Внимание внимание днес *** е отправил любезна покана към всички български русколюбящи и гъзоруско лижещи мекерета да се заселят в китния сибир...а дано го послушат де...
109
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички руски *** трябва да се изчистят обратно в мужикистан заедно с българските им мекерета и да образуват нова сср република сидеровистан
108
1
 
4
 
! Отговори
до 115 преди 5 години
Твоя Путин през час го мести за нещо , кога си върши държавната работа
107
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама вие не разбрахте ли-Путин от страх веднага го е преместил ! Сещайте се къде ?
106
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само рентгенографски анализ и изотопно разреждане не приложиха. Стига сте вадили скелети от гардеробите, че накрая някой да не вземе да оживее. Сега теорията за нанотранрапортери на веществата сложени в гел няма ли? Сценария със стъклена вата и ДМСО сложени на дръжката на вратата отпадна ли?
105
6
 
8
 
! Отговори
Име преди 5 години
колонията на израел - сащ за пореден път бе използвана от давид, като един голиат-трансформър на глинените крака на фед за да въведе стари, добре позабравени санкции от времената на студената война, но днес са други времена. електроника под път и над път, а парите управляват света, точно, както си го пожелахте... :-)))
104
5
 
13
 
! Отговори
8===o преди 5 години
До бостанско плашилоНе вярвай много мноог на пропагандата от кремъл. На която да е друга всъщност , но просто кремълската се цели в най-глупавите хора.
103
1
 
14
 
! Отговори
Me преди 5 години
Айдеее... Обратно в средновековието пак.
102
14
 
13
 
! Отговори
бостанско плашило преди 5 години
Голямата трагедия на Доналд Тръмп е, че вече никой не го е страх от него! Оръжията му се оказаха пълен б****. От 103 ракети в Сирия, 71 бяха свалени, 10 паднаха без да се взривят. Санкциите му бият предимно по интересите на васалите му. Освен да лъже, друго не му остана. И да плаши гаргите.
101
10
 
18
 
! Отговори
на 9-ти Август преди 5 години
На 6-ти Август 1945, преди 73 години, американците извършиха едно от най-големите си масови убийства. Убиха 140 000 цивилни японци в Хирошима. С атомна бомба. На 9-ти август 1945 година, американски бомбардировач хвърля над Нагазаки втора атомна бомба. Загиват 73 884 души, ранени са 74 909 човека, разболяват се 120 820 жители. Все още няма санкции срещу САЩ заради тези убийства и няма американец осъден (на смърт) за това!
100
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди хората имаха пари и изпразваха магазините.Сега в магазините стоката залежава.Дали защото стоката е токова много или парите са толкова малко.Сами си отговорете.
99
9
 
20
 
! Отговори
мнение преди 5 години
не я мислете Русия, тя ще намери начин да се справи със санкциите. Руснаците изкараха цялата втора световна война и възстановиха градовете си, които бяха руини. Санкт Петербург издържа три години на обсадата. Прави или криви държат на страната си. САЩ налага санкции , но никъде не видяхме доказателства за отравянето. И как Скрипал се възстановиха. Версиите се меняха всеки ден, но нищо конкретно не излезе. Тези номера са голямата политика - създавай напрежение за врага.А, ние сме овце, слушаме
98
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един вид им признават възможностите на химическата промишленост със закъснение. При положение, че човек участвал в разработването на веществата е публикувал публично информация за тях преди повече от 20 години, всеки достатъчно кадърен синтетик може да си ги произведе при подходящи условия. Дори и сегашните да са с произход някоя от бившите съветски републики, то това по никакъв начин не кореспондира с поръчителя.
97
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"51 милиона американски домакинства не печелят достатъчно," Не могат да си позволят Мерцедес, за това карат Форд.Живи да ги ожалиш американците.Всеки се натиска за американския пазар, защото американците не печелят достатъчно.Пък другаря Лилипутин вдигна минималната заплата на алкохолиците на 240лв за това руснаците са много богати.