Работа до гроб? Възмущение в Русия заради пенсионната възраст

43% от руските мъже едва ли ще доживеят до 65 години
31 авг 2018 21:49, Елка Василева
265
Работа до гроб? Възмущение в Русия заради пенсионната възраст
Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин иска да повиши възрастта за пенсиониране на 60 години за жените и 65 за мъжете. Тази политика не е много популярна, особено в страна, където очакваната продължителност на живота при мъжете е около 66 години.

Марина Николаевна останала работата си миналата година и сега й е трудно да си намери нова, защото работодателите предпочитат по-млади кандидати. "Не ме вземат заради възрастта ми", казва 53-годишната жена, която щеше да се пенсионира по настоящето законодателство.

Само че сега правителството иска да увеличи пенсионната възраст.

Марина Николаевна казва, че е "категорично против" повишаването на възрастта. "Имам много приятели и никой от тях няма да ви каже, че е съгласен".

Много руснаци са против плана на държавата за увеличаване на възрастта за пенсиониране с най-малко 5 години - мярка, която президентът Владимир Путин защити в сряда в национално телевизионно обръщение, макар да призна, че предложението е "неприятно".

Още по темата

Путин, който е на 65 години, заяви, че възрастта за пенсиониране трябва да се стане 60 години за жените и 65 за мъжете, тъй като Русия се бори със "сериозни демографски проблеми" и натискът върху пенсионната система се увеличава, пише ДПА.

Според данни на Световната банка отпреди две години 43 процента от руските мъже едва ли ще доживеят до 65 години при очаквана средна продължителност на живота в Русия от 66 години за мъжете и 77 за жените.

Само един от руските участници в допитване на ДПА изрази подкрепа за увеличаването на възрастта.

Владимир Николаевич, 57-годишен икономист, казва, че повишаването на прага ще му даде възможност да работи по-дълго и да печели повече пари, отколкото ако се пенсионира, при положение, че работниците често са принуждавани да се пенсионират, когато навършат изискваната възраст.

"Подкрепям увеличаването на пенсионната възраст, тъй като това ми дава шанс да остана на пазара и да продължа да работя и да печеля средства за семейството си", казва този московчанин.

Положението е доста по-различно за Марина Николаевна, която живее в промишления град Толиати, където преживяващото трудности автомобилостроително предприятие "АвтоВАЗ" е единственият работодател.
Жената, която била съкратена от работа като заместник-директор на училище, казва, че получава около 4500 рубли (65 долара) месечно от социалните, а разходите й за комунални услуги са 4200 рубли.

Опитала се да си намери нова работа като продавачка. "Те просто ви казват: "Не сте подходяща заради възрастта".

Максим, 47-годишен графичен дизайнер от Московска област, е съгласен с нея, че за човек, който наближава традиционната пенсионна възраст, е трудно да си намери работа.

Той описва своя бранш като "много конкурентен" и казва, че в него "е лесно се взимат на работа млади хора".

"Цените на хранителните стоки и лекарствата растат. Няма гаранции, че ще успееш да покриеш разходите си", казва той. Максим отбелязва, че семейството му има късмета да притежава апартамент, който може да дава под наем, за да свързва двата края.

Руският парламент вече даде първоначалното си одобрение за повишаване на пенсионната възраст от 55 години за жените и от 60 години за мъжете. Ако мерките бъдат приети, пенсионната възраст в Русия ще се вдигне за първи път от 80 години.

Предложението предизвика протести в цялата страна и подкопа доверието в лидерските качества на Путин, показват допитвания. Равнището на доверието се е сринало от 60 процента преди половин година на 48 процента, сочат данните от сондажи на най-големия независим институт за социологически проучвания "Левада Центр".

Михаил Александрович, 68-годишен пенсиониран инженер от Москва, твърди, че Русия е северна страна с "тежък климат, по-скоро некачествено здравеопазване и доста бедно население".

Ранното пенсиониране компенсира това, когато "хората вече не могат да работят", каза той и допълва: "Правителството се опитва да покрие задълженията си, като използва парите на възрастните граждани".

Четиридесет и четири годишната Светлана, учител по чужд език в Москва, казва, че не може да си представи, че някой може да одобрява покачването на пенсионната възраст - "освен нашите власти. . ., които заграбват цялото богатство и се възползват от другите".

"Те крадат парите, които хората са изработили. Могат да правят каквото си щат. Като при феодализма. Не можем да се защитим", възмущава се тя.

Светлана също е съгласна, че за хората на възраст е трудно да си намерят работа. "Те ще бъдат лишени от всякакви средства за оцеляване", отбелязва тя.
"Тази промяна е глупост, не трябва да се пестят пари за сметка на възрастните", казва 32-годишната Анастасия Палони, която работи в технологичния отрасъл в Москва.

Според нея е трудно да се предскаже какво ще е положението, когато стане време тя да се пенсионира след 30 години.

"Аз не разчитам да получавам пенсия. Това очевидно не е приоритет за руското правителство", казва тя и обяснява, че има двойно гражданство - руско и американско.

Анастасия подчертава, че Русия не е единствената страна, която се затруднява да подсигури възрастните си граждани. "Не разчитам на никакви осигуровки и в САЩ", казва тя.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я си гледайте собствената еврокочинка..........................Русия е богата държава и една от 5-те велики сили!!!!!Свикнахте ли???
21
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука нее ли така пенсия 180 лева за 40 години тия пари къде отиват се питам че ги давам от жоба си да храня някои луд или ром
20
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обаче русофилите-българомразци как се напрегнаха :)
19
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навални осъден ли е вече???Най-малко 20 години в пандиза му се полагат!!!!
18
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много рано умират руснаците в резултат на отвратителната здравна система, алкохола и паделките или ментетата. А и ниският стандарт на живота.
17
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алексей Навални.........................20 години в затвора за национално предателство или в Сибир при белите мечки!!!!Така им се пада на предателите!!!!
16
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ми да сравним:Средна продължителност на живота:общо мъже женибг 72,769,276,2рус 65,559 72,6сега ясно ли ви е що толкова рано се пенсионират?
15
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Запад много са се загрижили за тая пенсионна възраст в Русия - отварям Ню Йорк Таймс - статия, ББС - статия, СНН - статия :D Ще си кажеш, че е правилно решение...
14
5
 
38
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Аз, като един недорарбрал пустиняк от пустинята Северозапад, да попитам, може ли? А у нас колко е пенсионната възраст за мъже и жени, че и изтървах края нещо, особено като се вдига на всеки 6 месеца????На възрастта, на която съм аз сега, моя баща вече взимаше пенсия от години, а аз има още да работя, че да има за да върна националния дълг, който съм взел, да върна парите за КТБ, да плащам на няколко евророми помощите, и на държавните служители-осигуровките.На колко се пенсионират мъжете у нас???
13
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е велика, Крим е руски завинаги, свикнахте ли????
12
6
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Ние сме добре нас ни пенсионират на 55г, с 23 години трудов стаж.Е верно,че пенсиите ни са по малки и тока,отоплението горивата са два пъти по скъпи.Нищо ново отново публикация *** василева за руснаците и тази вечер си заработи надницата.Осведомте ни в коя държава се пенсионират жените на 55 мъжете на 60 само в Русия навсякъде е по късно.
11
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната манипулативна антируска статия...........................ставате досадни вече!!!!
10
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава на Русия...................................с Путин, Медведев и Сергей Лавров!!!!!!
9
39
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма по-големи нещастници от руснаците.
8
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като човек, живеещ в Москва недоумявам как може човек да прави 4000 рубли за комулани услуги - отоплението е безплатно, токът и водата са около десетина лева месечно при интензивно ползване... Пак въображаеми герои.
7
10
 
20
 
! Отговори
Ромей преди 5 години
а аз не работя и живея на социалки,да са живи и здрави българите дето работят до 65 а скоро и до 70 ,че требва да имам пари за ракия и суджук
6
15
 
34
 
! Отговори
вичо преди 5 години
присмял се хърбел на щърбел , ние сме цъфнали и вързали , че сме се закахърили за Русия
5
16
 
35
 
! Отговори
Прасе с каска преди 5 години
Абе *** джурналя, я да сравним как се пенсионираме в България и как в Русия.На това отгоре партийците от ГРОБ яко окрадаха песиите на хората тука.
4
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бреййй, те са повишили продължителността на живота драстично. До скоро беше 56 год за мъжете!
3
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ейййй като по часовник :DСериозно, защо антируската пропаганда се качва системно след 8 вечерта ? За да я виждат колкото се може повече хора ли ? Друго обяснение не виждам.