"Отровители" на Скрипал? Не – туристите Петров и Боширов!

Руско издание за конфронтацията между Русия и Запада
Обновена: 14 сеп 2018 10:18 | 14 сеп 2018 10:15, Петя Славова
270
"Отровители" на Скрипал? Не – туристите Петров и Боширов!
Александър Петров и Руслан Боширов. Снимка: Reuters

Вчерашното интервю на руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, заподозрени от британските власти, че са отровили бившия руски агент от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му, не свали нивото на конфронтацията между Русия и Запада, констатира "Комерсант".

Според руския опозиционер Дмитрий Гудков, говорил пред радио "Комерсант Еф Ем", разказът на двамата, че посетили Великобритания, за да разгледат катедралата в Солсбъри, изглежда като подборка изречения от Уикипедия.

Още по темата

Версията, че мъжете посетили Солсбъри като туристи, бе наречена от офиса на британския премиер "обида за умствените способности на обществеността". Последвалата дипломатическа престрелка показва, че в позициите на страните в конфликта около "случая Скрипал" няма промяна и едва ли ще има.

Това може да означава нови санкции за Москва. Конгресът на САЩ се захвана с още по-силен плам да обсъжда как да засили санкционния натиск върху Русия. Спомена по-специално за "втора вълна от извънредно твърди санкции" по повод "случая Скрипал" още от ноември, посочва вестникът.

"Заподозрените" бяха приканени предния ден да влязат в контакт с медиите от президента на Русия Владимир Путин, напомня "Аргументи недели". Те заявиха, че не са замесени в отравянето на Скрипал и дъщеря му, че дори не знаят къде е къщата му в Солсбъри, посочва "Взгляд".

След анализ на интервюто мнозина блогъри се усъмниха дали двамата може да са служители от ГРУ, се казва в материала.

"Историята изглежда доста нелепа и идиотска, тъкмо затова е много просто да се отговори "защо не са измислили за тях по-правдоподобна легенда" - защото тези хора не са никакви агенти. Като цяло само се засилва усещането, че отравянето на Скрипал и дъщеря му наистина е било голяма изненада за държавата (Русия). А после се е наложило да лавираме. Е, както можем - тъй. Дали Петров и Боширов са невинни е много интересен въпрос, на който не може да се отговори категорично. Фитнес инструктори, пътешестващи из Европа, явно не са обикновени фитнес инструктори. Или пък хич не са фитнес инструктори. Което съвсем не означава, че са агенти на ГРУ. Изобщо", цитира "Взгляд" автори на канала "Руско бъдеще" в Телеграм.

След интервюто британският външен министър Джереми Хънт напомни в Туитър за "руските отпускари", пише "РБК".

"За последен път, когато руски военни заявяваха, че са били в отпуск - през 2014 г., те нахлуха в Украйна", писа Хънт по повод анексията на Крим от Москва и началото на конфликта на Киев с проруските сепаратисти в Донбас.
Медиите неведнъж са информирали, че в "опълчението" на непризнатите източноукраински републики воюват кадрови военни от Русия, формално взели отпуск. През 2014 г. бившият глава на Донецката народна република Александър Захарченко заяви, че на страната й воюват към 4000 руски доброволци, включително професионални военни в отпуск. Руският Генщаб отвърна, че няма доказателства за това, припомня изданието.

Интервюто предизвика "вакханалия в социалните мрежи", където "се мярка знамето с цветовете на дъгата", отбелязва петербургският електронен вестник "Фонтанка", цитиран от Би Би Си.

Най-важни според него са "незададените въпроси към заподозрените" - къде живеят, щом получават визи в Санкт Петербург, но излитат от Москва, къде са учили, защо ги няма в никоя социална мрежа, защо не са избрали за туризъм по-подходящ сезон - например лятото, защо двама руснаци се стоплят в лошо време с горещо кафе, а не с коняк.

Петров и Боширов отказаха да обяснят защо при пътуването са живели и са се разхождали заедно, изтъква онлайн изданието "Ура". Експерти на руския портал "Дейли сторм" забелязали по ръцете на интервюираните "маникюр и червен конец - талисман от Израел, който съвсем не е характерен за агенти от специалните служби".
Според главната редакторка на телевизия Ар Ти, взела интервюто, двамата мъже били "видимо нервирани", посочва "Московский комсомолец".

"Дори им налях коняк, та да се отпуснат. Изпотиха се много. Не знам вече какво значи това, не съм психолог", казва пред всекидневника Маргарита Симонян.

"Като журналист отдавна съм скептична към всичко, което не съм видяла с очите си. Нямам основания да вярвам на тези непознати за мен хора, като на родния си баща. Още по-малко основания имам да вярвам на онези, които ги обвиняват", добавя Симонян, цитиран от БТА.

"Логичният въпрос защо всъщност двама мъже постоянно са заедно излезе неприятен. Боширов и Петров помолиха никой да не се бърка в личния им живот и явно се смутиха", пише вестникът.

Според него "хомосексуалната тема (. . .) наистина е изход" и ако двамата признаят, че имат такава връзка, "подкрепата на световната гей общност - а това е страшна сила - им е в кърпа вързана. Защото от западна гледна точка не може гейове да бъдат отровители. А от руска - обратното, може и още как."

"Но ако говорим сериозно, заради всички тези недомлъвки нещата не стават много ясни", заключава изданието. Пъзелът, че британците представят като отровители "туристи, озовали се на неподходящо място в неподходящо време", просто не се нарежда. Недомлъвките на Петров и Боширов може наистина да се дължат на техни лични обективни причини и те да са случайни хора. Но докато няма доказателства за това - двамата не са за завиждане, добавя "Московский комсомолец".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
6
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Смешки:Денги?Умнико знаеш ли Бизнесмените в Русия колко пари въртят? Само за Световното по футбол Държавата е дала 15 милиарда $ а Частните инвестиции се смята че са поне още толкоз. Само едно нещо ще ти кажа руснаците които почиват на нашето черноморие практически изкупуват най-скъпата стока от магазините. За това и местните наши търговци ги обожават.
185
5
 
3
 
! Отговори
Яна преди 5 години
точно по този сценарий беше натопен и нашият българин , той също се оказа на неподходящото място и го обвиниха в покушение срещу папата
184
2
 
8
 
! Отговори
Още: преди 5 години
1.Издаващите док. за Англия на двамата руснаци са били наясно "кои са".2.Но те оплескаха "прикритието"; ако отиваш в Англия през март да разглеждаш КАТЕДРАЛА, знаеш, че е СТУДЕНО ПРЕДВАРИтЕЛНО, а особено в каменните катедралИ ( не са стъпвали никога!)3.Няма да кажеш "беше студено и веднага се върнахме- без да влезем в катедралата!"'Ех, разведчики, ех, Путин..Възможно е да са били престъпници, купени са им билети, поръчение.На Путин е все едно- дали ще се "загубят' или ще ги "представи" пред
183
1
 
7
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Извод : Не вземайте от руски туристи падаръци във вид на парфюми.И по далече.
182
7
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Имам странното чувство, че огромно количество коментари са написани от един и същи човек. Явно добре си плащат англичаните.От всички коментари просто си личи, че не сте гледали интервюто или ако сте го гледали то превода е бил неточен.Що се отнася до руските разбирачи, ние и в БГ си имаме много такива.Фарса с това отравяне е срам за Европа и вече всички го осъзнаха, но нали влязоха доброволно в играта та сега мълчаливо и пасивно дават полуподкрепа с готовност за отказ!!!!!!!!
181
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Задава се следния въпрос в руските коментари:Ако интервюто е от вчера в Москва, защо са със зимни якета и половери, при положение, че температурата е била 25 градуса.
180
1
 
4
 
! Отговори
ZORO преди 5 години
не искат да се раздухва ,че са двойка ... на практика те наистина са показани да се разхождат
179
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми изглеждат на обикновени туристи. Руските туристи нормално ходят в чужбина на почивка с танкове Т70 , а тези с повече пари се возят на Армата.
178
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Били сме в Швейцария един или два пъти, не помня точно"Да не си сигурен дали са 10 или 11 е нормално, но да не помниш един или два пъти си бил в Швейцария...
177
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 186Ей заради тия лъганици и тяхното неглежиране от българска страна сме на тоя хал да ни управляват мутромилиционери, защото те са 100 процентов руски продукт. Докато не проумеете тази истина ще продължавате да се гърчите в лaйната изсpани от братушките ви в България.
176
0
 
6
 
! Отговори
2+2 преди 5 години
Ако са гейове е много лесно да ги подложат на натиск да пренесат нещо в Англуия -в случая отровата.
175
3
 
7
 
! Отговори
Смешки: преди 5 години
1.Те се страхуват, защото знаят, че "ще паднат" отнякъде смъртоносно.2.ОТКОГА обикновени руснаци СВОБОДНО ходят по екскурзии на Запад? Преди това са били в Швейцария да проучват "пазара на добавки"????3.А деньги- ОТКУДА?4.ПОгледът и видът им не е интелектуален : по-скоро типични КГБ да не бият на очи-"обикновени простовати" руснаци.5.ПУТИН затъна и сега ги ИЗТИПОСА по тв, зада им създаде "легенда'.НО те( горките) гледат мнго тъпо за "катедрала през март в Солсбъри???" 6.Никакви хомо не са.Н
174
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската защита след това интервю се пропука по шевовете. Стана ясно че Русия признава че тези двамата са руснаци, че тези двамата са били на мястото на терористичният акт и че са носели някакви флакончета с парфюм. Допреди Путин да обяви че са открили двамата туристи, руснаците отричаха тотално че имат някаква връзка с отровянето на Скрипал.
173
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък не разбрах оттеглилия се мутроминистър висаджия ли е сикаджия ли е? Медиите пак информационна завеса а ни занимават с англоруските шпионско-дипломатически лъганици.
172
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименпредстои да видим нови материали от разследването... така ето че си признавате че дироктно от наглийското разузнаване получавате опорки.
171
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпреки това, което внушавате небезплатно да попитам - какви са доказателстата на английското разследване, че тия двамата са замесени? Преки доказателства нямат никакви. Косвени - че в Солсбъри имало руснаци. Ама стига моля ви се. И у нас има араби ала не всички а може и нито един от тях да са от Алкайда. Терорягата се оказа че е швейцарец, тръгнал на джихад в Идлиб.
170
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предстои да видим нови материали от разследването които ще направят на пух и прах руския цирк с интервюто.
169
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маргарита Симонян далеч повече се потеше от тях двамата. Всеки гледал интервюто ще го каже. Ако Наглия има доказателства да ги дава, това че някой е бил турист някъде не е доказателство. кАКВО ПРЕЧИ НАПРИМЕР НА рУСИЯ С МНОГО ПАРИ ДА ВЕРБОВА КОЙТО И ДА Е ЖИТЕЛ НА СОЛСБЕРИ И ДА ИЗВЪРШИ НАГЛИЧАНИН УБИЙСТВО. НИЩО. Вечи англите станаха за смях като казаха че двамата са с фалшиви имена а те се явиха с истинските си. Оттам и "доказателствената съвкупност" взе да издиша като балон.
168
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- Момчета, защо досега си мълчахте?- Нямахме заповед.
167
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз така и не разбрах тия двамата, туристи ли са, бизнесмени, гейове или артисти на повикване. Най съм склонен да вярвам че са бизнесмени търгуващи с парфюми, защото са носели със себе си и образци от стоката с рекламни цели.